تدابیر نیروهای امنیتی عراق صف معترضان را از آشوبگران جدا کرد/ دست مردم در دست مرجعیت
گروه بینالملل خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی: هفته گذشته استان ذیقار برای حدود دو روز به کانون خشونتهای داخلی عراق تبدیل شده بود که واکنش به موقع و نشئتگرفته از درایت عشایر منطقه باعث شد تا ناصریه به محلی برای آتشافروزی اشرار و مزدوران خارجی تبدیل نشود. مشابه این وضعیت را در نجف اشرف شاهد بودیم که پس از افزایش ناامنی در این شهر، آتش زدن کنسولگری جمهوری اسلامی ایران و تهدید به تعرض به منزل آیتالله سیستانی مرجعیت عالیقدر شیعه عراق، نیروهای امنیتی بلافاصله با افزایش سطح تدابیر امنیتی شبانه آشوبگران را بازداشت کردند و به غائله خاتمه دادند.
در بغداد، پایتخت عراق پنجشنبه هفته گذشته اوضاع با تدابیر امنیتی نیروهای پلیس رو به آرامی گذارد، ولی با اعزام نیروهای امنیتی به نقاط مختلف شهر و متفرق شدن مردم معترض، آشوبگران از جمعهشب بار دیگر صحنه را به کنترل خود درآوردند؛ گرچه یکشنبه گذشته بار دیگر این شهر به کنترل نیروهای امنیتی درآمد و نیروهای حشدالشعبی بهطور خودجوش برقراری امنیت در بغداد را عهدهدار شدند.
جمعه گذشته دهها هزار نفر از مردم عراق در پایتخت این کشور به تظاهرات برای حمایت از مرجعیت دینی اقدام کردند. تظاهرکنندگان پرشور برای لبیک به فرمایشات مرجعیت دینی در میدان التحریر تجمع شدند. آنها همچنین پرچم آمریکا و رژیم صهیونیستی را که قصد موجسواری بر تظاهرات مسالمتآمیز مردم داشتند، به آتش کشیدند.
رنگ باختن شعارهای اقتصادی؛ آشکار شدن آرمانهای تجزیهطلبانه
آشوبگران که ندای مبارزه با مفاسد سر میدادند، خواهان به اصطلاح خود «اصلاحات اقتصادی» بودند و تلاش میکردند خود را جای مردم عراق جا بزنند، در هفتههای اخیر نقاب از چهره برداشتند، چهره پلید خود را نشان دادند و اثبات کردند جز تجزیه عراق مطالبه دیگری ندارند ! مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا دو هفته پیش این موضوع را علنی بیان کرد و از آرزوی خود برای ایجاد سه منطقه خودمختار در عراق خبر داد و تلاش کرد آن را مطالبه «ملت عراق» القا کند.
آشوبگران عراق را به بهانه مطالبات مردمی به صحنه جنگ داخلی تبدیل کرده بودند
برهم زدن روابط میان ایران و عراق و در کل ایجاد تفرقه میان اجزای محور مقاومت نقشه دیگر آنها بود که با روشنگری مرجعیت، موضعگیریهای مسئولانه دولتهای ایران و عراق نقش بر آب شد. محور عبری-عربی-غربی در سودای ضربه زدن به سالها قدمت تاریخی و فرهنگی ایران و عراق بودند که در این زمینه نیز ناکام ماندند.
در این میان روز سهشنبه فراخوانهای مشکوکی برای برگزاری تجمعات آشوبطلبانه در نقاط مختلف عراق منتشر شد که با حضور به موقع نیروهای حشدالشعبی و مردم عراق با آرامش برگزار شد و دشمنان این کشور در به خشونت کشاندن فضای عراق ناکام ماندند.
حشدالشعبی میداندار اوضاع عراق
حضور نیروهای حشدالشعبی با دستور رسمی نیست و مقامات نظامی عراق آن را اعلام نکردهاند، ولی عناصر این گروه بهطور خودجوش به صحنه آمدهاند و قصد دارند آرامش را در نقاط مختلف این کشور ازجمله بغداد حکمفرما کنند. در این میان چندی پیش «احمد المهنی»، تصویربردار حشدالشعبی در تیراندازی افراد ناشناس در میدان «السنک» بغداد کشته شد. همچنین دو روزنامهنگار جمعه گذشته در همان منطقه با ضربات چاقوی افراد ناشناس مجروح شده بودند.
«قیس خزعلی»، دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق
«قیس خزعلی»، دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق عراق شنبه گذشته هرگونه درگیری مسلحانه در جریان اعتراضات عراق را رد کرد و در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: درگیری مسلحانه مردود است و باید همه افراد مسلح عقب نشینی کنند.
وی افزود: اطاعت از مرجعیت دینی واجب است، تمام سلاحها باید در دستان دولت باشد و باید از فتنه داخلی بر حذر باشیم.
پذیرش فرمان مرجعیت اوضاع عراق را آرام کرد
عراق در تاریخ خود دوران پر فراز و نشیبی را طی کرده است و مردم این کشور شاهد بودهاند هر زمان دستانشان در دستان مرجعیت دینی بوده و از وی برای عبور از بحرانها تبعیت کردهاند، فتنههای داخلی و خارجی به سرعت خاتمه یافته است. در ماههای گذشته که بخش عمده مردم عراق چشم و گوش خود را به رادیوهای بیگانه و بیانیههای سفارتخانه آمریکا در بغداد و شیپورچیان سعودی سپرده بودند، شاهد بودیم فتنهانگیزان و مزدوران خارجی با تحریکات خود عراق را به صحنه جنگ داخلی تبدیل کرده بودند و در غبار فتنه، تنها حق و حقیقت گم شده بود و عراقیها برای مدتی کوتاه دوست و دشمن خود را فراموش کردند؛ گاهی علیه دوستان منطقهای خود شعار میدادند، گاهی از خطوط قرمزی که مرجعیت تعیین کرده بودند عبور میکردند و گاهی نیز خود محرک فتنه میشدند.
آیتالله سیستانی، مرجعیت شیعه عراق
با مشخص شدن عاملان فتنه در عراق و دلارهای نفتی که بابت تجزیه خاک این کشور میان مزدوران سعودی-صهیونیستی توزیع شده بود، فتنهها رنگ باخت، مردم به مرجعیت پیوستند و شعارهای برخیها علیه دوستان عراق در منطقه دیگر شنیده نشد. در این میان میتوان از نقش پر رنگ نیروهای بسیج مردمی یاد کرد که توانستند مردم را با روشنگریهای خود از غبار فتنه عبور دهند و آب سردی بر پیکر آشوبطلبان بپاشند.
فتنهگران ابتدا حاکمیت عراق را نشانه رفتند، میان شیعیان را برهم زدند و سپس به میان اهل سنت رفتند تا نقشه تجزیه عراق طبق مدل آمریکایی کلید بخورد، ولی آنچه که غربیها فراموش کرده بودند، این است که فتنهانگیزی در منطقه شاید به دست آنها اتفاق بیفتد، ولی پایان دادن به آن (گرچه تبعات داخلی دارد) به دست مرجعیت و مردم منطقه خواهد بود.
این تنها وجوه مثبت و نقش امنیتبخش مرجعیت دینی و نیروهای مقاومت حشدالشعبی نیست. چنانکه ابومهدی مهندس، معاون حشدالشعبی با انتشار بیانیهای به مناسبت دومین سالگرد پیروزی عراق در مبارزه با داعش گفت: اگر فتوای مرجعیت دینی نبود، مردم عراق اکنون نمیتوانستند پیروزی علیه داعش را جشن بگیرند.
همچنین شیخ خالد الملا، رئیس جماعت علمای عراق اعلام کرد: حق داریم که به حشدالشعبی افتخار کنیم. ما اعتراض و محکومیت خود را علیه همه تلاشها برای تخریب وجهه حشدالشعبی و در نتیجه اهانت به نماد پیروزی و توانمندی دفاعی و نیز وحدت کشورمان اعلام میکنیم.
نیروهای امنیتی؛ حافظان صلح عراق
فتنه عراق با تشکیک در صلاحیت مسئولان عراقی و فساد در حاکمیت این کشور آغاز شد و سپس دامان نیروهای امنیتی را گرفت. عادل عبدالمهدی، نخستوزیر سابق عراق که تلاش کرده بود از اقتدار نیروهای امنیتی از سویی و ماهیت وجود نیروهای حشدالشعبی دفاع کند، در رأس پیمان هجمهها قرار گرفت و در نهایت به استعفا مجبور شد. با وجود این، در عرصه میدانی نیروهای امنیتی و پلیس عراق در روزهای اخیر کنترل اوضاع را با رهنمودهای مرجعیت در دست گرفتهاند و آغازگر این وضعیت، بیانیه هفته گذشته نیروهای مسلح عراق در حمایت از مرجعیت و خط قرمز خواندن تعرض به مرجعیت از سوی ابومهدی مهندس، نایب رئیس تشکیلات حشدالشعبی بود.
ابومهدی مهندس تعرض به حریم مرجعیت عراق را خط قرمز حشدالشعبی عنوان کرد
با به میان آمدن نیروهای مسلح عراق و کمک عشایر و حضور آگاهانه مردمی که از وضعیت اقتصادی این کشور در رنج بودند، تحت لوای مرجعیت دینی غبار فتنهها فروکش و این روزها معنای واقعی «تظاهرات مسالمتآمیز» را میتوان در میدان التحریر بغداد درک کرد. البته اغتشاشگران همچنان جسته و گریخته به اقدامات تحریکآمیز خود دست میزنند و چندی پیش حادثه پل «السنک» و میدان «الخلانی» را رقم زدند، ولی با بازداشت گسترده سردستههای آنها موج آشوبگری در نقاط مختلف عراق کمرنگ شده است.
از اوایل هفته گذشته بود که نیروهای مسلح عراق سطح تدابیر امنیتی را در نقاط مختلف ازجمله ذی قار و بغداد افزایش دادند؛ موضوعی که باعث شد «مردمی نبودن تظاهرات» و «خطدهی شده بودن آشوبگران» کاملاً قابل تمییز باشد. بلافاصله پس از افزایش تدابیر امنیتی در ذیقار و بغداد آشوبها فروکش کرد و اوضاع این دو استان آرام شد، در حالی که طبعاً اگر تظاهرات ادعایی آشوبگران مردمی بود، آنها باید به تظاهرات خود ادامه میدادند، در حالی که مردم به تبعیت از مرجعیت فرمان صادره از سوی نیروهای امنیتی را اطاعت و صحنه را خالی کردند.
تفاوت افزایش سطح امنیتی در عراق با سوریه و لبنان
وضعیتهای مشابه در کشورهای منطقه ازجمله لبنان و سوریه نشان داده است خلاف آنچه در عراق رخ داد، تظاهرکنندگان هیچ تمایلی به ترک خیابانها حتی با وجود افزایش سطح امنیتی در بیروت یا دمشق نشان نمیدادند. در لبنان که سعودیها مردم را نسبت به مقاومت بدبین کرده بودند با افزایش سطح امنیتی شعارها علیه حزبالله افزایش مییافت و نزاع خیابانی درگرفت. مردم گرچه به اختلاف میان احزاب بر سر تشکیل کابینه و وضعیت اقتصادی معترض بودند، ولی نداشتن یک مرجع واحد برای تبعیت و نامشخص بودن حقیقت برای برخی خواص لبنانی، مردم را دچار سردرگمی کرده بود. این وضعیت تا زمانی ادامه یافت که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله در هفتههای گذشته برای چند نوبت متوالی پشت تریبون رفت و علاوه بر رد هرگونه دخالت حزبالله در آشوبها بر حفظ وحدت تأکید کرد.
روشنگری دبیرکل حزبالله بخشی از فتنهانگیزی سعودیها را در لبنان ناکام گذاشت
در سوریه نیز زمانی که بحران در این کشور وجود داشت (حوالی سال 2011)، حکومتنظامی و افزایش سطح تدابیر امنیتی نتوانست از سطح اعتراضات مردم بکاهد، زیرا آنها تحت تأثیر القائات غربی-عربی خواستار سرنگونی حکومت، تشکیل کابینه جدید و اصلاح قانون اساسی شده بودند.
نباید از نظر دور داشت که تعداد معترضان در سوریه به نسبت عراق و لبنان بسیار کمتر بود. بشار اسد، رئیسجمهور سوریه چندی پیش در مصاحبه خود با نشریه «پاریس مچ» گفته بود: بیشترین تعدادی که در سوریه تظاهرات کردند ۱۷۰ هزار نفر بودند، حتی اگر فرض کنیم یک میلیون نفر بودند جمعیت سوریه بالغ بر ۲۳ میلیون نفر است، بنابراین تعداد افرادی که برای تظاهرات به خیابانها آمدند چیزی را نشان نمیدهد.
وی افزود: اعتراض یک میلیون نفر را نمیتوان «اعتراضات و تظاهرات مردمی» دانست. «اعتراضات مردمی» که پولش را قطر بدهد و مردم برای حضور در خیابانها تحریک شوند، چه معنایی می تواند داشته باشد؟، اگر اعتراضات مردمی بود من و حکومتم نمیتوانستیم در برابر مردم حدود هشت سال دوام بیاوریم.
مصاحبه بشار اسد با نشریه «پاریس مچ» فرانسه
خبرنگار نشریه «پاریس مچ» در ادامه سؤالی شیطنتآمیز مطرح و تلاش کرد تظاهرات مسالمتآمیز مردم ایران، لبنان و عراق را که با اقدامات تحریکآمیز گروهی اغتشاشگر به آشوب تبدیل شد، با تظاهرات مردم سوریه در آغاز بحران این کشور قیاس کند. بشار اسد دراینباره گفت: اگر بخواهیم درباره عناوین و عبارتهایی مانند عزت، آزادی و ... صحبت کنیم، میتوانند ماسک (ظاهر) زیبایی داشته باشند اما آنچه پس پرده مشاهده میشود، زشت است. بهعنوان نمونه بوش با شعار دموکراسی ۱,۵ میلیون عراقی را قتلعام کرد، سارکوزی در قتلعام صدها هزار لیبیایی دست داشت و امروز فرانسه، انگلیس و آمریکا قوانین بینالمللی را با شعار «حمایت از کُردها» نقض کردهاند؛ همانهایی که بخشی از ملت سوریه هستند و کشور و مردم مستقلی نیستند.
وی افزود: در سوریه سال ۲۰۱۱ میلادی عناوین و شعارهایی همچون عزت و آزادی مطرح شد که با آن پلیس و غیرنظامیان را کشتند و اموال عمومی را تخریب کردند. اگر بخواهیم به اینگونه شعارها با توجه به واقعیتهای میدانی توجه کنیم، چه نتیجهای به دست میآید؟
در پایان باید گفت برای دولت و ملت عراقی که سالها شخصیت و وجههشان زیر چکمههای دیکتاتوری همچون صدام خرد شده بود و سالهای سخت اشغال بهوسیله نیروهای تروریست آمریکایی را از سر گذراندهاند، امنیت و آسایش دو رکن اساسی بهشمار میرود. طبعاً پیوند فتوای مرجعیت دینی و اقدام حشدالشعبی این دو رکن را در عراق پا برجا کرده است.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/