دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 آذر 1398 - 10:26
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

فلسفه وجودی شورای عالی انقلاب فرهنگی اثرگذاری در علم و فرهنگ است/فقدان برنامه عملیاتی دلیل اجرا نشدن برخی مصوبات

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نگاه بلند امام خمینی(ره) نسبت به فرهنگ گفت: فلسفه وجودی این شورا اثرگذاری در حوزه علم و فرهنگ است.
کد خبر : 449575
AALI6920.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام سید سعیدرضا عاملی در نشست خبری به مناسبت سی‌وپنجمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی که صبح امروز در این شورا برگزار شد، اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، میراث انقلاب است. در طول ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب این شورا در تحولات مختلف نقش آفرینی داشته است.


وی افزود: فلسفه وجودی این شورا اثرگذاری در حوزه علم و فرهنگ است. امام(ره) نگاه بلندی نسبت به فرهنگ داشتند. همین‌طور مقام معظم رهبری اندیشه خوبی نسبت به فرهنگ دارند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: فرهنگ به مرکز زندگی مردم تبدیل شده است و در دوره فرهنگ‌مرکزی زندگی می‌کنیم. پایه اقتصاد و سیاست، فرهنگ است.


عاملی گفت: ۱۲۰۰ میلیارد در زمینه یارانه‌ها هزینه می‌کنیم در صورتی که بودجه سال ۹۹، ۴۸۴ هزار میلیارد تومان است و در واقع دو برابر و نیم بودجه کشور، برای یارانه‌ها هزینه‌ها می‌کنیم.


وی خاطرنشان کرد: پیوند فرهنگ و علم بسیار مهم است. امروز پیشران همه تحولات علم و فناوری است. مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب به علم و پژوهش تاکید دارند. امروز علم و فناوری، نظام فرهنگی تولید می‌کند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: نقش مردم در حوزه علم و فناوری پررنگ است. در فناوری نو شاهد تغییر در ماهیت هستیم. فناوری نو به ماهیت فضای مجازی اشاره دارد. این فناوری ساز و کار الگوریتمی برای زندگی مردم ایجاد می‌کند. نظام‌های الگوریتمی حرکت از صفر تا بینهایت را تعریف کرده‌اند.


عاملی ادامه داد: از دهه اول ظهور اینترنت، به دهه خیرگی یاد می‌کنند. افراد در آن زمان به نظام حکمرانی اینترنت که در اختیار آمریکاست، توجه نمی‌کنند. دولت‌های مختلف تلاش می‌کنند که محیط دوم را به منطق محیط اول نزدیک کنند. نظام بانکی کشور، اطلاعات مربوط به شبکه برق و محیط زیست داده‌های مهمی است که باید تحت شبکه ملی اطلاعات باشد. در سال ۱۳۸۶، ۷۵درصد از منابع اینترنتی جهان در اختیار داده‌های آمریکا بود. الان این روند کاهش پیدا کرده است.


وی عنوان کرد: شبکه ملی اطلاعات برای صیانت از فرهنگ و اطلاعات جامعه است و باید این شبکه تقویت شود. دنیای جدید اطلاعات، انسان جدید می‌خواهد که دانایی و توانایی داشته باشد تا بتواند در مسیر درستی گام بردارد. مژولاریتی در معماری اینترنت، امکان ارتباط یک نفر با همه انسان‌هاست اما در گذشته نبود. در حال حاضر شاهد دنیای انفجار اطلاعات هستیم. در جهان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون وب‌سایت وجود دارد. نظام ارتباطی جدید شکل گرفته و بر فرهنگ‌ها اثر می‌گذارد و شورای عالی انقلاب فرهنگی در این عرصه می‌تواند نقش اساسی ایفا کند‌.


عاملی بیان کرد: ارتباطات بیرونی در دنیای جدید دچار تکثر شده است. شبکه‌ای شدن جوامع از ویژگی‌های مثبت عصر جدید است، شاهد شبکه خبرنگاران جوان هستیم، اصولگرایان برای خود شبکه اجتماعی درست می‌کنند، اصلاح‌طلبان همچنین شبکه درست می‌کنند. الگوریتم‌ها نظام‌های برنامه‌نویسی هستند و مسیرها را مشخص می‌کنند.


وی خاطرنشان کرد: عدالت اجتماعی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است که برای تقویت آن می‌توانیم از فضای جدید استفاده کنیم. مقام معظم رهبری می‌فرمایند که اهمیت فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی است، به این دلیل که در انقلاب اسلامی، تحول صورت گرفته و فضای مجازی نیز با تحولات همراه است.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شورای انقلاب فرهنگی ۲۳۰۰ مصوبه در طول ۳۵ سال گذشته داشته است که ۶۶ درصد مربوط به علم و فناوری و ۲۸ درصد در حوزه فرهنگ و ۸ درصد مشترک علم و فناوری و فرهنگ بوده است و در ۲۸ قالب مصوبات است. حدود یک هزار و ۱۱۷ مصوبه مربوط به افراد بوده و انتصاب روسای دانشگاه‌ها و ... بوده است. از ۲۳۰۰ مصوبه، ۱۷۹۰ مصوبه اجرا شده که ۱۲۲۷ مصوبه که ۶۸/۵ درصد است مربوط به علم و فناوری بوده است.


عاملی ادامه داد: مقداری از مصوبات اجرا نشده و برخی معمولا دلیل آن را دولت می‌دانیم که اجرای درستی نکرده است. انشایی و مبهم بودن مصوبات از دلایل اجرایی نشدن برخی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است. سند تحول آموزش و پرورش و سند مهندسی فرهنگی و اسناد دیگر از دستاوردهای شورای عالی انقلاب فرهنگی است. فقدان برنامه عملیاتی و نداشتن شاخص‌های ارزیابی و سنجشی و نداشتن ضمانت‌های حقوقی از دیگر دلایل اجرایی نشدن مصوبات این شوراست.


وی افزود: دلیل دیگر اجرایی نشدن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، ضعف در مشارکت دستگاه‌ها است‌. نیازمند کار بیشتری در حوزه علم و فرهنگ کشور هستیم. رهبر حکیم انقلاب می‌فرمایند که رابطه شورای عالی انقلاب فرهنگی با دولت و مجلس ترکیب مهمی است و شورا باید تعامل و هماهنگی با ارگان‌های مختلف باشد. پیگیر هستیم که اسناد ملی را بروزرسانی کنیم چراکه روز به روز علم و فناوری در حال گسترش است.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: نقشه جامع علمی کشور نیازمند به روزرسانی است و در حال طی کردن این مسیر هستیم. در ساختار دبیرخانه تغییراتی داشتیم. ارتباط قوی بین شوراهای تخصصی و کمیسیون های تخصصی در گذشته وجود نداشتند و در حال حاضر همه شوراها ذیل دو ستاد علم و فناوری و فرهنگی فعالیت می‌کنند.


عاملی گفت: حوزه رسانه‌ای به عنوان قدرت چهارم کشور باشد به پیشرفت کشور کمک کند و در رفع مشکلات مردم بکوشد. توصیه می‌کنم که مثل روزنانه‌های زرد نباشید و به مسائل حاشیه‌ای نپردازید.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان در پاسخ به یک خبرنگار بیان کرد: حوزه سیاستگذاری علم و فناوری که مربوط به وزارتخانه‌های علوم، بهداشت و آموزش و پرورش است، به شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط می‌شود و مجری نباید هرکاری بخواهد بکند. اگر در مورد موضدعی هر دستگاهی ذی‌نفع است باید لایحه بدهند و در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شود. برخی می‌گویند شورا در امور وزارتخانه‌ها دخالت می‌کند، این حرف درستی نیست، شورای عالی انقلاب فرهنگی به درستی در حال انجام وظایف خود است.


وی خاطرنشان کرد: از زمانی که دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی شدم، به همه دستگاه‌ها نامه نوشتم و گفتم که نهادها درخواست‌های خود را در قالب لایحه به شورا بدهند و در این شورا بررسی تخصصی شود. مثلا در سند تعلیم و تربیت جنسی، مجری وزیر آموزش و پرورش است اما در شورا و کمیسیون‌های مربوطه بررسی تخصصی می‌شود.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: سند مهندسی فرهنگی، سندی بسیار ارزشمند است. برخی تصورشان از مهندسی کردن، خارج از اراده جامعه کاری انجام دادن است‌، در صورتی که این تصور غلطی است و در این سند، مردم محور هستند. در این سند ۱۳ برنامه کلان تدوین و در مجموع ۳۰۰ برنامه اقدام برنامه‌ریزی شده است.


عاملی خاطرنشان کرد: تا الان ۸ مصوبه در جلسات سند مهندسی فرهنگی داشته‌ایم و با دستور معاون اول رئیس‌جمهور به دستگاه‌ها ابلاغ شده است. چند بار مقام معظم رهبری در خصوص نتایج جلسات ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ابراز رضایت کرده‌اند. ۱۲۴ جلسه تاکنون تشکیل شده و به مسائل مهم این سند توجه شده است‌. در سند تحول آموزش و پرورش ۲۳ هدف راهبردی تدوین شده و ۱۵ کارگروه در وزارت آموزش و پرورش در مورد این سند بررسی تخصصی می‌کنند.


وی در پاسخ به یک خبرنگار که چرا در روز دانشجو در هیج دانشگاهی حضور نداشته‌اید، گفت: در ماموریت کاری که به روسیه داشتم، با دانشجویان دیدار داشتم، همچنین در روزهای آینده در جمع دانشجویان اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل و دانشگاه شهی بهشتی حضور پیدا می‌کنم.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: شبکه ملی اطلاعات با شبکه ملی اینترنت تفاوت دارد و در واقع شبکه ملی اطلاعات از دارایی‌های ملی کشور صیانت می‌کند.


عاملی در خصوص لغو لایحه سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی توسط وزرای علوم و بهداشت گفت: بعضی از مصوبات مربوط به شورا است و برخی در مجلس است. اضافه شدن سهمیه ایثارگران توسط مجلس انجام شده است‌. نیازمند همکاری میان شورای عالی انقلاب فرهنگی، دولت و مجلس برای این قضیه هستیم. موضوع کنکور را با دستگاه‌های مختلف در حال رایزنی هستیم که بتوانیم برای آن فکری کنیم.


وی خاطرنشان کرد: در خصوص پروژه استنفورد ایران ۲۰۴۰، اولین گزارش را شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه داده است. ایران در سال ۱۹۹۸ یک هزار مقاله داشته است و در سال ۲۰۱۸ ، به ۵۰۰ هزار مقاله رسیده است. وزارت علوم باید پاسخگوی آمار نادرست پروژه استنفورد ۲۰۴۰ باشد.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: به تشکل‌های دانشجویی در دیداری که چند ماه پیش با آنان داشتم، پیشنهاد دادم که کمیسیون معین دانشجویی تشکیل دهند و مسائل انضباط دانشجویی و صنفی و... در آن بررسی شود و شورا به این مجموعه کمک می‌کند.


عاملی خاطرنشان کرد: فقط ۳۴ جلسه از سند مهندسی فرهنگی در زمان دو رئیس‌جمهور برگزار شده و این سند تا امسال معطل مانده بود اما در چند ماه گذشته این سند به مرحله خوبی رسیده است و این موضوع، نشان‌دهنده تغییرات در شورای عالی انقلاب فرهنگی است.


عاملی در پاسخ به خبرنگار آنا مبنی بر اینکه «جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی با موسسات ذی‌نفع کنکور برای حذف آزمون سراسری به چه نتیجه‌ای رسید»، اظهار کرد: حساسیتی در خصوص جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی با موسسات کنکور در برخی رسانه‌ها به وجود آمد در صورتی که اعتقاد دارم موسسات کنکور ذی‌نفع اصلی کنکور بوده و اقتصاد کنکور یکی از موانع رفع مسئله کنکور است.


وی افزود: جلسه شورا با موسسات کنکور نیاز بود چراکه می‌خواستیم ببینیم نگرش مدیران این موسسات در خصوص مسئله کنکور چیست و به دنبال کارِ کارشناسی در این زمینه بودیم و در سیاستگذاری‌ها، نظرات موسسات کنکور را اعمال نمی‌کنیم.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در خصوص حذف کنکور هنوز گزارش جامعی تدوین نشده است، گفت: در این زمینه فعلا نمی‌توانم اظهار نظر کنم و در حال تهیه گزارشی برای رفع مشکل کنکور در شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم.


عاملی عنوان کرد: برای حل مسئله کنکور با مدیران دانشگاه‌ها، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ذی‌نفعان کنکور و حتی دانش آموزان نشست‌های جداگانه‌ای داشتیم که جنبه‌های مختلف کنکور را کاوش کنیم تا راه حل خوبی با موفقیت انجام شود.


وی خاطرنشان کرد: چند بار تلاش شده که مسئله کنکور حل شود اما هر موقع این موضوع با شکست مواجه شده‌ است. ۶ ماه برای حل کنکور تعیین زمان کرده‌ایم و امیدواریم با گزارشی که تهیه خواهیم کرد، به نتایج خوبی برسیم.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب