گلایه دانشبنیانها ازكدام دستگاههاست؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی هفته گذشته از نمایشگاه شركتهای دانشبنیان و فناوریهای برتر (ایران ساخت) در حسینیه امام خمینی (رحمها...) بازدید كردند. در این برنامه كه دو ساعت به طول انجامید، حضرت آیتا... خامنهای ضمن بازدید از ۳۰ غرفه مربوط به شركتهای دانشبنیان و گفتوگو با فناوران و پژوهشگران، در جریان آخرین دستاوردهای علمی و فناوری و طرح های تجاریسازیشده جوانان و متخصصان ایرانی قرار گرفتند. سامانههای پزشكی با فناوری بالا در تشخیص سرطان، همودیالیز، جراحی با ربات و پروتز عصبی، تجهیزات آزمایشگاهی، تولید واكسنها و داروهای پیشرفته بهصورت كاملا بومی، طراحی و ساخت موتور جت و طراحی موتور هوایی، سیستمهای كنترل نیروگاهی، تولید انواع كاتالیستهای نفت و گاز، خدمات شناسایی و حفاری آبهای ژرف، ساخت مخازن و تجهیزات استیل، سامانههای پیشرفته نوری، اسكنری، اندازهگیری، بُرش، شبیهسازی و پردازشگرها، ساخت فریزدرایر صنعتی و تولید بازیهای رایانهای از جمله دستاوردهای شركتهای دانشبنیان حاضر در این نمایشگاه بود. در جریان این بازدید، رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر لزوم عبور از اقتصاد نفتی و عوارض فرهنگی آن، گفتند: یكی از گلایههای جوانان در نمایشگاه امروز این بود كه بعضا همان محصول یا تولید آنها را دستگاههای دولتی از خارج وارد میكنند كه این ناشی از فرهنگ اقتصاد نفتی است و باید این نگاه غلط اصلاح شود. حضرت آیتا... خامنهای خطاب به معاون علمی و فناوری رئیسجمهور افزودند: نباید اجازه دهید این موانع پیش پای جوانانِ فعال ایجاد شود؛ هر چه میتوانید در این خصوص تلاش كنید، من نیز هرچه بتوانم كمك خواهم كرد. جامجم در گفتوگو با حاضران در نمایشگاه شركتهای دانشبنیان و فناوریهای برتر، مهمترین مشكلات پیشروی آنها را مورد بررسی قرار داده است.
بروكراسی اداری در نهادهای دولتی
محمدحسین زیركساز، مدیر شركت سل تك فارمد در خصوص تولیدات این شركت گفت: حوزه فعالیت شركت سل تك فارمد، سلول و فرآوردههای سلولی است به عبارت دیگر تجاریسازی سلولهای بنیادی را در دستور كار قرار دادهایم.
وی افزود: كارخانه ما بزرگترین كارخانه تولید سلول در سطح آسیاست، ولی به لحاظ شركتی در رده سوم قرار داریم و در این زمینه شركتهای كرهای و ژاپنی در ردیفهای بالای ما قرار دارند.
مدیر شركت سل تك فارمد تصریح كرد: خوشبختانه با مشكل فروش كالای مشابه در داخل كشور روبه رو نیستیم، چون كالای تولیدی ایران در سراسر دنیا منحصربهفرد محسوب میشود، به قولی رتبه دوم و از قولی دیگر رتبه هفتم سلولهای بنیادی جهان متعلق به ایران است؛ بنابراین رقیبهای زیادی در این زمینه نداریم. زیركساز یادآور شد: در بخشهای دیگر خصوصاً در زمینه معاونت درمان، قانونگذاری و بروكراسی اداری در نهادهای دولتی با مشكلاتی مواجه هستیم؛ چون شركت پیشرویی محسوب میشویم نهادهای مختلف نمیتوانند به راحتی نظرشان را به شركت ما انتقال بدهند؛ چون نمونه دیگری در داخل كشور وجود نداشته و نمونه خارجی نیز وارد نشده است. وی گفت: در وضعیت تحریمی موجود چون بیمارستانهای دولتی توان ایجاد كارخانه سلولهای بنیادی را ندارند اگر این شركت راهاندازی نمیشد با خروج گسترده ارز در این حوزه روبهرو بودیم.
مدیر شركت سل تك فارمد افزود: بیمارستانهای دولتی خود توان ایجاد این كارخانهها را ندارند، بهطوری كه سالانه باید 200 میلیارد تومان هزینه راهاندازی مراكز سلولهای بنیادی میكردند، ولی صرفه اقتصادی برای بیمارستانها ندارد و باید شركتهای دانشبنیان این امر را انجام دهند.
بیمهها از تولیدكنندگان پروتز حمایت كنند
عباس عرفانیان، مدیر شركت فناوری سامانههای الكترونیك عصبی درخصوص فعالیتهای تولیدی این شركت گفت: حوزه كاری شركتمان مهندسی فناوری و عصبی است. محصولات مهندسی فناوری و عصبی، طراحی و ساخت یك سری ابزار میكروالكترونیكی است كه كار كنترل بدن را انجام میدهد كه در حال حاضر كاربرد محصولات این فناوری در حوزه كلینیك گسترش پیدا كرده است و به نام پروتزهای عصبی شناخته میشود.
مدیر شركت فناوری سامانههای الكترونیك عصبی تصریح كرد: این محصولات عمدتا برای كنترل برخی بیماریهای عصبی همچون پاركینسون، صرع و دردهای مزمن و ایجاد حركت و بینایی گسترش پیدا كرده است و محصولاتش نیازهای مسلم حوزه سلامت است.
عرفانیان با بیان این كه ایران در تأمین نیازهای خود در این حوزه همواره به خارج وابسته بوده است، اشاره كرد: به همین منظور شركت فناوری سامانههای الكترونیك عصبی را تأسیس و سپس با ایجاد یك پژوهشكده در دانشگاه علم و صنعت ایران آن را تقویت كردیم و اولین محصولی كه ساخته شد پروتزهای عصبی برای گام برداشتن برای افراد دچار ضایعه نخاعی (فلج) هر دوپا بودند، این افراد هماكنون میتوانند بایستند و گام بردارند. وی در پاسخ به این سؤال كه كدام دستگاهها محصولات این شركت را خریداری میكنند، افزود: عمده مشتریانمان كلینیكهای استانهای تهران و گلستان و افراد حقیقی است كه بعد از آموزش، این محصولات را خریداری میكنند و حتی به عراق نیز صادر شده و قرار است در این كشور نیز مورد استفاده قرار گیرد. مدیر شركت فناوری سامانههای الكترونیك عصبی اذعان كرد: وزارت بهداشت، بیمه و سازمان بهزیستی باید جهت همكاری با شركت اقدام كنند، هر چند نمایندگان این شركت هم محصولاتشان را به این سه نهاد عرضه كرده است. عرفانیان گفت: قیمت این محصول نسبت به نمونه خارجی بسیار پایین و یك سوم آن است ولی با این حال برای مشتریان داخلی باید بیمه ورود كرده و در این زمینه تسهیلاتی را ارائه دهد تا مردمی كه دچار ضایعه نخاعی و معلولیت هستند و همچنین مراكز مختلف بتوانند آن را خریداری كنند، چون هزینه آن بالاست، به همین جهت برای خرید این محصول باید وزارت بهداشت و بیمه نهایت همكاری را با مردم داشته باشند. وی افزود: كمیته حمایت از بیماریهای صعبالعلاج میتواند در این امر نیز نقش زیادی ایفا كند؛ این در حالی است كه با خریدن این محصول از خارج و واردات آن به كشور معمولا بیماران قادر به خرید آن نبودند چون تا چند سال گذشته 60 میلیون تومان قیمت روی آن گذاشته میشد.
مانع خروج 4/1 میلیارد دلار ارز از كشور شدیم
امیرحسین كارآگاه، مدیر شركت دانشبنیان شتابدهنده پرسیس ژن درخصوص فعالیتهای تولیدی این شركت گفت: شركت ما در حوزه تحقیق و توسعه و تولید دارو برای بیماریهای سخت و صعبالعلاج فعالیت دارد. داروهای تولیدی شركت ما پیچیدگی فناوری بالایی دارد و در دنیا تولیدكنندگان محدودی دارد به همین دلیل امنیت و اقتصاد سلامت در این حوزه بیش از پیش اهمیت دارد. از طرف دیگر با توجه به تولیدكنندگان محدود این محصول در دنیا، قیمت آن بهشدت بالاست كه خوشبختانه توانستهایم با تولید داخلی مانع خروج ارز با رقم بسیار بالا شویم.
مدیر شركت شتابدهنده پرسیس ژن تصریح كرد: به همت پژوهشگران جوان و مستعدی كه در حوزه زیستفناوری كشور از ابتدای دهه 70 شمسی كار خود را آغاز كردند، كشورمان در حال حاضر تعدادی از این داروها را تولید و به بازار عرضه میكند. كارآگاه با اشاره به این كه ایران در آسیا در تولید این محصولات جزو كشورهای سرآمد است، گفت: خوشبختانه با تولید این داروها جلوی خروج ارز از كشور به میزان 4/1 میلیارد دلار در سال گرفته شده است كه اگر تولید این 22 قلم داروی بیولوژیك در كشورمان صورت نمیگرفت باید این میزان ارز را به بیگانگان میدادیم. وی اظهار كرد: به حضرت آقا نیز عرض كردیم در صورت حمایت از تولید این داروها در كشور اولا این میزان ارزبری اتفاق نخواهد افتاد و ثانیا در اوقاتی كه كشورمان با شدیدترین تحریمها روبه روست میتوانیم امنیت سلامت مردم خود را تأمین كنیم. این در حالی است كه در غیر این صورت با چهار برابر قیمت داخلی باید این دارو به كشور وارد میشد.
مدیر شركت شتابدهنده پرسیس ژن تشریح كرد: علاوه بر این شركت ما یك شتابدهنده فناوری نیز محسوب میشود به طوری كه وظیفهاش این است كه زمینه لازم را برای رشد شركتهای دانشبنیان نوپا و استارتاپ در حوزه دارو فراهم بكند تا آنها بتوانند محصولات خود را وارد بازار كنند، به همین دلیل در قالب این شركتهای دانشبنیان 35 محصول را در سه سال گذشته به بازار عرضه كردیم و تا سال 1400 محصولات بیشتری به بازار عرضه خواهیم كرد.
كارآگاه افزود: چون این شركتها، دانشبنیان و نوپا هستند و با شركتهای تولیدی قدیمی سازوكارهای آن متفاوت است، نیاز به حمایت و كاهش بروكراسی اداری دارند و سازمانهای قانونگذار كشورمان باید با چشم دیگری به این شركتها توجه كنند چون بنیه مالی ضعیفی دارند و اولین محصول خود را تولید كردهاند. وی گفت: ویژگی مهم شركتهای دانشبنیان این است كه داروهایی تولید كردهاند كه مشابه داخلی ندارد و صرفاً وارداتی هستند بنابراین با تولید و حمایت از آنها باری از روی دوش وزارت بهداشت و بیمههای بیماران خاص برداشته می شود. مدیر شركت شتابدهنده پرسیس ژن اشاره كرد: وزارت بهداشت عمده محصولات شركت ما را خریداری میكنند و دانشگاههای علوم پزشكی هم مخاطب خاص شركتهای دانشبنیان هستند ولی شركتهای واردكننده رسمی و بازرگانی این محصولات را وارد میكند كه با تشكیل تیمهای ده نفره دانشبنیان و تولید محصولی خاص انتظار میرود تولید داخلی این محصولات رونق بگیرد.
تكیه بر واردات به قیمت نابودی تولید داخل
علیرضا ناصری حسینی، مدیرعامل شركت كاوش صنعت توس گفت: این شركت تولیدكننده تجهیزات و كمپرسورهای پرسرعت در زمینه صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی است. محصولاتی كه در شركت كاوش صنعت توس تولید میشود در انحصار سه شركت در جهان است كه یك شركت آمریكایی، شركت زیمنس آلمان و شركت دانشبنیان كاوش صنعت توس به رقابت در بازار جهانی میپردازند. با این تفاسیر شركت ما رقیب اصلی زیادی در بازار ندارد.
مدیرعامل شركت كاوش صنعت توس به بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه توانمندیهای دانشبنیان اشاره كرد و گفت: باعث افتخار بود كه نزد رهبر معظم انقلاب از دستاوردهای مهندسان داخلی بگوییم و ایشان بیپرده گلایههای ما را بشنوند. گلایههایی كه مطرح شد یك مشكل بزرگ و واقعی است و كمتر كشور در حال توسعهای را مشاهده خواهید كرد كه با وجود توانمندیهای مختلف در بخش داخلی باز هم شبكه واردات آنقدر قدرت داشته باشد كه تولید داخل را كنار بزنند.
ناصری با بیان اینكه واردكنندهها به صورت شبكهای فعالیت گستردهای دارند تاكید كرد: برخی واردكنندهها كالاها را با قیمت بالا وارد كشور میكنند در حالی كه شركت ما در زمینه تولید محصولات و تجهیزات نفتی در سطح بینالملل بسیار خوشنام است و نیازی به واردات نداریم.
وی به فعالیت شبكهای واردات اشاره كرد و گفت: در قانون ساخت داخل و قراردادی كه با شركتهای خارجی بهصورت فاینانس بستهشده تاكید شده تجهیزاتی كه در ایران توانایی تولید آن وجود دارد باید از این كشور تأمین شود اما اغلب چینیها به كارفرمایان ایرانی دیكته میكنند كه چه محصولاتی نیاز دارند و باید برای ادامه پروژه آنها را تهیه كنند. این در حالی است كه كالاهای دستدوم و سوم چینی با قیمت كالاهای اروپایی وارد كشور میشود. مدیرعامل شركت كاوش صنعت توس با بیان اینكه شبكه واردات بسیار قویتر از شبكه تولید در كشور است تصریح كرد: اگر در كشورهای دیگر یك شركت حتی مشابه كالای خارجی را تولید كند و كیفیت آن پایین باشد باز هم با حمایتهایی كه صورت میگیرد كمك میكنند تا بتواند به كیفیت جهانی برسد اما متاسفانه در ایران باید بگویم ما محصول جهانی تولید میكنیم، كیفیت ما با نمونههای خارجی برابری میكند و از نمونههای چینی علاوه بر بالاتر بودن كیفیت 40 درصد ارزانتر است. وی از مشكلات در بخش صدور مجوز گلایه كرد و گفت: برای ثبت سفارش یك كالا حدود 9 ماه معطل ماندیم اما برخی شركتهایی كه به تازگی تأسیس شده بودند ارز دولتی گرفتند و كالاهای وارداتی خود را با نرخ آزاد در بازار عرضه كردند. معطل ماندن مواد اولیه در كارخانههای تولیدی به معنای آسیب به بخش تولید است.
ناصری با گلایه از عدم حمایت در بخش شبكه بانكی افزود: تسهیلاتی از یك مركز حمایتی دریافت كرده بودیم كه بهدلیل نوسانات نرخ ارز از آنها خواستیم دو ماه اقساط ما را به تعویق بیندازند كه درنهایت با آن موافقت كردند اما گفتند برای این تعویق باید 10 درصد مبلغ كل تسهیلات سود پرداخت كنید. وی به صادرات كالای شركت كاوش توس اشاره كرد و گفت: محصولات ما به كشورهای اندونزی، تایلند، سنگاپور، روسیه و عراق صادر میشود اما در پروژههای نفتی، گازی، پتروشیمی و نیروگاهی ایران سهم اندكی داریم. كشورهای خارجی انتظار چنین كیفیتی را از محصولات ما ندارند زیرا در مقایسه با رقبای آمریكایی و آلمانی خود حرفی برای گفتن داریم.
مدیرعامل شركت كاوش صنعت توس تاكید كرد: محصولات تولیدی ما در پالایشگاه ستاره خلیج فارس مورد استفاده قرار گرفته و سختگیرترین مهندسان آن را تأیید كردند و حدود چهار سال است كه قطعات این پالایشگاه را تأمین میكنیم. اخیراً یك شركت فولادی اقدام به واردات كالای مشابه تولید ما كرده كه پیگیری كردیم تا بتوانیم تجهیزات مورد نیاز این شركت را هم تأمین كنیم.
ناصری با تاكید بر اینكه قانون حمایت از شركتهای دانشبنیان وجود دارد اما اجرا نمیشود گفت: همه دستگاهها موظف هستند قانون را اجرا كنند اما متاسفانه سعی در اجرا نكردن آن دارند. پیشنهادی در این زمینه مطرح است كه 20 حوزه تخصصی و دانشی شناسایی و از هر حوزه دو شركت انتخاب شود كه مجموعاً حدود 40 شركت خواهد شد. در ابتدا این 40 شركت مورد حمایت قرار بگیرند و پس از یك سال سهم بازاری كه در اختیار میگیرند محاسبه شود كه نتیجه قطعاً ملموس خواهد بود.
بعد از تحریم
تقاضا برای كالای داخلی بیشتر شد
حسین پورفرزانه، مدیر دفتر طراحی سامانههای قوای محركه فرزانگان در خصوص فعالیتهای تولیدی این شركت گفت: حوزه فعالیت شركتمان طراحی و ساخت انواع سامانههای قوای محركه و اجزای مربوط است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص این كه خریداران این شركت در داخل كشور چه دستگاهها و بخشهایی هستند، افزود: برخی از محصولات شركت ما قابل كاربرد در سیستم رانش ریلی و برخی دیگر در سیستم رانش دریایی و سیستم رانش هوایی دارند و ما میتوانیم به نحو احسن نیازهای بازار داخلی در این زمینه را تأمین كنیم.
پورفرزانه تصریح كرد: یكی از گلایههای جوانان در نمایشگاه اخیر این بود كه بعضاً همان محصول یا تولید آنها را دستگاههای دولتی از خارج وارد میكنند كه این ناشی از فرهنگ اقتصاد نفتی است و باید این نگاه غلط اصلاح شود كه باید عرض كنم تا قبل از تحریم، خیلی از مشتریان داخلی علاقهمند به تأمین كالاهای خود از خارج از كشور بودند ولی بعد از تحریم این امكان كمتر شده و مراجعات و درخواستها برای خرید محصولمان به نحو احسن بیشتر شده و به عبارت دیگر تحریمها برای شركتهای ایرانی به فرصت تبدیل شده است.
مدیر دفتر طراحی سامانههای قوای محركه فرزانگان اظهار كرد: محصولات این دفتر هم به لحاظ اقتدار حاكمیتی حائزاهمیت بوده و هم مانع خروج ارز زیادی از كشور شده است، از طرف دیگر تاكنون دفتر طراحی دو ثبت اختراع سیستم رانش داشته كه هر كدام از این محصولات در حوزه خود راهبردی تلقی میشوند.
وی گفت: كالا و محصولات تولیدی خود را به دستگاهها و شركتهای دولتی عرضه كردهایم ولی با این حال آنها با توجیهاتی از جمله این كه محصول ارائهشده در بازار داخل باید از نمونه چینی آن ارزانتر باشد از ما خریداری نمیكنند، به همین دلیل شركتمان مجبور میشود محصول تولیدی خود را با قیمتی كمتر از هزینه تمامشده آن به فروش برساند.
پورفرزانه اذعان كرد: بیشترین مشكل در اداره شركتهای دانشبنیان معمولا حول مطالبات بیمنطق بیمهای میگردد، بنابراین لازم است پرداختی شركتهای دانشبنیان به بیمه به دلیل حمایت از آنها حذف شود و در ازای حذف پرداخت بیمه به سه نفر میتوان یك فرد را جذب كرد، چون كار ما بسیار مهم بوده و تنها یك محصول شركتمان بیش از یك میلیون دلار صرفهجویی ارزی برای مملكت به همراه آورده است.
تلاش وارداتچیها
برای كنار زدن تولید داخل
محمد داود معتمدی، مدیرعامل شركت مهندسی زیستی آروكو فرآیندسازان شریف به توضیح فعالیت شركت متبوعش پرداخت و گفت: این شركت تولیدكننده تجهیزات دارویی، سیستمهای فیلتراسیون، بیوراكتور، سیستم شستوشو و استریلیزاسیون
(CIP/SIP)، مخازن ساخت دارو و مواردی از اینقبیل است.
وی گفت: شركت مهندسی دانشبنیان ما با مشكلات زیادی روبهرو است. دو مشكل اساسی متوجه شركت ماست كه یكی بحث چند نرخی بودن ارز و دیگری واردات كالاهای مشابه تولید داخل است.
معتمدی با اشاره به اینكه چند نرخی بودن ارز آسیب زیادی به صنایع وارد میكند، تاكید كرد: ما چند بار از دولت خواستیم تا بحث ارز زودتر تعیین تكلیف و تكنرخی شود تا بدانیم با چه ارزی طرف هستیم. اكنون شركتهای داروسازی ارز 4200 تومانی برای مواد اولیه دریافت میكنند اما برای واردات دستگاه این بخش كه مورد نیاز كارشان است ارز نمیدهند و میگویند این كار امكانپذیر نیست. شركتهای واردكننده زمانی هم كه سراغ ما میآیند نهایتاً میتوانیم با نرخ نیمایی به آنها قیمت بدهیم كه قیمت تمامشده آنها را افزایش میدهد.
مدیرعامل این شركت دانشبنیان تاكید كرد: تكنرخی شدن ارز همه صنعت را نجات میدهد و شرایط را برای همه یكسان خواهد كرد.
معتمدی با بیان اینكه وزارت صمت حمایت زیادی برای مقابله با واردات كالاهای مشابه ساخت داخل انجام میدهد اما با این حال واردات اتفاق میافتد، تصریح كرد: بدنه دولت در مقابل واردات كالاهای مشابه داخل مقاومت زیادی دارد اما برخی سودجویان با خلاف اظهاری، كالاهای مشابه تولید داخل را وارد كشور میكنند.
وی گفت: چندی پیش یك شركت واردكننده كه وزارت صمت جلوی واردات كالای آنها را گرفته بود به شركت ما مراجعه كرد. این شركت كه نمونه مشابه تولید شركت ما را وارد كرده بود از ما خواست تا به وزارت صمت اعلام كنیم در این زمینه توانایی تولید نداریم تا آنها بتوانند كالای خود را ترخیص كنند. این در حالی است كه مدتهای زیادی تلاش كردیم تا بتوانیم مجوزهای لازم را دریافت كنیم و به وزارت صمت تحویل دهیم كه توانایی ساخت و تولید قطعات دارویی را در این زمینه داریم.
مدیرعامل شركت مهندسیزیستی آروكو فرآیندسازان شریف تصریح كرد: معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری كمك زیادی در این زمینه كردند و تسهیلاتی را برای خریداران ما در نظر گرفتهاند.
شركتهای دولتی از اروپا خرید میكنند
سید حسن توسلی، مدیر شركت تكفامسازان طیف نور در خصوص فعالیتهای تولیدی این شركت گفت: شركت تكفامسازان در حوزه سیستمهای طیفسنجی استریوسكوپی برای تشخیص مواد مختلف فعالیت میكند.
وی افزود: با استفاده از نور لیزر و برخورد آن با نمونههای مورد مطالعه، این عبور و پراكندگی نور حاوی اطلاعاتی از این نمونه است كه دستگاه، این عبور نور را دریافت میكند و اطلاعات آن را استخراج میكند و مولكولهای موجود در آن نمونه را تشخیص
میدهد.
مدیر شركت تكفامسازان طیف نور در پاسخ به سوالی درخصوص این كه خریداران تولیدات این شركت در داخل كشور چه دستگاهها و بخشهایی هستند، افزود: در وهله اول آزمایشگاههای تحقیقاتی شیمی، زیستشناسی، برق و فیزیك از این محصولات استفاده میكنند ولی طرف حساب شماره یك شركتمان دانشگاهها هستند.
وی گفت: سازمان میراث فرهنگی نیز برای تشخیص و آنالیز كتیبههای باستانی محصولاتمان را خریداری كرده است.
توسلی تصریح كرد: در داروسازی و صنایع پلیمری نیز دستگاههای شركتمان مورد استفاده قرار میگیرد لكن آن چیزی كه همواره ما را مورد اذیت قرار داده، این است كه نمایندگان شركتهای اروپایی محصولات مشابه را به بازار داخلی عرضه میكنند و دستگاههای دولتی نیز خریدهای خوبی از آنها انجام میدهند این در حالی است كه عكس این قضیه برای شركتهای دانشبنیان داخلی اتفاق میافتد.
اولویت خرید برخی وزارتخانهها جنس خارجی
محمدرضا هاتف، مدیرعامل شركت خدمات نیروگاهی آهار شرق به بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه شركتهای دانشبنیان اشاره كرد و گفت: در دیداری كه با مقام معظم رهبری داشتیم، این موضوعات بیان شد كه فعالیت این شركت در حوزه وزارتخانههای نفت و نیرو خلاصه میشود و مشكلات زیادی متوجه شركت ماست.
وی افزود: آییننامه برگزاری مناقصات دولتی به دستگاه دولتی اجازه میدهد برای حفظ تداوم تولید بدون برگزاری مناقصه، از شركتهای خارجی بدون هیچ سقفی خریداری كند، اما برای خرید از شركتهای داخلی حتماً باید مناقصه انجام و چندین بار تكرار شود كه در پایان نیز مدیر دولتی مورد سؤال قرار میگیرد كه چرا از شركت داخلی خرید صورت گرفته و چه رابطهای با فروشندگان داشته است. هاتف با بیان اینكه برخی شركتهای دولتی برای عدم خرید از شركتهای داخلی توجیه میآورند تصریح كرد: توجیه اصلی این است كه از برند خارجی بدون پاسخگویی به هر مرجعی میتوانیم بهترین محصول را تهیه كنیم، اما برای خرید از شركت داخلی باید به صد جا پاسخ دهیم.
مدیرعامل شركت خدمات نیروگاهی آهار شرق به مشكلات صدور مجوزها اشاره كرد و گفت: برای صدور هریك از مجوزها بسیار با مشكل مواجهایم. به عنوان مثال برای واردات یكی از مواد اولیه مورد نیازمان مجوز سازمان صمت نیاز است كه این سازمان اعلام میكند نیاز به تمدید پروانه بهرهبرداری است. از این سو برای تمدید پروانه بهرهبرداری به سازمان مذكور مراجعه كردیم و سازمان صمت تمام مدارك را بررسی كرده و مشكلی ندارد. فقط میگویند باید تأییدیه محیط زیست را بگیرید تا پروانه تمدید شود. وی افزود: نماینده سازمان محیط زیست برای اعطای مجوز به شركت ما مراجعه كرد و گفت شما مشكلی برای دریافت مجوز ندارید؛ فقط تعداد نفرات را اعلام كنید كه ما گفتیم بیش از 50 نفر است. در همین حال مسؤول سازمان محیط زیست گفت آیا شركت به اگو (انشعاب فاضلاب شهری) متصل است كه پاسخ دادیم این شركت دانشبنیان در پارك مستقر است و پارك علم و فناوری به اگو متصل نیست. سازمان محیط زیست میگوید چون پارك به اگو متصل نیست نمیتوانیم مجوز صادر كنیم و پارك علم و فناوری هم به ما درخواست نداده كه در این زمینه بررسی كنیم. هاتف ادامه داد: برای اینكه بتوانیم مجوزهای لازم را دریافت كنیم با پارك علم و فناوری صحبت كردیم كه آنها پاسخ دادند بودجه اجرای اگو از بودجه یك سال ما بیشتر است و نمیتوانیم در این زمینه اجرا كنیم. در این خصوص با نمایندگان مجلس رایزنی كردیم كه به دولت و وزارت علوم اجازه دهند طرح فاضلاب بهعنوان زیرساخت پارك قرار گیرد و اجازه هزینهكرد صادر شود، سپس دولت برای این امر بودجه اختصاص دهد تا فاضلاب پارك علم و فناوری به اگو متصل شود تا بتوانیم مجوز محیط زیست بگیریم و پروانه بهرهبرداری صادر شود كه در این صورت مجوز واردات مواد اولیه صادر خواهد شد و تولید اتفاق میافتد. وی در مورد صرفهجویی ارزی تاكید كرد: با تولیدات ما صنعت كشور بهطور كامل در حوزه نفت و نیرو در سیستمهای كنترل بینیاز میشود و دیگر جایی برای محصولات وارداتی نیست.
کالای ما را به اسم شركتهای خارجی میخرند
محمد حیدری، مدیرعامل شركت طراحان سرگرمی ژوریمانگ گفت: فعالیت شركت ما در حوزه سرگرمی و تولید بازیهای رایانهای است و در كردستان انجام میشود و تقریباً در همه شهرها نمایندگی داریم.
وی با بیان اینكه محصولات تولیدی ما برای صادرات به خارج كشور است افزود: بخشی از كار ما مربوط به تولید بازی و سرگرمی است و برای اینكه بتوانیم نخبگان بیشتری را جذب كنیم اقدام به آموزش در این زمینه كردیم كه متاسفانه حمایتی در این بخش صورت نگرفت.
حیدری با اشاره به اینكه در یك بازه دو ساله سرمایهگذاری كردیم تا بتوانیم بحث آموزش را به سرانجام برسانیم تاكید كرد: علیرغم اینكه دولت این اطمینان را داده بود كه در این بخش ما را حمایت میكند اما در اجرا حمایتی صورت نگرفت و فضا و تسهیلاتی را كه وعده دادهشده بود در اختیار ما قرار ندادند.
مدیرعامل شركت طراحان سرگرمی ژوریمانگ تصریح كرد: دورههای آموزشی كه توسط این شركت برگزار میشود دارای سطوح بالای علمی است و در بخش فنی و حرفهای قرار نمیگیرد. به دلیل اینكه این شركت علاوه بر حوزه تولید به حوزه خدمات واردشده كه مستلزم پرداخت هزینههای بیشتری است.
وی به محرومیت كردستان در اقتصاد اشاره كرد و گفت: كردستان یكی از محرومترین استانهای ایران است و مردمش توانایی پرداخت هزینههای بالای كلاسهای علمی را ندارند. به همین منظور بهدلیل عدمحمایتهای دولت تعدادی از دانش آموزان علاقهمند در این حوزه را آموزش دادیم كه اكنون تعدادی از آنها بهصورت مستقل فعالیت دارند و تعدادی جذب شركت ما و برخی دیگر جذب شركتهای دیگر شدند. حیدری با گلایه از عدم حمایت دولت در بخش آموزش گفت: وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی قرار بود حمایتهایی را با در اختیار گذاشتن فضا انجام دهد اما اتفاقی نیفتاد. محصولات ما مستقیماً به كشورهای استرالیا، آمریكا، ایتالیا، رومانی، فرانسه و روسیه صادر میشود و همان بازیها با ارز آزاد وارد كشور میشود. برخی شركتهای خارجی شبكه توزیع ما را در كشورهای مذكور بهعهده گرفتند. مدیرعامل شركت طراحان سرگرمی ژوریمانگ به بروكراسی اداری اشاره و تصریح كرد: برای انجام یك كاری كه در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تأییدشده بود قرار شد مبلغ دو میلیارد تومان برای هزینه آموزش در اختیار ما قرار دهند. در ابتدا این مبلغ به دانشكده پست و مخابرات پرداخت شد. دانشكده پست و مخابرات این مبلغ را به سازمان فناوری و اطلاعات كردستان تحویل داد كه باز هم مبلغی از آن در اختیار این سازمان قرار گرفت. بعد اعلام كردند این امكان وجود ندارد كه مبلغ واریزشده به صورت مستقیم به دست شما برسد و به پارك علم و فناوری تحویل دادند كه درنهایت از این مبلغ 30 میلیون تومان به شركت ما تحویل دادند. این در حالی بود كه هزینه مستقیمی كه برای آموزش كرده بودیم 200 میلیون تومان بود و قرار شد آموزشهای بیشتر هم در برنامه داشته باشیم و طبق برنامه، بودجه تزریق شود اما با پرداخت مبلغ 30 میلیون تومان 170 میلیون تومان ضرر به ما تحمیل كردند.
2 میلیون دلار ارزبری را متوقف كردیم
سجاد پزشكی نجفآبادی، مدیرعامل شركت ویرا واكسن شایا درباره فعالیت این شركت توضیح داد: اواخر سال 95 با تعدادی از فارغالتحصیلان برتر كشور در یك آزمایشگاه كوچك در گرمدره كار خود را آغاز كردیم كه از اوایل سال 96 آزمایشگاه شركت ویرا واكسن شایا در نظرآباد استان البرز تجهیز و مسیر تحقیقات در همانجا ادامه یافت. وی ادامه داد: اولین پروژه تحقیقاتی ما بر روی تولید واكسن طاعون نشخواركنندگان كوچك (PPR) بود كه در شهریورماه همان سال نمونه آزمایشی واكسن تولید شد و همزمان با ثبت شركت و درخواست موافقت اصولی، این اقدام به سازمان دامپزشكی كشور اعلام شد.
پزشكی با بیان اینكه سازمان دامپزشكی الزاماتی برای ما قرار داد كه كمی برای ما مشكل ایجاد كرد، گفت: در آن زمان سازمان دامپزشكی كل كشور ما را ملزم كرد تا بذر واكسن را از شركت سیراد فرانسه خریداری كنیم. توجیه آنها این بود كه با توجه به اینكه بذر این واكسن در شركت سیراد فرانسه ثبت شده است ، طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی دام (OIE) تولیدكنندگان موظف به استفاده از این بذر هستند.
مدیرعامل شركت ویرا واكسن شایا به توضیحات سازمان دامپزشكی درباره واكسن تولید شده كه مطابق استاندارد جهانی بود اشاره كرد و افزود: سازمان دامپزشكی اعلام كرد مسیری كه شما برای تولید این كالا به كار گرفتهاید غیرقانونی است و باید از آزمایشگاه پایه خریداری كنید.
وی چگونگی تولید این شركت را توضیح داد: از شهریور 96 كه محصول اولیه را تولید كردیم در همان زمان هم سایت تولیدیمان را ساختیم و شركت به صورت رسمی ثبت شد. همزمان خرید بذر واكسن از شركت سیراد را پیگیری كردیم. در بهمن 96 سایت تولید این شركت با ظرفیت 250 میلیون دوز انواع واكسنهای دامی تخفیف حدت یافته با حضور آقای ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و آقای حجتی وزیر جهاد كشاورزی افتتاح شد و در تابستان 97 با دریافت موافقت اولیه تولید از سازمان دامپزشكی تولیدات صنعتی را آغاز كردیم.
پزشكی با اشاره به اینكه در حدود چهار ماه كل واكسن مورد نیاز كشور را تولید كردیم تصریح كرد: در طول مدت چهار ماه بیش از 30 میلیون دوز واكسن مطابق با كل نیاز كشور تولید شد كه بخش عمده آن وارداتی بود كه تنها در این بخش حدود دو میلیون دلار صرفهجویی ارزی اتفاق افتاد.
مدیرعامل شركت دانشبنیان ویرا واكسن شایا ادامه داد: طبق آنچه اعلام كرده بودند اگر هر بخش خصوصی بتواند واكسن برای نیاز كشور تولید كند سهم عمده بازار در اختیار آنها قرار خواهد گرفت اما بعد از اینكه توانستیم این محصول را به تولید برسانیم مناقصهای برگزار كردند كه رقیب ما موسسه رازی با مالكیت صددرصد دولتی بود كه با این حال توانستیم مناقصه را برنده شویم.
وی به مشكلات پس از برنده شدن در مناقصه اشاره كرد و گفت: برنده شدن در مناقصه عواقب زیادی برای ما داشت و مجبور شدیم قیمت تمامشدهمان را به شدت پایین بیاوریم. این در حالی است كه به جای حمایت از یك شركت بخش خصوصی دانشبنیان كه قدمت كمی دارد هر بار این ترس وجود دارد كه ممكن است مناقصه را برنده نشویم و محصولاتی كه در این بخش تولید میكنیم با فقدان بازار مواجه شود.
پزشكی ادامه داد: از آنجایی كه فروش آزاد این محصول بسیار اندك است و دامداران ترجیح میدهند واكسیناسیون دامهایشان توسط سازمان دامپزشكی بهصورت رایگان انجام شود تا اینكه از بازار آزاد با پرداخت مبلغ تهیه كنند، به همین منظور این ترس وجود دارد كه اگر در مناقصه برنده نشویم نمیتوانیم محصولاتمان را در بازار عرضه كنیم.
مدیرعامل شركت ویرا واكسن شایا با بیان اینكه شرایط فنی این شركت در وضعیت مطلوبی قرار دارد گفت: تولید محصولات اخیر این شركت باعث شده تا از واردات كالا در این بخش بینیاز شویم. از سوی دیگر دو واكسن دیگر برای سلامت دام با فناوری صددرصد داخلی تولید شده كه امسال به بازار عرضه خواهد شد. این واكسنها از ویروسهای در گردش داخل ایران تهیه شده و در جایی ثبت نشده است كه بهزودی وارد بازار میشود.
منبع: روزنامه جام جم
انتهای پیام/
انتهای پیام/