دستپاچگی مقامهای سعودی و ارائه آمار متناقض/ تعداد واقعی کشتهشدگان فاجعه منا چند نفر است؟
بهگزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، آمار اولیهای که چندی پیش بهوسیله کادر درمانی میدانی وزارت بهداشت عربستان منتشر شده بود، تعداد 769 قربانی را نشان میداد ولی اکنون آمارها از افزایش این رقم به 4173 نفر خبر میدهند. این آمار برطبق اجسادی است که تا شب دوشنبه بهوسیله وزارت بهداشت عربستان دریافت شده بود.
براساس این گزارش، آمار فوق را «حمد بن محمد ضویلع» معاون وزیر بهداشت عربستان روز گذشته (سهشنبه) و پس از دریافت تصاویر مربوط به 4173 نفر از حجاج کشتهشده در فاجعه منا رسانهای کرد. البته این خبر پس از چند ساعت بهوسیله برخی منابع سعودی تکذیب و در نهایت از خروجی پایگاه اطلاعرسانی وزارت حج عربستان حذف شد.
با وجود این، یک مقام نیجریهای پس از بازدید از سردخانههای عربستان گفت که گمان میکند تعداد کشتهشدگان فاجعه منا بیش از 1000 نفر باشد. همزمان گزارش شده است که تصاویر اجساد 1100 زائر کشتهشده به دیپلماتهای پاکستانی، هندی و اندونزیایی نشان داده شده است.
احتمال میرود اعلام آمار فوق مستند به آماری باشد که وزارت کشور عربستان اعلام کرده است. عربستان سعودی روز گذشته (سهشنبه) اعلام کرد که شمار کشتهشدگان در مراسم حج به 1100 نفر افزایش یافته است. این وزارتخانه با صدور بیانیهای اعلام کرد که تصاویر اجساد بیش از 1000 نفر برای شناسایی هویت اجساد به دیپلمات کشورهای مختلف تحویل داده شده است.
«منصور ترکی» سخنگوی وزارت کشور عربستان گفت: تصاویر موردنظر تنها به کشتهشدگان فاجعه منا مربوط نیست و شامل بیش از 100 نفری میشود که در حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام کشته شده بودند و همچنین کسانی که در زمان مناسک حج بهدلایل طبیعی فوت کردهاند.
مقامهای کشورمان نیز پیشتر گفته بودند که تعداد کشتهشدگان احتمالا بیش از چیزی است که مقامهای سعودی میگویند. شبکههای «پرس تیوی» و «العالم» گزارش کردهاند که تعداد کشتهشدگان بیش از 4100 نفر است.
از سوی دیگر مقامهای کشورمان اعلام کردند که تاکنون شمار زائران کشتهشده ایرانی فاجعه منا به 239 نفر افزایش یافته است. این در حالی است که شمار مفقودان به 241 نفر رسیده است.
همچنین بهدنبال انتقادات شدید مقامهای ایران، دولت اندونزی نیز از واکنش کند مقامهای سعودی در رسیدگی به قربانیان فاجعه منا انتقاد و اعلام کرد که دیپلماتهای این کشور چند روز پس از واقعه دسترسی کامل به اجساد و مجروحان یافتهاند و دسترسی به اجساد تا دوشنبه شب برای آنها فراهم نشده بود.
«سعید محمد اقبال» یکی از مقامهای وزارت امورخارجه اندونزی با انتقاد از همکاری نکردن مقامهای عربستان، به خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گفت: مقامهای سعودی به ما اجازه دسترسی به اثر انگشت زائران در بدو ورود به کشور را ندادهاند در حالیکه دسترسی به اثر انگشت در احراز هویت اجساد نقشی کلیدی دارد.
همچنین «لقمان حکیم سیفالدین» وزیر امور مذهبی اندونزی با انتشار بیانیهای از دولت عربستان انتقاد کرد که به مقامهای اندونزی اجازه بازدید از بیمارستانها و دسترسی به اجساد را نمیدهند.
انتهای پیام/