دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 دی 1398 - 21:14

راهکار‌های درمانی فوبیا در طب سنتی و پزشکی +علائم و عوامل

فوبیا ترسی است غیرواقعی، است و دارو‌های ضدافسردگی و ضداضطراب می‌توانند علائم روانی و جسمانی این هراس‌ها را کاهش دهند.
کد خبر : 448044
1.PNG

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،بسیاری فوبیا یا همان ترس شدیدی را که در برخی افراد بنا به شرایط و اتفاقات خاص بوجود می‌آید را نوعی بیماری می‌دانند که اگر بخواهیم از طرف دیگر قضیه به آن نگاه کنیم به این موضوع می‌رسیم که؛ آیا فوبیا درمانپذیر است و یا طب سنتی برای آن راهکاری دارد؟


این موضوعی است که امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به آن بپردازد.



فوبیا؛ یک ترس غیرواقعی


فوبیا ترسی است غیرواقعی، شدید که ممکن است فرد بصورت طولانی مدت از یک جسم، شخص، حیوان یا موقعیت داشته باشد.


برخی فوبیا را نوعی اختلال اضطرابی می‌دانند و می‌گویند؛ شخصی که فوبیا دارد یا سعی می‌کند از چیزی که ترس ایجاد میکند اجتناب کند یا آن را با اضطراب و پریشانی فراوان تحمل می‌کند. بعضی از فوبیا‌ها بسیار خاص و محدود هستند.


بعنوان مثال، یک شخص ممکن است تنها از عنکبوت (arachnophobia) یا گربه (ailurophobia) بترسد و در این مورد، شخص با دوری کردن از چیزی که می‌ترسد، نسبتاً بدون اضطراب زندگی می‌کند.



برخی دیگر از فوبیا‌ها در مکان‌ها یا موقعیت‌های گسترده‌تر دردسرساز می‌شوند. بعنوان مثال، علائم ترس از ارتفاع (acrophobia) می‌تواند با نگاه کردن به بیرون از پنجره اداره یا با رانندگی روی پل‌های مرتفع بروز کنند. ترس از فضا‌های محصور یا تنگناهراسی (claustrophobia) می‌تواند با سوار شدن به آسانسور یا استفاده از دستشویی کوچک تشدید شود.


افرادی که این فوبیاها را دارند ممکن است نیاز به ایجاد تغییرات چشمگیر در زندگی خود باشند. در موارد شدید، فوبیممکن است عامل تعیین کننده اشتغال، محل کار، مسیر رانندگی، فعالیت‌های اجتماعی و تفریحی، یا محیط خانه شخص باشد.


شاید جالب باشد که بدانید؛ علت واقعی این اختلال ناشناخته‌است. علت احتمالی آن عبارتست از یک واکنش یادگرفته شده (ساخته شده در ذهن) مثلاً ناشی از تماس با فرد دیگری دارای ترس مشابه، یا داشتن تجربه یک ترس اولیه که همراه با یک شیئی یا موقعیت خاص بوده‌است. یکی از عللی که می‌تواند عامل ترس موهومی باشد تجربه‌ای در دوران کودکی است. ترسی که در ضمیر ناهشیار شخص پنهان است.


معرفی فوبیا‌های خاص


هراس‌های ویژه یا فوبیا‌های خاص شامل ترس غیرمنطقی و نامعقول از یک موضوع یا موقعیت خاص است که در اصل می توان گفت؛ پنج نوع هراس ویژه وجود دارد:



  1. هراس از حیوانات؛ ترس شدیدی که دلیلش یک حیوان یا حشره باشد مانند ترس از مار، عنکبوت‌هراسی، ترس از جوندگان، ترس از سگ و...

  2. هراس از عوامل طبیعی؛ ترسی که دلیلش عاملی در طبیعت باشد همچون ترس از توفان، ترس از آب، ترس از تاریکی، ترس از بلندی

  3. هراس شدید از زخم، تزریق، خون

  4. هراس موقعیتی؛ ترس شدیدی که با قرار گرفتن در یک موقعیت خاص ایجاد می‌شود مانند تنگناهراسی، هراس از آسانسور، پرواز، دندان‌پزشکی، تونل، پل‌ها و...

  5. هراس‌های دیگر؛ شامل هراس‌هایی است که در چهار گروه فوق نباشند مانند ترس از مرگ، خفگی، بیماری و...


معمولاً هراس‌های ویژه که شایع هستند از دوران کودکی یا نوجوانی آغاز شده و حدود ۵۰ ٪ آن‌ها هم ظرف مدت پنج سال خود به خود برطرف می‌شوند.


مواردی نظیر ترس از هواپیما، مکان‌های بسته، یا ارتفاع ممکن است در اوایل بزرگسالی نیز ایجاد شوند.


درمان مانند درمان سایر انواع هراس است.



چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به هراس یا فوبیا هستند؟


 افرادی که سابقه‌ی اضطراب خانوادگی دارند، با احتمال بیشتری دچار انوع فوبیا می‌شوند.


سن، وضعیت اقتصادی و جنسیت هم ممکن است در ابتلا به انوع مختلف فوبیا مؤثر باشند.


به‌عنوان‌مثال زنان با احتمال بیشتری دچار هراس از حیوانات می‌شوند.


در میان کودکان و افرادی که وضعیت اقتصادی نامناسبی دارند، ابتلا به فوبیا‌های اجتماعی رایج‌تر است و همچنین اکثر افراد مبتلا به فوبیای دندان‌پزشکی، مرد هستند.


علائم فیزیکی و جسمانی فوبیا‌ها و هراس‌ها چیست؟


شایع‌ترین علامت جسمانی در فوبیا‌های شدید، حمله‌ی هراس است. حمله‌ی هراس شامل علائم زیر است:



  •  تپش قلب و افزایش ضربان؛

  • تنگی نفس؛

  • صحبت‌های بریده یا ناتوانی در صحبت‌کردن؛

  • خشکی دهان؛

  • ناراحتی‌های گوارشی یا تهوع؛

  • بالارفتن فشار خون؛

  • لرزش بدن؛

  • درد در قفسه‌ی سینه؛

  • احساس خفگی؛

  • سرگیجه و سیاهی‌رفتن چشم؛

  • تعرق شدید؛

  • احساس مرگ قریب‌الوقوع.


البته افرادی که دچار انوع فوبیا یا هراس‌ها هستند، لزوما دچار حمله‌ی هراس نمی‌شوند. بااین‌حال حمله‌ی هراس یکی از نشانه‌های بسیار مهمِ وجود فوبیاست.


درمان فوبیا و هراس


فوبیا‌ها و هراس‌ها با استفاده از روان درمانی و دارو درمانی یا ترکیبی از هردو درمان‌پذیرند.



  • رفتار درمانی شناختی


رفتار درمانی شناختی، مؤثرترین و تثبیت‌شده‌ترین راه درمان فوبیا‌ها از طریق روان درمانی است. رفتار درمانی شناختی، افراد را در محیطی کنترل‌شده در معرض منبع ترسشان قرار می‌دهد. با این روش فرد حساسیت خود به هراس‌ها را از دست می‌دهد و اضطرابش به‌طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند.


رفتار درمانی شناختی بر شناسایی و تغییر افکار غیرواقعی و غیرمنطقی و به‌چالش‌کشیدن باور‌های ناکارآمد، تمرکز می‌کند. تکنیک‌های جدید رفتار درمانی شناختی با استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی، افراد را در معرض ترس‌هایشان قرار می‌دهد.




  • دارو درمانی


دارو‌های ضدافسردگی و ضداضطراب می‌توانند علائم روانی و جسمانی هراس‌ها را کاهش دهند. به‌طور معمول ترکیب روان‌درمانی و دارودرمانی، بیشترین میزان اثرگذاری را در درمان فوبیا‌ها دارد.


درمان بیمار مبتلا به فوبیا با دستورالعمل‌های درمانی طب سنتی


بگذارید برای این موضوع یک داستان واقعی را شرح دهیم:


خانمی ۵۵ ساله مبتلا به فوبیای فضای بسته بود؛ از آسانسور استفاده نمی‌کرد و در تونل و اتاق‌های دربسته، دچار وحشت و اضطراب شدید می‌شد.


از نظر مزاجی، طبع وی گرم و مرطوب بود؛ بعد از بررسی‌های لازم توسط طبیب حاذق، فصد از دست این بیمار انجام شد و دمنوشی مرکب از گل‌گاوزبان، سنبل‌الطیب، اسطوخدوس، بادرنجبویه و افتیمون برای این بیمار تجویز شد.


این بیمار در مراجعه بعدی پس از یک ماه و نیم در توصیف علائم بالینی خود اعلام کرد با درمان‌های صورت‌گرفته در جلسه نخست، وضعیت بهتری دارد و احساس سنگینی که در عضلات و قفسه سینه خود داشته رفع شده است.


این بیمار، ۲ جلسه دیگر تحت درمان قرار گرفت؛ یک نوبت حجامت بین دو کتف و یک نوبت دیگر فصد دست انجام شد؛ چای ترش و شربت سرکنگبین نیز تجویز شد.


اکنون ۱۰ ماه از درمان این بیمار بر اساس تجویز‌های ذکرشده در بالا می‌گذرد و بیماری فوبیای این فرد درمان شده و در حال حاضر هیچ ترسی در خود احساس نمی‌کند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب