دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آبان 1394 - 17:02

داروی برگرفته از موز با ویروس آنفلوآنزا، ایدز و هپاتیت مبارزه می‌کند

موز حاوی ماده‌ای است که دانشمندان می‌گویند امیدوارند با کمک آن با طیف گسترده‌ای از ویروس ها، از جمله آنفلوآنزا مبارزه کنند.
کد خبر : 46207

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنا، پژوهشی تازه با همکاری چندین دانشمند بین‌المللی و مؤسسات پژوهشی مختلف در دانشگاه میشیگان در مورد یک پروتئین به نام لکتینِ موز، یا BanLec که قند موجود در خارج از ویروس‌ها و سلول‌ها را «می‌خواند» به تولید دارویی تازه و مؤثر برای مبارزه با سرماخوردگی منجر شده است. این دارو می‌تواند از «کُد قند» که در ارتباطات بیناسلولی مورد استفاده قرار می‌گیرد و ویروس‌ها و مهاجمان دیگر آن را می‌ربایند، حفاظت کنند. پنج سال پیش، دانشمندان نشان داده بودند که BanLec می‌تواند مانع وارد شدن ویروس عامل بیماری ایدز به سلول‌ها شود، اما عوارض جانبی سبب شده بود که این روش برای درمان ایدز به کار گرفته نشود.


درمقاله‌ای که به تازگی در مجله Cell منتشر شده است، گروهی از دانشمندان بین‌المللی گزارش داده‌اند که چگونه توانسته‌اند شکل جدیدی از BanLec را برای بسازند که در بدن موش ها با ویروس‌ها مقابله می کند، اما دیگر حاوی ماده‌ای نیست که سبب عوارض جانبی خارش و التهاب ناخواسته می‌شد.


آنها توانسته‌‌اند با مطالعه‌ای دقیق در سطح مولکولی این دو عملکرد را با دقت از هم جدا کنند و با حذف عوارض جانبی یک نسخه جدید از BanLec را به نام H84T با اندکی تغییر در ژنی که مانند راهنمای ساختن آن عمل می کند، بسازند.


نتیجه این کار، فرمی از BanLec است که در برابر ویروس عامل ایدز، هپاتیت C و آنفلوآنزا بوده که در تست درون بافت و نمونه‌ها بدون ایجاد التهاب عمل کرده است. این پژوهشگران همچنین نشان دادند که H84T BanLec از موش‌ها در مقابل ابتلا به ویروس آنفلوآنزا محافظت می‌کند.


26 دانشمند این گروه پژوهشی از کشورهای آلمان، ایرلند، کانادا، بلژیک، و ایالات متحده بیش از چند سال با هم کار کرده‌اند تا دریافته‌اند که BanLec دقیقاً چگونه از خارج از سلول هم با ویروس‌ها ارتباط برقرار می‌کند و هم با مولکول‌های قند متصل، و چگونه با ایجاد سیگنال‌هایی که «اولین پاسخ دهندگان» سیستم ایمنی بدن را فرامی‌خواند، منجر به التهاب و عوارض جانبی دیگر می شود.


دیوید مارکویتز، سرپرست نگارش مقاله پژوهشی این گروه و استاد طب داخلی دانشکده پزشکی دانشگاه میشیگان با هیجان‌انگیز خواندن این کشف که می‌تواند طیف گسترده‌ای از ویروس‌ها را مهار کند، می‌گوید: چیزی که این کشف را هیجان انگیز نیز می‌کند، این است که برای اولین بار با مهندسی یک مولکول لکتین و درک اینکه چگونه ساختار را هدف قرار می‌دهد، به این نتیجه رسیده‌ایم.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب