هنگکنگ، اهرم جنگ آمریکا علیه چین
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، اعتراضات چند روز گذشته در هنگکنگ یادآور اعتراضاتی است که پنج سال قبل در این منطقه کوچک در جنوب چین افتاده بود. اعتراضات در آن موقع به این دلیل بود که پکن با وجود قبول انتخاب رئیس اجرایی این منطقه با رأی مردم، این انتخابات را مشروط به تأیید فهرست نامزدهای انتخاباتی کرد. معترضان هنگکنگی که این شرط پکن را نقض آزادی انتخاب خود میدانستند، در مخالفت با آن به خیابانها ریختند که به دلیل در دست داشتن چتر، اعتراضات آنها به «انقلاب چتر» شهرت پیدا کرد. انقلاب چتر بیش از دو ماه و نیم طول کشید و در نهایت هم به نتیجهای نرسید و پکن توانست حرف خود را به کرسی بنشاند، اما اعتراضات این چند روز نتیجهای متفاوت در پی داشت و این بار، پکن از حرف و درخواست خود عقبنشینی کرده است. به نظر میرسد که علاوه بر کم و کیف اعتراضات اخیر، شرایط بینالملل نیز در این عقبنشینی پکن بیتأثیر نبوده است.
اعتراضات اخیر بر سر لایحهای شکل گرفت که دولت محلی هنگکنگ در ماه فوریه سال جاری تنظیم کرده بود. این لایحه اصلاحیهای بر قوانین استرداد مجرمین است و به دولت محلی اجازه استرداد به کشورهایی را میدهد که حتی با آنها توافقی صورت نگرفته و در این میان، استرداد مجرمین به پکن بیش از هر چیز دیگری سر و صدا به راه انداخت. لازم به ذکر است که هنگکنگ با ۲۰ کشور جهان قرارداد استرداد مجرمین دارد که بریتانیا و آمریکا از جمله همین کشورها هستند، اما تاکنون با چین قراردادی در این زمینه نداشته و تصویب این لایحه میتوانست راه برای استرداد مجرمین مورد نظر چین به پکن را باز کند. اعتراضات به این لایحه تا آنجایی بالا گرفت که طی روزهای یک شنبه و دو شنبه به سطح بیسابقه میلیونی رسید و حتی گفته میشود که از جمعیت ۷ میلیونی این جزیره، بیش از ۲ میلیون نفر در تظاهرات روز دو شنبه شرکت داشتند. این میزان بالا از معترضان تفاوت قابل توجه اعتراضات اخیر با انقلاب چترها بود که برای جلوگیری از افزایش اعتراضات، پکن صلاح کار را در این دید تا با عقبنشینی و پذیرش تعلیق این لایحه، اوضاع را آرام کند. به همین جهت است که خانم کری لم، به دلیل درخواست این لایحه از مردم عذرخواهی کرد و تعلیق آن را اعلام کرد، هرچند که به نظر میرسد دست کم برخی از معترضان به این حد قانع نشده و حالا خود او را هدف گرفتهاند و با ادامه اعتراضات به دنبال برکناری او از قدرت هستند.
وجه دیگر اعتراضات اخیر شرایط جاری در عرصه بینالمللی است که چین در این شرایط متحمل جنگ بیسابقه تجاری با آمریکا شده، جنگی که به جنگ تعرفهها شهرت پیدا کرده است. این جنگ تجاری یا جنگ تعرفهها از ژوئیه سال گذشته میلادی شروع شد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، آغازگر آن با اعمال ۳۴ میلیارد دلار تعرفه گمرکی بر واردات کالاهای چینی بود. هرچند که چین پاسخ این کار را با وضع تعرفه بر واردات کالاهای آمریکایی به چین داده، اما کار به این حد ختم نشد و هر دو طرف چندین بار با وضع تعرفههای تازه به جنگ طرف مقابل رفتهاند. در این بین، هنگکنگ به دلیل اهمیت مراکز مالی و بانکداری حکم خط مقدم را برای چین در این جنگ دارد و معلوم است که پکن در گیرودار این جنگ تمایلی به تشنج این اوضاع ندارد.
به همین جهت است که پکن حاضر شده با عقبنشینی از لایحه استرداد مجرمین، وضعیت را در این جزیره آرام کند تا اینکه بتواند جنگ تجاری خود با واشنگتن را مدیریت کند. در مقابل، تشنج اوضاع هنگکنگ کمک قابلتوجهی به واشنگتن است که میتوان دخالت آمریکا در اعتراضات اخیر را از این وجه تحلیل کرد چنان که پکن نتوانست این دخالت را تحمل کند و در نهایت مجبور شد تا با فراخواندن رابرت فوردن، نفر دوم سفارت آمریکا در پکن، با زبان دیپلماتیک شکایت خود را به واشنگتن بگوید. روشن است که آمریکا به سادگی دست از هنگکنگ برنخواهد داشت تا از آن به عنوان اهرم فشار در جنگ تجاریاش با پکن استفاده کند، اما به نظر میرسد که پکن به جای شدت عمل بیشتر به دنبال آرام کردن اوضاع در هنگکنگ است تا آمریکا نتواند از این اهرم در جنگ با پکن استفادهای بکند.
منبع:جوان
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/