دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مهر 1394 - 10:30
در هشتمین جشنواره نانو /۲

میکروسکوپ پروبی روبشی رتبه اول تجهیزات برگزیده جشنواره نانو شد

شرکت دانش بنیان «نانو سیستم پارس» موفق شد با معرفی میکروسکوپ پروبی روبشی رتبه اول محصول برگزیده هشتمین جشنواره نانو را از آن خود کند.
کد خبر : 42546

نسترن صائبی، گروه علم و فناوری آنا- رضا صابر، دکترای نانو مواد و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و تربیت مدرس، مدیرعامل شرکت دانش بنیان نانو سیستم پارس درباره این شرکت گفت: «این شرکت در سال 86 تاسیس شد و در ابتدا فقط STM یا میکروسکوپ تونلی روبشی تولید می‌کرد و بعد از مدتی روی AFM یا میکروسکوپ نیروی اتمی کار کرد و چند سال بعد کار روی SPM یا میکروسکوپ پروب روبشی را شروع کرد که تلفیقی از این دو است. این شرکت از سال 1392 کار روی میکروسکوپ پروبی روبشی را آغاز کرده است».


میکروسکوپ پروبی روبشی (SPM) به مجموعه گسترده‌ای از تکنیک‌ها گفته می‌شود که روبش سطح توسط یک پروب با قدرت تفکیک نانویی و حتی آنگسترومی انجام شده و تصاویر توپوگرافی یا نقشه‌هایی از یک خاصیت ویژه از سطح مواد ارائه می‌شود.


اختراع میکروسکوپ پروبی روبشی، باعث تاثیر شگرفی بر توسعه فناوری نانو شده، و امکانات جدیدی برای طراحی سیستم‌های نانویی ایجاد کرده است.



به گفته دکتر صابر، شناسایی و بررسی مواد با استفاده از میکروسکوپ‌های پروبی روبشی از جمله تکنیک‌های تحقیقاتی قدرتمند و مدرن است که اجازه می‌دهد که مورفولوژی و خواص موضعی سطوح مختلف با تفکیک‌پذیری فضایی بالا در حد نانومتر انجام پذیرد.


میکروسکوپ پروبی روبشی، ابزاری کلیدی برای ترسیم توپوگرافی (پستی و بلندی‌های) سطوح و نمایاندن تغییرات خواص فیزیکی و شیمیایی ساختارهایی نظیر ساختارهای مولکولی، در بازه مقیاسی از صدها میکرومتر تا محدوده نانومتر است. ساده‌ترین نقشه‌ای که میکروسکوپ پروب روبشی ایجاد می‌کنند، همین نقشه توپوگرافی سطح است.


علاوه بر این، نقشه‌های دیگری هم قابل دستیابی است که مناطقی از سطح را که به صورت فیزیکی یا شیمیایی از سایر نقاط متمایز هستند، نشان داده و اطلاعاتی از خواص الکتریکی، مغناطیسی، نوری، مکانیکی ارائه می‌دهند.


ویژگی‌ها


دکتر صابر گفت: «میکروسکوپ پروبی روبشی در حالت AFM یا میکروسکوپ نیروی اتمی، خروجی‌های دامنه، فاز و نیروی جانبی علاوه بر توپوگرافی سطح موجود است. همچنین دارای مکانیزم تمام اتوماتیک نزدیک شدن به نمونه، همراه با دوربین و نانوموتور است و در حالت AFM تصویربرداری در روش‌های تماسی، غیرتماسی و به صورت انتخاب در نرم افزار انجام می‌شود».


از دیگر ویژگی‌های این دستگاه، ارائه تصویر دو و سه بعدی در ابعاد نانومتر به صورت همزمان، مانند مولکول‌های بیولوژیکی، DNA، آنتی بادی و یا نانو مواد است.


کاربردها


کاربرد این محصول، در فیزیک نیمه‌هادی، مطالعات سلولی، مولکولی و بیولوژیکی، مطالعات فیلم‌های نازک، نانومواد، بررسی نانو سنسورها، اپتیک، میکروالکترونیک و نانوالکترونیک، پلیمر و کامپوزیت‌های پایه پلیمری و قابلیت استفاده از آن در علوم کاربردی نانوفناوری است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب