استیضاح ترامپ در چه مرحلهای است؟ / بررسی روند شبهمحاکمه رئیسجمهور آمریکا در کنگره
گروه بینالملل خبرگزاری آنا – حسین ارجلو؛ استیضاح ترامپ، بدون تردید یکی از داغترین و مهمترین رویدادهای هفتههای اخیر به شمار میآید. رئیسجمهور آمریکا از زمان روی کار آمدن در سال 2016 تا به امروز که 14 ماه تا پایان دوره اول مسئولیت او باقیمانده است، دست به اقدامات و در پیش گرفتن سیاستهایی زده که مخالفتهای فراوانی را در جامعه آمریکا و جهان به همراه داشت. اتخاذ سیاست ضدمهاجرتی و برخوردهای قرونوسطایی با مهاجران در بازداشتگاههای مرزی در کنار انتقاد صریح و تند از نمایندگان رنگینپوست مجلس نمایندگان آمریکا به دلیل تعارض آنها با نظرات ترامپ، موجب شد که امواج داخلی و خارجی علیه کلیددار کاخ سفید، سهمگینتر شود. وی همچنین از ابتدای دوره تصدیاش بر قوه مجریه آمریکا، درگیر بررسیهای موشکافانه بازرس «رابرت مولر» در خصوص دخالت و حمایت روسیه در جریان کارزارهای انتخاباتی سال 2016 بود. این تحقیقات جنجالی، 22 ماه زمان برد و نتیجه تحقیقات آنکه از سوی «ویلیام بار»، دادستان کل آمریکا به اطلاع کنگره رسید، هرگونه تبانی ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه را رد کرد؛ اما این پرونده سنگین، به محملی برای استیضاح ترامپ بدل شد. مولر در خرداد سال جاری، طی بیانیهای اتهام ممانعت از اجرای عدالت توسط ترامپ را منتفی ندانست؛ اما تصریح کرد که به دلیل سیاست وزارت دادگستری، رئیسجمهور مستقر را تحت تعقیب قرار نداده است.
دستور نانسی پلوسی برای آغاز تحقیقات بهمنظور استیضاح ترامپ
پس از بیانیه مولر و اعلام استعفا از ادامه فعالیت در وزارت دادگستری، توپخانه انتقادات علیه ترامپ بار دیگر شروع به شلیک کرد و کاندیداهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری 2020 خواستار آغاز فرایند استیضاح شدند. با این حال، اکثر جمهوریخواهان و نظرسنجیها نشان میداد که استنطاق ترامپ، راه بهجایی نمیبرد تا اینکه تماس تلفنی رئیسجمهور آمریکا با همتای اوکراینی خود، جنجال جدیدی به پا کرد و «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا چهارشنبه هفته گذشته، رسماً دستور تحقیقات رسمی برای استیضاح ترامپ را صادر کرد. ماجرای تماس تلفنی ترامپ با «ولادیمیر زلنسکی» به رقابت او با «جو بایدن»، معاون پیشین «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق بازمیگردد، چراکه طبق نظرسنجیها، بایدن، نامزد پیشتاز حزب دموکرات و جدیترین رقیب او در انتخابات سال آینده محسوب میشود. دموکراتها معتقدند که ترامپ برای کسب اطلاعات منفی علیه بایدن، رئیسجمهور اوکراین را تحتفشار قرار داده است و از این رهگذر، «مقدمات دخالت یک رئیسجمهور خارجی را در فرایند انتخاباتی آمریکا» فراهم کرده است.
پسر جو بایدن و بوریسما هولدینگز در کانون توجهات
«هانتر بایدن»، پسر جو بایدن در مقطعی که پدرش تلاشهای دیپلماتیک برای حمایت از دولت وقت اوکراین را بر عهده داشت، به استخدام شرکت «بوریسما هولدینگز» در آمد که در حوزه گاز طبیعی در آن کشور بسیار سرشناس بود. مشخص شدن نقش تجاری پسر جو بایدن در اوکراین باعث نگرانی آن دسته از فعالان ضدفساد شد که معتقد بودند «بوریسما هولدینگز» به دنبال افزایش نفوذش در دولت اوباماست؛ اما بایدن میگوید که هرگز با پسرش درباره معاملات تجاریاش در کشورهای خارجی صحبت نمیکند. ترامپ اما نظر دیگری دارد و به دنبال سرنخی موثق در خصوص اقدام بایدن در مارس 2016 برای تحتفشار قرار دادن دولت اوکراین بهمنظور اخراج «ویکتور شوکین»، دادستان کل این کشور است؛ فردی که مسئول تحقیقات درباره مالک شرکت بوریسما هولدینگز بود. در واقع، ترامپ با تحتفشار قرار دادن زلنسکی، قصد داشت اطلاعاتی را درباره فساد احتمالی پسر بایدن به دست آورد تا بهعنوان برگ برنده و در زمان مناسب، علیه وی رو کند.
جو بایدن - کاندیدای پیشتاز حزب دموکرات
شکایت افشاگر سازمان سیا از ترامپ
همزمان، یکی از مسئولان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از ترامپ شکایت کرد که ترامپ در ازای دریافت اطلاعات علیه رقیب سیاسی خود، وعده افزایش کمک نظامی به اوکراین را داده است. رئیسجمهور آمریکا همچنین، کمک مالی مصوب کنگره به اوکراین را که بنا بود در اوایل 2019 به این کشور پرداخت شود، تعلیق و پس از مکالمه تلفنی جنجالی آن را پرداخت کرد که این اتفاق همچون ریختن بنزین روی آتش بود. علاوه بر این، در متن این شکایت آمده که کاخ سفید متن مکالمه با رئیسجمهور اوکراین را در سیستمهای رایانهای معمولی ذخیره نکرده، بلکه آن را در سیستمی جداگانه و مربوط به اسناد محرمانه نگهداری کرده است. مجموعه این تحولات باعث شد که دموکراتها مستمسک مناسبی به دست آورند و تحقیقات در راستای استیضاح ترامپ را کلید بزنند.
حمایت رئیس سابق سازمان سیا و 300 دیپلمات و مقام امنیتی آمریکا از استیضاح
جانبداری از کشاندن ترامپ پای میز مذاکره گویا به سیاستمداران فعلی محدود نشده زیرا شنبهشب، بیش از ۳۰۰ نفر از دیپلماتها و مقامات امنیتی پیشین آمریکا با صدور بیانیهای، از تحقیقات کنگره برای استیضاح دونالد ترامپ حمایت کردند. افزون بر این، «جان برنان»، رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا از مقامات دولت فدرال خواست که اگر به دستور ترامپ، درگیر فعالیتی غیرقانونی شدهاند، با استفاده از قانون «حمایت از افشاگران تخلف» آن را گزارش و افشا کنند. وی در یادداشتی توئیتری نوشت: «یادآوری برای مقامات فدرال: محدودیتی برای افرادی که میتوانند از قانون حمایت از افشاگران تخلف استفاده کنند، وجود ندارد. اگر شما فکر میکنید که درگیر یک فعالیت غیرقانونی درنتیجه دستور ترامپ یا فردی از جانب او هستید، اکنون زمان گزارش آن است.» گفتنی است که در سال ۱۹۹۶ قانونی در آمریکا تصویب شد که بر اساس آن، دولت فدرال کسانی را که دست به افشاگری علیه تخلفات بزنند تشویق مالی میکند.
جان برنان - رئیس سابق سازمان سیا
فرایند استیضاح رئیسجمهور در آمریکا
بر اساس قانون اساسی آمریکا، کنگره مجاز است که رئیسجمهور را بهخاطر «خیانت، ارتشاء، جرائم سنگین و قانونشکنی» از قدرت به زیر بکشد و معاون وی را بهجای وی منصوب کند. با این حساب، 6 کمیته مجلس نمایندگان که ماههاست درباره فراقانونی و غیرقانونی بودن اقدامات ترامپ تحقیقاتی را آغاز کردهاند، چنانچه به این جمعبندی برسند که تعلیق کمک مالی مصوب کنگره به اوکراین برای مقاصد انتخاباتی بوده، میتوان امیدوار بود که ادله کافی برای طرح اتهام «سوء استفاده از قدرت و خود را مافوق قانون دانستن»، جمعآوری و زمینه لازم برای ارائه طرح استیضاح در صحن علنی مجلس نمایندگان فراهم شود. پس از ارائه طرح، چنانچه اکثریت مجلس نمایندگان (نصف اعضا بهعلاوه یک نفر دیگر) به آن رأی مثبت دهند، استیضاح وارد فاز رسمی و مراحل بعدی میشود.
پس از تصویب نهایی استیضاح در مجلس نمایندگان، قاضی ارشد دیوان عالی آمریکا، دادگاهی در مجلس سنا برای رسیدگی به اتهامات ترامپ تشکیل میدهد که هیئت منصفه آن، از سناتورهای آمریکایی تشکیلشده است. مجلس نمایندگان همچنین، دادستانها و دستیاران قاضی را هم از میان خود انتخاب میکند و سپس به وکلای رئیسجمهور اجازه داده میشود که از اتهامات دفاع کنند. «جان رابرتس» (رئیس دیوان عالی آمریکا)، «جری ندلر» (رئیس کمیته قضایی) و برخی دیگر از اعضای ارشد مجلس نمایندگان، نقش دادستان و دستیار قاضی رابرتس را بر عهده خواهند گرفت. هرچند این فرایند، مشابه برگزاری یک دادگاه علنی است اما در واقع اینگونه نیست و قوه مقننه آمریکا با استفاده از ابزار نظارتی خود، روندی شبیه به یک محکمه را طراحی میکند تا به جزئیات اتهام مستأجر کاخ سفید رسیدگی نماید.
جان رابرتس - رئیس دیوان عالی آمریکا
پس از برگزاری جلسات استیضاح، 100 سناتور کنگره در کسوت هیئت منصفه به ابقا یا برکناری رئیسجمهور آمریکا رأی میدهند و اگر نظر دوسوم آنها به برکناری باشد، ترامپ مجبور میشود که چمدانهای خود را ببندد و از کاخ سفید برود. در این صورت، «مایک پنس»، معاون او تا انتخابات سال آینده، وظیفه رتق و فتق امور را بر عهده خواهد گرفت.
گفتنی است که در تاریخ آمریکا، فقط دو رئیسجمهور (اندرو جکسون و بیل کلینتون) استیضاح شدند که هر دوی آنها از این مهلکه نجاتیافته و به کار خود ادامه داند. تنها «ریچارد نیکسون» بود که به دلیل رسوایی «واترگیت»، در مسیر استیضاح قرار گرفت اما پیش از آن، استعفا داد و کاخ سفید را ترک کرد.
انتهای پیام/4106/پ
انتهای پیام/