هتریک شکست عربستان در نشست مکه/ سران عرب سلمان را تنها گذاشتند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- محمدعلی حسن نیا؛ «شما عربها را به خدا قسم میدهم، ما را [از دست یمنیها] خلاص کنید!» این جمله طلایی و بسیار مهم سیدحسن نصرالله در توصیف اجلاس کشورهای اسلامی و اتحادیه عرب در مکه بود؛ نشستی به ابتکار عربستان سعودی برای اتهامزنی علیه ایران و انصارلله یمن.
پادشاه عربستان سعودی سه کنفرانس؛ اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی و شورای همکاری خلیج فارس را همزمان با تلاشهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در مکه برگزار کرد. یکی از موارد جالب این نشست برگزاری آن در مکه بود، به دلیل اینکه مقر اصلی سازمان همکاری اسلامی در جده و اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس در ریاض قرار دارد.
بعد از اینکه منابع خبری نزدیک به رژیم صهیونیستی و آمریکا از رونمایی مراحل اقتصادی طرح معامله قرن در بحرین و کنفرانس منامه خبر داده بودند، بسیاری از سران اسلامی و نیروهای مقاومت در فلسطین و سایر مناطق اسلامی بهشدت با آن مخالفت کردند.
(بی اعتنایی قطر به عربستانیها)
در طرح معامله قرن قرار است تمام حقوق سرزمینی و آوارگان فلسطینی نادیده گرفته شوند و حق داشتن ارتش و سلاح هم از مردم فلسطین و نیروهای مقاومت سلب شود. این کار به ابتکار داماد ترامپ و شخص نزدیک به محافل صهیونیستی با همدستی محمد بن سلمان، ولیعهدی سعودی پایهگذاری شده است.
در همین مورد، سیدرضا صدرالحسینی در گفتگو با خبرنگار حوزه غربآسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا، در پاسخ به این پرسش که چرا سه اجلاس اخیر اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری اسلامی در مکه برگزار شد، اظهار کرد: «با توجه به عدم تمایل از سوی شرکتکنندگان در سه اجلاس اخیر، دولت عربستان سعودی علاقهمند بود که جاذبهای برای شرکتکنندگان ایجاد کند و به همین دلیل سه نشست را در مکه برگزار کرد».
از سوی دیگر چند روز قبل از برگزاری اجلاس مکه، عربستان سعودی در نشستی خبری مدعی شده بودند که نیروهای انصارالله یمن حملات موشکی به سمت مکه انجام دادند.«یحیی سریع»، سخنگوی نیروهای مسلح یمن هم به اتهامات واهی عربستان واکنش نشان داد. وی گفته بود: این نخستین بار نیست که نظام سعودی [به دروغ] مدعی میشود ما مکه را هدف قرار دادهایم.
همچنین در این رابطه «محمد عبدالسلام»، سخنگوی جنبش انصارالله در واکنش به خبر منتشر شده رسانههای سعودی و اماراتی درباره شلیک موشک از خاک یمن به مکه مکرمه گفت که «اینگونه خبرها در راستای انحراف افکار عمومی از تحولات یمن» منتشر میشود».
این فضاسازی برای شرکت بیشتر سران اسلامی و دادن مقبولیت به آن انجام میشد. سعودیها قصد داشتند با این کار سران کشورهای اسلامی و عربی را برای ورود به ریاض متقاعد کنند. در همین چارچوب شاه سعودی از سران کشورهای عرب و کشورهای حاشیه خلیج فارس دعوت کرده بود تا در نشستی با موضوع حوادث اخیر در تأسیسات نفتی عربستان سعودی و بندر «فجیره» امارات شرکت کنند.
البته این نشست در آن سطحی که مدنظر سران سعودی بود، انجام نگرفت. مراکش، الجزایر و قطر در سطح سران در این نشست شرکت نکردند و در اقدامی بیسابقه و خلاف، رئیسجمهوری ایران هم به این اجلاس دعوت نشده بود. البته «احمد بن سعید الرمیحی» مدیر دفتر اطلاعرسانی وزارت خارجه قطر گفته بود که دوحه برای شرکت در دو نشست فوقالعاده شورای همکاری خلیج فارس و نشست سران عرب که به دعوت ملک سلمان در مکه برگزار شده، دعوتنامهای دریافت نکرده است. همچنین محمد بن سلمان با نخستوزیر قطر دست نداد و در مقابل، نخستوزیر قطر نیز به هیئت اماراتی بیاعتنایی کرد.
این اجلاس به قدری منفعلانه عمل کرد و نتوانست مقابل ایران و محور مقاومت کاری انجام دهد که واکنشهای را در پی داشت. «ناصر الدویله» عضو سابق پارلمان کویت و مشاور سابق وزیر دفاع این کشور در صفحه توئیتر خود نوشت: سه نشست در طی 10 روز در مکه برگزار میشود و متأسفانه تجارب نشستهای پیشین نشان داد که هیچ خیری در اینگونه نشستها وجود ندارد.
از جمله حاشیههای که در اجلاس مکه وجود داشت، باید به انتقادهای بسیار تند و بعضی اشتباهاتی فاحش پادشاه عربستان اشاره کرد. وی در سخنرانی خود با صدای بسیار خفیف صحبت میکرد. در این نشست رئیسجمهور عراق به شدت از مواضع برخی کشورها علیه ایران انتقاد کرد و جمهوری اسلامی را کشوری مسلمان و همسایه جهان عرب دانست.
نکته حائز اهمیت دیگر در این نشست نبردن اسم ایران از سوی کشورهای دیگر بود. در این اجلاس امارات هم در سطح پادشاه شرکت نکرد و ولیعهد این کشور در مراسم حضور داشت. شاه مغرب هم به دلیل اختلافاتی با سعودیها در اجلاس مکه شرکت نکرد. از نکات جالب دیگر، غیبت هیئتی مطرح از عمان در اجلاس مکه بود. میشل عون، رئیسجمهور لبنان هم در این اجلاس شرکت نداشت.
گفتنی است؛ بعد از کودتا در سودان، عربستان سعودی بسیار کوشید با سران ارتش این کشور ارتباط برقرار کند. به همین دلیل عبدالفتاح برهان در نشست مکه با لباس شخصی شرکت کرد. سعودیها در اجلاس مکه هم تلاش کردند با نمایش دوباره ادوات جنگ با یمن این شبهه را ایجاد کنند که ایران در این جنگ نقش دارد.
صدرالحسینی همچنین درباره خروجی این سه جلسه، اعلام کرد: «اختلافات شدیدی بین سران کشورهای اسلامی وجود داشت و به همین دلیل این نشستها در مکه به اهدافش نرسید و بیش از دو ساعت جلسه سران اسلامی به هیچ نتیجهای نرسید که نشان از اختلاف بین سران اسلامی با محور عربستان سعودی دارد. رئیسجمهور عراق هم در صحن عمومی مخالفت خود را با ضدیت علیه ایران به صراحت اعلام کرد».
کارشناس مسائل منطقه با تأکید بر اینکه بیانیه اجلاس مکه رونویسی بیش نبود، خاطرنشان کرد: «بعد از شکست ائتلاف جنگ علیه یمن دوباره سعودیها محور تهدید ایران را مطرح کرده و به سمت ایجاد ناتوی عربی حرکت کردند؛ اما آنها نتوانستند این ائتلاف نظامی را تشکیل دهند».
(نمایش برخی ادوات جنگی توسط سعودیها)
وی با بیان اینکه پادشاه عربستان در اجلاس مکه تلویحاً اعلام کرد که ما را از دست یمنیها خلاص کنید، افزود: «پادشاه عربستان گرداب یمن را مصیبتی برای خود اعلام کرد که نشان از استیصال سعودیها در برابر مقاومت دارد».
در پایان باید گفت؛ نشستهای مکه بدون نتیجهای درست و ملموس برای سعودیها به پایان رسید. همچنین سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی چهاردهمین اجلاس خود در مکه که بامداد امروز برگزار شد پیشنهادات ارائه شده از سوی آمریکا را در قالب طرح موسوم به «معامله قرن» نامناسب با حقوق ملت فلسطین عنوان کرد. در بیانیه پایانی این اجلاس به دلیل مخالفت برخی اعضا ازجمله عراق، عربستان نتوانست بند روشن و صریحی در اتهامزنی به جمهوری اسلامی ایران بگنجاند که شکستی تمام عیار برای آلسعود به شمار میآید.
انتهای پیام/4106/4082/
انتهای پیام/