دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا از طرح ساماندهی بساط‌گستران گزارش می‌دهد؛

قانون ساماندهی دستفروشان همچنان معطل اجرا/ شهرداری تهران از قانون مصوب شورا تمکین نمی‌کند

با گذشت یک سال از تصویب قانون ساماندهی دستفروشان، کمترین نشانه‌ای از اجرای آن توسط شهرداری به چشم نمی‌خورد و با توجه به اینکه به ایام پایانی سال نزدیک می‌شویم ضرورتی برای ساماندهی آنان از سوی مدیران شهری احساس نمی‌شود.
کد خبر : 471449
جرم-انگاری-«شغل-کاذب».jpg

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با نزدیک شدن به ایام پایانی سال و شور و شوقی که در میان مردم برای خرید وجود دارد، در کنار فروشگاه‌ها و مغازه‌هایی که دو ماه آخر سال را به چشم رونق کارشان نگاه می‌کنند، هستند افرادی که با دستفروشی و پهن کردن بساط در معابر و حاشیه خیابان‌ها رزق خود را در این ایام جستجو کرده و با استفاده از موضوع گرانی و فشار اقتصادی، اجناس خود را به قیمت مناسب‌تری به مردم عرضه می‌کنند.


موضوع گرانی اجناس و کالاها شاید مهمترین دلیل استقبال مردم از خرید کردن از  دستفروشان و بساطی‌های حاشیه مغازه‌ها و معابر اصلی شهر باشد که هم از نظر قیمتی این خرید را به نفع خودشان می‌دانند و هم شاید جذابیت‌ها و شور خرید شب عید را برایشان بیشتر می‌کند.


در این میان البته مشکلاتی هم وجود دارد که می‌شود به ایجاد راه‌بندان و سد کردن معابر و خیابان‌ها ناشی از پهن کردن بساط، عدم نظارت کافی بر کیفیت اجناس، عدم تعهد فروشنده به مشتری نسبت به ارائه جنس مورد نظر و مناسب خریدار، اعتراض صاحبان مغازه‌ها و کسبه به حضور دستفروشان و همچنین نبود کنترل و نظارت برای توزیع و فروش اجناس قاچاق توسط بساط‌گستران اشاره کرد.


سد معبر اگرچه تخلف محسوب می‌شود و از حدود 50 سال قبل در قوانین شهری برای برخورد با آن مواردی پیش‌بینی شده بود ولی در هیچ کجای دنیا «دستفروشی» جرم نیست، با این حال بسیاری از صاحبان مشاغل نسبت به گسترده شدن بساط دستفروشی در کنار مغازه‌ و محل کسبشان اعتراض داشته و همین امر که بعضاً مشکلات ترافیکی و ترددی را در شهر ایجاد می‌کند، شهرداری را بر آن داشت تا با استفاده از زور مأموران مبارزه با سد معبر، به جای حل این معضل و رفع آن برخورد سلبی داشته باشد.


بارها مشاهده شده است که مأموران مبارزه با سد معابر و بساط‌‌گستران، اجناس افراد دستفروش و بساطی را جمع‌آوری کرده و برای بازپس‌گیری اجناسشان، آنان را به سمت شهرداری منطقه هدایتشان کرده‌اند و البته دعوای طرفین که بیشتر با مقاومت دستفروشان همراه است صحنه‌های نامناسبی از زد و خورد و نزاع را رقم می‌زند.


دقیقاً یک سال از تصویب قانون ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون می‌گذرد


وجود چنین مواردی که ناشی از ضعف قوانین شهری در این حوزه بود مدیریت شهری پایتخت برای ساماندهی دستفروشانی که هر روز بر تعداد آنان در شهر افزوده می‌شود قانون ساماندهی دستفروشان را در شورای شهر تهران تصویب کند.


یک سال قبل و در روز 23 بهمن ماه 97 بود که در جریان یکصدوبیست‌وسومین جلسه شورای شهر تهران، طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون در شهر تهران مورد تصویب شورای شهر تهران قرار گرفت.


این طرح اگرچه در شورای شهر به قانون تبدیل شد ولی با گذشت یک سال از ابلاغ آن به شهرداری تهران، کمترین نشانه‌ای از اجرای آن به چشم نمی‌خورد و با توجه به اینکه به ایام پایانی سال نزدیک می‌شویم ضرورتی برای ساماندهی آنان از سوی مدیران شهری احساس نمی‌شود.


این اتفاق البته گلایه‌های اعضای شورای شهر تهران را در پی داشت و آنان در گفتگو با رسانه‌ها ضمن انتقاد از عملکرد شهرداری به ضرورت اجرای قانون ساماندهی دستفروشان تأکید می‌کردند.


حجت نظری، سخنگوی کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران که جدی‌ترین منتقد عملکرد شهرداری در خصوص عدم اجرای قانون ساماندهی دستفروشان است در گفتگویی که چندی قبل با خبرگزاری آنا داشت، اظهار کرده بود: مصوبه‌ای با عنوان ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون در شورای شهر تهیه کرده‌ایم که متأسفانه تاکنون شهرداری تهران هیچ قدمی در راستای اجرای این مصوبه بر نداشته است.


وی اظهار کرد: در صورتی‌که جانمایی کسبه سیار با تدابیر انجام شده از سوی مدیریت شهری انجام شود حتماً هم به نفع کسبه سیار و هم کسبه ثابت خواهد بود و هر دو از امکانات شهر تهران منتفع خواهند شد.


نظری معتقد است، به‌رغم آنکه اکثریت نیروهای شهرداری نیروهای پاکدست و وظیفه‌شناسی هستند، اما متاسفانه در حال حاضر برخی از نیروهای شهرداری و حتی برخی در پوشش نیروی شهرداری، به اخذ مبالغی از مشاغل سیار اقدام می‌کنند که به هیچ عنوان مورد تأیید نیست و قانون ساماندهی مشاغل سیار، جلوی چنین اقداماتی را خواهد گرفت.


این عضو شورای شهر تهران از تذکر چندباره به شهرداری بابت اجرای قانون سخن به میان آورد ولی تاکنون که یکسال از ابلاغ آن می‌گذرد هیچ اتفاقی در خصوص ساماندهی دستفروشان در شهر رخ نداده است.


درحال حاضر و با وجود وضع قانون، ساماندهی دستفروشان هیچ نظم، قاعده و معیار مشخصی ندارد و مشخص نیست چرا قانون ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون در شهر تهران اجرا نمی‌شود؟


به نظر می‌رسد یکی از دلایل عدم اجرای قانون ساماندهی دستفروشان را می‌توان در ضعف تشریح و تقسیم وظایف سازمان‌های زیرمجموعه شهرداری در خصوص اجرای این قانون جستجو کرد که معلوم نیست هر کدام از آنان چه شرح وظایفی دارند و به‌دلیل همپوشانی وظایف، هرکدام از این سازمان‌ها و ادارات کل شهرداری در موعد انجام وظیفه از اجرای آن شانه خالی می‌کنند.


در هر صورت با اجرای دقیق قانون ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون، بسیاری از مشکلات ناشی از دستفروشی و بساط‌گستری در شهر تهران مرتفع شده و درحالی که به‌دلیل شرایط نامناسب اقتصادی بسیاری از بیکاران جامعه از سر اجبار روی به دستفروشی می‌‌آورند شرایط مناسبتری برای امرار معاش و گذران زندگی خواهند داشت.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب