تدبیر برای کاهش آسیبپذیری تولید داخلی بر اثر تحریم فلزات اساسی
عباس علویراد در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با توجه به امضای حکم اجرایی تحریم فلزات اساسی ایران توسط رئیس جمهور آمریکا اظهار کرد: اکنون پس از فروکشکردن انعکاس خبری پردامنه این حکم میتوان سطح و عمق این تحریمها را تحلیل کرد. تحلیلهای در سطح ماجرا، اول مربوط به کسانی بود که در پی آینده قیمت فلزات اساسی پس از تحریمها در داخل و ارزان یا گرانترشدن آنها بودند.
وی افزود: دسته دوم تحلیلها در سطح ماجرا هم مربوط به کسانی بود که سعی داشتند وانمود کنند صادرات فلزات اساسی ما عمدتاً به کشورهای همسایه بوده و تحریمها اثر چندانی نخواهد گذاشت.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه اضافه کرد: صرف نظر از این موارد، میتوان تحریم فلزات اساسی را عمیقتر و از ابعاد کلان اقتصادی یعنی از جنبه بازرگانی خارجی (حجم صادرات و واردات) و تراز بازرگانی و از جنبه نقش واردات انواع محصولات فلزات اساسی در تولیدات صنعتی مختلف داخل کشور مورد تحلیل قرار داد.
علویراد خاطرنشان کرد: بر اساس گزارشهای گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال ۹۶ مجموع ارزش صادرات فلزات اساسی ۶ میلیارد دلار و مجموع واردات آن ۳ میلیارد دلار بوده است. در واقع تراز بازرگانی فلزات اساسی ۳ میلیارد دلار بوده است.
وی یادآور شد: اما وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که در ۱۰ ماهه نخست سال ۹۷، مجموع ارزش صادرات فلزات اساسی ۴/۳ میلیارد دلار و مجموع واردات آن ۱/۷ میلیارد دلار بوده است. در واقع تراز بازرگانی فلزات اساسی ۲/۶ میلیارد دلار بوده است.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران گفت: نتیجه نخست اینکه حدود ۳ میلیارد دلار تراز بازرگانی مثبت برای فلزات اساسی در مقایسه با مجموع ارزش صادرات کشور و نیازهای ارزی رقم خیلی قابل ملاحظهای نیست.
علویراد اظهار کرد: اما اینجا این پرسش اساسی مطرح میشود که نقش و اهمیت حدود ۳ میلیارد دلار واردات فلزات اساسی در تولیدات صنعتی و فعالیتهای عمرانی کشور چگونه بوده و تحریم آن چه تبعاتی در بر خواهد داشت؟
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه با مروری به گزارش عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت کشور در ۱۰ ماه اول سال گذشته گفت: ارزش ساخت فلزات اساسی وارداتی به کشور در ۱۰ ماه اول سال ۹۷ در مقایسه با دوره مشابه سال ۹۶ معادل ۳۸/۶ درصد کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: در همین بازه زمانی تولید انواع خودروی سواری، یخچال و فریزر و ماشین لباسشویی به ترتیب ۳۵/۸، ۱۳/۸ و ۳۹/۱ درصد کاهش یافته است و نهایتا بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد گروه صنایع و معادن کشور در ۹ ماه نخست سال ۹۷ در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۶ منفی ۷/۹ درصد رقم زده شده است.
علویراد خاطرنشان کرد: همه موارد یادشده مربوط به سال ۹۷ و قبل از تحریم فلزات اساسی کشور بوده است. بررسیها بر اساس عملکرد واردات ساخت فلزات اساسی در سنوات گذشته بهویژه سال دوم برجام یعنی ۱۳۹۶، نشان میدهد صنایع داخلی به ترتیب به محصولات آهنی، چدنی و فولادی، آلومینیوم و مس نیاز بیشتری دارند.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران تأکید کرد: برای حفظ سطح تولید و اشتغال صنایع و فعالیتهای عمرانی که نیاز زیادی به فلزات اساسی مورد اشاره وارداتی دارند، دولت بهتر است برای دوره تحریم و کاهش آسیب پذیری آنها تدبیر فوری کند.
انتهای پیام/4062/
انتهای پیام/