دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 شهريور 1394 - 15:51

مراقب آلزایمر در مطب دندانپزشکی باشید/ زوال عقل مسری است!

دانشمندان انگلیسی هشدار داده‌اند که تجهیزات مطب دندانپزشکی ممکن است ناقل بیماری زوال ذهن یا آلزایمر باشند که تاکنون تصور می‌شد امکان سرایت آن وجود ندارد.
کد خبر : 38823

به گزارش خبرنگار اجتماعی آنا، پروتئین‌های آسیب‌رسان به اعصاب مغز که سبب بیماری لاعلاج زوال ذهن (Dementia) یا آلزایمر (Alzheimer’s) می‌شوند، قابلیت انتقال از طریق تجهیزات دندانپزشکی به اشخاص غیر مبتلا و درگیر کردن آنها را نیز دارند. این پروتئین‌ها توده‌های کوچکی را تشکیل می‌دهند که مانع از ارسال سیگنال بین سلول‌های اعصاب مغز می شود.


پژوهش تازه‌ای به سرپرستی پروفسور جان کالینج، عصب‌شناس از کالج دانشگاهی لندن نشان داده است که پروتئین آمیلوئید بتا که یکی از عوامل اصلی بروز بیماری آلزایمر است از طریق تجهیزات آلوده دندانپزشکی منتقل می شود.


به گزارش دیلی میل، پروفسور کالینج گفته است که پروتئین‌های آمیلوئید بتا به فلزات «با شدت و رغبت می‌چسبند» و در حال حاضر معلوم نیست که آیا می‌توان آنها را با روش‌های مرسوم استریل‌ کردن از بین برد یا نه. وی گفته است که که تحقیقات بیشتری باید صورت گیرد تا بتوان به یک جمع‌بندی در مورد میزان خطر بالقوه این تجهیزات دست یافت.


البته این اولین بار نیست که ارتباط میان جراحی‌های دندان و سایر انواع جراحی‌ها با آلزایمر مورد توجه قرار می‌گیرد. در سال 2011 نیز پژوهشی در دانشگاه سوث‌همپتن انگلستان صورت گرفت و نتیجه آن در ژورنال Neurology منتشر شد که نشان می‌داد اعمال جراحی سبب تسریع پیشرفت آلزایمر در افرادی می شود که در مراحل اولیه بروز بیماری آلزایمر هستند.


در تحقیق تازه، تعداد 300 بیمار بریتانیایی که در مراحل اولیه آلزایمر قرار داشته‌اند، به مدت 6 ماه مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند و مشخص شد در تعدادی از آنها که تحت عمل جراحی دندان یا جراحی‌های دیگر قرار گرفته بودند، سلول‌های سفید خون (تولید شده در بدن بیمار) بسیار بیشتری به وجود می‌آید که سبب تسریع چندین برابر افت حافظه و نقصان شناختی می‌شود. عمل جراحی همچنین با افزایش پروتئین‌های التهابی مرتبط با سلول‌های عصبی مغز، سبب سستی، بی‌خوابی و کاهش تمرکز می‌شود.


همچنین خانم دکتر سیم سینگرائو از دانشگاه لنکشایر در پژوهشی که امسال در ژورنال Neurobiology of Aging منتشر شده است، به وجود ارتباطی مهم و مشخص میان بیماری‌های لثه و تشکیل توده‌های آمیلوئید بتا در مغز بیماران در سنین بالای 60 سال اشاره کرده است. وی همچنین در تشریح مغز بیماران فوت کرده مبتلا به آلزایمر شواهدی از وجود یک باکتری به نام پورفیروموناس ژنژیوالیس مرتبط با ژنژیویت و سایر بیماری‌های لثه یافته و در مطالعات روی حیوانات آزمایشگاهی به امکان انتقال این باکتری از دهان به مغز پی برده است.


گزارش از: ساسان گلفر


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب