رکب وزارت علوم به دانشگاهها در پذیرش بدونآزمون/ آیا شیوه پذیرش دانشجو به سبک دهه 80 میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بالاخره بعد از گذشت 8 روز از مهر و سال تحصیلی جدید نتیجه دوره کارشناسی بدونآزمون دانشگاهها اعلام شد و 247 هزار و 416 پذیرفتهشده نهایی از هفته آینده میتوانند ثبتنام کنند. اگر از بررسی دلیل به تعویق افتادن نتیجه رشتههای بدونآزمون دانشگاهها صرف نظر شد خالی ماندن ظرفیتها بسیار جای بحث دارد.
براساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور ظرفیت رشتههای بدونآزمون کنکور سراسری 596 هزار و 88 نفر بودند که 22 هزار و 546 نفر از این ظرفیت برای دوره روزانه، 11 هزار و 736 نفر برای دوره شبانه، 655 نفر برای پردیس خودگردان، یکهزار و 680 نفر برای دوره مجازی، 348 هزار و 570 برای دانشگاه پیامنور، 207 هزار و 278 نفر برای مؤسسات غیرانتفاعی و 146 نفر برای مناطق محروم در نظر گرفته شده بود.
خالی ماندن بیش از 58 درصد ظرفیت پذیرش
به گفته حسین توکلی، مشاور سازمان سنجش آموزش کشور؛ با وجود این ظرفیت تنها 286 هزار و 217 نفر در این دوره ثبتنام کردند که 247 هزار و 416 نفر پذیرش شدند. این آمار بیانگر این است بیش از نیمی از ظرفیت پذیرش خالی مانده است. اگر بخواهیم دقیق محاسبه کنیم 348 هزار و 672 نفر از ظرفیت هنوز خالی مانده است البته هنوز مشخص نیست که در هر دوره یا دانشگاه چه تعداد دانشجو پذیرش شده است ولی وضعیت نابسامان آموزش عالی نشان میدهد که ثبتنامها که به پایان برسد دانشگاههای شبهدولتی اعم از غیرانتفاعی و پیامنور روند اعتراضی نسبت به وزارت علوم را در پیش خواهند گرفت چراکه با یک حساب سرانگشتی بیش از نیمی از ظرفیت پذیرش این دانشگاهها خالی مانده است. کارشناسان حوزه آموزش عالی میگویند پیشبینی میشود که بسیاری از قوانین نوشتهشده و نانوشته در این زمینه در وزارت علوم تغییر کند چراکه انتخابات در پیش است و بسیاری از طریق کسب درآمد از آموزش عالی هزینههای انتخاباتی خود را پرداخت میکنند.
جداسازی پذیرش باآزمون و بدونآزمون
امسال برای اولین بار نتیجه رشتههای باآزمون و بدونآزمون کنکور سراسری جداگانه اعلام شد و البته داوطلبان برای مدت طولانی سرگردان بودند چراکه هر یک از داوطلبان پذیرفتهشده تنها میتوانند در یکرشته مشغول به تحصیل شوند. اکنون هم مهلت ثبتنام در رشتههای باآزمون به اتمام رسیده و در واقع باید داوطلبان رشته خود را انتخاب میکردند و تنها کسانی که نمیخواهند در دورههای بدونآزمون تحصیل کنند از میان قبولشدگان باآزمون در این دورهها ثبتنام میکنند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که وزارت علوم با هماهنگی سازمان سنجش آموزش کشور میخواهد داوطلبان کنکور را به سمتی که خود میخواهد سوق دهد. با اینکه اعلام شده برای رفاه حال داوطلبان فرصت اضافه به آنها داده شده ولی عملاً این اقدام سازمان سنجش سبب شد که بسیاری از داوطلبان تصمیم قطعی خود را بگیرند و نتوانند منتظر اعلام نتیجه رشتههای بدونآزمون باشند.
البته در این میان گمانهزنیهایی درباره بازگشت پذیرش به اوایل دهه 80 در وزارت علوم مطرح است، چراکه تعداد داوطلبانی که وارد دانشگاهها میشوند، کم است با این حال شاید تعداد ثبتنامکنندگان در کنکور کم نشده باشد؛ اما تعداد آنهایی که وارد دانشگاهها میشوند بهشدت کاهش یافته است و آنگونه که خود مسئولان ازجمله ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور معتقد است: داوطلبان وارد رشتههایی میشوند که بازار کار خوبی داشته باشد.
شواهد نشان میدهد که رشتههای ارائه شده در دورههای بدونآزمون نتوانسته جاذبه لازم را در میان داوطلبان ایجاد کند تا جایی که نیمی از ظرفیتهای درنظرگرفته شده پر شود. بهصراحت میتوان گفت وجود پرتعداد رشتههای شهریهپرداز نتوانست داوطلبان را به حضور در دانشگاههای شبهدولتی علاقهمند کند.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/