اخذ تسهیلات کلان از بانک سرمایه به بهانه واردات گوشت/ گروه جهانبانی به فرزندان مسئولان رشوه میداد!/ تأمین وثیقههای کلان در کمتر از پنج دقیقه
به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات برخی دیگر از متهمان پرونده بانک سرمایه به نام گروه جهانبانی در شعبه سوم دادگاه رسیدگی به جرائم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور به ریاست قاضی مسعودی مقام آغاز شد.
محمدرضا جهانبانی در این جلسه به دفاع از خود پرداخت و درخصوص ارتباطش با فردی به نام الهیاری که در جلسه گذشته نامی از وی به میان آمده بود اظهار کرد: این فرد برادر همسر بنده است که در زمینه برنج فعالیت دارد و شرکت برادر همسر بنده به نام آرمان اندیش میثاق بود و با ایشان قرارداد بستیم.
وی ادامه داد: در برخی از کشورها دفاتری را داشتیم و در دبی و آلمان برای اقدامات خود دفتر راهاندازی کردیم و در حوزه واردات گوشت از برزیل فعالیتهایی داشتیم و از سال 90 تا 91 حدود 70 میلیارد تومان گوشت را وارد کشور کردیم. ما در بخشهای مختلف سرمایهگذاری کردیم و سهام ملل نیز در هیمن رابطه بود که شرکتهای مذکور به نام یونس و سینا جهانبانی برادرزادههای اینجانب بود. ملک مشکین شهر مورد دیگری بود که در جلسه قبلی دادگاه مورد بررسی قرار گرفت و در سال 96 این ملک 600 میلیارد تومان ارزیابی شد و تحقیقات در سال گذشته در رابطه با ارزش این ملک صورت گرفت که قیمتهای پرتی اعلام شد و در همان زمان به من اعلام شد که شما اقدام خلافی نداشتید و آزاد خواهید شد.
متهم ردیف اول این پرونده درباره واردات گوشت اظهار کرد: بنده در این حوزه فعال بودم و هیچ ادعایی مبنی بر تولید نداشته و نخواهیم داشت و حتی ریالی هم برای این کار نگرفتیم و تمام اقدامات ما در حوزه واردات گوشت عمدتاً از کشور برزیل بود.
در ادامه این جلسه قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم گفت که شما تسهیلات کلانی را گرفتهاید و فقط مقدار ناچیزی از آن را صرف تولید کردید. بانک مرکزی اعلام کرده است که تسهیلات شما صرف واردات نیز نشده است و حال سوال این است که پول واردات گوشت چه شده؟
جهانبانی اعلام کرد: کارشناسان یکهزار و 390 میلیارد تومان واردات را اعلام کردند و ما از دادگاه تقاضا داریم که کارشناسی دقیقی در این باره صورت دهد.
قاضی این پرونده اظهار کرد: گروه جهانبانی به بهانه واردات، از بانک سرمایه تسهیلات کلان گرفت و افراد این گروه نزد علی بخشایش(مدیرعامل اسبق بانک سرمایه) میرفتند تا وی را مجاب به ارائه تسهیلات کنند و این افراد پروژههای عمرانی کلانی را دست گرفتند. این درحالی است که واردات چه ارتباطی با اقدامات عمرانی دارد؟
قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم گفت: شما به فرزندان مسئولان وجوه غیرقانونی میدادید تا در آینده از آنها سوءاستفاده کنید. شما در این رابطه ۶۰۱ میلیارد تومان تسهیلات گرفتید. این پول چه شده است؟ شما در کمتر از پنج دقیقه برای افراد وثیقه جور میکردید و سوال این است که این مقدار پول از مجا آمده است؟
متهم خطاب به قضای گفت که دستگاه قضائی 32 ماه است که مرا در زندان نگه داشته است.
قاضی گفت: شما وثیقه بیاوردید. مشکل اینجاست که شما تمام اموال را به نام دیگران زدید و درحال حاضر این اموال را پنهان میکنید و مظلومنمایی میکنید.
متهم در واکنش به این سخنان قاضی گفت: هر چه به نام من و وابستگان من است را وکالت میدهم. من حتی مهریه همسرم را در گروی بانک گذاشتم.
قاضی گفت: تمام این مسائل ردیابی میشود.
در ادامه متهم درباره اخذ تسهیلات از بانک سرمایه گفت: طی 4 سال حدود 701 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردم که البته 365 میلیارد تومان را تسویه کردهام. تسهیلات را برای واردات کالاهای اساسی دریافت کرده بودیم.
قاضی در این لحظه خطاب به متهم گفت که شما کالاهای وارداتی را کمتر از قیمت به مردم میفروختید؟
متهم اظهار کرد: متأسفانه همینطور بوده است و ما هرگز کالاهای وارداتی را گرانتر به مردم ندادیم.
قاضی اعلام کرد: شما با ارز دولتی کالا وارد کردهاید و اینکه با ارز آزاد کالا بیاوریم که هنرمندی نیست.
متهم گفت: ما دو کشتی کالا را با ارز آزاد وارد کشور کردیم اما بانک مرکزی اجازه ترخیص به ما نداد و همچنین بانک مرکزی تعهدی گرفت که هر وقت هر مکان و کشوری، ارزی به ما بدهد، اعتراض نکنیم. ما تا سال 93 هیچ بدهی به بانکی نداشتیم.
قاضی خطاب به متهم گفت که شما از بانک تسهیلات میگرفتید تا بدهیهای خود را پرداخت کنید؟ که متهم این مطلب را قبول نکرد.
قاضی مسعودی مقام گفت: شما از یک بانکی تسهیلات میگرفتید تا بدهی خود به بانک دیگر را پرداخت کنید. متأسفانه همه متهمان گروه جهانبانی اعلام میکنند که در راستای رونق تولید این اقدامات را انجام دادند اما بزرگترین ضربهها را به کشور وارد کردند.
وی خطاب به متهم ردیف اول این پرونده گفت: در شرکتهای زیرمجموعه شما، برخی افراد بدون مراجعه سهام میگرفتند. شما برای فرزندان برخی مسئولان، خانه و ماشین میخریدید و سهام میدادید. نامهای در رابطه با خوشحسابیتان به بانک سرمایه بیاورید البته لازم به ذکر است که بانک اقتصادنوین هم مسائلی دارد که در بخش خودش رسیدگی خواهد شد.
براساس این گزارش، رسول امیرقهرمانی نماینده دادستان تهران در دومین جلسه رسیدگی به اتهامات گروه موسوم به جهانبانی در واکنش به دفاعیات متهم گفت: کل صحبتهای جهانبانی یک طرف اما ایشان باید یک سوال را واضح توضیح دهد.
وی خطاب به جهانبانی گفت: آقای جهانبانی شما صلاحیت دریافت وام آن هم به این میزان را نداشتید چطور این تسهیلات را گرفتید، کارشناس اعتباری پرونده بررسی کرده آیا به شما تسهیلات داده شود یا نه؟.
نماینده دادستان افزود: این کارشناس بعد از بررسیهای خود اعلام کرده نسبتهای مربوط به سود و زیان و ترازنامه شرکت در وضعیت مناسبی قرار ندارد، نسبتها نشان از سود اندک داشته است و نسبت بدهیها بالا بوده است. این کارشناس در نهایت اعلام میکند احتمال ریسک اعتباری بانک وجود دارد و با احتساب ضریب ۶۰ درصد حداقل سرمایه شرکت در یک دوره ۲۹ میلیارد تومان است این اظهار نظر بیطرفانه کارشناسانه بانک است که اعلام کرده در نهایت جهانبانی تنها ۲۹ میلیارد تومان می توانسته دریافت کند.
امیر قهرمانی خطاب به متهم گفت: پس چطور شما ۱۱۸ میلیارد تومان تسهیلات گرفتید. مدیران بانک در جلسات غیرعلنی اعلام کردند شما به همراه برادرتان که از دوستان آقای بخشایش و برادرتان بودند بارها به بانک مراجعه کردید.
نماینده دادستان به دیگر کارشناسیهای صورت گرفته اشاره کرد و گفت: کارشناس دیگر پرونده اعلام کرده سودآوری شرکتهای شما ضعیف بوده است. چطور بالای ۱۰۰ میلیارد تومان به شما تسهیلات دادهاند.
نماینده دادستان تهران خطاب به برخی مدیران بانکی گفت: بنده به عنوان مدعیالعموم به مدیران بانکی هشدار میدهم اگر بخواهند به افراد فاقد صلاحیت تسهیلات بدهند میتوانند از اموال خودشان، پدرشان و اجدادشان بدهند اما بدون رعایت بهداشت اعتباری حق ارائه تسهیلات ندارند. چرا که اموال بانک نزد آنها امانت است.
امیرقهرمانی در ادامه در رابطه با وجوه مصروفه از تسهیلات اخذ شده گفت: در حالی متهم میگوید تسهیلات را برای واردات کالاهای اساسی دریافت کرده که بررسی و ارزیابی سیستمی مطالب دیگری را نشان داد.
وی خطاب به متهم گفت: ارزیابیها نشان میدهد شما پولی به حساب اشخاص حقیقی واریز کردهاید بخشی از تسهیلات را در مجتمع فولاد واریز کردهاید چرا تسهیلات بانکی را که برای واردات کالاهای اساسی بوده در فولاد بردید؟ همچنین در مورد دیگری در شرکت شکوه نوآوران در مورد بیمه فاکتور تسهیلات، بخشی از تسهیلات را صرف کردید آقای جهانبانی طبق مقررات بانکی بیمه تسهیلات باید از جیب خودتان هزینه می شد نه از محل تسهیلات.
وی افزود: برخی از تسهیلات اخذ شده هم به شرکتی که مدیرعامل آن عمار صالحی بوده واریز شده این شرکتها چه ربطی به واردات کالاهای اساسی داشته است؟
امیر قهرمانی خطاب به دادگاه گفت: آقای جهانبانی واضح توضیح دهد چرا وثایقش برای اخذ تسهیلات آن هم در حد کلان بسیار سبک بوده است.
وی افزود: در قبال دریافت ۶۰۴ میلیارد تسهیلات وثیقه آقای جهانبانی ۱۰ درصد مسکونی، ۱۰ درصد ملکی و مابقی سفته و چک بوده است، کجای دنیا با چک و سفته تسهیلات اینچنینی دریافت می کنند بعد آقای جهانبانی می گوید ارتباطی با مدیران نداشته است.
نماینده دادستان در ادامه به برخی اظهارات متهم اشاره کرد و خطاب به وی گفت: در خصوص واریز پول به حساب برادر همسرتان اعلام کردید این مبالغ بابت خرید برنج بوده است این در حالی است که تسهیلات به شما داده شد تا با آن کالاهای اساسی را وارد کنید نه برنج.
نماینده دادستان در رابطه با تأسیس دفاتر از سوی متهم در دبی و آلمان گفت: حرفی نداریم که شما در کل کشورها دفتر داشته باشید اما صحبت ما این است که با پول خودتان این کارها را انجام بدهید.
وی در رابطه با سهام موسسه ملل هم گفت: شما گفتید برای اینکه سرمایهگذاری در بخشهای مختلف کنید بخشی از سرمایه خود را در موسسه ملل سهام گرفتید آقای جهانبانی با پول خودتان یا با تسهیلات سرمایه گذاری می کنید چرا با پول مردم در موسسه ملل سهام گرفتید؟
وی در ادامه در رابطه با ملک مشکین شهر هم گفت: حسب اعترافات متهم، وی این ملک را از محل تسهیلات خریداری کرده است.
وی خطاب به متهم گفت: آقای جهانبانی این ملک را خودتان بفروشید و پول مردم را بدهید. بانک معتقد است در صورت برداشتن این ملک سود نمیکند راست هم میگوید این ملک در بالای کوه است که زمینههای گردشگری دارد اما طبق گفته نماینده بانک در صورت دریافت این ملک بانک هیچ مشتری برای آن ندارد. حسب قراردادها بدهی شما ۲ هزار میلیارد تومان است.
در ادامه قهرمانی به فعالیتهای کوثردرخشان پویا اشاره کرد و گفت: حسب اعلام کارشناس این شرکت ۴ ماه قبل از شرکت ابرار تأسیس شده است.
وی افزود: مقدار ۱۸ هزار تن کسری محمولههای حمل شده وجود داشته که تاکنون ریالی از کسریها تعیین تکلیف نشده است.
در ادامه قاضی از متهم احمد یوسفی کوپایی متهم دیگر این پرونده خواست تا در جایگاه حضور یابد. وی خطاب به این متهم گفت: حسب محتویات پرونده شما متهم به معاونت در اخلال در نظام اقتصادی به مبلغ هزار و ۱۸۰ میلیارد ریال هستید. آیا این موضوع را قبول دارید و اینکه شغل و سمت سابق خود را بگویید که متهم به دفاع از خود پرداخت و گفت در شرکت تعاونی پشتیبانی امور دام مدیرکل بودم در سال ۸۰ هم بازنشسته شدم. آقای جهانبانی درخواست داشت برای واردات گوشت با ایشان همراهی کنم اما من همان ابتدا به ایشان گفتم که کار شرکت انجام ندادهام. کار من ۲۰ سال معاون امور دام بوده و یا در کشتارگاهها مشغول بکار بودم.
وی با بیان اینکه عمده کار من خرید گوشت بود، گفت: برزیلیها خیلی علاقه زیادی به فروش مشغول گوشت به ایرانیها ندارند و عمدتاً شرکت واسطه باید گوشت را بخرد. قاضی خطاب به متهم گفت اگر واسطه شرکت ایرانی باشد چطور؟ که متهم پاسخ داد این شرکت ها عمدتاً ایرانی هستند.
وی در خصوص نحوه همکاری با متهم جهانبانی گفت: نامهای را بهعنوان درخواست حد اعتباری به بانک سرمایه ارسال کردم که زمان آن مربوط به اول مرداد سال ۹۲ است اما زمانی که تسهیلات گرفته شد من نقشی در آن نداشتم و آقای جهانبانی تسهیلات را دریافت کرد. در این لحظه نماینده دادستان در واکنش به سخنان متهم گفت شما معاون بازرگانی شرکت ابرار بودید و گفتید که میتوانید از برزیل گوشت وارد کنید حتی چندین بار درخواست تسهیلات دادید و حتی شخص شما، جهانبانی را به سمت دریافت تسهیلات سوق داد. به همین منظور نقش شما پررنگ بوده است.
کوپایی در واکنش به سخنان نماینده دادستان گفت: من مدیرعامل بودم اما در هیئت مدیره حضور نداشتم.
در ادامه قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم گفت: حقوقتان چقدر بوده است که متهم پاسخ داد در ابتدای کار حدود ۱.۵ میلیون میگرفتم اما در سال ۹۵ حقوقم به ۵ میلیون تومان رسید.
در ادامه وکیل متهم ردیف دوم این پرونده با حضور در جایگاه به دفاع از موکول خود پرداخت و گفت: در ابتدا از محضر دادگاه میخواهم عنوان اتهامی در کیفرخواست صادر شود چرا که در چندین جا عناون اتهامی مختلفی را برای موکل خود دیدم.
قاضی مسعودی مقام در واکنش به این سخنان وکیل گفت: فقط معاونت در اخلال در نظام اقتصادی به عنوان اتهام این متهم مطرح است.
وکیل مدافع متهم ردیف دوم ادامه داد: در تبانی موکل من با آقای جهانبانی باید قصد مشترک وجود داشته باشد. موکل من چه اقدامی انجام داده که نشانگر قصد مشترک باشد؟ از نظر من عنوان اتهامی می تواند خیانت در امانت باشد.
وی افزود: هنگامی که جهانبانی وارد کار گوشت میشود بهدنبال شخص متخصص میگردد و موکل من این کار را بلد بوده است.
وی افزود: ما گاهی در جریان دادگاه به متهمان میگوییم تو که وارد نبودی چرا امضا میکردی؟ اما موکل من در کارش متخصص بوده و امضا کرده است.
وکیل کوپایی ادامه داد: هیئت مدیره مصوب کرده که میخواهیم ۴۰ میلیارد وام بگیریم. آیا مدیرعامل توان مخالفت داشته است؟ اگر کارشناس حد ۲۹ میلیارد تومان را در نظر گرفته باشد بانک خیلی راحت میتوانست مخالفت کند اما موکل من را نمیتوان به این دلیل که مصوبه هیات مدیره را اجرا کرده به معاونت در اخلال متهم کنیم.
وی افزود: موکل بنده اگر مصوبات هیات مدیره را اجرا نمیکرد طبق ماده ۱۴۲ لایحه تجارت متهم شناخته می شد چرا که به او میگفتند اگر تو این ۴۰ میلیارد را از بانک میگرفتی ممکن بود شرکت به این روز نیفتد.
با اعلام قاضی مسعودی دومین جلسه رسیدگی به این پرونده خاتمه یافت و ادامه رسیدگی به شنبه هفته آینده موکول شد.
انتهای پیام/4110/
انتهای پیام/