تجاوز، خودکشی، اعتیاد؛ مثلث معضلات ارتش آمریکا / مؤلفههایی که پنتاگون را از درون نابود میکند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا – حسین ارجلو؛ ارتش آمریکا از سال 1775 میلادی که برای استقلال از بریتانیای کبیر وارد جنگ با این کشور شد، به یکی از ابزارهای مهم هژمونی کاخ سفید تبدیلشده است. در تاریخ 224 ساله ارتش آمریکا، این نهاد نظامی هرساله بر عِدّه و عُدّه خود افزوده و در حال حاضر حدود 4 میلیون نفر در ردههای مختلف آن مشغول به خدمت هستند. مخارج نظامی بزرگترین ارتش دنیا، بهاندازه حجم وسیع آن، سنگین است و قابلمقایسه با بودجه دیگر کشورهای دنیا نیست. طبق آماری که «موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم» در خصوص هزینه کرد کشورهای دنیا برای امور نظامی طی سال 2018 اعلام کرده، بودجه نظامی آمریکا نسبت به سال پیش از آن (2017) چهار درصد افزایش داشته و به 649 میلیارد دلار بالغ شده است. این مبلغ در مقایسه با هزینه دیگر کشورها فاصله معناداری دارد چراکه آمریکا بهتنهایی 36 درصد از هزینههای جهان را در سال 2018 به خود اختصاص داده بود.
نمودار هزینه ارتشهای جهان- منبع: موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم
در نگاه اول، به نظر میرسد که بهموازات افزایش هزینههای نظامی آمریکا، سربازان بهاصطلاح قدرتمندترین کشور دنیا در اوج آمادگی جسمی و روحی نیز قرار داشته باشند. خدماتی که سربازان آمریکایی اعم از رفاهی، درمانی، پزشکی و ... دریافت میکنند، علیالقاعده باید خروجی مناسبی از منظر چابک سازی نیروهای ارتش این کشور داشته باشد و آنها را مهیای ورود به معرکههای سخت کرده باشد اما گزارشهایی که از سوی نهادهای رسمی این کشور درباره معضلات ارتش منتشرشده، از نفوذ مشکلات جدی به پیکر نیروهای مسلح آمریکا حکایت دارد.
آمار نگرانکننده خودکشی
خودکشی یکی از معضلات ارتش آمریکاست که پس از ورود پنتاگون به جنگ افغانستان و عراق از سال 2001 به این سو، سیر صعودی داشته است. بر اساس اطلاعیه امور کهنه سربازان آمریکا در سال 2018، روزانه 22 سرباز بازنشسته در آمریکا خودکشی میکنند که این تعداد تقسیم بر 24 ساعت معادل یک نفر در هر 65 دقیقه است؛ اما حالا مشخصشده که این آمار و ارقام اشتباه بوده و عمق فاجعه بسیار بیش از آنکه قبلاً تصور میشد. این مرجع آماری با تصحیح دایره شمول نظامیانی که مرتکب خودکشی شدهاند، اعلام کرد که این تعداد نه تنها شامل سربازان بازنشسته یا کهنه سربازان میشود بلکه دیگر نیروهای فعال در ارتش از جمله سربازان وظیفه، نیروهای ذخیره و اعضای گارد ملی را نیز در برمیگیرد. به این ترتیب، از هر 10 خودکشی، هفت مورد مربوط به نظامیان در حال خدمت است؛ واقعیتی که رئیس جمهور آمریکا نیز به آن اذعان دارد.
ترامپ در 15 اسفند سال گذشته صراحتاً تصریح کرد که به طور میانگین، روزانه 20 سرباز و نظامی آمریکایی خودکشی میکنند که مجموع آن سالانه به بیش از 6 هزار نظامی بالغ میشود. او این آمار سرسامآور را «باور نکردنی» و «یک تراژدی بزرگ» برای آمریکا برشمرد و گفت: «خودکشی در بین کهنه سربازان آمریکایی ۱.۵ برابر بیشتر از دیگران است. نرخ خودکشی برای سربازان بعد از یازدهم سپتامبر، در ۱۰ سال گذشته به صورت قابلتوجهی افزایشیافته است.» کلیددار کاخ سفید همچنین، فرمان اجرایی تشکیل کارگروهی ویژه را صادر کرد تا هر چه سریعتر این بحران در ارتش آمریکا ریشهیابی و متوقف کنند.
با این حال به نظر میرسد که این کارگروه، برآیند مثبتی نداشته و معضل خودکشی همچنان ادامه دارد. روز گذشته، ژنرال «دیوید گلدفین»، رئیس ستاد نیروی هوایی آمریکا به تمام واحدهای خود دستور داد تا تمام پرسنل تحت امرش از اول آگوست (24 مرداد) تا ۱۵ سپتامبر (24 شهریور) در برنامهای تحت عنوان «مکث عملیاتی»، یک روز دست از کار بکشند و به موضوع خودکشی و چگونگی مقابله با آن بپردازند. در چارچوب این «مکث عملیاتی» به پرسنل نیروی هوایی فرصتی برای برقراری ارتباط با یکدیگر داده میشود «تا با کمک یکدیگر موانع را بردارند و بتوانند به یکدیگر کمک کنند.» گلدفین اعتراف کرد: «خودکشی، دشمنی است که بیش از هر دشمنی در این سیاره هوانوردان ما را میکشد.» وی اصرار دارد که اگر نیروی هوایی رهیافتی برای برونرفت از این مشکل پیدا نکند، باید منتظر افزایش خودکشیها به بیش از 150 مورد فقط در این نیرو تا پایان سال میلادی باشند.
این در حالی است که به نوشته وب سایت خبری «بیزینس اینسایدر»، تحقیقات انجامشده از سوی یک مؤسسه تحقیقاتی نزدیک به نیروهای مسلح آمریکا نشان میدهد ۲۸۶ نظامی آمریکایی در سال ۲۰۱۸ میلادی به زندگی خود پایان دادند که این آمار شامل خودکشیهای سهماهه چهارم سال گذشته میلادی نمیشود. بر اساس این گزارش، تعداد خودکشیها در ارتش آمریکا تنها در ۹ ماه از سال 2018 بالاترین آمار را طی ۶ سال گذشته به خود اختصاص داده است. ۵۷ سرباز ارتش، ۶۸ ملوان نیروی دریایی و ۵۸ خلبان نیروی هوایی در این آمار وجود دارند و این، به غیر از ۱۰۳ سرباز وظیفه پنتاگون است که دست به خودکشی زدهاند.
فساد اخلاقی و تجاوز در میان حافظان امنیت آمریکا
موضوع فساد اخلاقی در میان نیروهای نظامی آمریکایی با توجه به شیوع این معضل در جامعه این کشور، چندان عجیب به نظر نمیرسد اما با این حال، در میان تمام ارتشهای دنیا از جمله ارتش آمریکا، ضوابط مشخصی در این خصوص وجود دارد و موضوع تجاوز، در محیطهای غیرنظامی و نظامی، جرم محسوب میشود. نکته اینجاست که با توجه به ولنگاری بی حدوحصری که در فرهنگ یانکیها موج می زند، مسئله تجاوز تنها به زنان محدود نمیشود، بلکه موارد متعددی از هتک حرمت مردان در حافظان امنیت آمریکا نیز گزارششده است.
نشریه ایندیپندنت در اواخر سال 2018، طی آماری که از یک نظرسنجی به دست آورده بود اعلام کرد دوسوم زنان شاغل در ارتش آمریکا گفتهاند که در دوران خدمتشان مورد تعرض یا آزار جنسی قرارگرفتهاند. در این نظرسنجی، در مجموع ۶۸ درصد از زنان گفتهاند که در دوره خدمت خود تبعیض جنسیتی و ۶۶ درصد آزار و اذیت جنسی را تجربه کردهاند. حدود ۶ درصد از مردان هم گفتهاند مورد آزار و اذیت جنسی قرارگرفتهاند. این آمار بسیار بالاتر از آمارهای رسمی پنتاگون بود چراکه طبق دادههای وزارت دفاع آمریکا، فقط ۲۷ درصد از زنان در دوران خدمت در ارتش، اذیت و آزار جنسی را تجربه کردهاند. پنتاگون در گزارش سالیانه خود که در آوریل ۲۰۱۸ (فروردین 97) منتشر شد، اعتراف کرد که اذیت و آزار جنسی در ارتش آمریکا در ۲۰۱۷ حدود ۱۰ درصد افزایش داشته، در حالی که کارشناسان اجتماعی معتقدند آماری که پنتاگون ارائه کرده بسیار کمتر از گزارشهای واقعی است.
عمق این فاجعه تا جایی است که حتی به سطح قانونگذاران آمریکایی رسیده و صدای آنها را هم درآورده است. سناتور «مارتا مک سلی» که از سال 1984 تا سال 2010 در نیروی هوایی به مدت 26 سال خدمت میکرد و با درجه سرهنگی بازنشسته شد، لب به سخن گشود و اذعان کرد زمانی که در نیروی هوایی حضور داشت، از سوی یک افسر ارشد مورد تجاوز قرارگرفته است. این قانونگذار زن، دلیل سکوت خود را بیاعتمادی به سیستم و احساس شرم و سردرگمی عنوان کرده بود!
معضل سربازان معتاد
سربازان و نظامیان معتاد و الکلی آمریکایی نیز به یکی از مشکلات بزرگ ارتش این کشور تبدیلشده و عرصه را تا جایی به فرماندهان پنتاگون تنگ کردهاند که طرح خارج کردن بخشی از نیروهای خود از عراق را در دستور کار قرار دادهاند. هفته گذشته شبکه خبری سیانان به نقل از پنتاگون اعلام کرد که یگان «سن دیگو» شامل تفنگداران دریایی ارتش را به دلیل معضلاتی همچون بینظمی، رفتارهای نامناسب و مصرف الکل از عراق خارج میکند. فرمانده ارشد یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا نیز با انتشار نامهای به نیروهای تحت امرش در مورد رسوایی اخلاقی و مصرف مواد مخدر در میان نیروی دریایی آمریکا هشدار داده و دریادار «کالین گرین» در نامهای به زیردستان خود با کلماتی برجسته تأکید کرده که «ما مشکل داریم»!
سابقه مصرف مواد مخدر در ارتش آمریکا به جنگ ویتنام بازمیگردد. از میان 2.4 میلیون سرباز آمریکایی حاضر در این جنگ، 10 الی 15 درصد به مواد مخدر معتاد شدند که این رقم به طور حتم در میان سربازان آمریکایی در افغانستان بیشتر است چراکه 90 درصد هروئین بازارهای جهانی در افغانستان تولید میشود. «شون مک کانا»، کارگردان آمریکایی که بارها درباره وضعیت سربازان آمریکایی در افغانستان، فیلم تولید کرده در این ارتباط با اشاره به مشاهداتش میگوید که هروئین به راحتی در بازارهای افغانستان و در بستههای 20، 30 و 50 دلاری در دسترس است و سربازان آمریکایی نیز در اغلب موارد با اشتیاق اقدام به استفاده از آنها میکنند. هر چند آمار دقیقی از سوی نهادهای رسمی آمریکا در این خصوص منتشرنشده اما چندی پیش، «اتحادیه و مجمع کهنه سربازان آمریکا» تصریح کرد که حدود 350 هزار کهنه سرباز معتاد را تحت پوشش خود قرار داده است که قطعاً این تعداد، کمتر از آمار واقعی است زیرا ممکن است به دلایل مختلف، برخی از آنها به این مرکز مراجعه نکرده و بسیاری از آنها به مراکز دیگر رفته باشند.
ریشه معضلات ارتش آمریکا را در کجا باید جست؟
محققین جامعهشناس معتقدند که سربازان آمریکایی تحتفشار شدیدی قرار دارند و دو فاکتور «بیپایان بودن جنگهای کاخ سفید» و «احتمال اعزام مجدد در هر لحظه بهجایی که نمیدانند چه اتفاقی برای آنها خواهد افتاد» را در زمره دلایل مشکلات اخلاقی و روحی نظامیان این کشور قلمداد میکنند. در واقع، توسل به خودکشی، تجاوز و مواد مخدر، راهی برای فرار از مشکلات سربازان آمریکایی است که قربانی زیادهخواهی و جنگ طلبی سیاستمداران کشورشان میشوند. برخی از نظامیان آمریکایی صراحتاً اعلام کردهاند که به دلیل خشونت بیش از حد همقطاران و فرماندهانشان در کشتار غیرنظامیان یا مشاهده کشته شدن دوستانشان، به مواد مخدر و الکل روی آوردهاند یا حداقل یکبار به خودکشی فکر کردهاند. با وجود این شواهد روشن، ارتش آمریکا هنوز نمیداند که چرا آمار معضلات روحی و روانی تا این حد در میان نظامیان این کشور بالاست و بدتر از آن اینکه برای یافتن راه حلی به منظور کاهش این آمار، سر درگم اند؛ معضلاتی که بر پیکره پنتاگون افتاده و همچون موریانه در حال نابود کردن توان نظامی سردمدار استکبار است.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/