امیرعبدالهیان: با تلاش فراوان خروج بشار اسد از قدرت از دستور کار نشست وین خارج شد
به گزارش گروه بین الملل آنا به نقل از خبرگزاری صداوسیما؛ حسین امیر عبداللهیان پس از پایان نشست بینالمللی وین که درباره سوریه برگزار شد با حضور در جمع خبرنگاران ایرانی درباره این نشست هشتساعته گفت: اولین مشکلی که وجود داشت این بود که دیدگاههای طرفهای مختلف فاصله زیادی باهم داشت, برخی در جلسه شرکت کرده بودند تا دریک بیانیهای اعلام کنند که طبق جدول زمانبندی، بشار اسد درجه زمانی از قدرت کنارهگیری کند.
وی گفت: درعینحال برخی به دنبال این بودند که از فرصت این جلسه استفاده کنند برای آنکه بتوانند ایدههای سیاسی خودشان را در موضوعات مختلف با تمرکز بر سوریه پیش ببرند.
معاون وزیر امور خارجه تأکید کرد: برای جمهوری اسلامی ایران این موضوع مهم بود که بتواند راهبرد خودش را در فضای پرتضاد جلسه پیش ببرد.
وی با اشاره به اینکه آمریکاییها طرحی از شب گذشته روی میز قرار داده بودند و طرح مکتوبی را هم روسیه برای برونرفت سوریه از بحران سیاسی ارائه کرده بود، افزود: کار آقای ظریف بسیار دشوار بود چرا که فضای غالب در جلسه سمت و سویی داشت که ممکن بود برخی از موضوعات با سیاستها و نگاه جمهوری اسلامی ایران، روسیه و برخی از کشورها در تعارض باشد.
امیرعبدالهیان با اشاره به اینکه یکی از دلایل طولانیشدن جلسه، این چالشها و تفاوت دیدگاهها بود، گفت: درنهایت بیانیهای 9 بندی مورد توافق شرکتکنندگان قرار گرفت و تقربیا در همه بندهای این بیانیه جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد که دیدگاههای موردنظر خود را مطرح کند.
وی با اشاره به اینکه برخی از شرکتکنندگان دیدگاههای سازندهای حتی در اصلاح بندهای بیانیه نداشتند، گفت: دکتر ظریف خیلی تلاش کرد تا بتوانیم چارچوب اصلی سیاست خود را در موضوع سوریه در خروجی این بیانیه داشته باشیم.
وی گفت: نکات مهمی که در این بیانیه آمده اولاً بر مسائل اصولی همچون حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی سوریه تأکید شد و تصریح شد که هیچکس به دنبال تجزیه کشور سوریه نیست.
هیچ جدول زمانبندی در بیانیه پایانی نداشتیم
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه نکته دوم درباره سرنوشت بشار اسد بود،گفت: در پیشنهادی که در طرح امریکا مطرح شد جدول زمانبندی برای پروسه انتقالی پیشبینیشده بود که با تلاشهای آقای ظریف در این جلسه قرار براین شد هیچ جدول زمانبندی در این بیانیه پایانی نداشته باشیم و در این مورد چانهزنی فراوان در جلسه انجام شد. وی افزود: درنهایت تصویب شد که یکی از بندهای بیانیهای باشد که مردم سوریه نسبت به سرنوشت خود تصمیم خواهند گرفت.
وی گفت: یکی از موضوعاتی که کمترین چالش را داشت بحث مبارزه با تروریسم بود، اما باز چالش بر سر این بود که از نگاه طرفهای مختلف کدام گروهها تروریست شناخته میشوند. برخی روسیه را متهم میکردند به اینکه گروههای غیر از داعش و جبههالنصره را هدف قرار میدهد.
وی گفت: موضوع مبارزه با ترور سیم و پیگیری روند سیاسی از موضوعاتی است که موردتوجه قرار گرفت.
وی افزود: برای ما نقش سازمان ملل در هرگونه پروسه سیاسی در سوریه بسیار حائز اهمیت است.
تلاش ایران برای آتشبس با نظارت سازمان ملل
امیرعبدالهیان تصریح کرد: با پیشنهاد ایران مقرر شد دریکی از بندها لحاظ شود که هرگونه پروسه سیاسی و هرگونه آتشبس در چارچوب تلاشهای سازمان ملل و با کمک و نظارت سازمان ملل انجام شود.
امیر عبداللهیان افزود: قرار شد در ادامه این جلسه یک گروه کوچکتر و یا گروه تماسی تشکیل شود و یا به همین شکل جلسات بعدی ادامه پیدا کند.
معاون وزیر خارجه کشورمان بابیان اینکه نشست بعدی در وین خواهد بود، عنوان کرد: تاریخ و جزئیات آن بعداً مشخص میشود و قرار شد دی میستورا با توجه به نحوه پیگیری روند سیاسی و بر اساس بیانیهای که روی آن توافق صورت گرفت با کشورها در تماس باشد.
تثبیت راهبرد ایران در نشست پرتنش وین
حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به این سؤال که ارزیابی شما از اخباری که برخی رسانهها مبنی بر موافقت ایران با برکناری بشار اسد منتشر کردند چه بود، گفت: چنین موضوعی در جلسه اتفاق نیفتاد و پس از اینکه این خبر در فضای مجازی منتشر شد آقای ظریف خطاب به وزیر امور خارجه آمریکا گفت: چنین خبر نادرستی منتشرشده است که ما آن را تأیید نمیکنیم و اجازه نمیدهیم کسانی با سوءاستفاده از مباحث داخل جلسه چنین اخبار کذبی را منتشر کنند.
وی درباره مذاکرات وزیر امور خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه این نشست نیز گفت: دکتر عراقچی و هیئت همراه از فرصت حضور در وین استفاده و در چارچوب مباحث مربوط به اجرای برجم گفتگوهایی با مقامات آمریکایی و اروپایی داشتند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: آقای ظریف نیز با وزیر امور خارجه آمریکا در چارچوب برجام و چگونگی اجرای آن گفتگو کرد.
امیرعبداللهیان گفت: هیچ گفتگوی دوجانبهای میان وزرای خارجه کشورمان و آمریکاییها درباره مسائل منطقه انجام نشد و بحثها درباره مسائل منطقه فقط در چارچوب نشست بود.
انتهای پیام/