نگاهی حقوقی به پرونده قتل میترا استاد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، روزهای اخیر قتل همسر دوم محمدعلی نجفی (شهردار سابق تهران) تیتر یک رسانهها، جراید و شبکههای مجازی و حرف محافل شده و زوایای مختلف قتل مورد قضاوت اذهان عمومی قرار گرفته، قتلی که به آن اقرار صریح شده است.
نجفی علاوه بر دستنوشته اعتراف به قتل، در اعترافهای خود که به نظر در کمال صحت مزاجی بودهاست، معترف شدهاست که من با همسرم اختلاف شدید داشتم و این اختلافات اخیراً شدت گرفته بود، وی در اعترافهای خود مدعی شده که همسرم موقعی که حمام رفت، اسلحه را برداشتم و به قصد تهدید به سراغ او رفتم و قصد کشتن نداشتم!
اما فرضیه نخست که مثلاً نجفی دچار جنون آنی شده و یا مصرفی داشته، منتفی است چون که درگیری تمام شده و در شرایط عادی نجفی اسلحه را برداشته و به سراغ او در حمام رفته، لذا جنون آنی (خارج شدن از حالت عادی) منتفی است و از طرفی به فرض مصرف الکل، مستی نیز نمیتواند در این مورد کلاً رافع مسئولیت کیفری باشد.
اما فرض دوم که او قصد کشتن نداشته است نیز منتفی است، چون اسلحه آلت قتاله و نوعاً کشنده است؛ اسلحهای که از نوع سلاح گرم سبک خودکار و پر بوده و دست نجفی روی ماشه قرار داشته است.
فرضیه سوم که قصد کشتن نبوده و قصد تهدید بوده و خانم گلاویز شده و دست ناخودآگاه روی ماشه رفته و تیرها شلیک شده نیز منتفی است، چون با قصد اسلحه حمل شده و آلت نیز کشنده است و محرز است که قصد کشتن بوده، چون اسلحه پر بوده است؛ لذا به نظر میرسد عمدی بودن قتل به استناد بند ب ماده 289 قانون مجازات اسلامی که مقرر میدارد: «هرگاه مرتکب عمداً کاری انجام دهد که نوعاً موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن میگردد، هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعاً موجب آن جنایت یا نظیر آن میشود» مسلم است.
فرض شبهعمد بودن(غیرعمد بودن) منتفی است و قتل یا تهدید به قتل به هر انگیزهای که باشد، رافع مسئولیت کیفری نیست؛ چون انگیزه از عناصر جرم نیست و عنصر مادی و معنوی(روانی) جرم وجود داشته است.
قاعده «درأ» موضوع ماده 120 قانون مجازات اسلامی نیز به نظر در این مورد منتفی است، چون در وقوع جرم و انتساب آن به نجفی و حتی شرایط آن، شبهه یا تردیدی وجود ندارد.
از طرفی حمل سلاح آن هم در کمد خانه که مجوز آن منقضی شده است، خود جرم مجزایی دیگر است که نجفی مرتکب شده است. ماده ۶ قانون حمل اسلحه مقرر میدارد: هرکس به طور غیرمجاز سلاح گرم یا سردجنگی یا سلاح شکاری یا قطعات مؤثر یا مهمات آنها را خریداری، نگهداری یا حمل نماید و نسبت به قانون حمل اسلحه بیتوجه باشد یا با آنها معامله دیگری انجام دهد، به حبس تعزیری محکوم میشود: که بر اساس بند پ همان ماده: حمل و استفاده غیرمجاز سلاح گرم سبک خودکار، قطعات مؤثر یا مهمات آن، حبس از دو تا پنج سال است، که نجفی معترف شده «که تاریخ اعتبار حمل سلاحش منقضی شده است و من متوجه نبودم و بعد متوجه شدم»، که این عدم آگاهی، رافع مسئولیت کیفری در این مورد نخواهد بود.
بر اساس ماده 351 قانون مجازات اسلامی: «ولی دم، همان ورثه مقتول است بهجز زوج یا زوجه او که حق قصاص ندارد» بر اساس ماده 354 قانون مجازات اسلامی، اگر بین اولیای دم محجور مثل صغیر باشد ولی قهری او میتواند با اختیار خود با توجه به مصلحت محجور قاتل را قصاص کند یا گذشت و یا دیه دریافت کند. حتی میتواند تا زمان بلوغ فرزند یا افاقه او منتظر بمانند.
لذا باید منتظر ماند و دید که اولیای دم خانم میترا استاد که شامل پدر، مادر و ولی قهری فرزند نابالغ او هستند، چه تصمیمی خواهند گرفت و یا باید قصاص کنند یا عفو و مصالحه نمایند، در ازای دیه یا مبلغی و یا بر طبق ماده فوقالذکر تا زمان بلوغ فرزند میترا استاد و تصمیمگیری نهایی منتظر بمانند.
البته باید توجه داشت که بر طبق ماده 360 قانون مجازات اسلامی در مواردی که اجرای قصاص، مستلزم پرداخت فاضل دیه به قصاصشونده است، چون که دیه زن نصف دیه مرد است و در این قتل فاضل دیه مطرح است؛ لذا صاحب حق قصاص، میان قصاص با رد فاضل دیه و گرفتن دیه مقرر در قانون ولو بدون رضایت مرتکب مخیر است.
لذا نجفی تا تعیین تکلیف پروندهاش باید در حبس بماند و صدور حکم نهایی نیز به نظر زمانبر خواهد بود و این پرونده زوایای مختلفی خواهد داشت که توسط دستگاه قضایی مورد بررسی و کنکاش قرار خواهد گرفت. اما بر فرض گذشت اولیای دم و شبهعمد بودن قتل نیز، دو تا پنج سال حبس برای نجفی پابرجاست.
*عضو هیئت علمی گروه فقه و حقوق دانشگاه مذاهب اسلامی تهران
انتهای پیام/4115/4118/پ
انتهای پیام/