عقبنشینی دانشگاهها از اجرای رأی دیوان عدالت
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ماجرای بورسیهها به مرحله جدیدی رسیده و آن اعلام نظر جدید رئیس هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره اجرای آرای دیوان عدالت اداری است. علی محمد کینژاد در اظهار نظری در این زمینه از فراهمشدن زمینه برای جذب بورسیهها خبر داد.
این اظهار نظر رئیس هیئت عالی جذب به حکم دیوان عدالت اداری درباره بورسیهها برمیگردد. حدود 4 ماه پیش دیوان عدالت اداری، حکم انفصال از خدمت سه رئیس دانشگاه را صادر کرد. براساس توضیحات رئیس هیئت عالی جذب در این باره قرار است هر یک از فارغالتحصیلان بورسیه بهنحوی جذب شوند تا روسای دانشگاه در سمت خود باقی بمانند.
کینژاد درباره جذب این افراد گفت: «ممکن است بهعنوان مثال دانشگاهی رشتهای که دیوان برای آن حکم صادر کرده را نداشته باشد، در این زمینه توافق میشود که فرد مورد نظر به دانشگاه دیگر منتقل شود که آن رشته وجود دارد. در مجموع باید گفت احکام دیوان در همه موارد باید اجرایی شود.»
آقازادههای بورسیهای
ماجرای بورسیهها ابعاد مختلفی دارد که هر روز ابعاد جدیدی از آن نمایان میشود. اخیرا هم اقداماتی از سوی یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس درباره بورسیهها انجام داده بود. محمود صادقی برای پیگیری سرنوشت بورسیهها در قالب سوال از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری منصور غلامی را به مجلس کشاند. این سوال در جلسه علنی 16 مهر مجلس شورای اسلامی مطرح شد و نکته جدید در جریان این سوال نمایان شدن نام 100 آقازاده از بورسیه سالهای 85 تا 92 بود.
این نماینده مجلس در جلسه سوال از وزیر گفت: «بنده لیست 100 نفرهای از آقازادهها و آقاها را دارم که با رانت بورسیه گرفتند این لیست شامل نماینده مجلس و فرزندان نمایندگان مجلس، امام جمعه، فرمانده انتظامی و وزیر است. کمیته منتخب رسیدگی به پرونده بورسیهها در وزارت علوم با این افراد چطور رفتار کرده است؟ کسی که میخواهد از این طریق استاد دانشگاه شود مگر صلاحیت علمی دارد که دانشجو را پرورش دهد؟ این افراد روال غیرشفاف و تبعیضآمیز داشته و میخواهند در ادامه در محیط علمی فعالیت کنند؛ بعضاً ملاک انتخاب این افراد برای دادن بورسیه داشتن انگیزه انقلابی و اعتقاد به نظام و ارزشها بوده است.»
ارائه اسامی 98 آقازاده استفادهکننده از بورسیه
صادقی نام این آقازادهها را منتشر نکرد ولی اسامی 98 آقازادهای که از بورسیهها استفاده کرده بودند را به قوه قضائیه ارسال کرد. این در حالی است که در جلسه سوال از وزیر علوم اعلام کرده بود که 100 آقازاده از بورسیه استفاده کردهاند. حال مشخص نیست که چرا نام دو نفر از این لیست حذف شده است؟
علت این موضوع را از سیدحمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات جویا شدیم که وی با اعلام بیخبری از جزئیات پرونده بورسیه گفت: درباره بورسیهها در کمیسیون آموزش و تحقیقات بحثی مطرح نشده است پس من نمیتوانم بهعنوان سخنگوی کمیسیون در این باره اظهار نظر کنم.
صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس نیز در این باره به خبرنگار آنا توضیحی ارائه نداد.
ریشه مساله بورسیهها کجا است؟
ماجرای بورسیهها به روی کارآمدن دولت یازدهم در سال 92 باز میگردد. در این سال به یکباره رئیس سازمان امور دانشجویان اعلام کرد که بیش از 3 هزار بورسیه غیرقانونی در وزارت علوم دولت صورت گرفته است.
داستان از این قرار بود که از سال ۸۵ تا ۹۲، 3 هزار و 644 نفر بورس شدند که ۷۱۰ نفر بورس خارج از کشور، یک هزار و ۸۷۴ نفر تبدیل بورس خارج به داخل، ۱۶۰ نفر بورس از طریق بخشنامه ایثارگران و ۸۹۰ مربی بودند.
در پی اعلام سازمان امور دانشجویان، کمیتهای برای بررسی بورسیهها در دورههای قبل و حلوفصل این موضوع تشکیل شد. براساس بررسیهای این کمیته از 3 هزار و ۶۴۴ نفر بورسیه از سال ۸۵ تا ۹۲، ۸۴۱ نفر فاقد یک شرط یا چند شرط برای دریافت بورسیه تشخیص داده شدند که از این میان ۳۴۵ نفر ملزم شدند با هزینههای شخصی تحصیل کنند. ۲۱ نفر به دلیل تصمیم واحد آموزش دانشگاه لغو تحصیل شدند و ۱۷ نفر به خاطر عدم توان ادامه تحصیل، اخراج شدند. یعنی از بیش از 3 هزار بورسیه مسئلهدار تنها 38 نفر اخراج شدند یا از ادامه تحصیل بازماندند.
حضور هر دو جناح در ماجرای بورسیهها
سوال مهم درباره بورسیهها این است که آقازادههای استفادهکننده از بورسیهها چه کسانی هستند؟ در این باره در سال 93 حسن مسلمی نائینی مدیرکل وقت بورس وزارت علوم در مصاحبهای با مجله رمز عبور اعلام کرده بود: «از هر دو جناح در بورسیهها حضور دارند. نگاه به چپ بودن نمیکردیم، اگر میخواستیم نگاه کنیم همان اول فرزندان مسئولان چپ را رد میکردیم. هرکس میآمد در فرآیندی شرکت میکرد. مدارک علمیاش بررسی و بعد مصاحبه میشد. دو سه باری هم در شورای مرکزی بورس گاهی قبل و گاهی بعد از مصاحبه مطرح و در نهایت نتیجه از طریق شورای مرکزی بورس تایید میشد.»
همه این حواشی درباره بورسیهها مشخص میکند که از بیش 3 هزار بورسیه مسالهداری که دولت یازدهم دست روی آنها گذاشته بود کمتر از 50 نفر بدون ضابطه پذیرش شده بودند که برخوردهای لازم نیز با آنها صورت گرفت. متاسفانه در این میان افرادی که بیمساله جذب شده بودند هم بسیار متضرر شدند از این رو بسیاری از فعالان دانشگاهی معتقدند که بهتر است رسانه ها به جای کشاندن موضوعات به حواشی، متن ماجرا را از سوی مسئولان مطرح پیگیری کرده و پاسخی شفاف به افکار عمومی بدهند.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/