رایزنیهای فشرده هیات ایرانی در وین؛ از مقدمهچینی برای اجرای برجام تا چارهاندیشی برای فرجام سوریه
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل آنا ، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان که صبح روز پنجشنبه در رأس هیئتی به منظور شرکت در نشست بینالمللی وین درباره سوریه عازم اتریش شد، در اولین ساعات حضور در پایتخت اتریش روز پرکار خود را آغاز کرد.
ظریف در بدو ورود به وین در جمع خبرنگاران گفت: :ما هیچوقت برای شرکت در مجامع بینالمللی شرطی را نپذیرفتهایخم و نمیپذیریم. ایران کشوری ثباتبخش است و نمیتوان برای آن شرطی گذاشت.
وی گفت: ظاهر امر این است کسانی که در تلاش برای حل مسئله سوریه شرکت داشتند به این نتیجه رسیدند بدون ایران راهحل معقول و منطقی برای سوریه وجود ندارد.
وزیر امور خارجه ایران درباره مذاکراتش در مورد برجم با طرفهای ۱+۵ گفت: باجان کری فقط درباره برجام گفتوگو دارم. زمان اجرای برجام وقتی است که نیازهای ما برای شروع اجرا عملی شود.
دیدارهای ظریف در وین
وزیر امور خارجه کشورمان ساعاتی بعد از ورود، با وزیر امور خارجه آمریکا و پس از آن با فدریکا موگرینی ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد.
بر اساس این گزارش ، موگرینی پس از دیدار با ظریف رایزنی و تبادلنظر با ایران در خصوص کلیه مسائل منطقهای را بااهمیت خواند و آمادگی اتحادیه اروپا را دراینباره اعلام کرد.
وی با اشاره به بحران سوریه افزود: این فرصت به وجود آمده تا همه طرفها پشت یک میز بنشینند تا روند سیاسی حل بحران در این کشور آغاز شود. اتحادیه اروپا ضمن حمایت از این روند بر مبارزه با تروریسم و حفظ تمامیت ارضی سوریه تأکید دارد.
موگرینی با اشاره به دور جدید همکاریها با ایران اظهار کرد: همه کشورهای اروپایی آماده تحکیم و گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران هستند.
از سوی دیگر سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز پس از ورود به وین با محمدجواد ظریف ، وزیر امور خارجه کشورمان، دیدار کرد . دیدار وزیران امور خارجه ایران و روسیه نیز با محوریت حل بحران سوریه بوده است و دو طرف در خصوص ضرورت مبارزه با تروریسم و افراطگرایی، روند سیاسی در سوریه ، آغاز گفتوگوهای ملی و پرهیز از مداخله خارجی در آن کشور تبادلنظر کردند.
همچنین مسائل دوجانبه و روند اجرایی شدن برجام از دیگر محورهای گفتوگوهای دو وزیر امور خارجه بود.
نشست بینالمللی وین درباره سوریه قرار از بامداد امروز در سطح وزیران امور خارجه و معاونان کشورهای روسیه، عراق، ایران، ترکیه، آمریکا، فرانسه، عربستان، مصر و احتمالا چین و عمان در هتل امپریال این شهر آغازشده است .
پیشاز سفر هیات ایرانی به وین ، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه از انجام گفتوگوهای هستهای در حاشیه مذاکرات درباره سوریه نیز خبر داده بود . در این راستا این احتمال از سوی رسانهها مطرح است که دیدارهای هستهای در وین حول محور سند بازطراحی اراک و تنظیم این سند باشد. قرار است سند بازطراحی اراک بین کشورهای ایران ، امریکا و چین و پیش از آغاز اجرای برجم به امضا برسد.
حضور سید عباس عراقی ، عضو ارشد گروه مذاکرهکننده هستهای، در این سفر حاکی از انجام مذاکرات هستهای است که در حاشیه دیدارهای سوریه انجام میشود.
بر اساس این گزارش قرار است تا 10 روز آینده دیدار کارشناسی هستهای در کشور چین نیز برگزار شود . دیداری که قطعاً در ادامه گفتوگوهای مربوط به بازطراحی اراک تا پیش از اجرای برجم خواهد بود.
تغییری در سیاست حمایتی ایران از سوریه ایجاد نشده است
از سوی دیگر حسین امیر عبدالهیان ، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه و حسین جابر انصاری که قرار است سمت سخنگویی وزارت امور خارجه را برعهده گیرد، در این سفر ظریف را همراهی میکنند. جابر انصاری البته در نشست وین با سمت پیشین و به عنوان مدیرکل خاورمیانه وزارت امور خارجه حضور دارد.
معاون عربی و آفریقا وزیر امور خارجه در آستانه برگزاری نشست وین تأکید کرد: هیچ تغییری در سیاست حمایتی جمهوری اسلامی ایران از سوریه ایجاد نشده است.
وی افزود: این نشست فرصتی برای کمک به تقویت مبارزه با تروریسم و روند سیاسی در سوریه و تلاش برای درک واقعیات این کشور و منطقه است. تهران همواره از مبارزه با تروریسم و روند سیاسی در سوریه حمایت کرده است و همین رویه را کماکان پیگیری خواهد کرد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: کسانی که قصد عبور از بشار اسد رادارند بهخوبی میدانند که در چارچوب روند سیاسی، فقط مردم سوریه درباره سرنوشت خود تصمیم میگیرند.
مذاکرات از بامداد امروز بهصورت فشرده در وین ادامه دارد. دیدارها در هتل امپریال این شهر بدون حضور خبرنگاران و اعلام جزئیات در حال برگزاری است . دیدارهای هستهای نیز در وین بهویژه در سطح کارشناسی صورت میگیرد.
انتهای پیام/