دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آبان 1398 - 17:05
آنا بررسی می‌کند؛

جذب گردشگر به قیمت نابودی میراث جهانی / هیرکانی‌ها نابود می‌شوند

تلاش برای احداث تله کابین کبودوال که در بخشی از این میراث ثبت شده جهانی قرار گرفته؛ مردم و رسانه ها را به شدت نگران کرده و مسئولین را به واکنش واداشته است.
کد خبر : 444584
156399679.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، مریم حضرتی، جنگل‌های هیرکانی که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، این روزها محور توجه رسانه ها و سوژه اخبار شده است. تلاش برای احداث تله کابین کبودوال که در بخشی از این میراث ثبت شده جهانی قرار گرفته؛ مردم و رسانه ها را به شدت نگران کرده و مسئولین را به واکنش واداشته است. این جنگلها قدمتی بیش از 40 میلیون سال داشته و  با 2 میلیون هکتار مساحت در پنج استان سمنان، گلستان، مازندران، گیلان و خراسان شمالی قرار گرفته است. 


این جنگل با وجود تغییراتی که در طول میلیون‌ها سال از لحاظ زیست محیطی داشته، همچنان منابع خود را حفظ کرده و همچنان زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده، ۹۸ گونه پستاندار و ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوته‌ای (مانند شمشاد و انجیلی) محسوب می‌شود.


ادعای آذربایجان در مورد هیرکانی چگونه رد شد؟


چندین سال طول کشید تا جنگل‌های هیرکانی به نام ایران ثبت شود. منطقه‌ هیرکان در کشور آذربایجان واقع شده است و سال 85 این کشور با این بهانه که هیرکان در کشورش قرار دارد درخواستش را برای ثبت میراث جهانی به یونسکو ارائه کرد، اما به دلیل اینکه سهم ناچیزی از این جنگل‌ها در آنجا بود با درخواستش مخالفت شد.


 بعد از کش و قوس‌های فراوان برای ثبت این اثر بین دو کشور ایران و آذربایجان، بالاخره در تیرماه 98 و در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو آذربایجان این  جنگلها به نام ایران و در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.


احمد جلالی سفیر و نماینده دایمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان یونسکو پس از  ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی با اشاره به اهمیت این موضوع گفت: وقتی اثری در فهرست میراث جهانی به ثبت می‌رسد یعنی ارزشی فراتر از مرز‌های ملی دارد و متعلق به همه بشریت است.


قطعا ثبت جنگل‌های هیرکانی در لیست میراث جهانی یونسکو، برای کشور مزایا و معایبی زیادی را در پی خواهد داشت چرا که وقتی یک اثر در فهرست جهانی سازمان میراث یونسکو ثبت می‌شود همه اعضای کنوانسیون 1972 که متشکل از 191 کشور است و یک هزار و 92 اثر طبیعی، فرهنگی و ترکیبی از 167 کشور در فهرست آن جای گرفته؛ متعهد می‌شوند که با مشارکت جهانی از آن اثر مراقبت کنند.


ثبت در یونسکو علاوه بر محافظت و نگهداری و معرفی ارزش اثر به جهان، سببب رشد فعالیت‌های گردشگری نیز می شود، بنابراین هر کشوری باید در جذب گردشگر امکانات و تسهیلاتی را در نظر بگیرد تا با استفاده از این صنعت به رونق اقتصادی خود کمک کند.


هیرکانی در خدمت گردشگری یا تخریب میراث جهانی به بهانه گردشگری



چیزی از ثبت جهانی جنگل های هیرکانی نمی گذرد که تلاش برای اجرای پروژه عمرانی و نابودی جنگل به بهانه گردشگری در این منطقه کلید می‌خورد.


چندی پیش سه نماینده از مسئولان دستگاه‌های میراث فرهنگی، منابع طبیعی و محیط زیست استان گلستان از استاندار درخواست کردند که مشکلات و موانع پیش‌ روی نصب تله‌کابین کبودوال در علی‌آباد کتول رفع شود. چرا که بخشی از پارک جنگلی کبودوال استان گلستان در منطقه هیرکانی قرار دارد و نصب تله‌کابین در آن به دلیل ثبت جهانی با مخالفت شورای عالی و شهرسازی کشور مواجه شده است.


قطعا اجرای هر پروژه‌ عمرانی در این منطقه که از بکرترین زیستگاه‌های کره زمین محسوب می‌شود می‌تواند، مقدمات نابودی جنگل‌های هیرکانی را فراهم کند.


در این خصوص با چند تن از مسئولان درباره معایب و فواید احداث تله کابین گفتگو کردیم که طی آن  به ضررهای این پروژه از نظر زیست محیطی و همین‌طور فواید نصب تله کابین از لحاظ گردشگری پرداخته شد.


برای رونق اقتصادی باید لوازم جذب گردشگر را فراهم کنیم


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، اظهار کرد: مساله ساخت تله کابین در جنگل را در رامسر و نمک آبرود داریم.


شهرود امیرانتخابی افزود: نصب تله کابین در جنگل‌های هیرکانی باید رعایت اصل قطع نشدن درختان اجرا شود، یعنی پایه های آن باید به گونه ای جایابی شود که به درختی آسیب نرسد.


وی با بیان اینکه سرعت پاسخگویی سازمان منابع طبیعی بالانیست، اضافه کرد: حتی اگر در احداث تله کابین از سازه‌های سفت هم استفاده شود، سازمان منابع طبیعی باز هم برای نصب آن بهانه می‌آورد.


امیرانتخابی اظهار کرد: در گیلان تله کابین لاهیجان وجود دارد و ‌آنها تمامی مسائل را رعایت می‌کنند.


وی با بیان اینکه اگر بخواهیم در استانهای شمالی از فرصت‌های گردشگری استفاده کنیم  باید لوازم جذب گردشگر را فراهم کنیم گفت: همانطور که  رونق گردشگری رامسر به خاطر تله کابین است این زمینه رشد باید در علی‌آبادکتول نیز فراهم شود.


امیرانتخابی با اشاره به اینکه در گیلان قوانین با سختگیری اجرا می‌شود گفت: چون خود متولی گردشگری هستم دوست دارم که فرصت‌هایی را برای گردشگری فراهم کنم.


وی بیان کرد: تله کابین نمک آبرود به منابع طبیعی واگذار شده که با استقبال فراوان گردشگران مواجه شده است.


کارشناسان از این فرصت برای جذب گردشگر استفاده و درآمدسازی کنند


اما رضا ارجمندی عضو هیئت مدیره انجمن محیط زیست ایران معتقد است که تغییرات و تحولات در این جنگلها بدون مطالعات کافی و همه جانبه ممکن است مشکل ساز شود، اقدام برای احداث تله کابین در این منطقه بسیار زود است.


وی احداث تله کابین را منوط به نظر کارشناسان و متخصصان این حوزه می‌داند و می‌گوید تصمیم‌گیری باید پس از مطالعات عمیق زیست محیطی و جنگل بانی و غیره صورت گیرد.


ارجمندی ادامه می‌دهد: کارشناسان و جنگل شناسان باید از این فرصت برای جذب گردشگر و درآمدسازی استفاده کنند اما هر گونه اقدامی در این جنگلها حتما باید همراه با مطالعات عمیق باشد.


هرگونه تغییر باعث مشکلاتی در اکوسیستم خواهد شد


رئیس انجمن جنگل بانی کشور در مصاحبه با رادیو گفتگو معتقد است که هرگونه تغییر باعث مشکلاتی در اکوسیستم می‌شود.


هادی کیادلیری می‌گوید: انجمن جنگل‌بانی کشور مخالف پروژه نیست اما احداث تله‌کابین در منطقه ثبت جهانی مانند این است که در تخت جمشید پیست دوچرخه سواری ایجاد کنیم.


وی افزود: نه تنها سود و درآمد احداث تله کابین‌ها و بهره‌برداری از جنگلهای شمال به مردم و طبیعت نخواهد رسید بلکه آفات و بیماری‌هایی هم در اکوسیستم ایجاد خواهد شد.


نصب تله‌کابین می‌تواند شاخص‌های ثبت جهانی را با مشکل مواجه کند


رئیس شورای عالی جنگل نیز در مصاحبه با رادیو گفتگو تاکید کرد:‌ نصب تله‌کابین در پارک جنگلی کبودوال می‌تواند شاخص‌های ثبت جهانی را با مشکل مواجه کند.


کامران پور مقدم تاکید کرد: سازمان جنگل‌ها و شورای عالی جنگل به هیچ عنوان از طرحی که به ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی آسیب وارد کند، حمایت نخواهد کرد. طرح اولیه برای احداث این تله‌کابین به شرط عدم قطع درخت است و قرار بود از فناوری‌هایی استفاده کنند که به جنگل آسیب وارد نکند اما پس از ثبت جهانی نمی‌توان به‌راحتی با احداث تله‌کابین در این محدوده موافقت کرد.


وزارت میراث فرهنگی با اجرای هر پروژه‌ای در جنگل‌های هیرکانی مخالف است


مصطفی پور علی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی خبرگزاری آنا، هم در این خصوص اظهار کرد: وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با هر اقدامی که جنگل هیرکانی را با مشکل مواجه کند، مخالف است.


مدیرکل ثبت آثار وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص احداث تله کابین در جنگل‌های هیرکانی گفت: وزارت میراث فرهنگی با اجرای تله کابین یا هر پروژه دیگر که منتج به تهدید ثبت جهانی اثر ثبت شده شود، مخالف است، البته باید تاکید شود که «سازمان جنگل‌ها و مراتع و ‌آبخیزداری» و «شورای عالی جنگل» باید در خصوص اجرای طرح تله کابین گلستان نظر تخصصی ارایه کنند.


هر پروژه‌ عمرانی که به ثبت جهانی خدشه وارد کند را دنبال نمی‌کنیم


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان هم در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا بیان کرد: به دنبال پروژه‌ای که به آثار ثبت جهانی شده لطمه وارد کند نیستیم. 


ابراهیم کریمی گفت: زمانی احداث تله کابین در این استان اجرایی خواهد شد که مطمئن باشیم لطمه‌ای به جنگل‌های هیرکانی وارد نمی نکند.


وی افزود: اولویت میراث فرهنگی، صنایع دستی  و گردشگری گلستان در این مساله فقط نگهداری و حفاظت از جنگل‌های ثبت شده هیرکانی است.


جواب مثبتی نمی‌دهند


ابوطالب قزلسفلو در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص ساخت تله کابین در جنگل‌های هیرکانی اظهار کرد: برای ساخت تله کابین در پارک جنگلی هیرکانی تصمیم‌گیری در سطح ملی صورت می گیرد.


مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان افزود: شورای عالی معماری و شهرسازی برای احداث تله کابین در یکی از بخش‌های جنگل‌های هیرکانی تصمیم نهایی را می‌گیرد.


وی با بیان اینکه اگر این تصمیم‌گرفته شده مثبت نباشد قطعا تله کابین احداث نخواهد شد، اظهار کرد: تاکنون برای ساخت تله کابین جوابی داده نشده است و فکر نمی‌کنم جواب مثبتی بدهند.


در پایان باید گفت برای احداث تله کابین کبودوال باید چندین نهاد دولتی از جمله وزارت میراث فرهنگی و گردشگری،  سازمان محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان جنگلبانی بر پروژه نظارت داشته باشند چرا که این جنگل‌ها به ثبت جهانی رسیده و قطعا دوستداران محیط زیست، مردم و سازمانهای جهانی حساسیت بیشتری نسبت به آن خواهند داشت.


قطعا نباید مواردی پروژه های بزرگ ملی همچون انتقال آب خزر، قطع درختان کهنسال و یا ساخت اتوبان در محدوده آثار ثبت شده جهانی که برترین میراث ملی کشور محسوب می شوند مانند جنگل‌های هیرکانی انجام شود زیرا خسارتهای جبران ناپذیر ملی را در برخواهد داشت.


آسیب رساندن به این جنگل‌ها به هر دلیلی، علاوه بر اینکه به محیط زیست لطمه وارد می‌کند، میراث جهانی آن منطقه را نیز به خطر می‌اندازد.


انتهای پیام/4046/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب