روسیه یک دهه میتواند جنگ نفتی با ائتلاف سعودی را تحمل کند/ عربستان سیاست ریاضتی را بر می تابد؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه فرامنطقهای رأی الیوم در گزارشی به قلم عبدالباری عطوان، تحلیلگر برجسته جهان عرب نوشت: پس از ورود جنگ یمن به ششمین سال خود (جنگی که از ماه مارس ۲۰۱۵ آغاز شده است)، متحدان سعودی و اماراتی با هدف زدن ضربهای کشنده و دوگانه به روسیه و کشورهای تولید کننده نفت به طور جداگانه از ورود به جنگی نفتی که شاید شدت آن کمتر جنگ یمن نباشد، خبر دادند.
بیشتر بخوانید:
عربستان تولید نفت خود را افزایش میدهد
بن سلمان جرقه جنگ نفتی را زد
رأی الیوم می نویسد: روسیه مخالفت خود را با پایبندی به توافق اوپک در زمینه کاهش تولید روزانه نیم میلیون بشکه نفت و در نتیجه افزایش بهای آن اعلام کرد. در ادامه کشورهای تولیدکننده نفت بازارها را با بیش از 2 میلیون بشکه نفت روزانه پر کردند و این اقدام به کاهش قیمتها در بازارهای انرژی جهان منجر شد.
طبق این گزارش، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان همانند جنگ یمن که نخستین جنگندهها را بر فراز صنعا به پرواز درآورد، نخستین جرقه این جنگ را زد و تصمیم گرفت تولید نفت را به میزان یک میلیون بشکه در روز افزایش و قیمت آن را حدود 10 دلار در هر بشکه کاهش دهد تا به بزرگ ترین سهم در بازارهای جهانی دست یابد. این اقدام عربستان با هدف پیوستن به امارات و اعلام همبستگی و تشکیل ائتلاف غیرمنتظرهای رخ داد.
عطوان میافزاید: پس از این تحولات شرکت نفت «ادنوک» در ابوظبی برای اینکه پیوستن خود به ائتلاف را اعلام کند، از افزایش تولید یک میلیون بشکهای خود (که در حال حاضر 3 میلیون بشکه است) خبر داد.
توسل ولیعهد عربستان به سیاست ارعاب و تهدید آمریکا
رأی الیوم در گزارش خود آورده است: بن سلمان (برای اینکه از این مرحله عبور کند) به راهبرد ایجاد شوک و ترسی متوسل شد که جرج بوش پدر، رئیسجمهور اسبق آمریکا در نخستین جنگ عراق در سال ۱۹۹۱ از آن استفاده کرده بود. او میخواهد با ترساندن روسها و تولیدکنندگان نفت، آنها را پای میز مذاکرات بکشاند و شروط خود را تحمیل کند.
عطوان نوشت: عربستان به درخواست آمریکا در سال 2014 از این ترفند استفاده کرد تا بازارها را با میلیونها بشکه نفت پر کند، قیمتها را کاهش دهد و اقتصاد روسیه را فلج کند؛ اما این اقدام نتیجه عکس داد، قیمت نفت کاهش یافت و ایران و روسیه این شوک را مهار کردند و تولیدکنندگان نفت نیز با گسترش ابزارهای تولید و کمک گرفتن از فناوری ارزانتر از بحران عبور کردند.
وی افزود: سخت است که بتوان نتیجه جنگی را که عربستان و امارات به راه انداختهاند پیشبینی کرد، به ویژه اینکه این جنگ دو روز است آغاز شده و ولادیمیر پوتین، رئيسجمهور روسیه اعلام کرده است که مسکو می تواند با وجود کاهش بهای نفت به 30 دلار روزگار خود را تا 10 سال آینده به خوبی بگذراند.
عطوان نوشت: اظهار نظر پوتین نشان می دهد که تصمیم روسیه در زمینه قطع ارتباط با سازمان اوپک و تصمیم اخیر آن درباره کاهش تولید با میانگین ۱.۵ میلیون بشکه تصمیم هوشمندانهای بود. همچنین مشخص است با تقویت اقتصاد روسیه، گسترش منابع درآمدی، فروش اعتبارنامههای خزانهداری آمریکا و خرید مقادیر زیادی طلا ماهها برای چنین روزهایی برنامهریزی شده بود. علاوه بر این، درآمدهای نفتی تنها ۱۶ درصد از درآمد ملی روسیه را شامل میشود و این در حالی است که در عربستان درآمدهای نفتی ۹۰ درصد درآمد ملی این کشور است.
قربانیان جنگ نفتی
این تحلیلگر برجسته عرب زبان می نویسد: این جنگ چند قربانی بزرگ دارد و آن سازمان اوپک، مردم کشورهای حاشیه جنوبی خلیج (فارس) و البته مردم عربستان هستند، زیرا با کاهش قیمت سوخت، نفت و درآمدهای حاصل از آن عربستان مجبور میشود اقدامات ریاضتی را در پیش بگیرد و همان اتفاقاتی که در سال ۲۰۱۴ رخ داد و یارانه کالاهای اساسی در این کشور برداشته شد، بار دیگر اتفاق خواهد افتاد.
عطوان در پایان گزارش خود نوشت: طبق برآوردهای دولت عربستان، بودجه سال جاری این کشور حدود ۲۷۲ میلیارد دلار است که بیشترین میزان بودجه در تاریخ پادشاهی سعودی به شمار میرود. این بودجه بر مبنای قیمت نفت پایه ۵۰ دلار محاسبه شده است. با توجه به روند کنونی، پادشاهی عربستان نیاز دارد برای اینکه کسری بودجه خود را جبران کند، قیمت نفت را تا ۸۰ دلار در هر بشکه کاهش دهد.
وی افزود: اگر برخی پیش بینیها درباره کاهش قیمت نفت تا ۲۰ دلار در هر بشکه درست باشد، کسری بودجه چه بسا تقریبا ۱۳۰ میلیارد دلار افزایش یابد. در نتیجه میتوان گفت بن سلمان زمانی که هفته گذشته از سوی دو مقام ارشد خاندان سلطنتی تهدید شد و در ادامه گروهی از شاهزادههای درجه چندم را بازداشت کرد، حملهای پیشگیرانه انجام داد. این دو مقام ارشد احمد بن عبدالعزیز، برادر کوچک تر پدرش از خاندان «سدیری» و پسر عمویش شاهزاده محمد بن نایف، ولیعهد و وزیر کشور سابق بودند که در سال ۲۰۱۷ از هر دو مقام برکنار شد.
عطوان نوشت: حمله پیشگیرانه بن سلمان با برنامههایش برای شعلهور کردن جنگ نفتی و تلاش برای مهار هرگونه واکنش منفی داخل خاندان پادشاهی و مواجهه با هرگونه تبعات اقدامات ریاضتی علیه مردم عربستان ارتباط دارد. ولیعهد عربستان از «مشت آهنین» خود استفاده کرد تا در وهله نخست تهدیدی را که داخل خاندان پادشاهی متوجهش بود و بعد تهدید مردم علیه خود را خنثی کند. بعید نیست که این بازداشتها تنها قله برفی باشد و چه بسا بازداشتها و اقدامات دیگری به دنبال آن بیاید؛ زیرا برای بن سلمان موضوع، موضوع مرگ و زندگی است.
انتهای پیام،/4106/4033/
انتهای پیام/