دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 تير 1398 - 10:27
عضو کمیسیون حقوقی مجلس:

بخش مهمی از مجلس را دولت در اختیار گرفته است/ نسل امروز؛ پرچم دار مبارزه با فساد

عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی گفت: در زمینه نظارت در مجلس ضعف وجود دارد؛ زیرا بخش مهمی از خانه ملت را دولت در اختیار گرفته است.
کد خبر : 401209

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، برنامه نسل امروز هفتم تیر ماه سال جاری با موضوع فساد «آسیب‌‍شناسی روش‌های مبارزه با فساد» با حضور محمد دهقان عضو کمیسیون حقوقی و نماینده مردم طرقبه در مجلس شورای اسلامی به عنوان میهمان ویژه، محمدعلی الفت‌پور نویسنده و پژوهشگر به عنوان میهمان نسل امروزی و حجت‌الاسلام حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی به عنوان میهمان نسل دیروزی و اجرای امیرابراهیم رسولی به روی آنتن شبکه پنج سیما رفت.


محمد دهقان که به عنوان میهمان ویژه در این برنامه حضور داشت، اظهار کرد: در موضوع فساد نواقص و مشکلات جدی وجود دارد و از طرفی زحمات زیادی هم از سوی سه قوه در این زمینه کشیده شده است از این‌رو نمی‌توان زحمات گذشته را نادیده گرفت و باید کارهایی که انجام شده عنوان شود تا همه بدانند پایه نظام جمهوری اسلامی مبارزه با فساد و تحقق عدالت است.


وی ادامه داد: اصل انقلاب اسلامی به فرموده امام خمینی(ره) عدالت است و قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران در اصول مختلف بر عدالت و شفافیت تأکید دارد.


عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: به تدریج و به‌ويژه بعد از جنگ، فضای کشور به گونه‌ای رقم خورده است که علی‌رغم سازندگی که در کشور صورت گرفته، به‌دلیل برخی از بی‌انضباطی‌ها و عدم شفافیت‌ها بعضی از مسئولان کشور دچار فساد شده‌اند، البته قبل از آنکه دچار فساد شوند، آنها درگیر زندگی‌های اشرافی و دور شدن از مردم شده‌اند.


دهقان با اشاره به اینکه فضای سازندگی که آن زمان در کشور شروع شد آفت‌‎هایی نیز داشت، افزود: برخی از مسئولان هم این اندازه از فساد برایشان عادی شده بود و مجموعه‌ای از شرایط ازجمله سلطه فرهنگ غربی از یک‌سو و از سوی دیگر عدم به‌کارگیری لوازم مدیریت در داخل کشور اثر گذاشت و فساد موجب ناامیدی مردم شد.


وی با تأکید بر اینکه قوه قضائیه در این مدت تلاش‌هایی در جهت مبارزه با فساد کرده و مجلس شورای اسلامی گام‌هایی را در جهت شفافیت و مبازره با فساد برداشته است، گفت: دولت‌ها هم ادعاهایی مبنی بر مبارزه با فساد را دارند.


نماینده مردم طرقبه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وضعیت موجود را در زمینه مبارزه با فساد قانع‌کننده نمی‌بینم و باید تحولی در این زمینه صورت بگیرد و تحول ساختاری نیز ضرورت دارد.


وی بیان کرد: دغدغه فساد، دغدغه نسل امروز نیست، بلکه نسل ديروزی‌ها بیشتر دغدغه فساد را دارند؛ زیرا ما برای کشور جنگیدیم و با جان خود از کشورمان دفاع کردیم.


دهقان گفت: برای گرفتن وام پنج میلیونی نسل امروزی‌ها به سختی می‌توانند شرایط دریافت آن را مهیا کنند، اما هستند کسانی‌که به راحتی وام‌های کلان می‌گیرند.


عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه مکانیزمی برای جلوگیری از فساد باید در نظر گرفته شود؟ گفت: مهمترین راه مبارزه با فساد شفافیت است، البته در ابعاد مختلف باید پیگیری شود و رژیم مالی شفاف برای بررسی وضعیت مالی مسئولان کشور باید در نظر گرفته شود؛ زیرا برخی از مسئولان هم متهم به سوءاستفاده از موقعیت خود هستند.


وی تصریح کرد: به قولی برخی از مسئولان با دست خالی وارد نظام شدند و با دست پُر و ثروت‌های چند هزار میلیاردی از نظام خارج می‌شوند و طلب‌کار نیز هستند. در این روزها می‌بینیم که فردی 30 سال وزیر و یا معاون وزیر بوده طلب‌کار هست و ده‌ها شرکت تجاری در حوزه مسئولیتش داشته است، برای اینکه این افراد طلب‌کار نشوند باید بررسی شود فرد قبل از مسئولیتش چه‌قدر ثروت داشته است و پس از آن چه‌قدر اموال دارد.


نماینده مردم طرقبه در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: قانون بررسی اموال مسئولان در مجلس هفتم تصویب شد، اما شورای نگهبان تحت تأثیر فضایی که در کشور به وجود آمده، اعلام کرد، خلاف قانون اساسی است.


وی افزود: در اصل 142 به‌صورت مثالی آورده شده که اموال رهبر، رئیس‌جمهور، وزرا، معاونان و فرزندانشان و همسرانشان قبل و بعد از خدمت باید رسیدگی شود که به ناحق افزایش پیدا نکرده باشد، اما این اصل محدود بود و به خوبی اجرا نشد؛ چراکه به فرزندان برخی از مسئولان اتهاماتی وارد شده است.


دهقان بیان کرد: طرح جامعی با همکاری سازمان بازرسی کل کشور و وزارت اطلاعات در سال 85 نوشته شد و با هیئت رئیسه وقت مجلس وقت هماهنگی صورت گرفت و دو مرتبه در صحن مجلس مطرح و بار اول رد شد.


عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه نسل امروز باید بداند علت مخالفت تعدادی از نمایندگان با این طرح این نیست که همه آنها فاسد هستند، ادامه داد: دلیل مخالفت نمایندگان نسبت به این طرح این بود که به خاطر نماینده شدن آنها، فرزندانشان چه گناهی کرده‌اند.


وی افزود: در بُعد فرهنگی نیز هیچکس دوست ندارد که حتی اطرافیانش متوجه شوند که چه‌قدر اموال دارد. همچنین نگاه غلطی مبنی بر اینکه اصل بر برائت است وجود دارد، نقطه غلط در موضوع حکومت‌داری و حقوق عمومی است که باعث شده طرح‌های ضدفساد و شفافیت به نتیجه نرسد.


دهقان با بیان اینکه در مبارزه با فساد عقب هستیم البته نه اینکه کاری صورت نگرفته است، گفت: شفافیت یکی از راه‌های مقابله با فساد است و چند قانون در این زمینه تصویب شده که می‌توان به تصویب طرح مقابله با فساد، ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد در مجلس هفتم اشاره کرد، اما اجرا نشد.


عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت‌ها قانون را اجرا نکردند، اما مجلس باید نظارت داشته باشد، در واقع دولت‌ها ادعاهایی در این زمینه دارند، اما در زمان اجرا نظارت گریز می‌شوند، ادامه داد: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شعارهایی می‌دهند و رئیس‌جمهور می‌شوند و در مقابل مردم هم مجلسی هم‌سو با رئیس‌جمهور طراحی می‌کنند.


وی با اشاره به اینکه مجلس ناظر است و نه نماینده مجلس، گفت: طبق قانون اساسی ناظر سازمان بازرسی کل کشور است و اگر هر نقصی در کشور در زمینه نظارت وجود دارد، سازمان بازرسی کل کشور باید پاسخگو باشد چون مسئول حُسن اجرای همه قوانین در کشور است و این سازمان نظارت عام دارد، اما مجلس نظارت عام ندارد.


دهقان با بیان اینکه در قانون اساسی چهار راه برای مجلس در زمینه نظارت قرار داده شده است، بیان کرد: در زمینه نظارت در مجلس ضعف وجود دارد؛ زیرا بخش مهمی از مجلس را دولت در اختیار گرفته است. در طرح مبارزه با فساد 51 ماده در نظر گرفته شده، درباره رانت ماده‌ای در قانون مجازات اسلامی بوده، اما به صورت صریح تعریف نشده است و حمایت از فرد افشاکننده فساد، شهود، قضات در این ماده نیز تعریف شده است.


وی تصریح کرد: کسانی در مجلس با طرح مبارزه با فساد مخالف هستند و به‌دلیل بهانه مشخص نشدن بار مالی، آن را از دستور کار مجلس خارج کردند، البته در ماده 51 بار مالی آن دقیق پیش‌بینی شده بود و یکی از نمایندگان جریان مقابل ما بدون اینکه طرح را بخواند تذکر داد، بار مالی این طرح تعیین نشده است از این رو رئیس جلسه که نایب رئیس مجلس نیز بود اعلام کرد بار مالی آن مشخص نشده است.


عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: برخی‌ها معتقدند دستگاه‌های موازی برای مبارزه با فساد نباید ایجاد کرد، اما مبارزه با فساد مستلزم دستگاه و تشکیلاتی است که کار پلیسی و قضایی را به صورت هماهنگ انجام دهد که در کشور ما چنین دستگاهی وجود ندارد و فقط سازمان بازرسی کل کشور است که اختیار کار پلیسی و قضایی ندارد.


وی با بیان اینکه بخش مهمی از مسئولان کشور افراد سالم هستند و این باید گفته شود، گفت: باید همانند آرای شفاف در مجلس که هر نماینده‌ای که بخواهد رأی خود را شفاف اعلام می‌کند، افراد نیز می‌توانند با ایجاد سازمان‌های مردم‌نهاد (NGO) میزان اموال خود را اعلام کنند.


دهقان خاطر نشان کرد: تشکل‌های دانشجویی در حال حاضر مرده‌اند، اما باید نسل‌ امروز و دانشجویان جدی وارد میدان شوند و پرچم عدالت در دستانشان باشد.


الفت‌پور: کارنامه موفقی در زمینه مبارزه با فساد نداریم


محمدعلی الفت‌پور به عنوان مهمان نسل امروزی گفت: در مورد فساد بیشتر از اینکه عملی صورت گیرد، درباره آن صحبت شده است.


وی ادامه داد: رسانه‌های مختلف به مسئله فساد می‌پردازند و مسئولان در جایگاه‌های مختلف دغدغه فساد را دارند، ولی توقع نسل‌ امروز را در مسئله فساد برطرف نمی‌کند.


این کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه کارنامه موفقی در زمینه مبارزه با فساد نداریم و باید دلایل آن بررسی شود، بیان کرد: موضوع فساد فقط به مسئولان باز نمی‌گردد، بلکه دلایل دیگری نیز دارد.


الفت‌پور تأکید کرد: مسئله فساد یک دلیل پُررنگ اجتماعی دارد و در کشورهای مختلف دنیا فرهنگ آنها به این صورت است که در مورد فساد شفاف‌تر و دقیق‌تر صحبت می‌کنند و با دغدغه بیشتری به آن می‌پردازند.


وی اظهار کرد: سازوکارها در زمینه فساد خیلی ضعیف است و مردم هم باید بیشتر در این زمینه ورود کنند، اما در حال حاضر مردم بیشتر تماشاگر شدند.


پژوهشگر سیاسی در مورد اصل برائت‌خواهی برخی از مسئولان گفت: بسیاری از نسل اولی‌ها برای کشور زحمات زیادی کشیده‌اند، اما در حال حاضر کارنامه فسادی که وجود دارد مربوط به نسل اولی‌هاست و لزوماً باید نسل‌ اولی‌ها در این زمینه پاسخگوی اصلی باشند؛ چراکه جوانان خیلی سرمنشأ امور قرار ندارند.


وی بیان کرد: اصل برائت جزء سازوکارهاست و اگر این سازوکارها، ساختارها و قوانین اصلاح نشود هر کسی مقدس‌تر از این افراد نیز سر کار باشد، ممکن است راه اشتباه برود.


الفت‌پور گفت: فساد لایه‌های دیگری دارد به جزء این مباحثی که در مورد وضعیت مالی مسئولان وجود دارد؛ زیرا ساختارها فسادزا هستند و افراد از رانت استفاده می‌کنند و می‌دانند چه کالایی در چه موقعی ارزان و یا گران می‌شود و روی آن مانور می‌دهند.


کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه مسئول اول در مبارزه با فساد دولت است؛ زیرا مجری قوانین و تصمیم‌گیرنده است، افزود: در مرحله بعد قوه قضائیه و مجلس عهده‌دار هستند، کارهای زیادی از سوی این دو نهاد صورت گرفته، اما ایراداتی نیز دارند.


وی تصریح کرد: کارهایی در زمینه مبارزه با فساد باید صورت گیرد؛ ازجمله اصلاح سازوکارها، جوان‌گرایی، حمایت از افرادی که قرار است در مبارزه با فساد کار درست و دقیق انجام دهند.


این پژوهشگر سیاسی بیان کرد: در فضای اجتماعی ادبیاتی شکل گرفته که فساد همه‌گیر و سیستماتیک است، البته فساد سیستماتیک وجود ندارد؛ زیرا عقلا ممکن نیست. مسئولان از همه جریانات سیاسی هستند و خیلی هم با هم خوب نیستند از این‌رو نمی‌توان گفت از بالا تا پایین نظام اهل تبانی و فساد هستند.


الفت‌پور ادامه داد: عملکرد در این حوزه نشان می‌دهد که قوه‌ قضائیه سراغ یک جناح خاص نرفته است و افکار عمومی معتقدند که در حدود سه سال گذشته بهتر عمل شده و به سراغ همه جریانات رفته است.


وی با بیان اینکه ماجرای فساد سیستماتیک طراحی یک جریان خارجی است که در مسئله مبارزه با فساد ناامیدی ایجاد کند، گفت: اگر ماجرای مبارزه با فساد توسط مسئولان و افراد دغدغه‌مند پیگیری نشود، رسانه‌های خارجی پیشرو می‌شوند و در یک پرونده 50 دروغ دیگر هم مطرح می‌کنند و مردم هم باور می‌کنند از این‌رو هر حرفی این رسانه بزند، فکر می‌کنند درست است.


کارشناس مسائل سیاسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نسل‌ امروزی‌ها در مقابله با فساد چه تکلیفی دارند؟ گفت: قاعدتاً نسل‌ امروز در حوزه مبارزه با فساد همان‌طور که رهبر معظم انقلاب در دیدار با یکی از تشکل‌های دانشجویی گفتند، باید عدالت را مطالبه کنند و باید به صورت ساختارمند و روش‌مند جلو روند، اما از حرکت‌های احساسی جلوگیری کنند.


الفت‌پور با بیان اینکه دچار آفت رودربایستی هستیم و این آفت باید برداشته شود و به مسئله فساد دقیق‌تر نگاه کنیم؛ زیرا فساد همه سازوکار کشور را درگیر نکرده است، خاطرنشان کرد: میزان درآمد جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تاکنون نسبت به فساد کشف شده، یک به 140 هزار است، اما افکار عمومی معتقد که سازوکار فاسد است و دیگر نمی‌توان کاری کرد.


حجت‌الاسلام حسینیان: ارزش دادن به صاحبان ارزش از فساد می‌کاهد


حجت‌الاسلام روح‌الله حسینیان نیز که به عنوان مهمان نسل ديروزی در این برنامه حضور داشت، اظهار کرد: هیچ‌گاه به حکومت به دیدگاه طعمه نگاه نکردیم و همیشه خودمان را مدیون مردم انقلابی و انقلاب می‌دانستیم و آرزوی سربلندی اسلام را داشتیم.


وی ادامه داد: از ابتدا تلاش ما بر این بوده است که مسائل مالی در زندگی رعایت شود، البته قبول ندارم که درباره بنده شایعه‌ای نبوده، اما مردم در ادامه متوجه می‌شوند که دروغ بوده است.


رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی تصریح کرد: پسرم با اتوبوس به شهرستان می‌رفت و با فرد کنارش صحبت کرده و او باورش نمی‌شد، پسر بنده با اتوبوس به سفر برود، خانواده‌ام هنوز هم با اتوبوس به سفر می‌روند.


وی ادامه داد: در فضای فعلی جامعه به موضوع آقازادگی دامن هم می‌زنند، البته مقداری هم واقعیت دارد از سوی دیگر خیلی از خانواده‌ها رعایت نمی‌کنند و فرزندانشان در کارهای بزرگ اقتصادی شرکت می‌کنند و دارای کشتی و شرکت‌های تجاری بزرگ نیز هستند.


حسینیان اظهار کرد: وقتی فرزند مسئولی مشکلی داشته باشد قطعاً در ادارات آقازادگی اثر خودش را دارد، درحالی‌که برای مردم امر بسیار پیش پا افتاده، ماه‌ها طول می‌کشد. اگر کسی مراعات نکند قطعاً فساد رخ می‌دهد.


رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی درباره راهکارهایی برای جلوگیری از فساد در جامعه گفت: یکی از راه‌ها این است که به صاحبان ارزش، ارزش قائل شویم. وقتی در کشوری بین کسی که درست زندگی می‌کند با کسی که از موقعیتش سوءاستفاده می‌کند فرقی نیست قطعاً بسیاری گله‌مند می‌شوند.


حسینیان با تأکید بر اینکه باید نظارت هم بر عملکردها وجود داشته باشد، گفت: فساد در حکومت حضرت علی(ع) هم اتفاق می‌افتاد، اما نظارت هم بوده است.


وی بیان کرد: باید فضا را کنترل کنیم و مطبوعات حقیقت را بنویسند و در فضای مجازی دروغ نگویند و با آبروی افراد بازی نکنند، اما اگر جرمی ثابت شد به‌طور جدی برخورد شود.


رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه یکی از ارکانی که در نظام غربی مؤثر عمل می‌کند و جلوی فساد را می‌گیرد، مطبوعات است و نباید با مطبوعات سخت‌گیرانه برخورد کنیم، تأکید کرد: مطبوعات می‌تواند بازوی پُرتوان حکومت در مقابله با فساد باشد.


حسینیان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در سال‌های مسئولیت‌تان موقعیت فساد پیش آمده که از آن دوری کنید؟ گفت: در سال‌های مسئولیتم خیلی موقعیت فساد پیش آمد، شرکت بزرگ و اثرگذار در اقتصاد کشور با مشکلات اداری و مالی مواجه شده بود، وقتی نماینده مجلس بودم با وزیر مربوطه صحبت کردم، مدیرعامل شرکت گفت اجازه می‌دهید 20 درصد کارخانه را به نام شما کنیم، در مقابل گفتم این حرف را نزنید؛ زیرا وظیفه‌ام را در مقابل اقتصاد کشور انجام دادم.


وی خاطرنشان کرد: همه تلاش‌هایی که برای جلوگیری از فساد می‌شود، کارساز است و هیچ‌کس هرگز ناامید نشود؛ چراکه انقلاب راه خودش را با قدرت طی می‌کند و هر مانعی را از سر راهش برخواهد داشت.


انتهای پیام/4079/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب