پشت پرده شبکه ضدایرانی ایراناینترنشنال
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، «در ارتباط تلفنی با یعقوب حر التستری، سخنگوی جنبش الاحوازیه هستیم؛ آقای حر خیلی خوش آمدید به برنامه!» این جمله برای کسانی که در جریان حمله به رژه نیروهای مسلح ایران بودند، آشناست. یکسال پیش بود که رژه نیروهای مسلح در اهواز مورد حمله تروریستها قرار گرفت و تعدادی از نیروهای نظامی و تعدادی از مردم عادی به شهادت رسیدند، با این حال چند ساعت بعد از این حمله بود که یعقوب حر التستری، سخنگوی گروهکتروریستی الاحوازیه در شبکههای فارسیزبان ایراناینترنشنال حاضر شد و درباره این اقدام تروریستی توضیح داد. جالب اینجا بود که مجری برنامه در ابتدا با روی خوش و خوشامدگویی با این سخنگو صحبت کرد و مجال نفرتپراکنی وی علیه ملت ایران را فراهم آورد، هر چند رویه این شبکه در ادامه فعالیت خود تاکنون تغییر نکرده اما قطعا در دیدگاه کسانی که احتمالا در ابتدای فعالیت آن، مخاطب این شبکه بودهاند، موثر بوده است. این گزارش در پی نشان دادن عقبه فعالیت این شبکه است تا مشخص شود چگونه فعالیتهای ضدنظام سیاسی ایران از آن سوی مرزها هدایت میشود.
تریبون دادن به تروریستها
شبکه ایراناینترنشنال در اردیبهشت 1396 و قبل از انتخابات ریاستجمهوری روی فرستندههای ماهوارهای قابل دریافت شد و همان ابتدا چند چهره آشنا برای اهالی سیاست رونمایی شدند. یکی از آنها علیاصغر رمضانپور، معاون وزیر ارشاد دولت اصلاحات بود که در قامت یکی از سردبیران این شبکه به تبیین برنامههای آن برای مخاطبانش میپرداخت. این شبکه هدفش را همه فارسیزبانان میدانست و قصد داشت با آنها ارتباط نزدیکتری پیدا کند. در نگاه اول این شبکه شباهت زیادی به شبکه بیبیسی فارسی داشت، هرچند آشکارا در همه جهات از آن شبکه عقبتر بود.
ایران اینترنشنال ابتدا خودش را متعلق به بخش خصوصی معرفی میکرد؛ «ما یک رسانه متعلق به بخش خصوصی هستیم. الان عمده رسانههای فارسیزبانی که در خارج از ایران فعالیت کرده و برای فارسیزبانان اقدام به پخش برنامه میکنند، رسانههایی هستند که به یکی از دولتها و حکومتهای خارجی وابسته هستند. ایران اینترنشنالنیوز اما اینگونه نیست و به بخش خصوصی تعلق دارد.» با این حال کسی ادعاهای این شبکه مبنی بر خصوصی بودن را باور نکرد چراکه همان وقت همگان در جریان بودند که امتیاز این شبکه برای مؤسسه رسانهای گلوبال مدیاست که سهامدار اصلیاش عادل عبدالکریم سعودی است. هرچند بعدها سعید کمالیدهقان، خبرنگار ایرانی روزنامه گاردین سلسله گزارشاتی درباره منابع مالی این شبکه منتشر و وابستگی عوامل شبکه به دلارهای نفتی سعودی را اثبات کرد؛ اتفاقی که واکنشهای جهانی بسیاری داشت. در گزارش گاردین آمده بود که بودجه ایراناینترنشنال را دربار عربستانسعودی تأمین میکند و رقم بودجه چیزی نزدیک به 250میلیون دلار تخمین زده شده بود. این افشاگری بعد از آن رخ داد که جمال خاشقچی، روزنامهنگار سرشناس سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه بهطرز فجیعی قطعهقطعه شد و خبرنگار گاردین مدعی شد این اطلاعات توسط وی در اختیار این روزنامه قرار گرفته است. او در مطالبی گفت: خاشقچی از استانبول در روز بیستوششم سپتامبر (6 روز قبل از قتلش) در گفتوگویی تلفنی برای من افشا کرد که منبع مالی تلویزیون ایراناینترنشنال محمد بنسلمان و سعود القحطانی بودند.
وابسته به دلارهای سعودی
عربستان از زمان روی کار آمدن پادشاه جدید و سپردن اختیارات به بنسلمان، جوان تازهکار و جنگطلب هیاهوهای بسیاری را رقم زد و در موارد زیادی سعی کرد خود را مقابل ایران قرار دهد و هر قدر سیاستهایش در منطقه با شکست روبهرو میشد، سعی میکرد دامنه اظهارات تند و رسانهای را افزایش دهد؛ پس بیراه نبود که رسانههای فارسیزبان متعلق به سعودی هم وی را همهجانبه حمایت کنند. اوج این اتفاق را میتوان در عملکرد شبکه فارسیزبان ایراناینترنشنال دید؛ جایی که صراحتاً به میدانی برای حمایت از تروریستها تبدیل شد. «فاطمه العیساوی» کارشناس رسانههای عربی و استاد باسابقه دانشگاه اسکس انگلستان در اینباره به روزنامه والاستریتژورنال گفته است: «مشکل بتوان این حجم از سرمایهگذاری را در رسانههای بینالمللی و به زبانهای مختلف تصور کرد، بدون اینکه آن را بخشی از کشمکش ادامهدار بین رژیم سعودی و مخالفانش دانست. بودجه یکی از پروژههای رسانهای سعودی که هدفش از بین بردن نفوذ رقیب دیرینهاش، ایران عنوان شده است، توسط اشخاص نزدیک به دربار سلطنتی سعودی تأمین میشود. این پروژه که شبکه تلویزیونی ایراناینترنشنال نام دارد به زبان فارسی برنامه میسازد و مستقر در لندن است». این همان حرفی است که نگار مرتضوی، خبرنگار ایرانی که مدتی با این شبکه همکاری داشت هم میگوید: «عربستانسعودی بسیار سیستماتیک و پیگیر در حال جهتدهی جدید به رسانههاست. سعودی بهدنبال نفوذ و اعتبار است و برای تحقق این خواسته هزینههای زیادی پرداخت میکند. برخی دیگر از ژورنالیستهای سابق تلویزیون ۲۴ساعته ایراناینترنشنال نیز درباره فعالیتهای جانبدارانه این شبکه در راستای سیاستهای عربستانسعودی گفتهاند».
این تنها موردی نیست که بتوان در کارنامه این شبکه ضدایرانی لیست کرد. در حالی که اکثر گروههای اپوزیسیون درباره جنایتکاربودن گروهک منافقین اتفاق نظر دارند، این شبکه در اقدامی عجیب گردهمایی سالانه این تروریستها را به صورت زنده پوشش میدهد و در هر فرصتی تریبونش را در اختیار مسوولان این گروهک قرار میدهد. توییتر این شبکه سخنان مریم رجوی را به صورت لحظه به لحظه و با عنوان «فوری» توییت میکرد! ایراناینترنشنال سعی میکند در ضدایرانی بودن رقیب نداشته باشد و از هر فرصتی برای این کار بهره میگیرد و جای تعجب نبود که بعد از حمله تروریستی در مریوان کردستان که منجر به جان باختن ۱۱ نفر از هموطنانمان شد، این رسانه فارسیزبان امکاناتش را به یکی از اعضای گروهک پژاک اختصاص دهد. شبکه ایراناینترنشنال هرچند میخواهد در ظاهراً خود را رسانهای معتبر نشان دهد اما عملکردش به قدری غیرحرفهای آمیخته با بغض و کینه است که همه ژستهایش به سرعت از بین میرود و حتی در ظاهر نمیتواند حفظ ظاهر کند. این شبکه در یکسال اخیر سعی کرده است با رفتارهای ضدرسانهای بر شهرت خود و جلب توجه مخاطبان بیفزاید؛ امری که باعث ناکامی آن شده است.
منبع: صبح نو
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/