دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مرداد 1398 - 09:38

چالش دانشگاه‌ها با بودجه 98/ وضعیت اعتبارات مصوب امسال چگونه است؟!

یکی از دغدغه‌های مراکز آموزش عالی دولتی کشور اختصاص یافتن کامل بودجه و اعتبارات مصوب است. مسئله‌ای که می‌تواند توسعه علمی کشور را با مشکلاتی روبرو کند.
کد خبر : 409292
2.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اعتبارات سال گذشته دانشگاه‌ها با مشکلات و چالش‌هایی مواجه بود و در نهایت اردیبهشت امسال ۹۰ درصد اعتبار ابلاغی پرداخت شد.


با وجود اینکه معاون اداری و مالی وزارت علوم پیش از این اعلام کرده بود اعتبارات سال ۹۸ دانشگاه‌ها رشد حدود ۱۴ درصدی دارد اما به نظر می‌رسد در تخصیص بودجه امسال این افزایش عملیاتی نشده است.


«محمدتقی نظرپور» ضمن تشریح وضعیت اعتبارات مصوب امسال دانشگاه‌ها از اختصاص نیافتن کامل بودجه مصوب ۹۸ به دانشگاه‌ها خبر داد.


اعتبارات ابلاغی سال ۹۸ دانشگاه‌ها
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در این گفت‌و‌گو با تشریح میزان اعتبارات ابلاغی امسال دانشگاه‌ها گفت: براساس قانون بودجه ۹۸ اعتبار جاری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی معادل ۹ هزار و ۱۹۸ میلیارد تومان بود اما اعتبار ابلاغی آنها به هشت هزار و ۷۴۹ میلیارد تومان رسید.
نظرپور، اعتبار ابلاغی موسسات پژوهشی مستقل و وابسته به دانشگاه‌ها را نیز در سال ۱۳۹۸ معادل ۶۱۲ میلیارد تومان اعلام کرد.


وی درباره رقم دقیق اعتبارت تخصیص یافته به دانشگاه‌ها در سال جاری، خاطر نشان کرد: بودجه سه ماهه اول دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی امسال معادل ۱۹ درصد و اعتبار سه ماهه اول موسسات پژوهشی مستقل و وابسته به دانشگاه‌ها معادل ۱۴ درصد تخصیص یافته است.
معاون وزیر علوم تصریح کرد: به طور کلی، میزان اعتبار ۶ ماهه اول امسال دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی حدود ۳۵ درصد اعلام شده است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم تصریح کرد: تخصیص بودجه سه ماهه سوم دانشگاه‌ها حدود ۳۵ درصد است و به عبارت دیگر، ۱۵ درصد کمتر از اعتباری که باید در ۶ ماهه دوم سال پرداخت شود در اختیار دانشگاه‌ها قرار می‌گیرد که این مسئله به طور حتم آنها را با مشکل مواجه می‌کند.


مشکلات غذا هم افزوده شد
وی به مشکلات دانشگاه‌ها در آستانه آغاز سال تحصیلی در پی عدم دریافت اعتبارات مصوب ‌اشاره کرد و ادامه داد: شروع سال تحصیلی در پایان شهریور و ابتدای مهرماه، حضور دانشجویان و فقدان نقدینگی در دانشگاه‌ها، مشکلات را دو چندان می‌کند و هزینه‌های جاری از جمله تغذیه دانشجویان به منزله ایجاد بستر مشکلات جدیدی برای آموزش عالی کشور است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم همچنین درباره اختصاص اعتبارات برای تعمیر و تجهیز خوابگاه‌ها و برخی ساختمان‌های دانشگاه‌ها در فصل تابستان، اعلام کرد که دریافت این بودجه هم وضعیت مناسبی ندارد.
نظرپور گفت: هشت درصد این اعتبارات به صورت نقدی و ۱۲ درصد به صورت غیرنقدی برای تعمیرات دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها اختصاص یافت؛ این در حالی است که سال‌های گذشته اعتبارات ۱۰۰ درصدی به تعمیرات دانشگاه‌ها پرداخت شد.


لزوم پرداخت غیرنقدی به دانشگاه‌ها
این مقام مسئول در وزارت علوم با بیان اینکه اعتبارات تعمیر و تجهیز باید به صورت نقدی از سوی دانشگاه‌ها دریافت می‌شد، یادآور شد: عمده تعمیرات در تابستان جزئی است و دانشگاه‌ها پیمانکار بزرگی برای تعمیرات ندارند؛ از این رو، اعتبارات باید قبل از تابستان به صورت نقدی برای تعمیرات اساسی در فضای رفاهی مثل سلف سرویس‌ها و خوابگاه‌ها به دانشگاه‌ها و قبل از حضور دانشجو در خوابگاه‌ها پرداخت می‌شد.
نظرپور یادآور شد: نبود نقدینگی در این بخش هم یکی از مشکلات جدیدی است که دانشگاه‌ها با آن دست به‌گریبان می‌شوند.


درآمدهای اختصاصی هم کافی نیست
معاون اداری و مالی وزارت علوم در پاسخ به این پرسش که آیا دانشگاه‌ها می‌توانند از محل درآمدهای اختصاصی هزینه‌های تعمیر و تجهیز را بپردازند؟، اظهار داشت: درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها هم کم است و در بسیاری مواقع این درآمدها برای اقدامات ضروری آنها از جمله طرح‌های پژوهشی صرف می‌شود.
نظرپور در مورد مشکلات دانشگاه‌ها در درآمدهای اختصاصی خاطر نشان کرد: بیشتر طرح‌های پژوهشی دانشگاه‌ها با دستگاه‌های اجرایی است که در صورت پرداخت نشدن بودجه دستگاه‌ها از سوی خزانه و دولت، آنها نمی‌توانند بابت طرح‌های پژوهشی، پرداختی به دانشگاه‌ها داشته باشند.


وی با بیان اینکه بخش زیادی از درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها هم در این شرایط محقق نمی‌شود که بخواهند از محل درآمد اختصاصی برنامه‌های خود را اجرایی کنند، افزود: با وجود این شرایط، دانشگاه‌ها از محل درآمدهای اختصاصی و عمومی تلاش می‌کنند مشکلات مجموعه مدیریت را کاهش دهند اما در صورت نبود نقدینگی اتفاقی در دانشگاه‌ها رخ نمی‌دهد.
معاون اداری و مالی وزارت علوم همچنین گفت: با توجه به اینکه بودجه دولت برای سال ۹۸ متمم می‌خورد و کاهش می‌یابد دانشگاه‌ها هم در همین وادی عمل می‌کنند؛ اما اعتقاد ما بر این است که دانشگاه‌ها با توجه به شرایط خاص آنها باید طوری برنامه‌ریزی کنند که هزینه بیشتری به بخش آموزش عالی کشور وارد نشود. این مشکلات را می‌توان با مدیریت کردن تخصیص منابع دانشگاه‌ها به حداقل رساند.


طرح شرایط دانشگاه‌ها در هیئت وزیران
نظرپور در مورد رایزنی‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با سازمان برنامه و بودجه کشور به منظور اختصاص اعتبارات کامل سال ۹۸ دانشگاه‌ها، خاطرنشان کرد: جلسات منظمی با سازمان برنامه و بودجه برگزار می‌کنیم و وزیر علوم هم شرایط دانشگاه‌ها را در جلسه هیئت وزیران منتقل می‌کند.


ارقام بودجه دانشگاه‌های بزرگ
بودجه دانشگاه تهران از ۸۸۴ میلیارد و ۱۱ میلیون تومان در سال ۹۷ به یک هزار و ۱۰۴ میلیارد و ۶۷۷ میلیون تومان در سال ۹۸، دانشگاه شهید بهشتی از ۳۶۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان به ۴۱۷ میلیارد و ۴۱۲ میلیون تومان، بودجه دانشگاه الزهراء از ۱۳۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به ۱۵۳ میلیارد و ۸۵۷ میلیون تومان افزایش یافته است.


همچنین بودجه دانشگاه صنعتی شریف در سال ۹۷ از ۳۳۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به رقمی معادل ۳۸۷ میلیارد و ۱۱۲ میلیون تومان، اعتبار دانشگاه علامه طباطبایی از ۲۳۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون به ۲۶۲ میلیارد و ۴۷۹ میلیون تومان، بودجه دانشگاه هنر از ۵۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون به ۶۸ میلیارد و ۸۸۶ میلیون تومان، ردیف دانشگاه خوارزمی از ۱۹۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون به ۲۲۹ میلیارد و ۳۸۸ میلیون تومان، همچنین بودجه دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی از ۱۲۷ میلیارد و ۷۲۰ میلیون به مبلغ ۱۵۲ میلیارد و ۲۲۶ میلیون تومان، اعتبار دانشگاه تربیت مدرس از ۳۰۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون به مبلغ ۳۶۳ میلیارد و ۳۳۹ میلیون تومان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۷۶ میلیارد به رقمی معادل ۳۲۵ میلیارد و ۲۵۸ میلیون تومان و در نهایت بودجه دانشگاه علم و صنعت از ۲۴۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۸۸ میلیارد و ۶۵۹ میلیون تومان در سال ۹۸ افزایش یافته است.


بودجه ۳ دانشگاه پُرجمعیت کشور
برای دانشگاه پیام نور در سال ۹۸ بودجه‌ای معادل یک هزار و ۲۰۹ میلیارد و ۳۹۶ میلیون تومان مصوب شده که این بودجه در سال ۹۷ یک هزار و ۴۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بود.
دانشگاه جامع علمی کاربردی نیز سال آینده با بودجه‌ای به میزان ۲۲۱ میلیارد و ۶۴۷ میلیون تومان مواجه خواهد بود. این میزان در سال گذشته ۲۵۷ میلیارد تومان بود.
دانشگاه فنی و حرفه‌ای در سال آینده ۹۴۷ میلیارد و ۵۸۶ میلیون تومان دریاف خواهد کرد در حالی که امسال ۷۴۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان دریافت کرده است.
در لایحه بودجه ۹۸ برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال آینده بودجه‌ای معادل یکهزار و ۶۶۶ میلیارد و ۱۳۷ میلیون تومان پیشنهاد شده است. این رقم در سال جاری یکهزار و ۳۶۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تخصیص یافت.


بودجه پنج سازمان آموزش عالی
همچنین بودجه ۹۸ سازمان سنجش آموزش کشور در مقایسه با بودجه سال ۹۷ بدون تغییر و همان رقم ۱۳۰ میلیارد تومان است.
جهاد دانشگاهی در سال ۹۸ بودجه‌ای معادل ۳۳۵ میلیارد و ۹۹۷ میلیون تومان دریافت می‌کند. این میزان در سال جاری ۲۶۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.
اعتبار مصوب نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برای سال ۹۸ یکصد میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومان است.
سازمان امور دانشجویان امسال ۸۹۱ میلیارد و ۷۹ میلیون تومان دریافت می‌کند، این در حالیست که بودجه سازمان در سال گذشته ۸۳۰ میلیارد و ۳۶۱ میلیون تومان اعلام شد.
صندوق رفاه دانشجویان ۶۶۹ میلیارد و ۶۶۱ میلیون تومان باید امسال دریافت کند که این رقم در سال ۹۷، ۶۴۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بود.


منبع:کیهان


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب