دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مهر 1398 - 09:59
آنا گزارش می‌دهد؛

آیا قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان در دانشگاه‌ها اجرایی می‌شود؟ / از حکم دیوان عدالت تا جذب‌های ضد و نقیض دانشگاه تهران!

پس از کش و قوس‌های فراوان دیوان عدالت اداری حکمی در رابطه با استفاده نکردن از بازنشسته‌ها در صحن دانشگاه صادر کرد. باید دید که آیا دانشگاه تهران و دیگر دانشگاه‌ها از این حکم تبعیت خواهند کرد؟
کد خبر : 417385
697979.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان و شبهاتی که در دانشگاه‌ها ایجاد کرده، باعث شده یکی از استادان کشور در این زمینه شکایتی را به دیوان عدالت اداری ببرد تا از این طریق ابهامات در اجرای این قانون از بین رود.


براساس رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی نیز مشمول قانون منع بکارگیری بازنشستگان هستند. در حکم دیوان عدالت اداری آمده است: با توجه به اینکه اولاً ماده یک قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور مصوب سال ۱۳۹۵، دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی را صرفاً از رعایت قوانین و مقررات عمومی مستثنی کرده است، لیکن مراجع مذکور مکلف به رعایت قوانین خاص هستند. ثانیاً قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان مصوب سال ۱۳۹۵ و اصلاحیه آن مصوب سال ۱۳۹۷ به لحاظ موضوعی یک قانون خاص محسوب می‌شود که مشمولین و مستثنیات آن در خود قانون مذکور مشخص و مقرر شده علاوه بر دستگاه‌های اجـرایی موضوع ماده پنج قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال هشتم مهر سال ۸۶ کلیه دستگاه‌هایی که به نحوی از انحاء از بودجه عمومی کل کشور استفاده می‌کنند در شمول قانون مذکور قرار دارند، مضافاً اصلاحیه آن که دایره مستثنیات قانون مذکور را محدودتر کرده مؤخرترین اراده قانونگذار در سال ۱۳۹۷ است.


ورود بازنشستگان سیاسی به دانشگاه‌ها


 در ماه‌های اخیر غیر از به‌کارگیری استادان بازنشسته موضوع به‌کارگیری بازنشستگان سیاسی نیز در دانشگاه‌ها مطرح بوده است. آنچانکه تدریس محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در دانشگاه تهران در رسانه‌ها حاشیه‌ساز شد. رئیس دانشگاه تهران با تأیید این خبر به رسانه‌ها گفته بود: هیئت جذب دانشگاه تهران محمدجواد ظریف را تأیید کرده، ولی او هنوز جذب هیئت‌علمی نشده است. البته فضا به‌شدت رقابتی است و ما هیچ شخصی را صرفاً به خاطر اینکه مسئول است، جذب یا اخراج نمی‌کنیم. آنچه برای ما شاخصه است، فعالیت‌های علمی فرد است، البته دانشگاه تهران برای جذب محمدجواد ظریف اعلام موافقت کرده است.


برخلاف اظهارنظر رئیس دانشگاه تهران که وضعیت جذب ظریف را تأییدنشده می‌داند، مدتی بعد محمدعلی کی‌نژاد، رئیس هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر از جذب ظریف داد و اعلام کرد: دانشگاه تهران تاکنون دو مورد از افراد بازنشسته دولت را با سمت وزیر با مصوبه هیئت‌امنای دانشگاه جذب کرده است. دلیل دانشگاه تهران برای این کار این است که این افراد با توجه به اینکه در مسائل اجرایی کشور حضور داشته‌اند می‌توان از تجربیاتشان استفاده کرد.


پیش از این هم جذب بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت نیز در دانشگاه تهران مطرح بود که حواشی را به وجود آورد.


در این میان چیزی که بسیار جلب توجه می‌کند این است که اجرای قانون برای همه مساوی نیست. چراکه برخی از استادان برجسته که غیر از تدریس در تمام عمر خود کاری نکرده‌اند مانند مهدی گلشنی و جعفر آقایانی چاوشی از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه صنعتی شریف به‌راحتی کنار گذاشته می‌شوند.


البته شاید بسیاری مخالف رفتن اساتید برجسته از دانشگاه‌ها باشند و بگویند که دانشگاه‌ها به تجربه این استادان نیاز است خوشبختانه قانون دراین‌باره نیز تعیین تکلیف کرده است. بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دانشگاه‌ها می‌توانند از ظرفیت اساتید بازنشسته در مسائل مربوط به تحقیقات، کمیته‌های تألیف کتاب و شوراهای پژوهشی استفاده کنند.


در این مسیر افکار عمومی قطعاً خواستار اجرای صحیح و عادلانه قانون است تا از این طریق میدان برای تازه‌نفسان عرصه علم باز شود و آن‌ها نیز بتوانند از معلومات و داشته‌های خود برای تربیت نسل آینده استفاده کنند.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب