بررسی توانایی مهندسان مکانیک نیروگاه +معرفی این رشته
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، رشته مهندسی مکانیک نیروگاه از جمله رشتههای مهندسی همراه با زمینههای علمی و اجرایی است که امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به معرفی بیشتر آن بپردازد.
معرفی رشته مهندسی مکانیک نیروگاه
پیشرفت علم و دانش و تکنولوژی سبب بوجود آمدن دهها رشته مهندسی شده است که جنبه علمی و اجرایی دارد.
به طور مثال امروزه مهندسی مکانیک علاوه بر سه گرایش طراحی جامدات، حرارت و سیالات، و ساخت و تولید، دارای رشتههای علمی و اجرایی بسیاری همچون؛ مهندسی دریا گرایش کشتیسازی، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک، مهندسی کشاورزی گرایش مکانیک ماشینهای کشاورزی، مهندسی ماشینهای ریلی، مهندسی هوا و فضا و مهندسی مکانیک نیروگاه است.
- بیشتر بخوانید:
- بهترین دانشگاههای جهان در رشته ارتباطات و رسانه
- بهترین دانشگاههای جهان در علوم کامپیوتر را بشناسید
- معرفی بهترین دانشگاههای جهان در حقوق
- بهترین دانشگاههای جهان در رشتههای مهندسی
- معرفی بهترین دانشگاهها در رشته اقتصاد
علم مکانیک در صنایع مختلف آنقدر گسترده شده است که اگر قصد داشته باشیم در مقطع لیسانس، متخصصان و کاربران قدرتمندی داشته باشیم، نمیتوانیم مهندسی مکانیک را به یک یا دو رشته محدود کنیم.
مهندسی مکانیک نیروگاه، ترکیبی از چند رشته مهندسی شامل مهندسی مکانیک در دو گرایش حرارت و سیالات و طراحی جامدات و مهندسی برق کنترل است، زیرا در نیروگاهها به حضور مهندسین بهرهبرداری که از موضوعهای مختلف نیروگاه اطلاع داشته باشند، نیاز است که البته این اطلاعات لازم نیست بسیار عمیق باشد، متخصص این رشته اقیانوسی با عمق کم است اما در مقابل متخصص رشته مهندسی مکانیک یا برق دریاچهای با عمق زیاد است.
مهندسی مکانیک نیروگاه، ترکیبی از چند رشته مهندسی شامل مهندسی مکانیک در دو گرایش حرارت و سیالات، و طراحی جامدات و مهندسی برق کنترل است؛ زیرا در نیروگاهها به مهندسین بهرهبرداری که از موضوعهای مختلف نیروگاه اطلاع داشته باشند، نیاز دارند. البته این اطلاعات لازم نیست خیلی عمیق باشد. به قول معروف، متخصص این رشته اقیانوسی با عمق کم است. اما متخصص رشته مهندسی مکانیک یا برق دریاچهای با عمق زیاد میباشد.
بعنوان مثال، دانشجویان مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات، ترمودینامیک را در دو ترم تحت عنوان ترمودینامیک ۱ و ۲ مطالعه میکنند و در صورتی که دانشجویان مکانیک نیروگاه، علاوه بر دروس یاد شده، ترمودینامیک نیروگاه و کندانسور را نیز مطالعه میکنند.
همچنین دانشجویان این رشته در زمینه کنترل، اطلاعات گسترده و بیشتری نسبت به دانشجویان مکانیک حرارت و سیالات کسب میکنند. گفتنی است که در این رشته بر روی نیروگاههای سیکل ترکیبی که ترکیبی از نیروگاههای گازی و بخاری است، تأکید میشود.
درسهای مهندسی مکانیک نیروگاه
- دروس پایه
آمار و احتمالات مهندسی، ریاضی مهندسی، ریاضیات عمومی، ریاضیات کاربردی، فیزیک الکتریسیته مغناطیس، فیزیک حرارت، مبانی برنامهسازی کامپیوتر، محاسبات عددی، معادلات دیفرانسیل.
- دروس اصلی و تخصصی
ارتعاش محور، استاتیک، انتقال حرارت، الکترونیک کاربردی، اندازهگیری غیرالکتریکی، تحلیل مدارهای الکتریکی، ترمودینامیک، کارگاه برق، کارگاه مکانیک، کنترل سیستمهای خطی، مدارهای منطقی، مقاومت مصالح، مکانیک سیالات، نقشهکشی صنعتی. (بسیاری از درسهای این رشته همراه با آزمایشگاه است).
تواناییهای لازم برای رشته مهندسی مکانیک نیروگاه
مهندسی مکانیک نیروگاه از جمله رشتههای اجرایی محسوب میشود و فارغالتحصیلان آن به عنوان مجری و بهرهبردار در نیروگاه فعالیت و مشکلات موجود را حل میکنند.
به عبارت دیگر میتوان گفت؛ مهندس مکانیک نیروگاه طراح نیروگاه نیست و دانشجویان این رشته نباید انتظار داشته باشند که پس از فارغالتحصیلی، طراحی یک نیروگاه یا بخشی از آن را بر عهده بگیرند که آنها لازم است در نیروگاه، فعالیتهای کاربردی انجام دهند؛ کاری که نیاز به اطلاعاتی وسیع، اما نه چندان عمیق دارد.
دانشجوی این رشته باید به دو علم مکانیک و الکترونیک علاقهمند باشد؛ زیرا دروس این رشته، مجموعهای از دروس علم مکانیک و علم الکترونیک و کنترل صنعتی است.
دانشجو همچنین باید روابط عمومی خوب و توان کار گروهی و مدیریت یک مجموعه را داشته باشد؛ چون فارغالتحصیل این رشته نمیتواند در گوشه خانه خود فعالیت کند، بلکه همانند اکثر رشتههای مهندسی باید مسؤولیت بخش یا بخشهایی از یک مجموعه را بر عهده بگیرد؛ کاری که نیاز به خلاقیت، روابط عمومی خوب، تفکر سیستماتیک و توان تجزیه و تحلیل مسائل دارد.
موقعیت شغلی مهندسی مکانیک نیروگاه در ایران چگونه است؟
در شرایط کنونی وو با گسترش شبکه برق کشور، وزارت نیرو باید سالی یک نیروگاه افتتاح کند تا بتواند پاسخگوی نیاز جامعه باشد و این نیروگاهها نیازمند متخصصان مکانیک نیروگاه است که به عنوان کاربر و مجری فعالیت کند.
گفتنی است که بازار کار مهندسین مکانیک نیروگاه بسیار وسیع است و فارغالتحصیلان این رشته میتوانند با توجه به علاقهشان، در زمینههای مختلف؛ اعم از بخش نرمافزاری، بخش حرارت و سیالات، بهرهبرداری نیرو یا جامدات فعالیت کنند.
به عبارت دیگر، دانشجویان این رشته، تخصص و تجربه لازم را برای کار در بخشهای مختلف یک نیروگاه به دست میآورند و از همینرو وزارت نیرو بیشتر مایل است که فارغالتحصیلان این رشته را جذب نماید و ترجیح میدهد که از آنها به جای فارغالتحصیلان رشته مهندسی مکانیک یا سایر رشتههای مرتبط که قبل از شروع به کار، مجبور به گذراندن دورههای آموزشی کوتاه مدت یا بلندمدت در نیروگاه هستند. استفاده نماید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/