دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1398 - 21:00

آشنایی با سیاست پادشاهی عربستان در قبال شیعیان

پادشاهی عربستان پس از ده‌ها سال سرکوب، تصمیم گرفته است اندکی فضای باز در اختیار شیعیان این کشور قرار دهد.
کد خبر : 447164

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: منطقه شرق عربستان که عمده ذخایر نفتی این کشور در آنجا قرار دارد، محل تجمع بخش عمده‌ای از شیعیان سعودی است، در ده‌ها سال گذشته وضعیتی را به خود دیده که گویی آنها شهروند این کشور نبوده‌اند. تمامی سهم مردم این منطقه از نفتی که زیر پاهایشان جاری است، صرفا کارگری در پالایشگاه‌ها و چاه‌های نفت بوده است و به ندرت به پست‌های مدیریتی حتی سطح متوسط دست یافته‌اند.


هرچند در 90 سال گذشته اعتراضات ضد حکومتی شیعیان مشهود بوده است؛ ولی از سال  2011 میلادی به این سو حجم اعتراضات بی‌سابقه بوده تا جایی‌که به اعدام ده‌ها نفر و بازداشت صدها نفر دیگر منجر شده است؛ اعدام شیخ نمر باقر النمر، رهبر شیعیان سعودی در 2016 میلادی را می‌توان اوج سرکوب پادشاهی سعودی دانست.


ارتباط با ایران بهانه آل سعود برای سرکوب شیعیان


آل سعود همواره به شیعیان به دید کانالی برای نفوذ ایران در داخل جامعه عربستان نگریسته و هر صدای اعتراضی را با اتهام و ادعای ارتباط با ایران سرکوب کرده است. روزنامه بلومبرگ چاپ آمریکا در گزارشی نوع تعامل دولت ریاض با جامعه شیعیان را تابعی از روابط با ایران ذکر کرده و مدعی شده است: در اوضاع کنونی و پس از سال‌ها سرکوب، حاکمیت سعودی به رهبری محمد بن‌سلمان به فکر تعامل و کاهش فشارها بر شیعیان افتاده است تا به زعم خود، شیعیان را جذب دولت سعودی کند و مانع از بسط تفکرات انقلابی و همسو با ایران در میان آنها شود.


قطیف عربستان


منطقه شیعه‌نشین قطیف در شرق عربستان


یک مدرس دانشگاه شهر «الخبر» واقع در منطقه الشرقیه به بلومبرگ گفت: این تغییرات با سیاست بن‌سلمان برای بسط هویت ملی‌گرایی سعودی همراه شده است و پادشاهی عربستان تلاش می‌کند جلوی خطیبانی را که علیه شیعیان سخنرانی می‌کنند، بگیرد و اجازه تدریس و آموزش به برخی از شیعیان منطقه بدهد. همچنین تعداد ایستگاه‌های ایست و بازرسی که در چهار نقطه شهر قطیف وجود داشت، به یک مقر و تعداد گشتی‌های امنیتی نیز کاهش یافته است.


ریاض همچنین به ساخت منطقه جدیدی در مرکز شهر «العوامیه» اقدام کرده‌ است؛ شهری که در سال ۲۰۱۷ متحمل ویرانی شد و نیروهای امنیتی سعودی به بهانه تعقیب مخالفان، بسیاری از خانه‌ها را تخریب کردند و مسبب فرار بسیاری از ساکنان شهر شدند.



«کامران بخاری»، مدیر مرکز پژوهش‌های سیاست جهانی در واشنگتن به بلومبرگ گفت: اقدامات جدید پادشاهی عربستان به علت ترس از جذب شیعیان عربستان به سمت ایران انجام می‌شود. یک شهروند شیعه عربستان نیز گفت: هنوز برای سر عقل آمدن کسانی که نفرت از شیعیان را تبلیغ می‌کنند، زمان لازم است.



پایگاه خبری الحره اقدامات جدید پادشاهی عربستان در قبال شیعیان را به تلاش ریاض برای مذاکره با انصارالله یمن با هدف پایان جنگ مرتبط دانست؛ جنگی که وارد پنجمین سال خود شده است و سعودی‌ها به دنبال هر راهی برای پایان آن هستند. در میان ادعای این پایگاه آمریکایی مبنی بر بهبود نسبی اوضاع حقوق بشری در مناطق شیعه‌نشین عربستان، اعدام ۳۷ نفر در اردیبهشت گذشته که ۳۳ نفر از آنها از میان شیعیان بودند، تناقض بزرگی را به وجود می‌آورد. حتی از میزان بازداشتی‌ها نیز در ماه‌های گذشته کم نشده است و منابع محلی شیعیان عربستان در ۲۳ آبان از مرگ «حسین آل ربح» بر اثر شکنجه در زندان خبر دادند.


مؤسسه عربستانی-اروپایی حقوق بشر ۲۸ آبان گذشته در بیانیه‌ای نقض گسترده حقوق بشر در عربستان را محکوم و با ذکر اعدام «عباس الحسن» به اتهام نشر تفکر شیعه، تأکید کرد که دولت سعودی ارزشی برای جان انسان‌ها قائل نیست.


دور جدید بازداشت منتقدان آل سعود هم‌زمان با شکست طرح فروش سهام آرامکو


منابع آگاه از آغاز موج جدید دستگیری منتقدان و مخالفان رژیم سعودی در عربستان هم‌زمان با شکست طرح فروش سهام شرکت آرامکو خبر می‌دهند؛ تا جایی که نیروهای سعودی در چند روز گذشته به بازداشت مخالفان زن و مرد این رژیم اقدام کرده‌اند.


پلیس عربستان


نیروهای پلیس عربستان


دیده‌بان حقوق بشر عربستان مستقر در لندن با تأیید این خبر اعلام کرد: موج جدید دستگیری‌های خودسرانه از هفته گذشته آغاز شده و پلیس این افراد را در خانه‎هایشان در ریاض و جده به دلایل نامعلوم دستگیر کرده است. بازداشت‌شدگان افرادی هستند که در برنامه‌های تلویزیونی حضور یافته یا مقالاتی را منتشر کرده‎اند. برخی از این افراد از کارآفرینان بودند.


گزارش‌های تأیید نشده از بازداشت این افراد به دلیل حمایت از زندانیان مخالف پادشاهی عربستان حکایت دارند. «مها الرفیدی»، «سلیمان الناصر» و «فواد الفرحان» ازجمله افرادی هستند که اسامی آن‌ها به عنوان افراد بازداشت شده اعلام شده است.


ریاض در سال‌های اخیر با تشدید اقدامات سرکوبگرانه و برقراری فضای پر اختناق، مدعی شده است نظارت بر مخالفان و بازداشت آنان برای حفظ ثبات اجتماعی لازم است.


وال استریت ژورنال در گزارشی می‎نویسد: موج جدید بازداشت‌ها در عربستان سعودی در حالی انجام می‌شود که این کشور به‌تازگی بخشی از سهام شرکت نفتی آرامکو را در بازار بورس ارائه کرده است. با وجود تبلیغات گسترده پادشاهی عربستان، استقبال بین‌‌المللی چندانی از سهام آرامکو نشده و این کشور برای جذب سرمایه‌گذار خارجی به تکاپو افتاده است.
علاوه بر موضوع آرامکو و حساسیت آن برای پادشاهی عربستان، محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان تلاش می‌کند تا وجهه بین‌المللی خود را بهبود بخشد؛ با وجود این، مقامات عربستان دست از سرکوب مخالفان برنداشته و همچنان در حال بازداشت منتقدان بیشتری هستند.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب