اتهامزنی به ایران رافع ابهامات در خصوص شواهد آمریکا نیست
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از بلومبرگ، دونالد ترامپ پس از حادثه مشکوک حمله به دو نفتکش در دریای عمان اظهار کرد که «ایران این حمله را انجام داد» و متحدان واشنگتن و برخی کارشناسان تا حد زیادی با این روایت موافقاند اما این اتهام زنی، ابهامات در خصوص قوت شواهدی که کاخ سفید در این خصوص ارائه کرده است را برطرف نخواهد کرد.
در آمریکا، پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع این کشور دراینباره گفت که ارتش آشکارا نیازمند «طرحهای احتمالی در صورت وخامت اوضاع است» اما سناتور برنی سندرز، یکی از نامزدهای پیشتاز ریاست جمهوری اظهار کرد: «این حادثه نباید بهعنوان مستمسکی برای جنگی که فاجعهای مطلق برای آمریکا، ایران، منطقه و جهان خواهد بود، مورد سوءاستفاده قرار گیرد.»
در بعد بینالمللی، انگلیس نیز اعلام کرده که «تقریباً مطمئن» است که ایران در پشت حمله به تانکرهای نفتکش در نزدیکی تنگه هرمز بوده و افزوده است: محتمل نیست که کشور دیگری آن را انجام داده باشد. این در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات مستقل درباره زوایای این حادثه شده چراکه «دانستن حقیقت بسیار مهم است.»
درحالیکه ایران مسئولیت انجام این حملات را رد میکند، کاخ سفید ویدئو و عکسهایی را از سوی سنتکام منتشر کرده که یک قایق در کنار یک کشتی بزرگتر که سوراخی روی آن مشاهده میشود، قرار دارد. آمریکاییها میگویند که این ویدئو نشان میدهد که نیروهای ایرانی در حال جدا کردن یک مین چسبان، نوعی از مین که بهوسیله آهنربا به بدنه کشتی میچسبد، بودهاند اما رئیس ژاپنی شرکتی که مالک کشتی است میگوید شانس اینکه مین باعث انفجار شده باشد «صفر است» زیرا «شیء پرندهای که بر فراز کشتی حرکت میکرده، به آن آسیبزده است.»
استاد سیاستهای خاورمیانه در دانشکده اقتصاد لندن نیز معتقد است که «علیرغم شواهد حمایتی که ارتش آمریکا منتشر کرده، هیچ آتشباری یا اثری از (حمله ایران) وجود ندارد. آیا رهبران ایران تا این حد بیملاحظه هستند که بهانه به دست تندروهای کاخ سفید بدهند یا وارد افزایش تنشی حسابشده اما خطرناک علیه متحدان آمریکا در منطقه شدهاند؟»
آمریکا ایران را مسئول حمله به تانکرهای نفتکش میداند و از سوی دیگر نیز ترامپ مدعی شده که اعمال تحریمهای سنگین بر صادرات نفت ایران و خروج از برجام، جمهوری اسلامی را سر به راه کرده است اما توماس جونیو استادیار امور عمومی و بینالملل دانشگاه اتاوای کانادا چنین عقیدهای ندارد. وی معتقد است که در حال حاضر، آمریکا احتمالاً «درباره مذاکره جدی در خصوص دستیابی بهنوعی توافق، جدی نیست» و ایران هم نمیخواهد در چنین شرایطی با واشنگتن گفتگو کند.
جونیو در پایان تأکید کرد که محتملترین نتیجه، نوعی سردرگمی با افزایش تنشهایی است که هر از گاهی رخ میدهد و ریسک ماجرا اینجاست که یک جرقه میتواند به تنشی ناخواسته منتهی شود.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/