دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 مرداد 1398 - 13:01
آنا گزارش می‌دهد؛

پشت پرده فجایع تیراندازی در اوهایو و تگزاس/ چه عواملی «خشونت سلاح» در آمریکا را گسترش دادند؟

خشونت‌های مرتبط با سلاح در اوهایو و تگزاس بیش از آنکه از منظر اعداد و ارقام مهم باشند، از زاویه عوامل مؤثر در وقوع آن‌ها حائز اهمیت هستند.
کد خبر : 408919
1.png

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا- حسین ارجلو؛ پس از وقوع حوادث اخیر تیراندازی در ایالت‌های تگزاس و اوهایوی آمریکا که ده‌ها کشته و زخمی برجای گذاشت، خشونت سلاح (Gun Violence) در این کشور بار دیگر به بحث داغ محافل رسانه‌ای تبدیل‌شده است. در ایالات‌متحده، به آزادی حمل سلاح ذیل متمم دوم قانون اساسی تصریح و بخشی از حقوق شهروندی آمریکایی‌ها تلقی شده است. در متن قانون آمده است: «داشتن یک نیروی منظم شبه‌نظامی مردمی برای امنیت یک کشور آزاد، ضروری است و حق مردم برای حمل و نگهداری اسلحه، نباید نقض شود». هدف مؤسسان این کشور در زمان تصویب نیز این بوده که آزادی‌های فردی را حفظ و قدرت حکومت را محدود کنند و به این منظور، 10 متمم به قانون اساسی آمریکا افزودند که به «منشور حقوق» معروف است. آزادی حمل سلاح اما به‌مرور زمان به نتایج فاجعه باری منتهی شده است.


بر اساس آماری که پلیس فدرال آمریکا (FBI) منتشر کرده، تعداد مرگ‌ومیر به‌وسیله خشونت سلاح در این کشور، 25 درصد بالاتر از دیگر کشورهای ثروتمند دنیاست و روزانه به‌طور متوسط، 310 نفر در آمریکا بر اثر شلیک، جان خود را از دست می‌دهند. این رقم برای کودکان و نوجوانان یک تا 17 سال، 21 نفر به‌صورت روزانه است. سالانه 113 هزار و 108 نفر بزرگ‌سال درمجموع به‌این‌ترتیب جان خود را از دست می‌دهند که سهم کودکان و نوجوانان در این آمار به‌صورت سالانه، 7 هزار و 782 نفر ذکر شده است. ضمن اینکه خشونت سلاح سالانه 229 میلیارد دلار روی دست اقتصاد آمریکا خرج می‌گذارد. (1)



علیرغم اینکه اعداد و ارقام در حوادث این‌چنینی که مشخصاً از دهه 80 میلادی در آمریکا رو به فزونی گذاشت، حائز توجه و اهمیت هستند اما آنچه مغفول مانده، دلایل و عوامل وقوع خشونت‌های مرتبط با سلاح است که در ادامه، به پنج مورد از آن‌ها می‌پردازیم.


مخالفت کنگره و کاخ سفید برای لغو یا اصلاح قانون حمل سلاح


آمریکا از معدود کشورهایی است که آزادی حمل سلاح در آن وجود دارد. در این کشور حدود 300 میلیون سلاح شخصی در اختیار مردم قرار دارد که نیمی از ایالت‌های آمریکا قوانینی را مصوب کرده‌اند که بر اساس آن، افراد می‌توانند در مکان‌های عمومی نیز سلاح خود را حمل کنند. نکته اینجاست که 4.4 درصد از کل جمعیت دنیا در آمریکا ساکن هستند اما این کشور حدود نیمی از کل تسلیحات غیرنظامی جهان را در اختیار دارد. بسیاری، قانون آزادی حمل سلاح را عامل فجایع اخیر می‌دانند و با استناد به تحقیقات علمی ازجمله گزارش مرکز «سلاح و خودکشی ایالات‌متحده»(2)، استدلال می‌کنند که به هر اندازه آمار سلاح‌های در اختیار مردم افزایش یابد، به همان اندازه، میزان جرائم مرتبط با آن ازجمله قتل و خودکشی نیز رشد می‌یابد.


در سال 1994، قانونی در سطح فدرال تصویب شد که مالکیت سلاح‌های نیمه‌خودکار با ظرفیت خشاب بیشتر از 10 گلوله را محدود می‌کرد اما 10 سال بعد در سال 2004 لغو شد. از طرفی، رئیس‌جمهور آمریکا یکی از مخالفین بازنگری در قانون حمل سلاح است چون کارتل‌های تولید سلاح، یکی از حامیان سرسخت و ثروتمند او هستند. افزون بر این، پس از وقوع حوادث تیراندازی، همواره تظاهرات و اعتراضاتی علیه آزادی سلاح گرم شکل‌گرفته اما به دلیل نفوذ سنگین لابی «انجمن ملی اسلحه» (National Rifle Association of America)، مطالبات عمومی به‌جایی نمی‌رسد و به بوته فراموشی سپرده می‌شوند.



افزایش روحیه نژادپرستانه


گرچه آمریکا مدعی است نژادپرستی در این کشور، فاقد وجاهت است و همه اقوام و نژادها در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند، اما نگاهی دقیق‌تر نشان می‌دهد که انگیزه برخی از خشونت‌های سلاح به تبعیض نژادی بازمی‌گردد. در سال 2015، یک نژادپرست سفیدپوست، به کلیسای تاریخی «امانوئل» متعلق به سیاه‌پوستان در شهر چارلستون واقع در کارولینای جنوبی حمله کرد، 9 نفر را کشت و ده‌ها نفر را نیز زخمی کرد. حادثه تیراندازی «فرگوسن» در سال 2013 که از سوی پلیس به‌سوی یک نوجوان سیاه‌پوست صورت گرفت، در واقع، کلید حوادث تیراندازی فردی و جمعی ازجمله ماجرای کلیسای امانوئل طی سال‌های اخیر به شمار می‌آید. از طرفی، نژادپرستی شخص ترامپ نیز در وقوع این خشونت‌ها، بسیار مؤثر بوده است. دایره تأثیرگذاری ترامپ در این حوزه، حتی فراتر از آمریکا بوده و به‌عنوان نمونه، «برنتون تارانت»، تروریست مهاجم به مساجد شهر کرایست چرچ نیوزیلند، در مانیفست خود به تأثیرپذیری از کلیددار کاخ سفید اذعان کرده بود.



در حادثه اخیر «آل پاسو» در تگزاس، شخصیت‌های سیاسی و برجسته آمریکایی، ترامپ را مشوق این تراژدی می‌دانند. «برنی سندرز»، نامزد برجسته حزب دموکرات در انتخابات ریاست سال‌جمهوری آینده، رسماً گفته است که ترامپ را طرفدار برتری سفیدپوستان می‌داند. به نوشته رویترز، حملات اخیر ترامپ به چند نماینده کنگره آمریکا که از مهاجران این کشور هستند نیز باعث اتهاماتی علیه وی درباره رویکرد نژادپرستانه وی شده است. به تعبیر شبکه خبری سی.ان.ان، (3) نژادپرستی پلیس و رئیس‌جمهور آمریکا در بروز حوادث تیراندازی به‌طور حتم مؤثر بوده‌اند.


علاقه رسانه‌های آمریکا به برجسته کردن اخبار مرتبط با خشونت سلاح


رسانه‌های آمریکا برای جذب مخاطب بیشتر، هر نوع خبر خشونت به‌ویژه تیراندازی جمعی را به شکل وسیعی پوشش می‌دهند و گزارش و گفتگو پیرامون آن، یکی از پر خواننده‌ترین و پربیننده‌ترین بخش‌های رسانه‌ای است. از منظر روانشناسی، جامعه آمریکایی به هیجانات مرتبط با قتل و خشونت بیش از سایر عوامل هیجان زا علاقه نشان می‌دهند، چراکه هیجانات معمولی برای آن‌ها تکراری شده و درنتیجه اخبار این‌چنینی، بسیار پرمخاطب است. این نوع هیجان منفی، از سوی رسانه‌ها دامن زده می‌شود اما واقعیت این است که مردم آمریکا به دلیل کاهش آستانه هیجان پذیری، مشتری پر و پا قرص این خبرها هستند و درنتیجه به شکل غیرمستقیم، در تشویق افراد به ارتکاب جنایت مؤثرند. به نوشته وب‌سایت تحلیلی «پراسپکت»(4)، نه نشریات دسته دوم و سوم، بلکه روزنامه‌های کثیرالانتشار همچون «نیویورک‌تایمز» در شیوع این معضل مقصر هستند.



بیماری‌های روانی


«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، تیراندازی‌های اخیر در تگزاس و اوهایو را به افرادی نسبت داده که از بیماری‌های روانی رنج می‌برند. در فوریه سال جاری، تحقیقی از سوی دانشگاه تگزاس صورت گرفت و به این جمع‌بندی رسید که رابطه‌ای میان بیماری روانی و خشونت تیراندازی وجود ندارد. (5) بااین‌حال، متخصصین روانشناسی در بررسی حادثه تیراندازی دبیرستانی در فلوریدا، نتیجه گرفتند که برخی عوامل مثل استرس و فوبیا در خشونت‌های مرتبط با سلاح دخیل هستند. (6) گزارش «اف.بی.آی» نیز نشان می‌دهد که 70 درصد مهاجمین مسلح، پیش از حمله دچار استرس بوده‌اند. (7) برخی از سیاستمداران آمریکایی البته بسیار تمایل دارند که فجایعی ازاین‌دست را به مشکلات روحی و روانی نسبت دهند تا از انتساب آن‌ها به تروریسم اجتناب شود، چراکه آینده سیاسی آن‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. استانداردهای دوگانه آمریکایی‌ها وقتی برملا می‌شود که برخی از حوادث بسیار نادر تیراندازی توسط اقلیت‌های نژادی و سیاه‌پوستان، عامداً به تروریسم منسوب شده است.


بازی‌های خشن رایانه‌ای و موبایلی


صنعت بازی‌های رایانه‌ای در آمریکا بسیار پیشرفته است و بالطبع، بازی‌های موبایلی و رایانه‌ای جنگی از اقبال بیشتری برخوردارند. ورود سیاستمداران آمریکایی برای سناریونویسی بازی‌های جنگی به‌ویژه بازی‌هایی با صبغه ضد ایرانی و ضد مقاومت ازجمله بازی «Blacklist» (لیست سیاه) که خشونت بالایی در آن‌ها دیده می‌شود، فاکتور بسیار مهمی در این فرایند به شمار می‌آیند. با ورود فناوری «واقعیت مجازی»، درصد خشونت در جامعه آمریکایی حتی افزایش‌یافته و بسیاری از متخصصین پزشکی، زنگ هشدار را برای رشد جهشی خشونت‌های مرتبط با سلاح هم‌زمان با پیشرفت فناوری به صدا درآورده‌اند. (8) در این میان‌ نمی‌توان از نقش پررنگ فیلم‌ها و سریال‌های خشن در بروز و ظهور چنین فجایعی غافل بود و آنها را در سیاهه عوامل شکل‌گیری تراژدی‌های تیراندازی، احصاء نکرد.



نتیجه‌گیری


بخش مهمی از اقتصاد آمریکا، به «اقتصاد نظامی» وابسته است. سیاست ترامپ در خصوص ادامه فروش تسلیحات به عربستان با وجود مخالفت‌های جهانی و برخی سناتورهای آمریکایی دقیقاً همان سیاستی است که در مخالفت با محدود کردن قانون سلاح اعمال می‌شود. بر این اساس، می‌توان پیش‌بینی کرد که افزایش خشونت‌های مسلحانه، تأثیری در محدود کردن قانون حمل سلاح در آمریکا نخواهد داشت و این روند، کماکان ادامه خواهد داشت.


منابع:


1. https://www.bradyunited.org/key-statistics


2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp0805923


3.https://edition.cnn.com/2019/08/04/politics/trump-2020-democrats-guns-immigration/index.html


4. https://prospect.org/article/violent-crime-increasing


5. https://medicalxpress.com/news/2019-02-mental-illness-blame-gun-violence.html


6.https://www.usnews.com/opinion/policy-dose/articles/2018-02-21/after-florida-school-shooting-look-to-the-root-causes-of-gun-violence


7.https://www.wsj.com/articles/mental-illness-and-mass-murder-11564955203


8. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190531143111.htm


انتهای پیام/4106/


 


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Germany
سه‌شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۰
۰
باوجود اینکه اسلحه درایران آزاد نیست ، میزان قتل و جنایت و بدبختی و فلاکت درایران بسیاربیشترازآمریکااست . آزادی اسلحه باعث می شود که افراد قلدر و قوی هیکل و بانفوذ نتوانند به مردم عادی زور بگویند و ظلم بکنند .
گوشتیران
قالیشویی ادیب