ایران از امارات به جرم معاونت در تجاوز پهپاد آمریکایی به شورای امنیت شکایت کند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، در نخستین ساعات بامداد (پنجشنبه ۳۰خرداد) یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف شلیک پدافند نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد.
این پهپاد با آتش سامانه پدافند موشکی «سوم خرداد» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد هدف قرار گرفت و ساقط شد. «سوم خرداد» سامانهای موشکی با قابلیت تحرک بالاست که در سال ۱۳۹۳ توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رونمایی شد.
پهپاد «نورثروپ گرومن آر کیو-۴ گلوبال هاوک» ساخت شرکت نورثروپ گرومن است که توسط نیروی هوایی و دریایی آمریکا به عنوان یک هواپیمای شناسایی بکار برده میشود. این هواپیما معروف به «عقاب جهانی» است. خبرگزاریها و شبکههای خبری معتبر خارجی بلافاصله این خبر را پوشش داده و گزارش و تحلیلهای زیادی درباره این حمله مقتدرانه نوشتند.
به دنبال اقدام تجاوزکارانه یک فروند پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران از مبدأ یک پایگاه نظامی آمریکا در امارات، کاردار این کشور امروز از سوی وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید کشورمان به وی ابلاغ شد.
رئیس اداره خلیج فارس وزارت امور خارجه کشورمان تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران ارائه تسهیلات به نیروهای بیگانه را برای هرگونه تعرض به قلمرو آبی، خاکی و فضایی ایران نمیپذیرد و کشورها نمیتوانند در اینگونه موارد از خود سلب مسئولیت کنند. بررسی شکایت ایران از آمریکا و کشورهای همپیمان وی برای ارائه مسیر جهت تجاوز به ایران میتواند در سازمانهای بینالملل بررسی و طرح دعوی شود.
در همین زمینه هم جنيدی، معاون حقوقی رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه اقدام پهپاد جاسوسی آمریکا پیگیری حقوقی میشود، گفت: «اقدام آمریکا در فرستادن پهپاد جاسوسی به مرزهای هوایی ایران، نقض حقوق بینالملل از سوی واشنگتن است و اقدامات حقوقی در این زمینه انجام خواهد شد.» وی افزود: «تعرض به مرزهای آبی، خاکی و هوایی در هیچ حال قابل قبول و تحمل نیست ولی در همه حال باید مراقب بود و همه تلاشهای لازم برای احتراز از وقوع جنگ به عمل آید».
مسعود اخوانفرد، در مورد ابعاد و پیگیریهای حقوقی ایران در مجامع بینالمللی در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاستخارجی گروه بینالملل خبرگزاری آنا، اظهار کرد: «موضوع سرنگونی پهپاد آمریکا توسط سپاه پاسداران در خلیج فارس بار دیگر جهان را به شوک عمیق فرو برد و سبب توجه دوباره به آموزههای دینی در عرصه بینالملل با نگاه انقلابی شد. موضوع اساسی این است که آیا در این رابطه جمهوری اسلامی ایران حق داشت یا خیر؟»
وی با بیان اینکه در عرصه حقوق بینالملل، کشورها در مرزهای جغرافیایی خودشان دارای استقلال هستند و این تمامیت ارضی قابل خدشه توسط هیچ کشور یا نیروی نظامی موجود خارجی نیست، تصریح کرد: «جمهوری اسلامی ایران در موضوع نفوذ و تجاوز پهپاد آمریکایی به داخل خاک خود، حق دفاع داشته است؛ اگر از نگاه حداقلی یعنی دفاع مشروع هم به این موضوع نگریسته شود، باز ایران باید از اراضی خود در مقابل دشمنان حفاظت کند».
استاد حقوق بینالملل با تأکید بر اینکه طبعاً امنیت منطقه خلیج فارس و غرب آسیا برعهده کشورها و مردم همین منطقه است، افزود: «آمریکا و تازهواردان حق دخالت در امور کشورهای منطقه را ندارند و هیچ توجیهی هم برای حضور آنها در خاورمیانه وجود ندارد».
اخوانفرد نکته دوم در این باب را از منظر حقوقی تجاوز پهپاد آمریکایی بررسی کرد و افزود: «در کنوانسیونهای بینالمللی از جمله کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب 1966 میلادی یا معروف به میثاقین، حق دفاع از متجاوز مشخص شده و در منشور سازمان ملل متحد هم حق دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی دیده شده است».
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران میتواند از آمریکا و کشورهایی که سبب این تجاوز شده و به پهپاد آمریکایی مسیر ارائه دادهاند و به نوعی معاونت در این تخلف و جرم آشکار بینالمللی دارند، نظیر امارات در سازمانهای بینالمللی و شورای امنیت سازمان ملل متحد طرح شکایت و دعوی کند، اضافه کرد: «همچنین انتظار این است که دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی و وزارت خارجه در این زمینه کارهای زیادی را انجام دهد».
رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان کشور با بیان اینکه نکته دیگر در این رابطه این است که انتظار داریم کرسیهای حقوقی در داخل و خارج از کشور برای مقابله با تجاوزهای آمریکا در منطقه فعال شوند، خاطرنشان کرد: «ایران از دولت امارات به جرم معاونت در تجاوز پهپاد آمریکایی به ایران طرح دعوی کند».
انتهای پیام/4106/4082/
انتهای پیام/