دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 بهمن 1398 - 12:42
آنا بررسی می‌کند؛

مقامات آمریکایی درباره انقلاب اسلامی چه گفتند؟ / از اعتراف و حسرت تا بیان آرزو!

مقامات آمریکایی از روز نخست پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، اظهارنظرهای متفاوتی در خصوص این پدیده بزرگ داشته‌اند، سخنانی از جنس اعتراف تا بیان حسرت و آرزو.
کد خبر : 471141
122.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، انقلاب اسلامی ایران در آستانه چهل و یکمین سالگرد خود، از هر زمان دیگری قدرتمندتر است. این قدرت، ثمره مقاومت حداکثری است و علی‌رغم تحریم‌های بی‌سابقه و وحشیانه‌ای که به گفته ترامپ، تاکنون بشری بر بشر دیگر تحمیل نکرده، همچنان به پیشرفت و بالندگی ادامه می‌دهد. در این میان، اذعان مقامات فعلی و پیشین آمریکایی و همچنین اظهارنظرهای خشم‌آلود آن‌ها نسبت به انقلاب اسلامی، همگی نشان‌دهنده مؤلفه «قدرت» کشورمان است که همچنان بدون توقف ادامه دارد. نکته جالب اینکه در این میان، تفاوتی بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان وجود ندارد و همه آن‌ها یک رویکرد واحد با روش‌های متفاوت را علیه جمهوری اسلامی بکار برده‌اند.


«گری‌سیک»، از کارمندان فعال کاخ سفید و شاغل در بخش امنیت ملی آمریکا در دوران کارتر و کسی است که پیش و پس از آن‌هم در سیاست خارجی آمریکا فعالیت می‌کرده است. وی که طی دوران سخت از دست دادن ایران در کاخ سفید بوده، خاطرات خود را درباره موضع آمریکا در ارتباط با انقلاب اسلامی و شکل‌گیری آن نوشته است. این اثر با نام «همه‌چیز فرو می‌ریزد»، کتابی است که به وقایع ایران در دوران انقلاب پرداخته است. او می‌نویسد: «آمریکا قادر به کوچک‌ترین تأثیرگذاری در روند تحولات موجود ایران نیست... انقلاب، اوضاع را از دست مقامات کاخ سفید خارج کرد و دریافتند قادر به انجام هیچ نوع ابتکار عملی نیستند ... انقلاب ایران در واقع باعث تحقیر ما شد.»


«زبیگنیو برژینسکی»، به‌عنوان نزدیک‌ترین مشاور کارتر، شکست آمریکا از انقلاب ایران را به بهترین وجه در کتاب «قدرت و اصول اخلاقی» خود ذکر می‌کند و می‌گوید: «ایران بزرگ‌ترین شکست حکومت کارتر بود که نتیجه آن شکست بزرگی است که به تسخیر سفارت آمریکا در ایران و بزرگ‌ترین بحران سیاست خارجی آمریکا منجر شد.... سقوط شاه ازنظر استراتژیک نتایج مصیبت‌باری برای آمریکا به بار آورد و ازنظر سیاسی برای خود کارتر فاجعه‌آمیزتر بود.»



زبیگنیو برژینسکی، مشاور کارتر


«هنری کیسینجر»، مشاور رئیس‌جمهور آمریکا در دهه 70 نیز اعتراف می‌کند: «آیت‌الله خمینی غرب را با بحران جدی برنامه‌ریزی مواجه کرد. تصمیمات او آن‌چنان رعدآسا بود که مجال هر نوع تفکر و برنامه‌ریزی را از سیاست‌مداران و نظریه‌پردازان سیاسی می‌گرفت. هیچ‌کس نمی‌توانست تصمیمات او را از پیش حدس بزند، او با معیارهای دیگری غیر از معیارهای شناخته‌شده در دنیا سخن می‌گفت و عمل می‌کرد، گویی از جای دیگر الهام می‌گرفت. دشمنی آیت‌الله خمینی با غرب برگرفته از تعالیم الهی او بود او در دشمنی خود نیز خلوص نیت داشت.»



هنری کیسینجر، مشاور رئیس‌جمهور آمریکا در دهه 70


«استروب تالبوت»، معاون وزیر خارجه آمریکا بین سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۱، مدیر بروکینگز بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷ و عضو ویژه فعلی این اندیشکده، در گزارشی اذعان کرد: «آمریکایی‌ها شاه را یک نایب‌کلانتر قابل‌اعتماد می‌پنداشتند که قرار بود طی ده‌ها سال آینده بر اجرای نظم و قانون در مناطق بحران‌زده و شوره‌زارهای غرب آسیا نظارت کند اما انقلاب ایران ‌همه معادلات را بر هم زد. علاوه بر بیماری مرگ‌بار، سرنوشت ننگین شاه هم سبب شد تا آواره شود و از کشوری به کشور دیگر پرواز کند و از بیمارستانی به بیمارستان دیگر برود. دولت کارتر با اکراه اقدام به پذیرش او برای درمان کرد و همین کارش هم منتهی به حمله به سفارت آمریکا در تهران و بازداشت کارکنان آن به‌عنوان گروگان، در تاریخ ۴ نوامبر همان سال ۱۳ آبان‌ماه ۱۳۵۸ شد.»


«ریچارد مورفی»، سفیر سابق آمریکا در عربستان و معاون وزیر خارجه دولت بوش پدر درباره انقلاب ایران می‌گوید: «آمریکا از ایران پس از انقلاب، نگران شده بود چراکه منافع واشنگتن از این ناحیه به‌شدت دچار خطر شد. انقلاب ایران دوستان منطقه‌ای آمریکا را تهدید می‌کرد و این نگرانی همچنان ادامه دارد.»


«ریچارد نیکسون»، از رؤسای جمهور اسبق آمریکا و از مخالفان انقلاب اسلامی بود اما بااین‌حال این‌گونه اعتراف می‌کند: «آنچه انقلاب اسلامی به اثبات رسانده و به دنیا بیان کرده است، این است که اسلام شایستگی حاکمیت بر جامعه را دارد؛ زیرا که دینی آسمانی است. از این رو در کشورهای اسلامی عربی تأثیر گذاشته است و انقلاب‌هایی که هم‌اکنون در سایر کشورهای عربی شکل گرفته‌اند، جز ثمره درخت انقلاب اسلامی چیز دیگری نیست.»


نیکسون


ریچارد نیکسون، رئیس جمهور اسبق آمریکا


مقامات دولت اوباما و ترامپ


مقامات دولت اوباما و ترامپ اما به‌اندازه پیشینیان خود، شجاعت ابراز شکست نداشتند و در عوض به بیان آرزو یا نفرت‌پراکنی پرداختند. در میان مسئولین دولت اوباما، شاید هیچ‌کس به‌اندازه «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه اسبق و دموکرات آمریکا نظراتی نزدیک به «جان بولتون»، معاون سابق امنیت ملی و جمهوری‌خواه این کشور ندارد. او در کتاب «انتخاب‌های سخت»، گرچه به قدرت و توان ایران اذعان نمی‌کند اما اراجیفی که درباره جمهوری اسلامی بافته، حاکی از خشم مفرط و ناامیدی بیش از حد او از ناتوانی آمریکا برای مهار قدرتی بزرگ به نام ایران است.



کلینتون در بخشی  از کتابش به استبداد شاه اشاره‌کرده است.



وی در خصوص انقلاب اسلامی این‌چنین می‌نویسد: «در ایران در سال 1979، افراط‌گرایان، انقلاب مردمی گسترده علیه شاه را به سرقت بردند و یک حکومت مذهبی وحشی را ایجاد کردند. با توجه به تمام این اتفاقات باورش سخت بود که ایران روزی یکی از متحدین ایالات‌متحده در دوران جنگ سرد بوده است. پادشاه این کشور یعنی شاه، تاج‌وتخت خود را مرهون کودتای سال 1953 بود که توسط دولت آیزنهاور علیه یک دولت منتخب دموکراتیک صورت گرفت و تصور می‌شد که آن دولت با کمونیسم همفکر باشد. این کودتا اقدامی در راستای جنگ سرد بود که بسیاری از ایرانی‌ها هرگز به سبب آن آمریکا را نبخشیدند. دولت‌های ما بیش از 25 سال از روابط نزدیک با تهران بهره‌مند شدند تا اینکه شاه مستبد توسط یک انقلاب مردمی سرنگون گردید.»


هیلاری کلینتون


بیل کلینتون، وزیر خارجه اسبق آمریکا


وی در ادامه می‌نویسد: «طولی نکشید که بنیادگرایان شیعه به رهبری آیت‌الله روح‌الله خمینی به قدرت رسیدند و نسخه دینی جمهوری اسلامی را بر مردم ایران تحمیل کردند. حاکمان جدید ایران سرسختانه مخالف آمریکا بودند و ما را «شیطان بزرگ» می‌نامیدند. در نوامبر 1979، رادیکال‌های ایران به سفارت آمریکا در تهران هجوم بردند و 52 آمریکایی را به مدت 444 روز به گروگان گرفتند. این کار، نقض وحشتناک قوانین بین‌المللی و یک تجربه دل‌خراش برای کشور ما به‌حساب می‌آمد. به خاطر دارم که گزارش اخبار شبانه را در شهر «لیتل راک» (پایتخت ایالت آرکانزاس) می‌دیدم و درحالی‌که بحران بدون چشم‌انداز پایانی همچنان ادامه داشت، تعداد روزهایی که گروگان‌ها اسیرشده بودند به اطلاع مردم می‌رسید. وقتی‌که مأموریت نجات توسط ارتش آمریکا با سقوط یک بالگرد و هواپیمای ترابری در صحرا منجر به کشته شدن هشت نیروی ارتش شد، ماجرای گروگان‌گیری حتی غم‌انگیزتر هم و انقلاب ایران به چندین دهه تروریسم دولتی منتهی شد.»


«جان بولتون»، نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل متحد و معاون پیشین امنیت ملی این کشور در نشست دو سال پیش گروهک تروریستی منافقین در پاریس از رویکرد دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران استقبال کرد و گفت: «نتیجه این بازبینی در سیاست و آنچه بسیاری از ما در ایالات‌متحده به‌سمت آن حرکت می‌کنیم باید تشخیص این باشد که انقلاب سال 1979 آیت‌الله خمینی تا جشن چهل‌سالگی‌اش دوام نخواهد آورد».


جان بولتون


جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا


این فراز از اظهارات رهبر حکیم انقلاب در پایان خواندنی است که فرمودند: «هرچه نشانه‌های توانایی‌های شما و ایستادگی شما و استقامت شما بیشتر باشد، بدانید آن‌ها خشمگین‌تر می‌شوند. اگر بتوانند، این خشم را در عمل اعمال خواهند کرد؛ اگر نتوانند هم، مجبورند زنجیر بجوند و پیشرفت شما را تماشا کنند؛ و همین‌جور خواهد شد. بعد از 22 بهمن، بعد از این حرکت عظیم مردمی، که این‌ها کشور را، ملت را، انقلاب را، نظام جمهوری اسلامی را جور دیگری خیال کرده بودند و مأیوس و دلسرد شدند، باز هر حرکت بزرگ شما آن‌ها را خشمگین می‌کند. حرف‌هایی که امروز آمریکایی‌ها می‌زنند، از صدر تا ذیلشان، از رئیس‌جمهورشان تا سخنگوی فلان وزارتخانه‌شان، و همچنین بعضی از غربی‌های دیگر، نشان‌دهنده عصبانیت است. عصبانی‌اند، خشمگین‌اند، ناامیدند، نمی‌دانند باید چه‌کار کنند. گاهی تهدید می‌کنند، گاهی آن تهدید را پس می‌گیرند، گاهی ترمیم می‌کنند، گاهی اینجا آنجا تهمت می‌زنند.» (دیدار دست‌اندرکاران ساخت ناوشکن جماران، 30 بهمن 1388)


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب