چرا قطر به عنوان محل دفتر طالبان انتخاب شد؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، با ادامه یافتن جنگ با طالبان در افغانستان، به نظر میرسید که آمریکا و دولت افغانستان درصدد بودند با طالبان ارتباط برقرار کنند و در آن زمان حامد کرزی چندین بار طالبان را در دوران ریاست جمهوریاش "برادر" خطاب کرد و خواستار پیوستن آنها به روند صلح بود که البته تأثیر بر روند صلح در این کشور نداشت.
در سالهای اخیردولت پاکستان نیز برای ایجاد ارتباط میان دولت افغانستان و طالبان همکاری لازم را نکرد. کابل تلاش داشت تا زمینه ارتباط میان نمایندگان دولت و طالبان در ترکیه و عربستان فراهم شود، ولی با مخالفت آمریکا و سایر هم پیمانان بینالمللی کابل مواجه شد.
حتی عبدالکریم خرم نیز در کتابش نوشت کرزی با گشوده شدن دفتر قطر موافق نبود. او مدعی شد که ملاقاتهای مخفی آمریکا و طالبان گویا از آلمان آغاز و به ایجاد دفتر در قطر انجامیده بود و افغانستان با علاقه مندی که به روند صلح داشت، اما با نحوه پرداختن به آن در قطر به دیده شک مینگریست.
خرم نوشت که در آن زمان رئیس جمهور کرزی تمایل داشت که اگر قرار باشد دفتری برای طالبان در خارج افغانستان ساخته شود، ترجیحاً در ترکیه یا عربستان باشد
وی در کتابش آورده است: "وی (کرزی) قطر را کشور فاقد اختیار و عملی کننده فرمایشات آمریکاییان میدانست."
خرم همچنین نوشت که کرزی در رأس یک هیئت در ۲۰۱۳ به قطر رفت تا مقامهای این کشور را راضی کند که زمینه گفتگو و ملاقات مستقیم طالبان را با دولت فراهم کند ولی جواب قطریها این بوده که "در زمینه باید با آمریکاییها حرف زد، زیرا قطر فقط مهماندار است."
دفتری که بسته نشد
بعد از واکنش شدید کابل و تعویق یک جانبه گفتگوها درباره قرارداد امنیتی میان آمریکا و افغانستان، جان کری وارد عمل شد. کرزی به وزیر خارجه آمریکا گفته بود که مردم افغانستان باید در عمل ببینند که ضمانتهای آمریکا در مورد نوعیت فعالیت دفتر طالبان در قطر تحقق یافته است.
سال ۲۰۱۳ گزارش شد که دفتر طالبان به صورت موقت در شهر دوحه بسته شده است.
در این گزارش آمده بود که با بسته شدن دفتر طالبان اعضای این گروه که وارد قطر شده بودند از این کشور خارج نشدند و در آنجا ماندند. اما تابلو و پرچمی را که بر دفترش برافراشته بودند، پایین آوردند و یک مقام طالبان در آن زمان گفته بود که از این دفتر استفاده نخواهند کرد.
طالبان در آن زمان مدعی شدند که بارک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا و حامد کرزی، نصب پرچم و لوحه طالبان را بهانه کرده و مذاکرات صلح را به شکست کشاندند.
بعد از این تنشها دفتر قطر که قرار بود پایگاهی برای گفتگوهای صلح باشد، دیگر محلی خبرساز برای صلح نبود، اما در عوض بارها اعضای طالبان از این دفتر به سایر کشورها سفر کردند و فعالیت سیاسی نیز انجام دادند. با افشا شدن مرگ ملاعمر، رهبر گروه طالبان و بروز اختلاف میان شماری از رهبران طالبان در سال ۲۰۱۵ و کناره گیری سید طیب آغا، رئیس این دفتر و از دستیاران نزدیک به ملاعمر، فعالیت آن دفتر روز به روز رو به کاهش بود.
دولت افغانستان در این زمان از قطر خواسته بود که توضیح دهد که موجودیت دفتر طالبان در این کشور چه توجیهی دارد.
براساس بعضی گزارشها در یکی از دیدارها دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان خواسته بود که به بسته شدن دفتر طالبان در قطر موافقت کند.
در آن زمان سرنوشت ۳۶ عضو گروه طالبان در این دفتر، تعهد دولت افغانستان به روند صلح و متقاعد ساختن کشورهای اروپایی که خواستار ادامه فعالیت این دفتر بودند، از بحثهای مهم برای ادامه فعالیت و یا بسته شدن دفتر قطر بود.
انتخاب زلمی خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور صلح افغانستان، در مهر ۱۳۹۷، بعد دیدار او با نمایندگان طالبان، روند صلح افغانستان شتاب بیشتری گرفت. برای اولین بار بعد از سالها یک نماینده ارشد آمریکا به دفتر طالبان در قطر رفت، دیداری که از همان آغاز دوستانه به نظر میرسید.
با ادامه گفتگوها دفتر طالبان در قطر، ملاعبدالغنی برادر، فرد شماره دو گروه طالبان که از زندان پاکستان رها شده بود با رفع تحریمهای وضع شده بر او به دفتر قطر رفت. او به قطر رفت و انتخابش به عنوان رئیس دفتر قطر، به مذاکرات مشروعیت و قدرت بیشتر داد.
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/