دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 خرداد 1398 - 16:02
در گفتگو با آنا تشریح شد؛

روایتی از عملیات آزادسازی خرمشهر

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی شهادت‌طلبی رزمندگان را رمز پیروزی عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر دانست.
کد خبر : 383808
_MG_2785.JPG

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از بجنورد، خرمشهر سرزمین اشک‌های شوق رزمندگان، سرزمین عشق‌ورزی كه طراوت و آزادگی‌اش مرهون رشادت‌های دلاورمردانی است كه برای حفظ ارزش‌های خاك مقدس ایران‌زمین از خود گذشتند و خون پاك‌شان را نثار سرزمین خون و حماسه كردند. خرمشهر سرزمین لاله‌های سرخی است كه به ما آموخت می‌شود با عشق به خاك وطن و زیبایی‌های آن می‌توان در برابر دشمنان، غیورمردانه ایستاد.


مناسبت سوم خرداد باعث شد تا پای صحبت‌ یكی از عاشقان این مرزوبوم بنشینیم و با مرور خاطرات سخت؛ اما شیرین آن، پیروزی عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی  خرمشهر را به رشته تحریر درآوریم.


احیامحمد امیری مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی از مردانی است كه در عملیات بیت‌المقدس حضور داشته و با صحبت‌های شیوا و دل‌نشینش، خاطرات ایثار و استقامت 3 خرداد سال 1361 را مرور خواهیم كرد.


مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا اظهار كرد: عملیات بیت‌المقدس از بزرگ‌ترین عملیات‌های دوران دفاع مقدس بود كه از 10 اردیبهشت 1361 در منطقه عمومی اهواز-خرمشهر آغاز شد. این عملیات در نوع خودش عملیاتی بی‌نظیر قلمداد می‌شد؛ زیرا اقتدار و توانمندی‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به منصه ظهور گذاشته شد.


امیری خاطرنشان كرد: در آن عملیات ما باید از اصل غافلگیری استفاده می‌کردیم؛ اما دشمن از آگاهی بالایی برخوردار بود و از روش‌ها و تاکتیک‌های نیروهای ایرانی کاملاً مطلع بود. عملیات بیت‌المقدس در روز دهم اردیبهشت‌ آغاز و نیروی دشمن با تجهیزات و نیرویی زیادی در منطقه مستقر شد.


وی درباره تجهیزات نظامی دشمن افزود: با توجه به اینكه این منطقه آخرین منطقه‌ای بود كه در تصرف‌شان قرار داشت، از حامیان خود کمک‌های بیشتری گرفته بودند و تجهیزات و امكانات فوق‌العاده‌ای را در منطقه مستقر كرده بودند و از طرفی دیگر منطقه‌ای كه ما می‌خواستیم به محاصره دربیاوریم به نفع دشمن بود؛ زیرا عوامل و موانع طبیعی منطقه کاملاً كار تصرف را برای نیروهای ایرانی دشوار كرده بود.


امیری گفت: دشمن در ساحل غربی رودخانه كارون مستقر بود و نیروهای ما را کاملاً زیرنظر داشت به همین دلیل اجرای عملیات برای ما بسیار سخت بود؛ بنابراین باید عملیات را از سه محور اجرایی می‌کردیم.


مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی  افزود: رزمندگان برای اینكه مسیر را بازگشایی كنند، باید شبانه از داخل نیزارها عبور می‌کردند؛ زیرا دشمن پشت خاک‌ریز مستحكمی به ارتفاع پنج الی 6 متر مستقر بود و ما نیز هیچ مانع یا سنگری یا كانالی برای عبور نداشتیم و از روبه‌روی دشمن باید حركت می‌کردیم تا به خاک‌ریز آنان برسیم. در همین راستا جهادگران جهاد سازندگی در مدت‌زمان بسیار كوتاهی حدود 30 پل نفررو را روی رودخانه كارون برای عبور نیروها ایجاد كردند.


وی اظهار كرد: استعدادی كه نیروهای دشمن در برابر ما داشتند، حدود پنج برابر تجهیزات و امكانات ما بود. دشمن بالغ‌بر هزار و 480 دستگاه تانك، 500 قبضه توپ، هزار و 340 نفربر و 36 هزار نیروی پیاده داشت. خاکریزهای دوجداره، کانال‌ها و موانعی كه جلو خاک‌ریزها ایجاد كرده بودند مطلقاً برای ما غیرقابل‌عبور بود. دشمن در داخل کانال‌ها قیر و مین‌های ضدنفر قرار داده بود كه با کوچک‌ترین اصابتی مین‌ها منفجر می‌شدند و سیم‌های خاردار چند ردیفه نیز عبور را بسیار دشوار كرده بود. دشمن بی‌رحمانه با سلاح‌های ضدتانک نفرها را می‌زد و متأسفانه شماری از رزمندگان در این عملیات بدن‌هایشان کاملاً متلاشی شد.


امیری تصریح كرد: رزمندگانی كه زنده ماندند یا مجروح بودند و یا اغلب دوستان، وابستگان و نزدیكان‌شان را در این عملیات از دست دادند؛ اما با تمام سختی‌های پیش رو تا پایان عملیات باقی ماندند.


وی شهادت‌طلبی رزمندگان را رمز پیروزی عملیات دانست و خاطرنشان كرد: دشمن بعثی با داشتن امكانات و تجهیزات به‌روز و كامل خود به این نتیجه رسیده بود كه نیروهای ایرانی با نیروهای انسانی خود نمی‌توانند در این عملیات پیروز شوند؛ اما توكل بر خداوند متعال، شهادت و ایثارگری‌های شبانه‌روزی رزمندگان اسلام سبب شد تا با اقتدار در این عملیات پیروز میدان باشیم.


امیری گفت: این منطقه برای دشمن بسیار حیاتی بود؛ زیرا از دست‌دادن این منطقه برای‌شان برابر بود با از دست‌دادن حمایت‌ها و کمک‌های حامیان خود و همچنین از دست‌دادن جان‌شان.


وی تصریح كرد:  در چهار مرحله عملیات، خطوط مقدماتی دشمن شكسته شد؛ اما دشمن از پا ننشست و مجدد برای ایجاد خاک‌ریزها دست‌ به‌ کار شد و حدود 6 هزار كیلومتر را تبدیل به خاکریزهای پیچ‌درپیچ كرده بود و نكته جالب این قضیه این بود كه در مرحله اول خود عراقی‌ها در این خاکریزها مسیر راه‌شان را گم می‌کردند.


امیری با بیان تضعیف نیروهای دشمن در روزهای پایانی محاصره اظهار كرد: نیروهای ایرانی از سمت اروند به دشمن حمله كردند، حدود هشت روز در اطراف خرمشهر با نیروهای بعثی می‌جنگیدیم و تا بالاترین حد توان‌شان مقاومت می‌کردند، سنگرهایی را در كف زمین ایجاد كرده بودند كه یك سنگر شده بود كه بارها توسط نیروهای ایرانی و عراقی مرتب جابه‌جا می‌شد و نكته قوت این قضیه این بود كه دیگر دشمن نمی‌توانست با سلاح سنگین به ما حمله كند؛ زیرا نیروهای ایرانی و عراقی تقریباً با هم یكی شده بودند و در صورت حملات خاص قطعاً نیروهای خودشان را از دست می‌دادند.


مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی به پیروزی رزمندگان در روز سوم خرداد اشاره کرد و افزود: روز سه خرداد آتش دشمن كمتر شده بود، یادم هست با دیگر رزمندگان روبه‌روی دروازه شهر خرمشهر بودیم و با نگاهی پر از آرزو و امید به شهر می‌نگریستیم. در دل می‌گفتم آیا روزی می‌شود كه بتوانیم وارد این شهر شویم؟ آیا می‌شود روزی خرمشهر آزاد شود؟ در همین افكار خودم غوطه‌ور بودم كه یكی از نیروهای عراقی لباسش را درآورده بود و خود را به نیروهای لشكر 8 ولیعصر تسلیم كرد و گفت نیروهای عراقی می‌خواهند خودشان را تسلیم كنند چراکه می‌دانند كه شهر کاملاً محاصره‌ شده است در همین راستا طلبه‌ای با برداشتن بلندگویی سوار بر ماشین نظامی به نزدیكی شهر خرمشهر رفت و اعلام كرد تا نیروهای دشمن خود را تسلیم كنند.


وی گفت: صحنه بسیار جالبی بود؛ زیرا حدود 10 تا 15 هزار نفر نیروی عراقی با سرعت خودشان را به ما می‌رساندند كه توانستیم مسیری را برای عبور و هدایت اسرا در نظر بگیریم و با وسایل نقلیه‌های گوناگون به انتقال آنها مشغول شدیم.


امیری درباره غنیمت‌های جنگی عملیات بیت‌المقدس اظهار كرد: در این عملیات تجهیزات بسیار خوبی به غنیمت نیروهای ایرانی درآمد و حدود 6 هزار كیلومتر آزاد شد كه اگر شهادت‌طلبی و ایثارگری رزمندگان نبود، افتخار این پیروزی قطعاً نصیب‌مان نمی‌شد.


مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان شمالی گفت: خدا را شاكریم كه با نیرو و مدد الهی و رشادت‌های شبانه‌روزی و ارزشی نیروهای مخلص و ولایتمدار رزمندگان توانستیم این پیروزی را برای كشور همیشه سرافرازمان به ارمغان بیاوریم و انقلاب شكوهمند اسلامی‌مان وارد دهه 50 خود شود و امید است بتوانیم رهرو راه شهدای انقلاب باشیم و با شهدا محشور شویم.


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب