دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آبان 1398 - 00:15
هزار راه نرفته/ 3

حسرت 56 ساله حضور در المپیک برای ورزشی که 63 مدال دارد/ از هزینه‌های گزاف برای فوتبال تا بی‌توجهی به ژیمناستیک

ماجرای عدم راهیابی تیم فوتبال امید کشورمان به المپیک به یک تراژدی تکراری تبدیل شده و در هر دوره شاهد هزینه‌های گزاف برای این رشته ورزشی هستیم درحالی‌که اندک سرمایه‌گذاری بر روی رشته‌های پرمدالی نظیر ژیمناستیک می‌تواند اتفاقات خوشایندی را رقم بزند.
کد خبر : 442283
maxresdefault.jpg

گروه ورزشی خبرگزاری آنا، بدون تردید یکی از دلایل موفقیت کشورهایی که در المپیک عناوین اول تا ششم را به خود اختصاص می‌دهند، توجه ویژه به ورزش‌های پایه دوومیدانی، شنا و ژیمناستیک است. بیشترین مدال‌ها در میان بالغ بر 40 رشته ورزشی المپیک به این 3 رشته ورزشی تعلق دارد و جالب اینکه ایران کمترین نماینده را در این رشته‌ها دارد.


هرچند در شنا و دوومیدانی در دوره‌های اخیر نماینده داشتیم اما در ژیمناستیک بیش از 55 سال است که نماینده‌ای در بازی‌های المپیک نداشته‌ایم و در حسرت حضور در این بازی‌ها باقی مانده‌ایم.


پیش از این به دلایل ناموفق بودن ورزش‌های شنا(اینجا) و دوومیدانی(اینجا) در المپیک اشاره و در این گزارش به ژیمناستیک می‌پردازیم.


نمایش ضعیف در ورزش پایه ژیمناستیک باعث شده تا نه‌تنها به مدال المپیک فکر نکنیم بلکه سقف آرزویمان شکستن طلسم صعود به المپیک باشد، در شرایطی که این ورزش در المپیک 2016 ریودوژانیرو 63 مدال برای کشورهای مختلف داشت.


جلال بازرگان و جمیله سروری اولین و آخرین نمایندگان ژیمناستیک ایران در المپیک 1964 توکیو بودند که البته موفق به کسب مدال نشدند. بازرگان رتبه 118 را به دست آورد و سروری در جایگاه 82 ایستاد. بعد از آن ورزش ژیمناستیک ایران در حسرت حضور در المپیک ماند و تمامی ورزشکاران ملی‌پوش این رشته در تمامی سال‌های حسرت با وجود تلاشی که کردند جایی در میان ژیمناست‌های حاضر در 13 المپیک بعدی نداشتند.


در حال حاضر کورسوی امیدی وجود دارد که در المپیک 2020 توکیو ایران پس از 56 سال وارد مهم‌ترین و بزرگ‌ترین آوردگاه ورزش جهان شود.


ژیمناستیک


برای آنکه شناخت بهتری نسبت به شرایط ورزش ژیمناستیک در ایران داشته باشیم با سه تن از کارشناسان و صاحب‌نظران این رشته ورزشی صحبت کرده‌ایم و از زوایای مختلف علت ناکامی ایران در ورزش پایه و مادر ژیمناستیک را مورد بررسی قرار داده‌ایم.


ژیمناستیک از خردسالی آغاز شود


حمیدرضا هاشمی کارشناس خبره فدراسیون فوتبال  با اشاره به این موضوع که بسیاری از والدین همیشه سؤال می‌کنند که چگونه می‌توانند فرزند خود را فعال و سالم نگه دارند، به خبرنگار ورزشی آنا  اظهار کرد: آن‌ها می‌خواهند بدانند، چگونه می‌توانند به فرزندان خود درس‌های مهم در زندگی مانند دوستی و کار تیمی آموزش دهند. اگر نمی‌دانید چرا ژیمناستیک نقش خوبی در بزرگ کردن فرزند شما دارد، بهتر است به نکات زیر توجه کنید.


وی افزود: کودکان امروزی به‌طور گسترده بخشی از غیرفعال‌ترین نسلی هستند که تاکنون تجربه کرده‌ایم. به‌جای اینکه کودکان در بیرون بازی کنند و فعالیت‌های مثبت و مفید بدنی داشته باشند، در خانه میان‌وعده‌های ناسالم می‌خورند و جلوی تلویزیون و رایانه می‌نشینند و اوقات خود را سپری می‌نمایند. ثبت‌نام فرزندان در کلاس‌های ژیمناستیک می‌تواند آن‌ها را از چاقی و کم‌تحرکی نجات دهد. مطالعات دانشمندان نشان می‌دهد ثبت‌نام خردسالان در ژیمناستیک قبل از بلوغ می‌تواند به آن‌ها در ایجاد ساختار قوی‌تر استخوان کمک کند و بعدها از بروز پوکی استخوان در زندگی و بزرگسالی جلوگیری کند.


ژیمناستیک خردسالان


کارشناس خبره ژیمناستیک افزود: این ورزش استرس زیادی به استخوان‌ها و مفاصل بدن وارد می‌کند و باعث سفت شدن آن‌ها می‌شود. همچنین ثابت شده است ژیمناستیک به کودکان مبتلا به بیش‌فعالی(ADD ,ADHD)کمک می‌کند تا بیشتر تمرکز کنند و برای دستیابی به اهداف بهتر تلاش کنند. کودکانی که در کلاس‌ها و فعالیت‌های ژیمناستیک شرکت می‌کنند، با بزرگ‌تر شدن و رسیدن به مرحله بلوغ از سیگار کشیدن، نوشیدنی‌های مضر و مواد مخدر دورتر می‌شوند که سرمایه گران‌بهایی برای آن‌هاست تا در آینده زندگی سالم‌تری داشته باشند.


هاشمی تأکید کرد: اگر می‌خواهید فرزندتان وارد ژیمناستیک شود ولی هنوز در تصمیم‌گیری تردید دارید به سالن‌های ژیمناستیک و متخصصان این رشته مراجعه کنید تا از نزدیک به زیبایی این ورزش مادر پی ببرید زیرا که ورزشکاران رشته‌های کشتی، فوتبال، والیبال، وزنه‌برداری، هندبال، کاراته، تکواندو، جودو، دوچرخه‌سواری و... در کشورهای صاحب ورزش ابتدا ژیمناست بوده‌اند و با پیکرتراشی به رشته مورد علاقه‌شان رفته‌اند بپیوندید.


دلایل ناموفق بودن ژیمناستیک در ایران


ورزش ژیمناستیک در ایران برای رسیدن به جایگاهی که لیاقتش را دارد باید در ابعاد مختلف مورد حمایت قرار بگیرد اما چنین اتفاقی رخ نداده است. بسیاری معتقدند با حل مشکل مالی فدراسیون ژیمناستیک ایران خیلی زود در این ورزش پیشرفت می‌کند اما پول دوای تمام دردهای ورزش مادر ژیمناستیک نیست. مدیریت صحیح، برنامه‌ریزی اصولی و حذف سلسله مراتبی که به اشتباه در راه این ورزش پایه قرار داده شده است، موانع مهمی هستند که اگر کل بودجه ورزش ایران صرف ژیمناستیک شود امکان رسیدن به موفقیت در این ورزش پایه را غیرممکن کرده است.


طاهر علوی درباره اینکه چرا بیش از 55 سال است که ژیمناستیک ایران نماینده‌ای در بازی‌های المپیک نداشته است، به خبرنگار ورزشی آنا اظهار کرد: متأسفانه یکی از معضلات ورزش ایران، دولتی بودنش است. در تمام کشورهای پیشرفته ورزش دنیا، فدراسیون ژیمناستیک زیرمجموعه کمیته ملی المپیک کشورشان است اما در ایران، فدراسیون زیرمجموعه وزارت ورزش و جوانان است. وزارت برای تمامی رشته‌های ورزشی یک بودجه تعریف کرده اما ساختار مدیریت ورزشی مثل ژیمناستیک با دارت، پینگ‌پنگ و اسکواش متفاوت است.


ژیمناستیک


وی افزود: در تمام سال‌های اخیر رؤسای فدراسیون ژیمناستیک چهار سال یک بار عوض می‌شوند در حالی که یک مدیر برای رسیدن به موفقیت به برنامه‌ای 10 تا 15 ساله نیاز دارد. در دنیا کمیته ملی المپیک هر کشور دار و ندارش را صرف ورزش ژیمناستیک می‌کند و همچنین دیگر ورزش‌های پایه را به‌خوبی حمایت می‌کند. در ایران ناظری از سوی وزارتخانه برای نظارت وارد فدراسیون می‌شود و پس از سه ماه گزارش‌هایی می‌دهد که این گزارش‌ها دردی را دوا نکرده است.


کارشناس خبره ژیمناستیک ادامه داد: مسئله بعدی که در افت ورزش ژیمناستیک ما بسیار تأثیر دارد این است که برخلاف تمام دنیا که شیوه باشگاه‌داری مرسوم است و هزینه‌ها را مدیران باشگاه‌ها تأمین می‌کنند، در ایران هیئت‌های استانی وجود دارد که همه منتظر دریافت بودجه هستند.


وی در این باره ادامه داد: در ایران ورزشکارانی که بتوانند نتیجه‌ای بگیرند، بر اساس استعداد ذاتی و مقاومت و پیگیری خود ورزشکار آن موفقیت رخ داده است. ما باشگاهی نداشته‌ایم که از کودکی ورزشکاری را در آن بپرورانیم و وقتی که ورزشکاران با هزینه‌های شخصی به سطح خوبی می‌رسند، آن‌وقت فدراسیون صاحب آن ورزشکار می‌شود و متأسفانه حمایت‌های لازم را انجام نمی‌دهد.


علوی تأکید کرد: رضا بهلول‌زاده سال گذشته توانست در المپیک جوانان آرژانتین صاحب مدال برنز شود، عبدالله جامعی در مسابقات قهرمانی آسیا در هیروشیما مدال برنز را کسب کرد ولی جالب است فدراسیون حتی آن‌ها را بیمه نکرده و هزینه‌های پزشکی‌شان را پرداخت نمی‌کند.


این کارشناس خاطر نشان کرد: معذوریت اقتصادی و سیاسی مانع پیشرفت ورزش‌های پایه می‌شود. 15 نفر از ملی‌پوشان ژیمناستیک ایران مانند علی عزیزی، نیما مزیدی، محمد رمضان‌پور و امین ارباب مهاجرت کرده‌اند. ژیمناستی چون امین ارباب در کتاب جهانی رشته ایروبیک 6 حرکت به نام خود ثبت کرده است ولی با حمایت ناکافی از ورزشکاران خود، آن‌ها را از دست می‌دهیم.


رضا بهلول‌زاده


علوی با ارائه پیشنهادی عنوان کرد: وزارت ورزش و جوانان می‌تواند برای رشته‌هایی مثل ژیمناستیک که با حضور نخبه‌های اقتصادی، مشکلاتشان برطرف می‌شود، شکل انتخاباتی را تغییر دهد و از روش انتصابی استفاده کند. به این صورت که اگر 3 میلیارد تومان بودجه در سال برای ژیمناستیک در نظر گرفته و هزینه‌های سالانه ژیمناستیک 10 میلیارد تومان است، با یک فراخوان یکی از مدیران کلان ایران را که ارتباطات قوی دارد و می‌تواند با خود پول بیاورد به‌عنوان رئیس فدراسیون ژیمناستیک منصوب کند تا تیم او بتواند پس از 10 تا 15 سال ژیمناستیک را به شرایط ایده آلی برساند.


داور بین‌المللی بازنشسته ژیمناستیک یادآور شد: باید نگاه کلی وزیر ورزشمان به ژیمناستیک و دیگر رشته‌های پایه دچار تغییر شود. اگر این اتفاق رخ دهد، کارهای زیرساختی صورت می‌گیرد و هزینه در رشته‌های پایه، سرمایه‌گذاری می‌شود ولی مادامی که نگاه دیگری داشته باشیم هزینه‌ها هدر می‌رود. در رشته‌های مختلف ورزش ژیمناستیک مانند ترامپولین، ریتمیک، آکروباتیک، آرتیستیک و موزون می‌توان مدال گرفت اگر نگرشمان را به‌صورت کلی تغییر دهیم.


امیدوار به کسب سهمیه المپیک هستیم


محمدرضا خیرخواه سرمربی تیم ملی ژیمناستیک درباره اینکه ایران سالیان زیادی است به المپیک نرفته و امید دارد تا این بار نماینده‌ای در المپیک داشته باشد، به خبرنگار ورزشی آنا اظهار کرد: شاهد این بوده‌ایم که در سال 2019 سعیدرضا کیخا موفق شد در مغولستان صاحب مدال نقره در ماده خرک حلقه شود و در دارحلقه احمد کهنی توانست مدال برنز مسابقات بین‌المللی را کسب کند.


وی افزود: در جام ورونین خسرونژاد موفق شد در ماده پارالل صاحب مدال نقره شود. یکی از اتفاقات خوبی که رخ داد، برای اولین بار در مسابقات سهمیه المپیک سعیدرضا کیخا توانست مدال برنز خرک حلقه کسب کند. پس ما این ظرفیت را داریم که بتوانیم صاحب مدال‌های مختلفی شویم ولی باید اعزام‌ها تداوم یابد تا بتوانیم به سطح مناسبی برسیم.


سرمربی تیم ملی ژیمناستیک یادآور شد: تا زمانی که برنامه‌ریزی‌ها اجرایی نشود ما نمی‌توانیم نتایج درخشانی بگیریم. اگر اعزام‌ها به‌صورت متناوب ادامه یابد، تیم‌های حریف ژیمناستیک ایران را جدی می‌گیرند.


خیرخواه یادآور شد: ما تا به امروز هیچ سهمیه‌ای نگرفته‌ایم و سعیدرضا کیخا نفر چهارم ماده خرک حلقه است که می‌تواند با حضور در تورنمنت آلمان یا رقابت‌های ورلدکاپ سهمیه بگیرد و طلسم ورود به المپیک را بعد از 54 سال بشکند. عبدالله جامعی نیز به همراه هادی خناری‌نژاد در وسیله‌های خرک حلقه و دارحلقه این شانس را دارند که راهی المپیک شوند. فراموش نکنیم سعیدرضا کیخا 6 حرکت موجود در کتاب المپیک به نام اوست.


سعیدرضا کیخا


وی با انتقاد از وسایلی که ملی‌پوشان ایران با آن تمرین می‌کنند، بیان کرد: استانداردی که در حال حاضر وسایل ما دارند متعلق به 15 سال پیش است. توجه ویژه کشور آذربایجان به ورزش ژیمناستیک باعث شده که فضای بسیار زیادی در اختیار ژیمناست‌های این کشور قرار بگیرد و در این سالن بسیار بزرگ، از هر وسیله بیش از 10 عدد دیده می‌شود. مطمئن باشید هر کشوری که ژیمناستیک قوی دارد، در بسیاری از رشته‌های ورزشی دیگر نیز صاحب عنوان است. به‌عنوان نمونه می‌توانم به کشورهای چین، روسیه، آمریکا و استرالیا اشاره کنم که مدال‌های زیادی در مسابقات المپیک کسب می‌کنند.


سرمربی تیم ملی ژیمناستیک تصریح کرد: باید به‌طور خاص از پایه به ژیمناستیک نگاه کنیم. وزارت آموزش و پرورش باید با ایجاد مدارس ژیمناستیک کاری کند تا این ورزش مادر دیده شود. در کشورهایی که مدال‌های المپیک را کسب می‌کنند، از کودکی ورزش ژیمناستیک را آغاز می‌کنند. حتی بسیاری از کسانی که در کودکی و نونهالی ژیمناستیک کار کرده‌اند، در نوجوانی و جوانی با پیکرتراشی که روی آن‌ها می‌شود، وارد ورزش دیگری می‌شوند.


* غفلت از ورزشی که 63 مدال در المپیک دارد باعث شده تا ایران به ورزش‌های گروهی مانند فوتبال که نهایتاً یک مدال در المپیک دارد بیش از اندازه بپردازد.


انتهای پیام/4051/4048/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب