دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1398 - 14:17
ظریف در گفتگو با یک نشریه آلمانی:

آمریکا خواهد دید که شهید سلیمانی از سردار سلیمانی مؤثرتر خواهد بود / زندانی شدن عامل سقوط هواپیمای اوکراینی

وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با یک نشریه آلمانی تأکید کرد که شهادت سردار سلیمانی بر پاسخ مردم منطقه به آمریکایی‌ها مؤثرتر از زمان حیات ایشان است.
کد خبر : 468145
_ALI6452.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «محمدجواد ظریف» در مصاحبه با نشریه «اشپیگل» در خصوص تشدید تنش‌ها میان ایران و آمریکا بعد از ترور سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: «ما (ایران و آمریکا) در 40 سال گذشته، چندین بار در آستانه جنگ قرار گرفتیم. این بار، به‌طور ویژه‌ای اوضاع وخامت پیدا کرد زیرا دولت آمریکا یک عملیات تروریستی علیه یکی از مقام‌های دولت ایران انجام داد که پیش‌ازاین هرگز چنین چیزی رخ نداده بود».


آمریکا فکر می‌کرد با ترور سردار سلیمانی می‌تواند جایگاهش را در منطقه ارتقا دهد


وی در ارتباط با اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد سلیمانی گفت: «این حمله بر اساس یک سوءبرداشت صورت گرفت. آمریکا فکر می‌کرد که با ترور سردار قاسم سلیمانی، جایگاه خود را در منطقه ارتقا می‌دهد. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا (پس از ترور سردار سلیمانی) توئیت کرد که افرادی در خیابان‌های عراق در حال رقص و شادی هستند اما دسته‌های عزاداری بسیار بزرگی به راه افتاد. (ترور سلیمانی) موقعیت بسیار بغرنجی را در این منطقه به وجود آورد. آمریکا قطعاً از این اوضاع نفع نخواهد برد».


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سؤالی در خصوص حمله تلافی‌جویانه ایران در انتقام از خون سپهبد سلیمانی توضیح داد: «حمله به پایگاه نظامی (آمریکا) در عراق.... واکنش نظامی رسمی ایران بود. هیچ قصدی برای برجا گذاشتن تلفات در حمله موشکی وجود نداشته است-ما حق دفاع از خود را به شیوه‌ای متناسب اجرا کردیم. اما پاسخ واقعی از سوی مردم منطقه خواهد بود که نشان داده‌اند که قطعاً از رفتار آمریکا خسته و دل‌زده شده‌اند. آمریکایی‌ها خواهند دید که سلیمانی به‌عنوان یک شهید بسیار مؤثرتر از سردار سلیمانی خواهد بود».


ترور قاسم سلیمانی آغاز پایان حضور آمریکا در منطقه است


وزیر خارجه ایران در خصوص گستردگی خساراتی که در حمله ایران به پایگاه نظامی آمریکایی «عین‌الاسد» در عراق وارد آمده، گفت: «خساراتی که به آمریکا وارد کردیم، گسترده بود، زیرا آمریکا با همه قدرت نظامی که در اختیار داشت، نتوانست مانع برخورد موشک‌ها به پایگاه‌های خود شود. این (حمله)، میزان آسیب‌پذیری آمریکا را نشان داد. اما ضربه و خسارت واقعی را خود آمریکایی‌ها از طریق نفرتی که ایالات‌متحده در مردم منطقه ایجاد کرد، به خود وارد کردند. قتل سلیمانی، آغاز پایان حضور آمریکا، نه‌تنها در عراق بلکه دیگر مکان‌های منطقه نیز خواهد بود. ممکن است فردا رخ ندهد اما ما پیشینه هزارساله داریم و عجله‌ای نداریم».


خبرنگار اشپیگل در سؤالی پرسید که در اوج تنش‌ها، ایران با واشنگتن از طریق سوئیس ارتباط برقرار کرد، این ارتباط درباره چه مسئله‌ای بود؟ وی ادامه داد: «آمریکا به شیوه‌ای بسیار نامناسب، آغازکننده این ارتباط بود. پمپئو، دیپلمات چندان خوبی نیست. پیام وی برای ما تحریک‌آمیز، توهین‌کننده و تهدیدآمیز بود. من به‌هیچ‌عنوان این (پیام) را تنش‌زدایی تلقی نکردم. ما پس از حمله متقابل خود، پاسخ بسیار مناسبی را بدون هرگونه شعار و خودنمایی از طریق سوئیس ابلاغ کردیم. ما به آن‌ها گفتیم که اقدام ما به پایان رسیده است و اگر آن‌ها اقدام بیشتری صورت ندهند، اقدام بیشتری انجام نخواهیم داد و ا ینکه ما مسئول دیگر اقدامات (احتمالی) نیستیم».


شهادت سردار سلیمانی تأثیری بر سیاست‌های ایران در منطقه نخواهد داشت


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سؤالی درباره تفسیر شهادت سلیمانی برای ایران و سیاست‌های وی در منطقه گفت: «سردار سلیمانی بسیار حائز اهمیت بود. مرگ وی یک ضرر جبران‌ناپذیر برای ایران و خود شخص من است. من یک دوست خوب را از دست دادم اما این امر تأثیری بر سیاست‌های ایران در منطقه نخواهد داشت.


 ظریف در خصوص نقش سپهبد سلیمانی در مقابله با داعش گفت: «آمریکا، اروپا و کل جامعه بین‌الملل به سردار سلیمانی برای پیروزی بر داعش، مدیون هستند. واقعیت‌های این منطقه برای ایالات‌متحده غیرقابل درک است. آن‌ها همیشه سخن از نائبان (ایران) می‌آورند اما ایران هیچ نائبی ندارد. نائبان، میلیون‌ها نفر را برای عزاداری مرگ یک ژنرال به خیابان نمی‌آورد».


خبرنگار اشپیگل مدعی تظاهرات‌هایی علیه ایران در عراق شد که ظریف در پاسخ به آن گفت: «اعتراضاتی در عراق و لبنان علیه فساد و نقص‌هایی صورت گرفته که مردم در دولت خود مشاهده می‌کنند و شعارهایی علیه ایران نیز وجود داشت اما بروز احساسات در پی ترور سلیمانی، رابطه واقعی (ایران و عراق) را نشان داد. در هر سیاستی، هواداران و مخالفانی وجود دارد».


این نشریه آلمانی سپس به بحث سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی امام خمینی اشاره کرد و گفت که مردم ایران تظاهرات‌هایی را در پی این رخداد، برگزار کردند که رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به این سؤال گفت: «اول از همه، مردم حق بسیار قانونی برای اعتراض داشتند. مرگ تعداد بسیار زیادی از جوانان باهوش در سقوط هواپیما، برای آن‌ها تکان‌دهنده بود. بسیاری از دانشجویانی که آن‌ها می‌شناختند، از دست رفتند. وضعیت احساسی بود».


عامل سقوط هواپیمای اوکراینی در زندان است


ظریف درباره تأخیر در خصوص انتشار علت سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: «اوضاع پیچیده‌ای در یک زمان پیچیده وجود داشت. بقیه به زمان بیشتری نیاز داشتند. تقریباً 32 سال پیش، آمریکا یک هواپیمای مسافربری ایران را منهدم کرد. تا امروز آن‌ها هنوز یک عذرخواهی رسمی نکرده‌اند. افسر آمریکایی که مسئول ساقط کردن آن هواپیما بود، نیز مدال دریافت کرد اما فرد ایرانی که هواپیمای اوکراینی را ساقط کرد، هم‌اکنون در زندان است. ظریف درباره تأخیر سه‌روزه در مطرح‌شدن علت سقوط هواپیمای اوکراینی توضیح داد: «افراد حق داشتند به دلیل آنکه اطلاعات از آن‌ها مضایقه شده، اعتراض کنند اما دولت مسئول چنین چیزی نیست».


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به این سؤال که چه زمانی شخصاً از علت سقوط هواپیمای اوکراینی مطلع شده، گفت: «جمعه بعدازظهر و درست بیش از دو روز بعد از وقوع این حادثه متوجه شدم. زمانی که مقامات بالاتر نظامی به نتیجه نهایی رسیدند که این حادثه درنتیجه یک خطای انسانی رخ‌داده است. به‌محض آنکه به رهبر معظم انقلاب گزارش شد، ایشان خواستار اطلاع‌رسانی دراین‌باره به عموم مردم شدند. این (اطلاع‌رسانی) شنبه صبح صورت گرفت و هفته بسیار دردناکی بود».


عدم مسدودسازی آسمان ایران یک تصمیم فنی و سیاسی بود


ظریف در پاسخ به سؤالی در خصوص عدم مسدود کردن حریم هوایی ایران به‌منظور جلوگیری از وقوع حوادثی همچون سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: «این یک تصمیم فنی و سیاسی بود. تهران در منطقه جنگی نبود و اینکه ما به مدت هشت سال بدون بستن حریم هوایی خود، در جنگ با عراق بودیم».


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سؤالی درباره تحقیقات بین‌المللی درباره این حادثه گفت: «ما از اوکراین، مالک هواپیما و بوئینگ برای مشارکت (در تحقیقات) دعوت به عمل آوردیم. ما آماده مشارکت بقیه نیز هستیم. ما تحقیقات مناسبی را بر اساس مقررات بین‌المللی انجام می‌دهیم».


ظریف در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره اعتراضات آبان ماه در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین گفت: «من خشم و ناامیدی مردم و عزاداری آن‌ها برای قربانیان (حادثه هواپیمای اوکراینی) را درک می‌کنم. دانشجویانی که جان باختند، شایسته توجه بسیار زیاد بودند و من قصد ندارم نگرانی‌های به‌حق عزاداران را کم‌اهمیت جلوه دهم و نادیده بگیرم اما اگر قرار باشد این را به‌عنوان مقیاس مخالفت با دولت تلقی کنید، پس می‌بایست همچنین به‌صورت مناسبی با مراسم عزاداری (سپهبد) سلیمانی آن را متوازن کنید. ما نباید به نارضایتی‌ها، مخالفان و آن‌هایی که زندگی آن‌ها درنتیجه تروریسم اقتصادی آمریکا نابودشده است، بی‌اعتنایی کنیم اما افراد دیگری هم بودند که برای ادای احترام و بزرگداشت مردی که با تروریسم مبارزه کرد و از کشورش دفاع کرد، به خیابان‌ها آمدند. ما یک کشور یکپارچه نیستیم. ما صداهای متفاوتی داریم و افراد حق تظاهرات و بیان اعتراض خود را دارند».


متأسفانه اروپایی‌ها ایران را شریک خود نمی‌دانند


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در بخشی از مصاحبه به اقدام اخیر تروئیکای اروپا در فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در برجام گفت: «متأسفانه، اروپا، ایران را شریک خود نمی‌داند. ما در سال 2018، آغازکننده مکانیسم حل اختلاف بودیم. درنتیجه آن فرایند، اروپایی‌ها، روسیه، چین و ایران بیانیه‌ای را در ژوئن 2018 صادر کردند و در میان موارد دیگر، بیان شد که بهره‌مندی اقتصادی ایران از برجام ضروری است اما اروپایی‌ها هیچ اقدامی در این زمینه نکردند. آن‌ها به تعهداتشان عمل نکردند. اروپایی‌ها باید از خر شیطان پایین بیایند».


وی ادامه داد: «ما توافق (هسته‌ای) را نقض نکردیم. ما مطابق با برجام عمل می‌کنیم. بگذارید برای اروپایی‌ها شفاف‌سازی کنم: اگر آن‌ها بخواهند به تعهداتشان عمل کنند، ما آمادگی داریم تا خیلی فوری به تعهد کامل بازگردیم. اما عمل به تعهدات، فقط به صدور بیانیه‌هایی که در برجام متعهد شده‌اند، محدود نمی‌شود. من هم می‌توانستم همان بیانیه‌ها را اعلام کنم و بگویم: "ما به این توافق پایبندیم، ما عاشق این توافق هستیم و ما می‌خواهیم این توافق تا ابد پابرجا بماند. حرف زدن ارزش ندارد. اروپا باید یک اقدام واحد به ما نشان دهد اما آن‌ها چه‌کار کرده‌اند؟»


ظریف در خصوص ساز و کار «اینستکس»(بزار حمایت از مبادلات تجاری) هم ادامه داد: «اینستکس اصولاً یک شرکت حسابداری است. بیش از یک سال و نیم بعد از خروج آمریکا از برجام، اروپایی‌ها نتوانستند در پیشبرد یک معامله (با ایران) موفق شوند».


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره مرگ برجام گفت: «خیر، بازرسی‌ها و شفافیت درباره فعالیت‌های ایران، بخش مهمی از این توافق هستند و این‌ها همچنان پابرجاست. اتحادیه اروپا، به بخش‌هایی از توافق پایبند نبوده است و ایران نیز به بخش‌هایی از آن پایبند نبوده است اما این به مفهوم مرگ برجام نیست».


اشپیگل ادامه داد: «اگر ایران ظرف مدت 30 روز با کشورهای اروپایی به توافق نرسد، این موضوع به شورای امنیت می‌رود و مجدداً تحریم‌هایی علیه ایران وضع خواهد شد. آیا این به مفهوم پایان این توافق نیست؟»


اروپایی‌ها صرف اروپایی و چشم‌آبی بودن نمی‌تواند امور را به شورای امنیت ارجاع دهد


ظریف در پاسخ گفت: «کشورهای اروپایی هیچ مبنای قانونی برای توسل به این مکانیسم ندارند. آن‌ها نمی‌توانند صرف آنکه اروپایی و چشم آبی هستند، موضوعی را به شورای امنیت ارجاع دهند و این فقط ما نیستیم که این‌گونه فکر می‌کنیم بلکه روس‌ها و چینی‌ها نیز چنین عقیده‌ای دارند. اروپا با نبرد بزرگی روبرو است».


دنباله‌روی اروپا از آمریکا فاجعه‌بار است


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران ضمن انتقاد از دنباله‌روی اروپا از سیاست‌های ایالات‌متحده آمریکا گفت: «فاجعه‌بار است که اروپا تحت سلطه ایالات‌متحده آمریکا است. هر آن کس که یک‌جانبه‌گرایی را بپذیرد، به آن کمک کرده است. اروپایی‌ها با ما تماس می‌گیرند و می‌گویند: «متأسفیم، ما نمی‌توانیم کاری بکنیم. اروپا قادر به ایستادگی مقابل ترامپ نیست و تلاش می‌کند همچون یک فرد قدرتمند مقابل ایران بایستند».


وی در خصوص واکنش ایران به هرگونه وضع مجدد تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران گفت: «رئیس‌جمهور (حسن) روحانی در نامه‌ای به شرکای این توافق (برجام) در خصوص اقداماتی که ما صورت خواهیم داد، شفاف‌سازی کرده است. اروپا مسئول تمامی پیامدها خواهد بود».


ظریف در پاسخ به‌احتمال خروج ایران از ان پی تی در صورت وضع مجدد تحریم‌ها گفت: «در نامه به آن اشاره‌شده است».


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران بار دیگر به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران تأکید کرد: «نه، تصمیم ما برای عدم ساخت بمب از پیمان ان پی تی (منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) نشئت نمی‌گیرد بلکه از اعتقادات اخلاقی و راهبردی ما نشئت می‌گیرد».


اشپیگل سپس با طرح این سؤال ادامه داد که آیا ترور سپهبد سلیمانی این اعتقادات راهبردی ایران را تغییر می‌دهد؟ که ظریف در پاسخ به آن گفت: «خیر. اعتقادات اخلاقی به رفتار غیرقانونی دیگران وابسته نیست. رهبر معظم انقلاب با صدور فتوایی، استفاده از سلاح‌های کشتارجمعی را حرام اعلام کرده‌اند».


زمانی می‌رسد که آمریکا مجبور به جبران خساراتی است که به مردم ایران وارد کرده‌اند


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سؤالی درباره احتمال مذاکره با آمریکا در پی ترور سپهبد سلیمانی گفت: «خیر، من هرگز این احتمال را رد نمی‌کنم که افراد، رویکردهای خود را تغییر دهند و حقایق را درک کنند. برای ما مهم نیست که چه کسی در کاخ سفید نشسته باشد. آنچه مهم است، نوع رفتار آن‌ها است. دولت ترامپ می‌تواند، گذشته خود را اصلاح کند، تحریم‌ها را لغو کند و به میز مذاکره بازگردد. ما همچنان در میز مذاکره هستیم. آن‌ها میز مذاکره را ترک کردند. آمریکا خسارت عظیمی به مردم ایران وارد آورده است. روزی خواهد رسید که آن‌ها مجبور می‌شوند، این خسارات را جبران کنند. ما صبر زیادی داریم.»


انتهای پیام/4106/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب