دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 دی 1398 - 13:45

حقایقی اسرارآمیز از ویتامین D که از آن بی خبرید!

منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است و با وجود اینکه ویتامین دی مورد نیاز بدن را به سختی می‌توان تنها از مصرف مواد غذایی جذب کرد.
کد خبر : 448040
1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، همه ما می‌دانیم که برای دریافت ویتامین دی بصورت طبیعی می‌توانیم از نور خورشید کمک بگیریم، اما اسراری در باب این ویتامین حیاتی وجود دارد که امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به آن بپردازد.



ویتامین دی در چه غذا‌هایی یافت می‌شود؟


همان‌طور که همه می‌دانید، منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است و با وجود اینکه ویتامین دی مورد نیاز بدن را به سختی می‌توان تنها از مصرف مواد غذایی جذب کرد، بهتر است مواد غذایی و خوراکی‌هایی را که دارای میزان بالایی از این ویتامین هستند را بشناسید تا بدانید ویتامین دی در چه غذاها و خوراکی‌هایی یافت می‌شود؟


این خوراکی‌ها شامل ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و شاه ماهی، مواد غذایی غنی شده با ویتامین دی مانند لبنیات غنی، آب پرتقال، شیر سویا، غلات، پنیر و زرده تخم مرغ هستند که به عنوان منابع ویتامین دی در طب سنتی هم شناخته می‌شوند.



آنچه در مورد ویتامین دی اهمیت دارد، دانستن این نکته است که لزومی ندارد صبر کنید تا به کمبود ویتامین دی مبتلا شوید تا بعد از آن به فکر تأمین میزان مورد نیاز و یا مصرف مکمل و قرص‌های دارویی حاوی ویتامین دی و یا آمپول ویتامین دی بیفتید، البته دز مصرفی شما به میزان ویتامین موجود در بدنتان دارد و بهتر است برای اطمینان خاطر، آزمایش خون دهید. این میزان با توجه به سن، نوع پوست و حتی بیماری‌های دیگری که ممکن است وجود داشته باشد، متغیر است.


اگر بخواهید ویتامین دی بدنتان را از طریق نور خورشید دریافت کنید؛ این امر باید در شرایطی اتفاق بیفتد که دست و پا‌ها نور آفتاب را دریافت کنند.


ماه‌های فروردین تا شهریور و ساعات ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر برای رسیدن به این هدف است، پس بهتر است برای دریافت نور کافی خود به استخر‌های روباز مراجعه کنید.


البته نمی‌توان به طور دقیق گفت که چه مدت زمان برای دریافت ویتامین دی لازم و کافی است، چرا که جذب آن به فاکتور‌های مختلفی مانند رنگ پوست و مقدار سطح پوستی که در برابر آفتاب قرار گرفته است، بستگی دارد، ولی به طور متوسط برای تولید میزان کافی از ویتامین دی، زمانی که سطح زیادی از پوست در برابر نور خورشید قرار گیرد، ۵-۱۰ دقیقه و ۲-۳ بار در هفته کفایت می‌کند که این میزان در زمستان متغیر است ، اما باید مراقب باشید دچار آفتاب‌سوختگی نشوید!


مدت زمان قرمز شدن پوست و سوختگی هر فرد هم با دیگری متفاوت است، چون حساسیت‌ها متنوع هستند.



همچنین باید به این نکته توجه کنید که؛ نباید مدت زمان زیادی را زیر آفتاب بمانید، چون می‌تواند سلامت شما را تهدید کند.


اشعه ماورای بنفش رسیده از خورشید، برای سلامتی مضر است و در صورتی که مدت زمان طولانی را زیر آفتاب سپری کنید، آسیب‌رسان است و اگر می‌خواهید از فواید نور آفتاب بهره ببرید، هرگز بدون استفاده از کرم و لوسیون ضد آفتاب و دارای SPF کافی، زیر نور نروید.


این میزان اس پی اف باید حداقل به میزان ۱۵ باشد تا بتواند از اشعه ماورای بنفش محافظت کند. فراموش نکنید که اگر در یک دوره مدت زمان بیشتری را بدون استفاده از محصولات ضد آفتاب زیر نور خورشید قرار بگیرید، خطر ابتلا به سرطان پوست در شما افزایش می‌یابد اما اگر درون خانه نشسته‌اید و نور خورشید از پشت پنجره به شما می‌تابد، باز هم ویتامین دی کافی دریافت نمی‌شود. اشعه ماورای بنفش نوع بی که برای ساخت ویتامین دی در بدن مورد نیاز است، از شیشه رد نمی‌شود.


کمبود ویتامین D۳ و D۲


دو نوع مهم از ویتامین D در غالب ویتامین دی ۲ و دی ۳ شناخته شده‌اند.


ویتامین دی ۲ توسط گیاهان تولید می‌شود و ویتامین دی ۳ نوعی از ویتامین است که پوست زمانی که در برابر میزان کافی از نور خورشید قرار گرفته باشد، تولید می‌کند.


مطالعات نشان می‌دهند که ویتامین D۳ به طور کلی از D۲ راحت‌تر جذب می‌شود و بهتر است به عنوان مکمل استفاده شود. این نوع از مکمل‌ها برای افرادی که گیاهخوار هستند هم مناسب است.


طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۵ حدود ۴۲ درصد آمریکایی‌های بالغ دچار کمبود ویتامین D (کمتر از ۲۰ نانوگرم در هر میلی لیتر خون) است، البته این آمار در ایران بین ۴۰ تا ۶۰ درصد است.


حدود یک میلیارد نفر از مردم دنیا دچار کمبود ویتامین D و یا مقادیر ناکافی ویتامین D است که ناشی از بیماری ها، عدم قرار گرفتن مناسب در برابر نور آفتاب و افزایش استفاده از ضد آفتاب‌ها است.


شیوع کمبود ویتامین D از سال‌های ۱۹۷۰ به بعد به دو علت افزایش یافته است: اول تغییر شیوه زندگی که افراد کمتر در برابر نور آفتاب قرار می‌گیرند و دوم افزایش استفاده از ضد آفتاب‌ها در زمان‌هایی که افراد در برابر نور آفتاب قرار می‌گیرند، ولی نور آفتاب جذب پوست نمیشود.


ویتامین D۳ و D۲


ویتامین D حیوانی (D۳) و ویتامین D گیاهی (D۲) هیچ کدام فرم فعال ویتامین D نیست و باید در کبد به فرم فعال تبدیل گردند. از طرف دیگر پوست می‌تواند به کمک اشعه ماوراء بنفش، کلسترول را تبدبل به فرم فعال ویتامین D کند.


منابع ویتامین D حیوانی شامل ماهی (بیشتر انواع غیر پرورشی)، روغن کبد ماهی، جگر و تخم مرغ و منابع ویتامین D گیاهی شامل قارچ و آووکادو است، اما حتی بهترین رژیم‌های غذایی طبیعی نیز بدون قرار گرفتن بدن در معرض نور کافی آفتاب نمی‌توانند نیاز روزانه بدن را تامین کند.


ویتامین D موجود در مکمل‌ها (به صورت کپسول و قرص) و یا محصولات غنی شده مانند شیر و غلات هم، نیاز به فعال سازی در بدن دارند. بسیاری از افراد بالغ در صورت قرار نگرفتن کافی در معرض نور خورشید، نیاز به مصرف مکمل ویتامین D (به صورت خوراکی یا تزریقی) دارند.


تحقیقات نشان می‌دهد که کمبود ویتامین D می‌تواند باعث مشکلات قلبی عروقی، فشار خون و مشکلات سیستم عصبی گردد، همچنین کمبود ویتامین D می‌تواند شانس ابتلا به سرطان، دیابت و بیماری‌های نقص ایمنی را افزایش دهد.



کمبود ویتامین D با کاهش جذب کلسیم و افزایش میزان پوکی استخوان‌ها به خصوص در سنین بالا، ریسک شکستگی استخوان‌ها (به خصوص استخوان لگن) را افزایش می‌دهد. شکستگی استخوان لگن یکی از علل شایع اقامت طولانی در بستر، زخم بستر و مرگ سالمندان است.


اکثر شیشه‌ها جلوی عبور اشعه ماوراء بنفش را می‌گیرند و لذا قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در پشت شیشه، کمکی به ساخت ویتامین D در زیر پوست بدن نمی‌کند.


مصرف ضد آفتاب با SPF = ۱۵ یا بیشتر، تا ۹۹ درصد ساخت ویتامین D را در پوست متوقف می‌کند. قرار گرفتن روزانه حدود نیم ساعت در معرض نور آفتاب، در بیشتر فصول نیاز روزانه به ویتامین D را تامین می‌کند (این میزان در سنین مختلف، فصول مختلف، شرایط جغرافیایی مختلف و رنگ پوست‌های مختلف متفاوت است).


باتوجه به مضرات کمبود ویتامین D برای بدن، نگرش پزشکان نسبت به مصرف دائم ضد آفتاب‌ها به خاطر ترس از سرطان پوست مورد بازبینی قرار گرفته و توصیه به قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در حد لازم در طول روز افزایش یافته است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب