عطوان: آتشبس موقت فرصتی برای نجات اردوغان از باتلاق ادلب است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، عبدالباری عطوان در تحلیلی از اوضاع سوریه نوشت: بزرگترین تهدیدی که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه با آن مواجه است، سامانههای ضد موشکی اس 400 و جنگندههای سوخو 57 و مدرنترین ادوات نظامی روسیه نیست. آنکارا نیازمند تصمیمات سیاسی منعطف و شجاعانه در بازه زمانی کنونی است؛ رویکردی که در هفت سال گذشته به دلایل متعدد فرصت اتخاذ آنها پدید نیامده است.
وی افزود: اگر بخواهم بیشتر توضیح دهم، باید بگویم نمونه بارز و آشکار این خطر تظاهراتی است که چهار روز پیش با حضور بیش از 10 هزار نفر از اهالی شهر ادلب نزدیک گذرگاه بابالهوی در مجاورت مرزهای ترکیه برگزار و به تلاش تظاهرکنندگان برای تخریب دیوارهای مرزی و عبور از گذرگاه مذکور به داخل خاک ترکیه از بیم حمله هوایی مشترک روسیه و سوریه به ادلب در اعتراض به کوتاهی سیاستمداران و نظامیان ترکیه در متوقف کردن این حملات تبدیل شد.
خشم مردم ادلب از بیتدبیری رئیسجمهور ترکیه
این تحلیلگر برجسته عربزبان تأکید کرد: مردم ادلب نه از تهدیدات ترکیه، بلکه از بمباران هوایی مشترک روسیه و سوریه به این شهر هراسانند و اعتراضاتشان نسبت به کوتاهی ترکیه در اتخاذ تدبیری نظامی و سیاسی است. شاخصترین محورهای پیامی که معترضان آن را به گوش اردوغان رساندند، مخالفت با گسترش روابط میان ترکیه و مخالفان حکومت بشار اسد است. این اقدام پس از آن انجام شد که همه شرطبندیهای آنکارا در سوریه شکست خورد و گروه موسوم به «دوستان سوریه» به سرکردگی آمریکا نتوانستند تغییر نظام سوریه را رقم بزنند.
عطوان میافزاید: خطر این اعتراضات در همزمانی آنها با اعتراضات مشابه ولی با حجم کوچکتر است که در برخی مناطق استانبول، بهعنوان پایتخت اسلامی و اقتصادی ترکیه رخ داد. اعتراض به فرایند پناه دادن به پناهجویان مستقر سوری در این کشور و واگذاری برخی مکانهای تجاری و رستورانها به آنها و بازگشتشان به برخی شهرهای ترکیه که با ثبتنام آنها و اعطای کارتهای شناسایی حمایتی انجام شد.
ترکیه نگران نفوذ تروریستهای سوری در خاک این کشور
وی تصریح کرد: دولت ترکیه هرگز مقابل درخواست معترضان سوری که غالب آنها از مردم شهر ادلب هستند و مقابل گذرگاه بابالهوی جمع شده بودند، سر خم نمیکند و مرزهای خود را برای پذیرش صدها هزار نفر از پناهجویان جدید باز نمیکند، زیرا آنها بهخوبی میدانند که وجود افراد مسلح تندرو در میان آنها میتواند خشم مردم ترکیه را برانگیزد و اردوغان شخصاً اهتمام ویژهای به خروج آنها از ترکیه و پیگیری برنامههای سیاسی در راستای عدم حمایت از آنها در اردوگاههای امن یا به تعبیری بینالمللی در شهر ادلب دارد، شهری که آوارگانی از نقاط مختلف سوریه به وسیله اتوبوسهای سبز و در چارچوب تفاهمات میان ترکیه با طرف سوری جمع شدهاند.
این تحلیلگر لبنانی میافزاید: ترکیه هرگز گذرگاه امنی برای سوریها نبوده و مرزهای خود را همراستا با نواحی مرزی سوریه صرف مبارزه و جنگ با مخالفان مسلح و گروههای سلفی با هدف ساقط کردن نظام سوریه کرده است؛ خلاف اروپاییها که در ظاهر خواهان صلح و ثبات و پایان دادن به جنگ و حمایت از پناهجویان سوری یا غیرسوری هستند. هر آواره سوری یا غیرسوری که به مرزها یورش میبرد به تجمعاتی میپیوندد که شامل 3.5 میلیون آواره است که بار سنگین امنیتی، اجتماعی و سیاسی بر دوش حزب عدالت و توسعه، به عنوان حزب حاکم بر ترکیه هستند.
عطوان نوشت: مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه پیشتر گفته بود؛ 200 هزار آواره در اطراف مرزهای ترکیه حضور دارند و 2 میلیون نفر دیگر شاید اقدام به تخریب سیمهای خاردار کنند و این در زمانی رخ میدهد که توافق آتشبس در ادلب به دست نیاید. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اهتمام ویژهای به نجات اردوغان از باتلاق ادلب و اعلام دستیابی به توافق آتشبس دارد؛ توافقی که بامداد شنبه با موافقت دولت سوریه به وجود آمد ولی موقت یا دائم بودنش مشخص نیست و چیزی که میتوان گفت این است که گامهایی به ویژه از سوی ترکیه برداشته شده است.
تمایل پوتین به نجات اردوغان از باتلاق ادلب
وی افزود: موضوعی که میتوان بر آن تأکید کرد این است که آتشبس موقت دومینبار در یک ماه گذشته رخ میدهد تا اردوغان دومین فرصت خود را برای هماهنگی با تفاهمنامههایی که در نشست دوجانبه سهشنبه هفته گذشته در مسکو به دست آمده بود، داشته باشد. نشستی که با محوریت مقابله با گروههای تروریستی ازجمله احرارالشام و متحدانش برگزار شد.
این تحلیلگر عربزبان تأکید کرد: حمله هوایی که جنگندههای آمریکایی در حومه جنوبی استان ادلب انجام دادند، تجمع رهبران تحریرالشام و حراسالدین را هدف قرار داد که چهبسا بهای فوری این آتشبس باشد که از جیب آمریکا و با توافق ترکیه پرداخت شده است تا طرف ترکیهای از هرگونه تنگنایی به دور بماند و گام مقدماتی برای اجرای توافق منطقه امن در شرق فرات باشد.
عبدالباری عطوان در پایان نوشت: معلوم نیست ابومحمد الجولانی، سرکرده جبهةالنصره در این نشست حاضر و جزو 40 فرد کشته شده طبق گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه بود یا خیر؟ موضوع مهمتر در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی است که بعد از پایان نشست سران روسیه و ترکیه در مسکو از زبان پوتین جاری و بر توافق نهایی برای مقابله با گروههای تروریستی در ادلب تأکید شد.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/