دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 اسفند 1398 - 10:39

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در کودکان بیش‌فعال

اختلالات توجه یا attention deficit disorder) ADD) یکی از مشکلات رفتاری کودکان است که متأسفانه در سال‌های اخیر بر تعداد آن به طور چشم‌گیری افزوده شده است.
کد خبر : 473301
1525925455_photo_2018-05-10_00-39-19.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اختلال ای.دی.اچ.دی. یا همان بیش‌فعالی مسئله‌ای است که بسیاری از والدین برای رفع آن مدام راه‌حل جستجو می‌کنند، راه‌حل‌هایی که بایستی حتماً توسط متخصص و پزشک ارائه شود. یکی از این راه‌حل‌ها برنامه غذایی و تغذیه بیش‌فعالی است که حذف و اضافه کردن برخی موارد به روند طبیعی آن تا حد قابل‌توجهی کارساز خواهد بود.


بدترین مواد غذایی برای بیش‌فعالان می‌تواند همان دشمن‌های اصلی برای وضعیتشان باشد. برای این که علائم بیش‌فعالی را بهتر مدیریت کنید، باید بدانید که چه بخورید و از چه غذاهایی دوری کنید.


در این مطلب تصمیم داریم غذاهای مفید و مضر برای کودکان بیش‌فعال را معرفی نماییم.


چه غذاهایی بخوریم؟


1-غذاهایی که حاوی امگا 3 هستند:


سعی کنید از چربی‌های خوب و سالم مانند امگا 3 استفاده کنید تا بدن و ذهن سالمی داشته باشید و این چربی‌ها برای بدن ضروری هستند. مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از امگا 3 می‌تواند در بهبودی حافظه مؤثر باشد.


مواد غذایی مانند آووکادو، گردو و سبزیجات که تعدادی از مواد غذایی هستند که حاوی امگا 3 هستند و می‌توانند برای سلامتی مفید باشند. سعی کنید میزان چربی‌های مضر را تا حد امکان کاهش دهید چرا که ممکن است سلامتی شما را به خطر بیندازند که در غذاهای غذای فوری یافت می‌شوند.


2-غذاهای غنی از آهن:


با توجه به مطالعاتی که در سال 2004 صورت گرفت، کمبود آهن می‌تواند منجر به بیش‌فعالی شود. پس مواد غذایی که حاوی آهن می‌باشند را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا سالم‌تر بمانید و برخی از این مواد غذایی عبارت‌اند  از اسفناج ، عدس ، کنجد و ...


3-غذاهای غنی از پروتئین


پروتئین‌ها توانایی افزایش تمرکز و بالانس کردن سطح قند خون را دارند. همچنین به مغز نیز کمک می‌کند و به نحوی در عملکرد آن مؤثر است؛ بنابراین از غذاهایی چون عدس ، لوبیا، سبزیجات به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا میزان پروتئین بدنتان تأمین شود.


4-غذاهای پروبیوتیک:


خوردن غذاهای پروبیوتیک بر سلامت مغز و روده بسیار مؤثر هستند. اگر شما در روده دچار مشکل شده‌اید توصیه می‌شود از غذاهای پروبیوتیک در رژیم غذایی خود اضافه کنید.


5-غذاهای حاوی ویتامین B


استفاده از ویتامین B در کاهش علائمی که در ابتدای این مقاله به شما بیان کردیم بسیار مؤثر هستند. این ویتامین‌ها میزان متابولیسم کربوهیدرات را تنظیم می‌کنند و در عملکرد سیستم عصبی مؤثر خواهند بود. بنابراین استفاده از غذاهای حاوی نخود فرنگی ، حبوبات، اسفناج در رژیم غذایی خود اضافه کنید.


چه غذاهایی نخوریم؟


1-شکر:


اگر شما می‌خواهید از علائم بالای بیش‌فعالی رهایی یابید باید از خوردن شکر اجتناب کنید و همچنین شکر می‌تواند باعث افزایش قندخون شود که نتیجه آن مبتلا شدن به برخی مشکلات می‌باشد. توصیه می‌شود که از مقدار کمی شکر استفاده کنید.


2-گلوتن:


اگر بدن شما به گلوتن حساس باشد خوردن نان، شیرینی و دسر می‌تواند بر مغز شما تأثیر داشته باشد. پس یک رژیم بامحدودیت گلوتن را امتحان کنید و ببینید که بدن شما به گلوتن چگونه واکنش نشان می‌دهد.


3-لبنیات:


برخی افراد نیز به لبنیات آلرژی دارند. اگر بدن شما به لبنیات حساسیت دارد، خوردن لبنیات می‌تواند بر روی مغز شما تأثیر بگذارد و منجر به علائم بالا در شما شود. پس یک رژیم با محدودیت لبنیات را امتحان کنید و ببینید که واکنش بدن شما در این امر چه خواهد بود.


4-نیترات و نیتریت:


سوسیس و کالباس اختلالات موجود در کودکان بیش‌فعال را تشدید می‌کند. دکتر کیمیاگر، متخصص تغذیه، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: مواد موجود در سوسیس و کالباس به ویژه مواد افزودنی که در آن‌ها وجود دارد، باعث تشدید اختلالات در کودکان بیش‌فعال می‌شود. برای نگهداری طولانی مدت سوسیس و کالباس از نیتریت و نیترات استفاده می‌شود تا زود فاسد نشوند و این مواد در داخل معده تبدیل به مواد سرطان‌زا شده و ترکیب تیرامین را تشکیل می‌دهد


5-مکمل‌های مصنوعی:


شیرینی‌های مصنوعی بسیاری از علائم سلامتی را به مرور زمان از بین می‌برند. همچنین تحقیقات نشان داده‌اند که شیرین کننده‌های مصنوعی - شیمیایی می‌توانند در فیزیولوژی تأثیر بگذارند که این منجر به آسیب رساندن به مغز می‌شود بنابراین از این شیرینی‌های مصنوعی - شیمیایی باید خودداری نمایید.


6- نوشیدنی‌های آماده


به عنوان یک پدر مادر قطعاً متوجه علاقه کودک خود به نوشیدنی‌های بسته‌بندی‌شده شده‌اید و از طرفی برای ساکت کردن آن‌ها هیچ راهی ساده‌تر از خریدن این نوشیدنی‌ها وجود ندارد.


متأسفانه بر خلاف راحتی تهیه این محصولات باید گفت که نوشیدنی‌ها قند بسیار بالایی دارد و در واقع می‌توان گفت که ضرر آن‌ها با نوشابه برابری می‌کند.


برای اینکه بیش‌فعالی کودک خود را مدیریت کنیم، باید میزان قند مصرفی را در آن‌ها کاهش دهیم و تا جایی که می‌توانید آب را جایگزین این نوشیدنی‌ها کنید.


اگر کودکتان میل زیادی به نوشابه و آب میوه دارد به جای نوشیدنی‌های آماده در منزل برای او نوشیدنی و اسموتی های خانگی بسیار خوشمزه و مفید تهیه کنید.


7- شکلات


شکلات نیز به نوشابه شباهت زیادی دارد زیرا قند بسیار بالایی دارد. شکلات‌ها ویتامین‌ها و مواد معدنی زیادی ندارند و باعث تشدید بیش‌فعالی می‌شوند.


8- نوشیدنی‌های انرژی زا


این نوشیدنی‌ها به راحتی در دسترس هستند و در بین نوجوانان طرفداران زیادی دارند. اگر کودک یا نوجوان شما به اختلال بیش‌فعالی مبتلاست هرگز نباید از این نوشیدنی‌ها مصرف کند. نوشیدنی‌های انرژی زا حاوی قند، کافئین، محرک‌های جایگزین، رنگ‌های مصنوعی و طعم دهنده‌ها می‌باشند.


9- بستنی


کودکان بیش‌فعال نمی‌توانند کازئین (پروتئین مخصوص شیر) را تحمل کنند بنابراین با خوردن بستنی علائم آن‌ها تشدید می‌شود. خوردن بستنی را در کودکان بیش‌فعال قدغن نکنید اما نگذارید آنها روزانه بستنی مصرف کنند. مصرف هفته‌ای یکبار بستنی مشکلی برای آنان ایجاد نمی‌کند.


10- انواع غذای فوری ها


غذای فوریهایی مانند سیب زمینی سرخ کرده، ساندویچ‌ها و پیتزاها که دارای کالری زیادی هستند و هیچ ارزش غذایی ندارند را به کودکان بیش‌فعال ندهید زیرا مصرف این غذای فوریها در طولانی مدت باعث ایجاد کمبود ویتامین می‌شوند. کمبود ویتامین نیز عاملی برای تشدید این اختلال است. اگر در تهیه غذای فوریها، از گوشت قرمز زیادی استفاده شود، مصرف این نوع غذای فوری باعث تشدید دفعات و شدت بروز علائم می‌شود.


11- مواد غذایی حاوی سالیسیلات


بادام، سیب، زردآلو، کشمش، هلو، آلو، آلو بخارا، پرتقال، توت، گوجه فرنگی و خیار حاوی سالیسیلات طبیعی هستند که ماده‌ای شبیه به آسپیرین می‌باشد و لازم است از رژیم‌های غذایی کودکان بیش‌فعال تا حد ممکن کاسته و گاهی اوقات حذف شود (این ماده به ویژه در بادام، سیب و زردآلو زیاد است).


12- تارتر ازین:


رنگ غذایی نارنجی رنگی است که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می‌شود. تارترازین ممکن است در بیش‌فعالی مؤثر باشد، تارترازین بیش از همه در موارد زیر وجود دارد: غذاهای آماده بسته‌بندی‌شده، آدامس، شکلات، افشره لیمو، سس‌ها و افزودنی‌هایی که بیشتر جهت تزئین روی دسرها مصرف می‌شوند.


میوه‌های کنسرو شده، کنسرو نخودفرنگی، بادام ساییده شده، نوشیدنی‌های کربنات دار و کیک‌هایی که به صورت بسته‌بندی‌شده به فروش می‌رسند، حاوی تارترازین هستند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب