دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 فروردين 1399 - 13:06
آنا گزارش می‌دهد؛

قصه بازنگشته‌های ورزش ایران / لیست بلندبالای ورزشکاران مهاجر در سال 98

مهاجرت ورزشکاران و قهرمانان شاخص در سال 98 به اوج خود رسید و قصه پرغصه مهاجرت ورزشکاران بیش از همیشه در سالی که گذشت متولیان ورزش را نگران کرد.
کد خبر : 474159
2256691.jpg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، سید حامد رحمتی، سال 98 را باید سال مهاجرت ورزشکاران ایرانی بنامیم؛ در سالی که گذشت، ورزشکارانی از رشته‌های مختلف شطرنج، جودو، تکواندو، تیراندازی، کشتی و... جلای وطن کردند. اکثر ورزشکارانی که از ایران رفتند، به دلیل مشکلات مالی، بی‌توجهی، کمبود امکانات، درگیری‌هایی که با فدراسیون‌های مربوطه داشتند، راهی کشوری دیگری شدند تا برای ورزش کشور دیگری افتخارآفرینی کنند. 


بدون شک خبر کوچ کیمیا علیزاده به کشور هلند را می‌توانیم جنجالی‌ترین اتفاق سال 98 بدانیم؛ کیمیا علیزاده، نخستین بانوی تکواندوکار ایران بود که توانست در المپیک ریو به نشان برنز دست پیدا کند. اما در سال گذشته به‌یکباره به همراه همسرش راهی کشور هلند شد و قصد دارد آینده ورزشی‌اش را زیر پرچمی غیر از کشور ایران ادامه دهد. در کنار علیزاده باید از ورزشکارانی همچون سعید ملایی، علیرضا فیروزجا، مهدی خدابخشی یاد کرد که سالیان سال می‌توانستند برای سرزمین ایران افتخارآفرینی کنند؛ اما تصمیم دیگری گرفتند و راهی دیار غربت شدند. البته که مسئولان ورزش برای بازگشت نفراتی که در سال گذشته از  ایران رفتند تلاش کردند؛ اما نتیجه‌ای حاصل نشد و در پایان لیست بلند بالایی از ورزشکاران مهاجر در سال 98 برای ورزش ایران باقی ماند. در ادامه به ورزشکارانی که در سال 98 از ایران رفتند اشاره می‌کنیم:


سعید ملایی


کشور مقصد: مغولستان


سعید ملایی جودو


ملایی متولد 1370 است؛ او جودوکار وزن 81 کیلوگرم کشورمان است و در سال 2017 مدال برنز مسابقات جهان و در سال 2018 مدال طلا این رقابت‌ها را از آن خود کرد. ملایی در سال 2019 در رقابت‌های جودوی قهرمانی جهان به حریف بلژیکی خود نتیجه را واگذار کرد و پس از آن رقابت‌ها بود که تصمیم به ترک ایران گرفت و راهی آلمان شد. مهاجرت ملایی به آلمان حواشی زیادی به همراه داشت و در نهایت او آذرماه سال 98 شهروند مغولستان شد و از سال گذشته با پرچم این کشور در مسابقات مختلف شرکت می‌کند؛ هر چند که دیگر ملایی همچون گذشته موفق نیست و سهم این روزهای ورزشکار مهاجر ایران شکست و ناکامی است. ملایی قصد دارد در المپیک 2020 به میدان برود؛ به همین منظور فدراسیون جهانی جودو از شرکت او در المپیک توکیو در تیم پناهندگان حمایت کرد و او در المپیک زیر پرچم فدراسیون جودو رقابت می‌کند. بدون شک همه منتظرند تا ببینند او چه نتیجه‌ای به دست خواهد آورد.


پوریا جلالی‌پور


کشور مقصد: آمریکا



جلالی‌پور متولد 1367 است، او از ملی‌پوشان ریکرو است که توانست سهمیه پارالمپیک 2020 توکیو را کسب کند؛ اما سال گذشته بعد از مسابقات جهانی هلند دیگر به ایران بازنگشت. جلالی‌پور در مسابقات تیروکمان قهرمانی جهان معلولان در هلند یک مدال طلا در کامپوند تیمی مردان و یک سهمیه در میکس تیم کامپوند و ۶ سهمیه در ریکرو و کامپوند انفرادی زنان و مردان به‌دست آورده است. او مدتی در هلند ماند و بعد اعلام کرد که قصد مهاجرت به آمریکا را دارد.


علیرضا فیروزجا


کشور مقصد: فرانسه


علیرضا فیروزجا


فیروزجا را باید نابغه شطرنج ایران بنامیم؛ او متولد 1382 است و نخستین شطرنج‌باز جوان ایرانی است که لقب سوپر استاد بزرگ شطرنج ایران را از آن خود کرد. او در سال 94 و 97 قهرمان مسابقات قهرمانی شطرنج ایران شد. اما از آذرماه سال 98 اعلام کرد که دیگر با پرچم ایران در مسابقات شرکت نمی‌کند و در مسابقات جهانی روسیه که تیم ملی شطرنج مردان اعزام نشد او به صورت جداگانه با پرچم فدراسیون جهانی (فیده) در آن رقابت‌ها شرکت کرد و عنوان نایب‌قهرمانی را در مسابقات شطرنج سریع جهان هم از آن خود کرد. فیروزجا پس از این مسابقات بود که اعلام کرد از این به بعد برای کشور فرانسه بازی می‌کند و به این ترتیب یکی از نوابغ شطرنج ایران که می‌توانست سال‌ها برای ایران افتخارآفرینی کند، از سال گذشته راهی کشوری دیگری شد. فیروزجا در ابتدای سال 2020 در صدر جدول رده‌بندی شطرنج‌بازان جوان جهان قرار گرفت.


نوید زنگنه


کشور مقصد: کانادا



نوید زنگنه متولد 1375 است، او آزادکار وزن 74 کیلوگرم کشورمان است که در رقابت‌های امیدهای جهان در سال 2018 موفق به کسب مدال برنز شد. زنگنه همچنین در سال 2019 موفقیت خود را در رقابت‌های امید آسیا تکرار کرد و به نشان نقره رسید.در دی ماه سال گذشته خبر مهاجرت این ورزشکار کشورمان به کانادا منتشر شد و خبر آمد که او دو سال دیگر در مسابقات بین‌المللی به صورت رسمی برای کشور کانادا روی تشک می‌رود.


کیمیا علیزاده


کشور مقصد: هلند


چراغ سبز پزشک جراح و فیزیوتراپ علیزاده/ «کیمیا» به شیاپ‌چانگ برمی‌گردد


بدون شک یکی از غم‌انگیزترین و جنجالی‌ترین مهاجرت‌های ورزشی رفتن کیمیا علیزاده از ایران بود. او تنها بانوی تکواندوکار کشورمان بود که در المپیک 2016 توانست برای نخستین بار به نشان برنز برسد. این دارنده مدال برنز المپیک ریو 2016 و برنده برنز و نقره جهان در سال‌های 2015و 2017، دی‌ماه امسال از مهاجرت خود به کشور هلند خبر داد. او در بازی‌های المپیک تابستانی ۲۰۲۰ توکیوی ژاپن با پرچم کشور هلند روی شیاپ چانگ خواهد رفت.


شهره بیات


کشور مقصد: نامعلوم


شهره بیات


در سالی که گذشت موج مهاجرت تنها در بین ورزشکاران ایرانی به وجود نیامد؛ بلکه داوران ایرانی هم در چرخه مهاجرت و ترک ایران قرار گرفتند و دو داور و یک گزارشگر فوتبال هم جلای وطن کردند.


شهره بیات، داور بین‌المللی شطرنج متولد 1365 است؛ او نخستین و تنها زن داور بین‌المللی شطرنج رتبه A در آسیا و آموزگار فدراسیون جهانی شطرنج است. سرداور ایرانی فدراسیون جهانی شطرنج در دی‌ماه سال گذشته ابتدا در یک مسابقه با حجاب ظاهر شد و بعد از آن بدون حجاب به قضاوت در مسابقات جهانی پرداخت و پس از آن هم اعلام کرد دیگر قصد بازگشت به ایران را ندارد.


مزدک میرزایی


کشور مقصد: انگلیس


مزدک میرزایی


مزدک میرزایی 49 ساله، گزارشگر فوتبال، تهیه‌کننده، مجری تلویزیونی، کارگردان و مترجم ایرانی بود که 22 سال است در رسانه ملی خدمت کرد. او در تابستان 98 از ایران رفت و به شبکه ماهواره‌ای ایران اینترنشنال پیوست. میرزایی از آذرماه سال گذشته در شبکه ماهواره‌ای ایران اینترنشنال جلوی دوربین حاضر شد و نخستین قسمت برنامه هت‌تریک را در این شبکه به‌صورت زنده اجرا کرد.


علیرضا فغانی


کشور مقصد: استرالیا


علیرضا فغانی


علیرضا فغانی، داور بین‌المللی فوتبال ایران سال گذشته ایران را برای همیشه به مقصد استرالیا ترک کرد. او داوری‌های مهمی مثل دیدار رفت فینال لیگ قهرمانان آسیا 2014، دیدار فینال جام ملت‌های آسیا 2015، دیدار فینال فوتبال المپیک 2016ریو، دیدار نیمه‌نهایی جام کنفدراسیون‌ها 2017و دیدار رده‌بندی جام جهانی 2018 را در کارنامه دارد و با کسب بالاترین امتیاز در صدر جدول داوران جام جهانی قرار گرفته است. فغانی از شهریور سال گذشته که ایران را به مقصد استرالیا ترک کرد به صورت رسمی داور لیگ برتر استرالیا شد.


محمدرضا آذر شکیب


کشور مقصد: جمهوری آذربایجان



آذرشکیب دیگر کشتی‌گیر تیم ملی کشتی آزاد بود که در کارنامه خود مدال برنز مسابقات قهرمانی آسیا در سال 2010، دو مدال نقره رقابت‌های جوانان جهان در سال 2006 و 2007 و همچنین مدال نقره جوانان آسیا در سال 2006 را دارد. او در سال 91 پیشنهاد پیوستن به تیم ملی آذربایجان را داشت؛ اما آن دعوت را رد کرده بود، با این حال در فروردین سال گذشته تابعیت این کشور را گرفت و برای همیشه با دوبنده آذربایجان به میدان می‌رود. آذرشکیب دلیل مهاجرتش از ایران را فراموش شدن اعلام کرد و در صحبت‌هایش گفته بود کسی از او سراغی نمی‌گیرد به همین خاطر تصمیم گرفته به کشوری برود که دیده شود و بتواند افتخارات ورزشی‌اش را تکرار کند.


مهدی خدابخشی


کشور مقصد: صربستان


مهدی خدابخشی


مهدی خدابخشی افتخارات زیادی در تکواندو ایران کسب کرد. ‌او در کارنامه خود مدال طلای تکواندو در مسابقات ارتش‌های جهان 2012 ویتنام و مدال طلا در بازی‌های 2013 اندونزی و قهرمانی در مسابقات جهانی تکواندو 2015 دارد. آبان ماه سال گذشته خبر ازدواج خدابخشی با دختر تکواندوکار صربستانی رسانه‌ای شد و او حالا در کنار خانواده جدیدش در صربستان حضور دارد و دوران ورزشی‌اش را هم در همان کشور سپری می‌کند.


میترا حجازی‌پور


کشور مقصد: نامعلوم



حجازی‌پور درجه استاد بزرگ زنان را در سال 2015 به‌دست آورده است، او در دی‌ماه سال گذشته در مسابقات سریع و برق‌آسای جهان در مسکو بدون حجاب اسلامی به مصاف حریفانش رفت، از تیم ملی شطرنج ایران اخراج شد. البته رئیس فدراسیون شطرنج پس از از انتشار عکس‌های بدون حجاب حجازی‌پور اعلام کرد او مدت‌هاست از تیم ملی اخراج شده است و به صورت شخصی در مسابقات مختلف شرکت می‌کند. ضمن اینکه تا به امروز مشخص نشده که او به کشور بازگشته یا نه.


جواد محجوب


کشور مقصد: کانادا


جواد محجوب


دیگر ورزشکار ایرانی که سال گذشته از ایران رفت؛ جواد محجوب بود. جودوکار وزن 100 کیلوگرم کشورمان که برای همیشه به کانادا مهاجرت کرد و دیگر قصد بازگشت به ایران را ندارد. محجوب در سال گذشته برای اولین بار در یک دوره مسابقات گراپلینگ که تلفیقی از چند رشته رزمی است در ایالت کبک شرکت کرد و به نخستین مدال خود بعد از مهاجرت به این کشور دست یافت.


مهاجرت ورزشکاران ایران دلایل زیادی دارد؛ بی‌توجهی، بی‌پولی و نبود امکانات معمولاً باعث شده ورزشکاران به فکر مهاجرت بیفتند و زیر پرچم کشوری غیر از ایران به فکر مدال آوری باشند. اما آن‌چیزی که عیان است اینکه کشورهای دیگر بدون هیچ رنج و زحمتی صاحب‌تجربه و تخصص ورزشکاران ایرانی می‌شوند و در نهایت از مدال‌های رنگارنگ آنها بهره می‌برند. بدون شک فدراسیون‌های مربوطه و ناکارآمدی مسئولان قصه پرغصه مهاجرت را برای ورزش ایران به وجود آوردند و اگر متولیان ورزش جلوی این موضوع را نگیرند، در سال‌های آتی بیش از این شاهد کوچ افتخارآفرینان این مرزوبوم خواهیم بود.


انتهای پیام/4057/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب