دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 آبان 1398 - 15:38
دبیرکل مجمع مجالس آسیایی:

حضور فعال در نهادهای بین‌المللی با دیپلماسی علمی ممکن است

دبیرکل مجمع مجالس آسیایی گفت: باید در نهادهای بین‌المللی حضور فعال و تأثیرگذار داشت که این مهم با دیپلماسی علمی و فناوری ممکن است.
کد خبر : 444302
majidi.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه‌های دیگر گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، محمدرضا مجیدی صبح امروز در همایش «آپارتاید علمی؛ صلح، عدالت و امنیت جهانی» که در باغ کتاب تهران برگزار شد، گفت: باید در حوزه آپارتاید علمی تولید محتواهای بیشتری انجام و به غنای این حوزه در ابعاد بین‌المللی کمک شود و بتوانیم از منظر تولید اسناد به یک سند جامع در حوزه کنوانسیون تبعیض علمی و مقابله با آپارتاید دست یابیم.


وی افزود: سه ربع قرن از ایجاد سازمان ملل متحد گذشته است و سال آینده میلادی، ۷۵ سال از تأسیس سازمان ملل متحد می‌گذرد. این سازمان همچنان از فقدان عدالت در حوزه‌های مختلف رنج می‌برد و بسیاری از آژانس‌ها، مؤسسات و نهادهای وابسته به این سازمان با اعلامیه‌ها و قطعنامه‌های روی کاغذ تلاش کردند این نقیصه را جبران کنند ولی گفتمان حاکم و مسلط اجازه نمی‌دهد که این سازمان‌ها از چنبره موجود خارج شوند و برخی از سازمان‌ها نیز با رویکرد خودتحریمی و تحریم دیگر نهادها مواجه می‌شوند. اساساً فلسفه پیدایش بسیاری از سازمان‌های تخصصی و آژانس‌های بین‌المللی ازجمله یونسکو حفظ امنیت از رهگذر دانش، آموزش و فرهنگ است ولی متأسفانه امروزه آنها نیز با این تغییر مواجه هستند و به دلیل ورود آمریکا و رژیم صهیونیستی به این حوزه با تحریم مواجه شده‌اند و بودجه آنها به یک‌سوم و کمتر کاهش یافته است.


دبیرکل مجمع مجالس آسیایی با بیان اینکه حتی در آستانه هزاره جدید سازمان ملل متحد تلاش کرد با انتشار اسناد جدید بتواند دست‌کم به صورت شعاری اقدامی انجام دهد، تأکید کرد: این سازمان بین‌المللی حتی به آنچه در بندهای این اسناد قید شده بود، عمل نکرد. انتظار از این نشست علمی و کنفرانس‌های بعدی این است که افقی را پیش روی مجامع علمی بگشایند. آژانس‌های تخصصی که به این موضوع ورود داشتند، با تحریم مواجه شدند. من زمانی که نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در یونسکو را برعهده داشتم، دستوری مبنی بر این صادر شد که ملاقاتی با یوکیا آمانو، مدیرکل ژاپنی این سازمان انجام دهم. این ملاقات انجام شد و در حوزه حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران طرح مبحث شد؛ به محض اینکه ما این موضوع را مطرح کردیم، مدیرکل گفت اینجا جای طرح این موضوعات نیست که من به او گفتم جناب مدیرکل این موضوع هسته‌ای نیست، بلکه یک بازی دومینوست که امروز و فردا بسیاری از کشورهای در حال توسعه متهم می‌شوند.


لزوم به‌کارگیری از ظرفیت «دیپلماسی مکمل»


مجیدی با بیان اینکه این‌گونه نشست‌ها می‌تواند مدخلی برای تهیه یک سند علمی جامع باشد، گفت:  درباره اینکه چه باید کرد می‌توان گفت ما باید افکار عمومی جهان را که مخالف این نوع رویکرد هستند با دیپلماسی عمومی همراه کنیم. برگزاری نشست‌های علمی سنگ بنای این اقدام است. در این صورت است که می‌توان صلحی را که مدنظر آمریکا و رژیم صهیونیستی است از بین برد. موضوع بعدی این است که باید در نهادهای بین‌المللی حضور فعال و تأثیرگذار داشت که با دیپلماسی علمی و فناوری ممکن است. در این زمینه می‌توان از ظرفیت اساتید و دانشجویان و پژوهشگران استفاده کرد که نحوه استفاده از این ظرفیت باید در نشست‌های تخصصی بررسی شود. همچنین باید از ظرفیت‌های نوین و بی‌استفاده در عرصه دیپلماتیک نهایت استفاده را برد که من از آن به عنوان «دیپلماسی مکمل» یاد می‌کنم. ما در گام نخست به تعبیر مقام معظم رهبری از دیپلماسی دولتی استفاده کردیم، ولی امروزه ما باید از ظرفیت دیپلماسی مکمل نهایت استفاده را ببریم؛ چه در حوزه دیپلماسی دولتی و چه در حوزه دیپلماسی قضائی.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب