امکانات خاص برای آقازادههای علمی
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فصل اعلام نتایج آزمونهاست و متقاضیان نگران پذیرفتهشدن در رشتهها و دانشگاههای مورد علاقهشان هستند. در این میان سهمیهها و روشهای خاص پذیرش در دانشگاهها برای داوطلبان همه آزمونها بسیار مورد ابهام و سؤال است.
یکی از این موارد موضوع نقلوانتقال فرزندان اعضای هیئتعلمی دانشگاههاست. به این صورت که فرزندان اعضای هیئتعلمی میتوانند به محل خدمت پدر و مادر خود منتقل شوند. نگرانیها به آنجا برمیگردد که نکند این نقلوانتقالها از دانشگاههای سطح پایینتر به دانشگاههای سطح یک باشد یا اینکه از یک رشته نهچندان چشمگیر به رشتهای پرمتقاضی انجام شود.
موضوع نقلوانتقال فرزندان اعضای هیئتعلمی سابقهای دیرینه دارد و همواره محل سؤال و حتی انتقاد بوده است، تا جاییکه در اسفند سال ۹۱ دیوان عدالت اداری با حکمی این امکان را از میان برداشت چراکه آن را مصداق بارز تبعیض ناروا میدانست.
بعد از گذشت چند ماه عدهای که منافعشان در گرو اجرای این قانون بود با آمدوشدهای بسیار به مراجع بالاتر نظیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعضای این شورا را قانع کردند تا مصوبهای را از سر بگذرانند و براساس آن موضوع نقلوانتقال اعضای هیئتعلمی را به وزاری علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تفویض اختیار کند.
اکنون بعد از ۶ سال منصور غلامی، وزیر علوم اعلام کرد: 1500 نفر از فرزندان هیئتعلمی توانستهاند از این امکان استفاده کنند. وی افزود: سال ۹۸ از کل اعضای علمی که ۸۰ هزار نفر هستند فقط هزار و ۵۰۰ نفر از سهمیه استفاده کردند که از این میزان ۹۰۰ نفر برای انتقال بوده و ۶۰۰ نفر برای تغییر رشته بوده است.
در این میان حسین توکلی نیز در گفتگو با خبرنگار آنا، اظهار کرد: تسهیلات در نظر گرفته شده فقط مربوط به جابهجایی و تغییر رشته است که همه دانشجویان در دانشگاهها نیز دارای این حق هستند فقط تفاوت فرزندان اعضای هیئتعلمی این است که میتوانند به شهرهای محل خدمت اعضای هیئتعلمی منتقل شوند.
وی افزود: البته برای استفاده از این تسهیلات هم قوانینی وجود دارد که داوطلبان باید آن را داشته باشند. اول اینکه حتماً باید در آزمون و رشته محلی پذیرفته شوند. بعد میتوانند به محل خدمت والدین خود تقاضای انتقال دهند. البته برای استفاده از امکان جابهجایی باید ۹۰ درصد نمره قبولی آخرین فرد پذیرفتهشده را داشته باشند.
مشاور سازمان سنجش آموزش کشور بیان کرد: دانشجویان برای تغییر رشته هم باید ۹۲, ۵ درصد نمره قبولی آخرین فرد پذیرفتهشده را داشته باشند.
غلامی همچنین در توضیح بیشتر درباره نحوه استفاده از این امکان گفت: فرزندان اعضای هیئتعلمی فقط در دو مورد میتوانند از امتیاز فرزند عضو هیئتعلمی استفاده کنند.
وی گفت: این افراد فقط در کارشناسی ارشد امتیاز دارد آنهم بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که فرزندان اعضای هیئتعلمی میتواند بعد از قبولی در دانشگاه مربوطه به دانشگاه محل تدریس پدر و مادرشان منتقل شوند و اگر نیاز به تغییر رشته داشته باشند نیز با یک ضریبی که دیدهشده تغییر رشته بدهند.
اما توکلی مشاور سازمان سنجش آموزش کشور خلاف نظر وزیر را بیان میکند. وی دراینباره گفت: فقط و فقط در کنکور سراسری از این قانون استفاده میشود.
با این وجود برخی از داوطلبان آزمون دوره دکتری نیز در توییتر موضوع سهمیه اعضای هیئتعلمی را مطرح کردند و در اظهارنظرهایشان به آن اعتراض داشتند. در یکی از این اظهارنظرها آمده است: «سهمیه هیئتعلمی یه جوریه مثل اینکه بابات کبابی داشته باشه و بتونی تو تمام کبابیهای سراسر کشور کباب رایگان بخوری».
در نظر دیگری آمده است: «تسهیلات این بخشنامه منحصراً مختص فرزندان اعضای هیئتعلمی است و افراد تحت تکفل (غیر از فرزند) یا تحت قیمومیت ایشان نمیتواند از این تسهیلات استفاده کنند».
برخی هم جابهجایی زودهنگام فرزندان هیئتعلمی را مورد انتقاد قرار دادهاند و در پیامهایی آوردهاند: «جابهجایی در همان ترم اول و قبل از ثبتنام در دانشگاه قبول شده، جابهجایی با معدل زیر ۱۳ از دانشگاههای دورافتاده به دانشگاههای تهران.
همه این ماجراها نشان از بلاتکلیفی و ابهامی بزرگ دارد چراکه وزیر متولی آموزش عالی معتقد است نقلوانتقالها در کارشناسی ارشد است اما توکلی، پدر کنکور ایران این موضوع را منحصر به کنکور میداند، در این میان دانشجویان دوره دکتری مواردی از نقلوانتقال را مشاهده کردهاند. حال سؤال بزرگ این است که این امکان دقیقاً در چه مقطعی و چگونه مورد استفاده قرار میگیرد؟
انتهای پیام/4107/4040/
انتهای پیام/