دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 آبان 1398 - 00:05
مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌الملل در گفتگو با آنا-1:

آمریکا در راستای پروژه نفوذ در عراق، برخی جوانان این کشور را آموزش داد/ توطئه کاخ سفید علیه مرجعیت، حشدالشعبی و ایران

مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌الملل کشورمان با بیان اینکه سفارتخانه آمریکا در بغداد دوره‌های مختلفی برای برخی جوانان عراقی برگزار کرده و آنها را به هزینه خود به واشنگتن می‌برد تا از آنها یک نفوذی بسازد، گفت: نقشه آمریکا توطئه علیه مرجعیت، حشدالشعبی و ایران است.
کد خبر : 442875
BQ4K5936.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی: عراق حکومتی در اختیار دارد که مردم آن را انتخاب کرده‌اند و در فصل به فصل تصویب قانون اساسی نقش داشته‌اند و حال همان مردم بعد از گذشت ۱۴ سال به این نتیجه دست یافته‌اند که برخی مشکلات در قانون اساسی و انتخابات وجود دارد و باید در آن اصلاحاتی به‌ وجود آید. ایجاد اصلاحات در برخی از بندهای قانون انتخابات این روزها به یکی از مطالبات مردم تبدیل شده است که مسئولان دولت عراق باید در راستای مطالبه‌گری تظاهرکنندگان گام بردارند. 


در میان این مطالبه‌گری بحق عراقی‌ها، برخی جریان‌های نفوذی و مزدور محور عبری، عربی، غربی در تلاش برای تحریک مردم در راستای سر دادن شعار و اقدام علیه محور مقاومت به‌ویژه ایران و مرجعیت شیعه هستند. رسانه‌های ارتجاع عربی این روزها مانور رسانه‌ای به راه انداخته‌اند تا این باور غلط را در ذهن مردم عراق ایجاد کنند که عامل اصلی ناآرامی‌ها و مشکلات اقتصادی این کشور حضور ایران در کشورشان است. متأسفانه این جریان نفوذی توانسته است بخشی از قشر خاکستری عراق را که عمدتاً از بازماندگان یا وابستگان حکومت بعث هستند به خود جذب کند. دراین‌باره گفتگویی با امیر موسوی، مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بین‌الملل ایران انجام دادیم که در ادامه تقدیم می‌شود:


آنا: یکی از شایعاتی که در اعتراضات عراق مطرح میشود، این است که دو محور توطئه خارجی وجود دارد که به ایران برمیگردد: نخست، اینکه میگویند سیاستهای ایران باعث شده وضع سیاسی و اقتصادی موجود در عراق به وجود بیاید. دوم، اینکه میگویند مردم عراق مخالف حضور ایران در آن کشور هستند. ارزیابی شما از وضع موجود چیست؟


موسوی: اگر بخواهیم ارزیابی واقعی انجام دهیم باید بگویم که این موارد، شایعه است. در عراق به ایران اتهام می‌زنند و کشورمان را «حامی دزدها» می‌خوانند؛ زیرا دولت عراق واقعاً فاسد است و فساد در میان مسئولان این کشور بیداد می‌کند. سهم‌بندی سیاسی، اقتصادی و امنیتی بسیاری از اقدامات خوب را تحت‌الشعاع خود قرار داد، به عنوان نمونه وقتی سهمیه‌بندی‌ها انجام شود از بودجه یک پروژه 100 درصدی 90 درصد بودجه برای احزاب و 10 درصدش برای اصل پروژه باقی می‌ماند. وقتی پول پروژه تا این حد کم می‌شود، دیگر قابل اجرا نیست به همین دلیل پروژه‌های خدماتی در عراق با شکست مواجه می‌شود. در این‌گونه پروژه‌ها احزاب سهام‌ خود را تصاحب می‌کنند و پروژه‌ بلاتکلیف می‌ماند و باعث می‌شود امور خدماتی در عراق با مشکلات عدیده‌ای مواجه شود. 


مصاحبه با امیر موسوی رایزن فرهنگی ایران در الجزایر


در حوزه اشتغال‌ نیز تقسیم‌بندی وجود دارد و سهم‌ها فروخته می‌شود؛ بعضی منصب‌ها یک میلیون دلار، برخی 10 میلیون دلار، بعضی 10 هزار دلار و برخی دیگر 20 هزار دلار. تصور کنید حتی اگر فردی همه شروط استخدام و انتصاب را داشته باشد، باید 5 هزار دلار پرداخت کند. این پول‌ها در جیب برخی حزب‌ها می‌رود که سهمیه اشتغال‌ و ... دارند. در این ساختار ناعادلانه هر کس پول بیشتری‌ دهد، سهمیه بیشتری‌ دارد و شایسته‌‌سالاری از میان می‌رود.


متأسفانه این‌گونه اقدامات را احزاب به نام اسلام و شیعه انجام می‌دهند که در اینجا موضوع طایفه‌گری مطرح می‌شود. چرا این‌گونه مباحث و آشوبگری‌ها در شمال، غرب یا اقلیم کردستان عراق نیست؟ زیرا رسانه‌های غربی-عربی بر این محور تمرکز کرده‌اند که کُردها و اهل سنت را پاک‌دست‌تر از شیعیان نشان دهند و این‌گونه جلوه می‌دهند که به عنوان نمونه آنها از 100 درصد یک پروژه، 10، 15 یا 20 درصد دزدی و بقیه‌ پول را صرف پروژه می‌کنند، در حالی که فساد، قومیت‌ و مذهب نمی‌شناسد و هر جا وارد شود، باعث فساد خواهد شد. 


آنا: علت اختلافات میان اقلیم کردستان با بغداد همین موضوع است؟


موسوی: این تنها یکی‌ از موارد اختلاف است. مردم که از بطن موضوع آگاهی ندارند، تحت تأثیر مانور رسانه‌ای دشمن قرار می‌گیرند و تصور می‌کنند مسئولانی که شیعه هستند، دزدی می‌کنند و این موضوع در میان اهل سنت و کُردها کمتر است. وقتی چنین تصور غلطی ایجاد شد، در مناطق سنی‌نشین و کردنشین همه آبادانی‌ها را به پای مسئولان طایفه خود می‌گذارند و کوچک‌ترین نابسامانی را به گردن شیعیان می‌اندازند. نخستین اعتراضات نیز از مناطق شیعه‌نشین مرکز و جنوب عراق آغاز شد که در آنجا وضعیت خدمات شهری، پیگیری پروژه‌ها و احداث نیروگاه‌های برق و آب در حد صفر بوده است. این موارد باعث شده است تا مردم تحت تاثیر تبلیغات به خشم بیایند و بخواهند ایران را به دلیل حمایت از شیعیان عراق و نیروهای حشدالشعبی تحت فشار قرار دهند و به کنسولگری جمهوری اسلامی در کربلا تعرض کنند.


آنا: در مقابل هدایتها و نفوذ عوامل خارجی در عراق، نقش فضای مجازی و رسانه‌های داخلی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


موسوی: رسانه‌های معاند عربی-غربی از روز نخست تظاهرات موج‌سواری خود را آغاز کردند و وقتی زمینه‌ را فراهم دیدند، هدایت مردم را در دست گرفتند. این هجمه رسانه‌ای می‌طلبید که رسانه‌های داخلی جمهوری اسلامی از مردم عراق بیشتر حمایت می‌کردند و فضای مجازی، ماهواره‌ها، شبکه‌های تلویزیونی و ... پای کار می‌آمدند که تا حد زیادی این خواسته برآورده نشده است. 



ما بیش از 60 شبکه ماهواره‌ای ایجاد کرده‌ایم ولی هیچ‌کدام تأثیر لازم را در زمان بروز بحران در کشورهای متحد و دوست ندارند. در حالی که دشمنان محور مقاومت میلیون‌ها کاربر را در فضای مجازی تجهیز کرده‌اند تا علیه ما اقدام کنند، فضای مجازی ما در عمل تأثیرگذاری لازم را در کشور ندارد، چه رسد به عراق و لبنان.



آنا: در مقابل واقعیت‌های موجود در عراق چگونه می‌توان واکنش نشان داد؟


موسوی: علت اینکه در شمال و غرب عراق مشکلی به وجود نمی‌آید، این است که آنجا در اختیار کردها و اهل سنت است و بیشتر تمرکز رسانه‌های معاند داخلی و خارجی عراق بر شیعیان و ایجاد اختلاف میان مردم ایران و عراق است. در چنین فضایی آنها مشکلات و فساد مسئولان شیعه را بیشتر بازتاب می‌دهند و این در حالی است که کردها و اهل سنت نیز مسئولان فاسد دارند. 


موضوع بعد این است که متأسفانه مسئولان شیعه برای جلب رضایت کُردها و اهل سنت و اینکه چند روزی بیشتر در قدرت باقی بمانند، از امکانات بغداد خرج می‌کنند و از این بدتر اقدامات حتی مخرب آنها را مورد تأیید قرار می‌دهند. مجموع این عوامل باعث می‌شود تا همه ظرفیت نقاط جنوب و مرکز که در اختیار شیعیان است، به شمال و غرب منتقل شود. نکته مهم بعدی اقلیم کردستان عراق است که 17 درصد از کل پول نفت عراق به این منطقه منتقل می‌شود، ولی آنها هیچ مالیات و امتیازی به دولت مرکزی نمی‌دهند. وضعیت نمایندگان کُرد در مجلس عراق نیز به همین منوال است. گرچه به‌تازگی اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق با یکدیگر توافق کرده‌اند، ولی این توافق اجرایی نمی‌شود و یک‌سویه است. 


مصاحبه با امیر موسوی رایزن فرهنگی ایران در الجزایر


متأسفانه مسئولان بغداد برای اینکه صندلی و جایگاه خود را حفظ کنند، از برخی اقدامات علیه اقلیم کردستان چشم‌پوشی می‌کنند، در حالی که کردها در مجلس عراق صاحب کرسی هستند و برای کل عراق مصوبه تصویب می‌کنند، اما مصوبات مجلس در کردستان عراق قابل اجرا نیست. این تبعیض بزرگ و اقدامی یک‌‌سویه است. کردها همه پست‌های عراق را در اختیار دارند و ریاست جمهوری، سفارتخانه‌ها، وزارتخانه‌ها، مدیریت‌ها، دانشگاه‌ها و ... در اختیار آنهاست، ولی عراقی‌ها حتی حق ندارند به اربیل سفر کنند و برای سفر باید ویزا بگیرند! 


آنا: علت تمرکز رسانه‌های معاند بر ایران‌هراسی و خدشه وارد کردن به مرجعیت شیعه عراق چیست؟


موسوی: این تعاملات واقعاً ناعادلانه است و متأسفانه برخی با فضاسازی رسانه‌های معاند علیه مرجعیت و شیعیان متمرکز شده‌اند و علیه این دو بال نجات‌بخش عراق شعار می‌دهند. علت این‌گونه فضاسازی‌های مسموم علیه مرجعیت عالی شیعه، جمهوری اسلامی ایران و حشدالشعبی این است که اینها بر موضوع امنیت عراق و حفظ یکپارچگی کشور متفق‌القول و خواهان اخراج تروریست‌ها و اشغالگران آمریکایی هستند. دشمنان محور مقاومت و عراق وقتی مشاهده کردند این سه رکن مقاومت باعث شده‌اند آمریکا در منطقه فلج و تضعیف شود و تکفیری‌ها از بین بروند، کسانی که برای آنها هزینه‌های زیادی شده بود و می‌خواستند با داعش عراق، سوریه، ایران و کل محور مقاومت را خنثی کنند، متحد شدند تا مقاومت را از بین ببرند. آنها بعد از پیروزی‌ها و موفقیت‌های متوالی محور مقاومت روند تضعیف و خدشه وارد کردن به این سه رکن را آغاز کردند. آنها البته در این راه به دلیل برخی کم‌کاری‌های عوامل داخلی محور مقاومت موفقیت‌هایی به دست آوردند و توانستند با ابزار فشار اقتصادی آمال خود را محقق و عراق را به صحنه نزاع خونین تبدیل کنند، ولی با رهبری داهیانه مرجعیت شیعه و کمک‌های حشدالشعبی این فتنه خنثی خواهد شد.


آنا: چه عواملی باعث شد مسئولان عراقی مطالبات مردم را فراموش کنند و به اصطلاح «فاسد» شوند؟


موسوی: جنگ روانی دشمن در محور عربی-غربی بر اقتصاد استوار است و متأسفانه مسئولان عراقی به جای تمرکز بر خواسته‌های مردم روی پروژه‌های خود تمرکز کردند و راه ثروت‌اندوزی در پیش گرفتند. در این میان فساد فرزندان یا اطرافیان مسئولان عراقی افشا شده است و مردم آنها را شناخته‌اند.  به عنوان نمونه، رئیس فرودگاه نجف وقتی به این سمت منصوب شد، ثروتمند نبود و در خانه‌ای قدیمی مستأجر بود، ولی الان چند برج در نجف، کربلا، بغداد و لبنان دارد و ماشین‌های لوکس مقابل دفترش پارک است و وضعیت خودش و فرزندانش را مردم مشاهده می‌کنند. البته این فقط طمع‌ورزی نیست و ممکن است لابی‌های سعودی چنین پولی به وی داده باشند یا در پروژه‌های دیگری سرمایه‌گذاری کرده است!


مصاحبه با امیر موسوی رایزن فرهنگی ایران در الجزایر


علت دیگر فساد مسئولان عراقی تبلیغات و مانور رسانه‌ای غربی‌هاست. آمریکا، عربستان، تکفیری‌ها، بعثی‌ها، اردن و «رغد صدام» دختر دیکتاتور عراقی روی ذهن جوان‌ها کار کرده‌‌اند، سفارتخانه آمریکا در بغداد دوره‌های مختلفی برای برخی جوانان برگزار کرده و آنها را به هزینه خود به واشنگتن می‌برد تا از آنها یک نفوذی بسازد. عربستان و انگلیس نیز چنین تأثیرگذاری‌ای دارند و در سال‌های اخیر با برگزاری کلاس‌های رقص و آواز و ... توانسته‌اند حدود 3 تا 5 هزار جوان عراقی را در ساختار فکری خود بپرورانند. 


در مقابل، عراقی‌ها برای جذب جوانان خود هیچ اقدامی انجام نداده‌اند، تنها به موضوعات امنیتی پرداخته‌اند و جوانان را به صف مبارزه با داعش اعزام کردند. همه این عوامل دست به دست هم داده تا وضع موجود به وجود آمده است. جوانانی که زیر نظر دشمنان عراق و دشمنان محور مقاومت تحت آموزش قرار گرفته بودند، اکنون زمام تظاهرات مدنی را برعهده گرفته‌اند و به دنبال بدنام کردن مرجعیت، حشدالشعبی و جمهوری اسلامی ایران هستند، زیرا می‌خواهند بار دیگر وارد عراق شوند و کنترل امور را در اختیار خود بگیرند. آنها تمام تمرکز خود را بر این موضوع گذاشته‌اند و مشاهده می‌کنید بیشتر آتش‌زدن‌‌ها در مراکز وابسته به حشدالشعبی و نیروهای طرفدار ایران است. نکته قابل توجه اینجاست که آنها به مراکز وابسته به مقتدا صدر، رئیس جریان صدر عراق آسیبی نزده‌اند و این نشان می‌دهد تمرکزشان علیه طرفداران ایران و کسانی است که علیه تروریسم جنگیدند و عراق را از لوث وجود داعش پاک و وحدت عراق را حفظ کردند.


آنا: حمله به کنسولگری کشورمان در کربلا نیز نشئت گرفته از این باور غلط بود.


موسوی: بله، شما مشاهده کردید که پیش‌تر در بصره و در چند روز اخیر به کنسولگری ایران در بغداد و کربلا تعرض شد. مشخص است که این‌گونه حملات هدایت‌شده انجام می‌شود. متأسفانه مسئولان عراقی به هشدارها و حرف دلسوزان گوش ندادند و توجه نکردند که می تواند دو علت داشته باشد؛ نخست اینکه باورشان نمی‌شد روزی چنین اقداماتی از سوی عوامل تحریک‌شده داخلی و معاندان خارجی انجام شود و دوم اینکه از موفقیت‌های متوالی خود بر تروریسم و عوامل نفوذی مغرور شده بودند. غرور پیروزی باعث شد مقداری مشکل پیدا کنیم. من فکر می‌کنم مردم عراق باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند، زیرا مشکلات اقتصادی، فقر و بیکاری بیداد می‌کند. فساد مسئولان و بی‌توجهی آنها به امور اجتماعی تا حدی است که اگر شما به عراق سفر کنید ممکن است این فکر در ذهنتان خطور کند که «مگر دولتی نیست به اوضاع اجتماعی و شهری رسیدگی کند؟» آنها چندین‌بار برای برق عراق میلیاردها بودجه تصویب کردند، ولی الان در عراق برق نیست و کسی نمی‌داند بودجه تصویب‌شده در جیب چه کسانی رفته است!


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب