مشکلات مالی صندوق رفاه دانشجویان
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، صندوق رفاه دانشجویان یکی از ادارات زیرمجموعه سازمان امور دانشجویان وزارت علوم است که وظیفه حمایت از دانشجویان را از طریق ارائه خوابگاههای مناسب، ارائه تغذیه سالم و با کیفیت و ارائه انواع وامهای مختلف اعم از شهریه، ضروری، خرید کتاب و... برعهده دارد.
این صندوق براساس بودجهای که سالانه دولت به او پرداخت میکند و از محل درآمدهای اختصاصی تمام این هزینهها را تامین میکند، اما آن چیزی که این روزها بیشتر از همه این صندوق را به کانون توجه رسانهها تبدیل کرده است، واژههایی چون «نمیتوانیم بودجه سلف دانشگاهها را تامین کنیم»، «ساخت و تجهیز خوابگاه ممکن نیست» و در یک کلام «بودجه نداریم» است.
در این گزارش بررسی کردهایم از ابتدای سال تاکنون صندوق رفاه دانشجویان، سازمان امور دانشجویان، وزارت علوم و حتی روسای دانشگاهها چقدر به نبود تسهیلات و تاخیر در پرداخت آن و پایین آمدن سطح امکانات این بخش اذعان کردهاند.
بودجه صندوق رفاه برای تعمیر خوابگاهها کفایت نمیکند
منصور غلامی، وزیر علوم ۳۰ تیر ۱۳۹۸ در حاشیه مراسم تودیع و معارفه معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در جمع خبرنگاران به برنامه دانشگاهها در حوزه تعمیر و تجهیز سراهای دانشجویی همزمان با آغاز فصل تابستان اشاره میکند و میگوید: «دانشگاهها اقدامات و برنامههایی در همه بخشها اعم از سراهای دانشجویی در تابستان امسال در دست اجرا دارند که البته انجام این برنامهها قاعدتا به هزینه و سرمایهگذاری عظیمی نیازمند است. اغلب دانشگاههای بزرگ کشور که سابقه و پیشینه ساخت طولانیتری دارند، لازم است یکسری برنامهها در حوزه تعمیر و تجهیز فضاهای فیزیکی خود انجام دهند. بودجه صندوق رفاه دانشجویان برای تعمیر و تجهیز ساختمان خوابگاههای دانشگاهها بهخصوص دانشگاههای بزرگ کفایت نمیکند به همین جهت از ردیف بودجه تعمیر و تجهیز دانشگاهها برای این کار استفاده میشود. سال گذشته در تخصیص بودجه و اعتبار تعمیر و تجهیز خوابگاهها به دانشگاهها تاخیر صورت گرفت و بعضا نیز این تخصیصها تا پایان سال گذشته با مشکلاتی مواجه شد و نگرانی ما این است که در تابستان نتوانیم منابع مربوط به تعمیر و تجهیز خوابگاهها را تامین کنیم و همان حداقل برنامههایی که در دست اقدام داریم را نتوانیم به موقع انجام دهیم. انتظار ما این است که بودجه فعلی تعمیر و تجهیز خوابگاهها و ساختمانهای دانشگاهها در سال جاری به موقع تخصیص پیدا کند اما یقینا دانشگاهها نیز برنامههای خود را اجرایی میکنند و به راههایی که مختصر و در حد توان خود باشد، ورود کرده و در آن حوزه هزینههایی را صرف خواهند کرد.»
محدودیت منابع مالی صندوق برای انجام ماموریت
ناصر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم 10 تیر ماه در دیدار با مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها با تاکید به این مهم که صندوق رفاه دانشجویان تنها نهادی است که در وزارت علوم مستقیما مسئولیت رفاه دانشجویان را برعهده دارد، گفت: «صندوق رفاه دانشجویان از محل اعتبارات عمومی، دریافتی از بودجه مصوب و از محل واریز اجارهبهای سراهای دانشجویی و درآمدها، دانشگاهها را مساعدت میکند. تاکید بر جنبههای اصلی زیست دانشجویی و ایجاد امید به زندگی بهتر در جامعه هدف از جهتگیریهای اصلی صندوق است. لیکن محدودیتهای منابع مالی صندوق در انجام شایسته ماموریتها نیز از مشکلات ماست، بهگونهای که در حال حاضر در حوزه تعمیر و تجهیز و بهبود کیفیت سراها و آشپزخانههای دانشگاهها حدود ۸۰۰ میلیارد تومان، برای تامین هزینههای جاری تغذیه دانشجویی حدود ۴۵۰میلیارد تومان و برای پوشش صددرصدی وامهای دانشجویی با حدود هفت هزار میلیارد تومان کمبود بودجه مواجه هستیم.»
مشکلات مالی صندوق رفاه گریبان دانشجویان را گرفت
حسن بهنژاد، معاون دانشجویی دانشگاه تهران در گفتوگو با دانشجو در پاسخ به علت واریزنشدن وام دکتری دانشجویان دانشگاه تهران گفت: «متاسفانه دانشجویان به معاونت دانشجویی مراجعه نکردند که ما پیگیر این مشکل باشیم. تا جایی که مطلع هستیم تخصیصهای بودجهای صندوق رفاه انجام نشده و با مشکلات بودجه برای پرداخت این وامها مواجه هستیم. دانشجویان ثبتنامکننده وام در نوبت صندوق رفاه هستند و به تدریج برای تمامی دانشجویان پرداخت خواهد شد و جای نگرانی نیست.»
معاون دانشجویی دانشگاه تهران با اشاره به تخصیصهای سال جاری گفت: «متاسفانه بودجههای سه ماه دوم به دانشگاه ابلاغ نشده و مجبور شدیم برای هزینههای رفاهی دانشگاه از صندوق رفاه درخواست اعتبار کنیم. کار تعمیر و تجهیز خوابگاهها آغاز شده، اما به دلیل تخصیص پیدا نکردن بودجه و بدهیهایی که در حوزه دانشجویی داریم مشخص نیست این کار را با چه گستردگیای بتوانیم امسال انجام دهیم.»
مشکل تامین گوشت در برخی دانشگاهها
مجتبی صدیقی 14 فروردین 98 در گفتوگو با مهر درباره اینکه آیا تورم موجود در جامعه روی کیفیت غذای دانشجویی اثر گذاشته یا خیر، گفت: «در شروع سال تحصیلی ۹۷ با مشکل افزایش قیمت مواد غذایی روبهرو شدیم. این مساله باعث شد استفاده دانشجویان از فضای رستوران و غذاخوریها افزایش پیدا کند. مقداری هم در ابتدای ترم در تامین مواد اولیه با مشکل روبهرو بودیم که با هماهنگیای که با وزارتخانههای صنعت و جهاد کشاورزی صورت گرفت، اقلام اساسی با نرخ دولتی مصوب تامین شد و مقداری هم از سازمان هدفمندیها کمک گرفتیم و مشکل دانشگاهها را رفع کردیم. در نیمسال جدید تحصیلی نیز بحث تامین گوشت مطرح است. در برخی شهرها با کمبود مواجه هستیم که اخیرا صحبتهایی صورت گرفته و قول دادهاند رستورانهای دانشگاهها را تامین کنند و ما مشکلی نخواهیم داشت. در کیفیت غذا نیز در سال ۹۷ مشکلی نداشتیم، درباره افزایش قیمت غذای دانشجویی در سال ۹۸ نیز اگر افزایشی داشته باشد درصد اندکی خواهد بود که هر ساله انجام میشود تا دانشجویان نیز متحمل سختی نشوند.»
افزایش دانشجویان در غذاخوریها به علت گرانی
ناصر مطیعی 26 خرداد در هشتمین نشست معاونان دانشجویی دانشگاههای منطقه هشت در دانشگاه باهنر کرمان با بیان اینکه همه سازمانها و نهادها، در بحث تغذیه و تامین خوراک سالم مسئول هستند، میگوید: «درحال حاضر کار در غذای دانشجویی به مراتب سختتر از گذشته است. تا قبل از تحولات قیمت در حوزه بازار در اکثر دانشگاهها درصد غذاخوریها حدود ۶۰ درصد بوده است، اما هماکنون به ۸۰ درصد و در مناطق محروم به ۹۰ درصد رسیده است، با این حساب درصد و جمعیت دانشجویان در غذاخوری دانشگاهها افزایش یافته است، در چنین شرایطی تامین غذای دانشجویی سخت است که همه باید در این حوزه کمک کنند تا از این دوره عبور کنیم، البته با وزیر صمت روی ضرورت تامین اقلام اساسی دانشجویان صحبت شده و قولهای مساعدی در این حوزه داده شده است. همچنین کارگروهی در صندوق رفاه تشکیل شده که دستور کار آن شناسایی و عملیاتی کردن سازوکارهای کاهش هزینههای غذا در دانشگاههاست.»
مطیعی در این نشست با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۱۴میلیون پرس غذا در دانشگاههای کشور طبخ و توزیع میشود، میگوید: «بیش از هزار و ۱۷۰ میلیارد تومان در زمینه طبخ غذای دانشجویان هزینه و هزینه کمی نیز از سوی دانشجویان پرداخت میشود که حدود ۹۰۰میلیارد تومان آن را دانشگاهها باید پرداخت کنند. حدود ۶۰۰ میلیارد تومان برای بخش رفاهی دانشگاهها از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص داده شده که متاسفانه حوزه غذا جداگانه دیده نشده است. به نهادهای تصمیمگیر دولت یادآوری میشود حوزه غذای دانشجویی خطقرمز نظام است و همه در این شرایط اقتصادی کشور باید کمک کنند.»
تلاش میکنیم دانشگاهها به مشکل بودجه برنخورند
منصور غلامی، وزیر علوم 18 تیر 98 در نشست روسای دانشگاهها و موسسات پژوهشی و فناوری که با موضوع هماندیشی دانشگاه و دولت در شرایط تحریم در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شده بود، درخصوص احتمال کاهش بودجه دانشگاههای کشور در گفتوگو با «فرهیختگان» میگوید: «با توجه به روشن بودن میزان هزینههای دانشگاهها، تلاشمان این است که دانشگاهها با کاهش بودجه مواجه نشوند و سعی میکنیم معافیتی برای آنها در نظر گرفته شود، امیدواریم مدیریت بودجه دانشگاهها با توجه به مشکلات مالی و تورمی که وجود دارد، بهگونهای باشد که بتوانند از پس هزینههای دانشگاه بربیایند و ما هم بتوانیم کمکی به دانشگاهها داشته باشیم. سال گذشته وزارت علوم بخشی از بودجههای دانشجویی را تامین کرد و تلاشمان این است که امسال هم از سازمان برنامه و بودجه منبع مالی دریافت کرده و به دانشگاهها کمک کنیم. در تلاش هستیم این مبلغ را از سازمان برنامه و بودجه دریافت کنیم که تا قبل از آغاز سال تحصیلی به حساب دانشگاهها واریز شود.»
استفاده از بودجه آموزشی و پژوهشی برای سلف و خوابگاه
مجتبی صدیقی، معاون وزیر علوم و رئیس جدید سازمان امور دانشجویان نیز در گفتوگویی که قبلا در «فرهیختگان» منتشر شده است، میگوید: «دغدغههای مختلفی وجود دارد که حتما در آغاز سال تحصیلی کار را سختتر خواهد کرد. برای تامین مواد اولیه غذایی دانشگاهها، طبیعتا همکاری وزارت صنعت و وزارت جهاد کشاورزی بهمنظور تامین اقلام میتواند در حل این مشکل موثر باشد. قبول دارم یارانهای که برای مواد غذایی و پخت غذا در دانشگاهها پرداخت میکنیم، با توجه به شرایط جدید کفایت نمیکند و طبیعی است دانشگاهها مجبورند از بخشهای دیگر کم کرده و در این حوزه هزینه کنند. من فکر میکنم توجه اقشار دانشگاهی به شرایط ویژه اقتصادیای که داریم باعث میشود سطح مطالبات را بتوانیم کنترل کنیم. امیدواریم وزارت علوم در سال تحصیلی جدید به ما کمک کرده و سهمیههای مورد نیاز دانشگاهها را تامین کند. حساسیت لازم در دانشگاهها برای برآورده کردن نیازهای صنفی دانشجویان وجود دارد و حتی در برخی دانشگاهها با استفاده از اعتبارات آموزشی و پژوهشی رستورانها را باز نگه داشتند.»
منبع:فرهیختگان
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/