دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 مهر 1394 - 11:46
معاون درمان وزارت بهداشت:

نظام ارجاع برای 23 میلیون روستایی و شهروند زیر 50 هزار نفر اجرا می‌شود

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور با بیان اینکه بسیاری از اصول مغفول مانده برنامه پنجم توسعه در حوزه سلامت اکنون در حال اجرا است، گفت: امسال طبق توافق نامه با بیمه سلامت برای 23 میلیون روستایی و شهروند زیر 50 هزار نفر نظام ارجاع اجرا می‌شود.
کد خبر : 44270

به گزارش گروه اجتماعی آنا، دکتر محمد آقاجانی شب گذشته با حضور در برنامه نبض همزمان با آغاز گام چهارم طرح تحول نظام سلامت، عنوان کرد: این طرح از 15 اردیبهشت سال گذشته در حالی آغاز شد که وضعیت حوزه سلامت با بحران جدی در زمینه دارو و درمان روبرو بود. هر چند در بخش‌هایی از حوزه بهداشت و آموزش پزشکی نیز مشکلات متعددی وجود داشت اما مشکلات در این دو زمینه حادتر بود.


وی با تاکید بر اینکه گام اول طرح تحول با هشت برنامه برای حل مشکلات حاد مردم آغاز شد، عنوان کرد: همچنین با اجرای گام دوم در حوزه بهداشت نیز برنامه های متعدد به ویژه برای توسعه شبکه بهداشتی شهر و روستا در دستور کار قرار گرفت. در گام سوم نیز محدود کردن پرداخت‌های مردم به تعرفه‌های قانونی و در گام چهارم به ایجاد تغییر در حوزه آموزش پزشکی کشور پرداخته می‌شود که اخیرا آغاز شده است.


معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این سوال که چرا در این طرح هر گام پس از اتمام گام بعدی آغاز نمی‌شود، گفت: وزارت بهداشت وظایف متعدد دارد لذا بهتر است تغییر و بهبود در تمام عرصه‌ها صورت بگیرد اما خدمات درمانی و دارویی را به عنوان گام اول قرار دادیم زیرا در این زمینه با بحران مواجه بودیم.


دکتر آقاجانی با بیان اینکه اکنون با رضایت 85 درصدی از طرح تحول نظام سلامت از سوی مردم مواجه هستیم، اظهار کرد: از چند نهاد برای دریافت این آمار استفاده کرده‌ایم که شامل اطلاعات مرکز ملی آمار ایران، آمارهای بانک مرکزی، آمارهای مرکز ملی تحقیقات سلامت و نیز آمارهای مستقل از مجموع خدمات طرح تحول نظام سلامت است. این در حالی است که در مورد جزئیات و کیفیت این طرح باید آمارگیری متفاوتی صورت گیرد.


معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه طرح تحول نظام سلامت کاملا برنامه ریزی شده است، گفت: در سفر دکتر مارگارت چان؛ رئیس کل بهداشت جهانی به ایران بر این نکته تاکید شد. همچنین تیم تخصصی که در ایران به منظور رصد برنامه‌های طرح تحول مستقر بود، نسبت به این موضوع تاکید کرد که نقشه‌ها در این طرح به دلیل ملی بودن از یک سو و اجرای استانی از سوی دیگر بسیار مورد توجه است.


دکتر آقاجانی با تاکید بر اینکه در این طرح برنامه‌ها بر اساس نیازهای مبرم و نه تئوری‌های اقتباس شده از سایر کشورها تدوین شده است، گفت: وزارت بهداشت با اجرای این طرح دقیقا بر حوزه‌هایی که لازم بود، متمرکز شد. زیرا زمانی که مردم با مشکل پرداخت مواجه بودند؛ تلاش‌ها در راستای کاهش پرداخت در بیمارستان‌ها، تهیه دارو در بیمارستان، پوشش بیمه‌ای و پایان بخشیدن به تعرفه‌های غیر قانونی صورت گرفت.


وی با بیان اینکه برای تدوین این طرح، مدت زمان 6 ماه با حضور کارشناسان و مدیران سابق وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کار کارشناسی صورت گرفت، عنوان کرد: این طرح با مدل یو اچ سی (UHC) شامل سه مولفه تدوین شد، این در حالی است که این مدل برگرفته از مدل جهانی تایید شده توسط سازمان بهداشت جهانی است که ما آن را به صورت بومی در آورده‌ایم.


این مقام مسئول با تاکید بر اینکه حرکت‌ها در تدوین و اجرای این طرح شتابزده نبوده است، خاطرنشان کرد: گفته می‌شود این طرح در حالی اجرایی می‌شود که با کمبود زیر ساخت‌ها مواجه است اما اگر کمبود تخت بیمارستانی، پرستار و پزشک داریم این امر می‌تواند بهانه‌ای برای انجام ندادن حمایت مالی از مردم باشد یا خیر، بلکه باید دسترسی‌های مردم را افزایش دهیم که این کار اکنون در حال انجام است.


معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه به استناد آمار سامانه ملی وزارت بهداشت که تعداد بستری‌های 570 بیمارستان کشور را روزانه ثبت می‌کند و از آغاز اجرای این طرح تاکنون تنها 5 درصد افزایش بستری در تمام کشور داشته‌ایم، عنوان کرد: این در حالی است که در مورد مددجویان کمیته امداد 28 درصد رشد را شاهد بوده‌ایم.


وی با بیان اینکه بر خلاف ادعاهای صورت گرفته با اجرای این طرح، افزایش هزینه‌های درمان رخ نداده است، اظهار کرد: در مجموع هزینه‌ها حتی در بخش خصوصی نیز کاهش یافته است.


این مقام مسئول ادامه داد: پیش از اجرای این طرح، یک عمل جراحی قلب باز با قیمت 40 میلیون در بخش خصوصی انجام می‌شد، این در حالی است که اکنون این عدد به نصف کاهش یافته است، زیرا تعرفه‌ها را کنترل کرده‌ایم.


معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به اینکه تعرفه‌هایی که در سال‌های گذشته در دولت به تصویب می‌رسید؛ اجرا نمی شد، گفت: در گذشته بخشی از هزینه درمان را که باید 10 درصد می‌بود مردم تا 37 درصد از جیب خود پرداخت می‌کردند. از سوی دیگر بیمار در مطب و داروخانه نیز هزینه‌های سنگین و پنهان داشت که اکنون تمام این اعداد قانونی شده، در سبد بیمه نشسته و آشکار شده است و در واقع تجمیع سه پرداخت صورت گرفته است.


دکتر آقاجانی با تاکید بر اینکه پیش از اجرای این طرح، بیمار در مطب ارقام میلیونی پرداخت می‌کرد که مالیات به آن تعلق نمی‌گرفت و فردی از عدد آن خبر نداشت، تصریح کرد: هم در بخش دولتی و هم خصوصی به ظاهر هزینه‌ها افزایش یافته است اما بازار مخفی پرداخت‌ها، شفاف و به بازاری قانونی تبدیل شده است.


وی همچنین در پاسخ به این انتقاد که بسیاری از اصول برنامه پنجم توسعه در تدوین و اجرای این برنامه مغفول مانده است، ضمن رد این ادعا گفت: بسیاری از اصول مغفول مانده برنامه پنجم توسعه در حوزه سلامت اکنون در حال اجرا است. به طور مثال ارجاع و سطح بندی خدمات به طور جدی در دستور کار دولت قرار دارد و زنجیره خدمات از روستا تا پایتخت تعریف شده است.


معاون درمان وزارت بهداشت در پایان تاکید کرد: اما نباید از یاد برد برای ایجاد نظام ارجاع تا زمانی که سطوح دو و سه ایجاد نشود، نمی‌توان این نظام را اجرا کرد؛ می‌توان شعار پزشک خانواده را داد اما تا به این سطوح نرسد، امکان پذیر نیست. بدین منظور 25 پلی کلینیک با 10 هزار پزشک متخصص تا سال آینده ایجاد و امسال طبق توافق نامه با بیمه سلامت برای 23 میلیون روستایی و شهروند زیر 50 هزار نفر نظام ارجاع اجرا می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب