دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 اسفند 1398 - 00:02
موسوی در گفتگو با آنا؛

احتمال روی کار آمدن «نخست‌وزیر در سایه» در عراق/ نوری مالکی زیر پای علاوی را خالی کرد!

مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و روابط بین‌الملل ایران با بیان اینکه احتمال دارد نخست وزیر مستعفی عراق نوعی نخست وزیری در سایه را در این کشور محقق کند، گفت: علت اصلی ناکامی علّاوی همراهی نکردن رئیس ائتلاف دولت قانون با وی بود.
کد خبر : 475871
C97B8323.JPG

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، محمد توفیق علاوی یکشنبه شب در واپسین روز از مهلتی که برای تشکیل کابینه خود داشت، در نامه‌ای رسمی به برهم صالح، رئیس‌جمهور این کشور از مأموریت تشکیل کابینه انصراف داد.


در متن نامه علاوی به  صالح آمده است: با احترام به اعتماد جنابعالی و تعهدی که به مردم صبور خود کردم، این سخنان را خدمت شما و ملتمان عرض می‌کنم؛ وقتی مأمور (به تشکیل کابینه) شدم به مردم وعده دادم در صورتی که زیر فشارهای سیاسی برای پیشبرد دستورالعمل‌هایی مشخص بر دولتی که تصمیم به تشکیل آن دارم قرار گرفتم، از این سمت استعفا دهم.


بیشتر بخوانید:


انصراف محمد توفیق علاوی از تشکیل کابینه عراق


رئیس‌جمهور عراق روز دوشنبه با انصراف علاوی موافقت کرد و به این ترتیب این کشور وارد برهه‌ای مبهم شد که باید دید برهم صالح می‌تواند در مدت ۱۵ روز فرد مناسب دیگری را برای سمت نخست‌وزیری و تشکیل کابینه جدید معرفی کند یا خیر.


امیر موسوی، مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و روابط بین‌الملل ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا گفت: علت اصلی ناکامی محمد توفیق علّاوی همراهی نکردن گروه‌های سنی و کُرد و همچنین نوری مالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون با وی بود. کردها، تشکل‌های سنی و ائتلاف دولت قانون در مجموع بیش از یکصد نماینده در مجلس عراق دارند که همراهی نکردن آنها روند تشکیل کابینه را مختل می‌کند.


میزگرد تحولات عراق


وی افزود: نوری مالکی معتقد است بدون مشارکت کُردها و سنی‌ها دولت ضعیف می شود، به بن بست می‌رسد و نمی‌تواند کار خود را انجام دهد، لذا نمی خواهد در سقوط دولت جدید مشارکت کند. کُردها و سنی‌ها نیز می‌گویند باید خودشان درباره انتخاب وزیران نظر بدهند. در مقابل علّاوی می‌گویند خودش باید وزیران کابینه را بدون در نظر گرفتن قومیت‌ها، طایفه‌بندی و سهمیه‌بندی احزاب و گروه‌های سیاسی انتخاب کند و خواهان تشکیل دولت دموکرات است.


کُردها و اهل تسنن همچنان خواهان سهمیه هستند


این تحلیلگر امور عراق عنوان کرد: علاوی قصد داشت مرحله موقت کنونی را برای اجرای انتخابات زودهنگام و روند تغییر قانون اساسی مدیریت و هم زمان درخواست‌های تظاهرکنندگان را اجرا کند که تا لحظه آخر موفق نشد. کُردها و سنی‌ها بر نظراتشان اصرار می کردند و مالکی نیز تأکید کرد که روی نظر خودش  باقی می ماند و مشارکت نکرد؛ به همین دلیل مجلس از اکثریت افتاد و برای سومین بار نتوانستند جلسه مجلس را با حضور اکثریت نمایندگان برگزار کنند.


موسوی گفت: برای احراز اکثریت مجلس به حضور 168 نماینده نیاز بود و محقق نشدن موضوع باعث شد محمد توفیق علّاوی موفق نشود و یکشنبه شب انصراف خود را اعلام کرد. این موضوع نشان‌دهنده آن است که متأسفانه احزاب سیاس همچنان خواهان سهمیه هستند و  هیچ توجهی به نظر تظاهرکنندگان ندارند.


میزگرد تحولات عراق


مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و روابط بین‌الملل ایران تصریح کرد: میان گروه‌های سیاسی در عراق اختلافات جدی وجود دارد، تظاهرات و خلأ سیاسی هیچ اثری بر بسیاری از رهبران سیاسی نگذاشته است و مسئولان حزبی همچنان دنبال منافع خود هستند‌؛ به ویژه اینکه علّاوی اعلام کرد خودش می خواهد علاوه بر انتخاب وزیران کابینه، معاونان وزیران و مدیران کل را تغییر دهد و اقدامش منافع حزبی بسیاری از گروه‌ها را به صورت جدی به خطر می‌انداخت و حاضر نشدند چنین اجازه‌ای به وی بدهند.


موسوی درباره فرایند قانونی انتخاب نخست وزیر جدید با توجه به انصراف محمد توفیق علاوی گفت: طبق اصل 168 قانون اساسی عراق اگر خلأیی در سمت نخست‌وزیری ایجاد شود، رئیس‌جمهور می‌تواند مسئولیت نخست‌وزیر را به مدت 15 روز برعهده بگیرد، اما در این میان عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی عراق اقدام جدیدی انجام داد و اعلام کرد می‌خواهد یکی از معاونانش را به جای خود بگذارد. در این صورت علاوه بر اینکه خودش  به طور رسمی در صحنه سیاسی ظاهر نمی‌شود، می‌تواند اوضاع را از راه دور کنترل کند. 


امکان دارد پست نخست‌وزیری در اختیار شیعیان قرار بگیرد


این تحلیلگر امور عراق احتمال وجود «نخست وزیر در سایه» در این کشور را بعید ندانست و عنوان کرد: ظاهراً گروه‌های سیاسی  این موضوع را پذیرفته‌اند و به همین دلیل امکان دارد پست نخست‌وزیری در اختیار شیعیان قرار بگیرد، البته مدت این دوره، 15 روز و تا زمان معرفی نخست وزیر جدید است. از سوی دیگر نام پنج نفر به عنوان افرادی که می‌توانند پست نخست وزیری را در اختیار داشته باشند مطرح شده که شاخص‌ترین آنها  «مصطفی الکاظمی»، رئیس استخبارات عراق است. 


میزگرد تحولات عراق


موسوی درباره احتمال نخست وزیری کاظمی با وجود انتشار برخی مخالفت ها از سوی حزب الله عراق و نیروهای حشدالشعبی گفت: احتمال انتخاب وی به عنوان نخست وزیر عراق زیاد است، چه اینکه حتی پیش از مطرح شدن نام علّاوی قرار بود وی نامزد نخست وزیری شود. مطرح شدن نام کاظمی  نشان می دهد که آمریکا  تلاش‌های زیادی انجام داد تا محمد توفیق علاوی در تشکیل کابینه موفق نشود. برهم صالح از دو روز پیش مشاوره‌هایش را آغاز کرده است و باید دید گروه‌های سیاسی بر روی چه شخصیتی می‌توانند توافق کنند. 


وی افزود: حشدالشعبی در مجلس عراق کرسی‌های اکثریت را در اختیار ندارد و  باید دید گروه‌های سنی و کُرد و بخش بزرگی از شیعیان بر سر چه شخصیتی توافق خواهند کرد و اگر فشار آمریکا ادامه داشته باشد، می‌تواند حشدالشعبی و حتی جریان صدر را در حاشیه قرار دهد یا خیر.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب