دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آذر 1398 - 07:00
دانستنی‌های پزشکی/ 13

شیمی درمانی چیست و چه عوارضی دارد؟

شیمی‌ درمانی یکی از مهم‌ترین روش‌های درمان سرطان است که می‌تواند به درمان قطعی، توقف یا کند شدن رشد سلول‌های سرطانی کمک کند هرچند این روش درمانی عوارض جانبی هم داشته و به سلول‌های سالم بدن نیز آسیب می‌زند.
کد خبر : 448993
235081_183.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از medicinenet، شیمی درمانی یک نوع از درمان‌های سرطان است که برای از بین بردن سلول‌های سرطانی از دارو استفاده می‌کند.


شیمی درمانی چگونه کار می‌کند؟


در این روش درمانی، داروها به سرعت رشد کرده و تقسیم می‌شوند و باعث توقف یا کُند شدن رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند.


البته این روش درمانی می‌تواند برای سلول‌های سالم بدن نیز خطرناک باشند. در این میان زخم در دهان و روده و ریزش مو نمونه‌هایی از شایع‌ترین عوارض این روش درمانی است. در اغلب موارد با اتمام شیمی درمانی این عوارض بهتر شده و یا از بین می‌روند.


بسته به نوع سرطان و پیشرفت آن، شیمی درمانی می‌تواند منجر به درمان، کنترل و یا تسکین بیماری شود.


در درمان سرطان با شیمی درمانی می‌تواند به حدی موفقیت آمیز باشد که دیگر پزشک شما نتواند آن را در بدن شما تشخیص دهد و این سلول‌های سرطانی دیگر در بدن بیمار رشد نکند.


در کنترل سرطان نیز شیمی درمانی از گسترش سرطان جلوگیری کرده و رشد آن را کُند کرده و سلول‌های سرطانی را که در قسمت‌های دیگر بدن شما گسترش یافته است از بین می‌برد.


آیا شیمی درمانی تنها روش درمان سرطان است؟


بعضی اوقات شیمی درمانی به‌عنوان تنها روش درمانی استفاده می‌شود و در مواردی همراه با سایر روش‌های درمانی همچون جراحی و یا پرتودرمانی است.


شیمی درمانی می‌تواند به کوچک شدن تومور پیش از عمل جراحی و یا پرتودرمانی شود.


شیمی درمانی همچنین می‌تواند باعث از بین بردن سلول‌های سرطانی شود که پس از جراحی یا پرتودرمانی باقی مانده‌اند.


شیمی درمانی همچنین می‌تواند به تأثیر پرتودرمانی یا درمان های بیولوژیک کمک کند.


شیمی درمانی قادر است سلول‌های سرطانی را نابود کند که پس از درمان‌هایی بازگشته‌اند و یا در قسمت‌های دیگر بدن رشد کرده‌اند.


چطور پزشک تصمیم می‌گیرد که از کدام داروهای شیمی درمانی استفاده کند؟


این انتخاب به این بستگی به عوامل زیادی همچون: نوع سرطان، این که سابقه شیمی درمانی دارید یا خیر و سایر مشکلات و بیماری‌هایی همچون دیابت، بیماری قلبی، مشلات کبد یا کلیه دارد.


معمولاً شیمی درمانی هر چندو قت یکبار تکرار می‌شود؟ 


عوامل همچون نوع سرطان، پیشرفت آن، نحوه واکنش بدن و نوع شیمی درمانی در انتخاب سیکل درمانی این روش مؤثر است ولی به طور کلی این روش با یک دوره زمانی استراحت همراه است. مثلاً اگر بیماری یک هفته شیمی درمانی شود، 3 هفته استراحت می‌کند.


شیمی درمانی چگونه انجام می‌شود؟


شیمی درمانی از روش‌های مختلفی همچون تزریق (در بازو، ران، لگی و یا شکم)، شریانی (مستقیماً به شاهرگ هایی وارد می شود که سرطان را تغذیه می کند)، صفاقی (به طور مستقیم به اندام‌هایی همچون روده، معده و کبد)، وریدی و خوراکی انجام می شود.


منبع اصلی


انتهای پیام/4105
 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب