دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 ارديبهشت 1398 - 16:47
بازیگردانان قَدَر غول کنکور؛

سایه سیاه مافیا از مدرسه تا پایان تحصیلات تکمیلی

پیکر بی‌جان نظام آموزشی اگر جراحی نشود همچنان به حیات نباتی خود ادامه می‌دهد و روند ورود و خروج دانشجو از دانشگاه همچنان به کمک مافیا رخ می‌دهد.
کد خبر : 378033

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فنا یا بقا مسئله این است؛ اگر فکری به حال دانشگاه‌های کشور نشود سیستم بیمار آموزش عالی رو به بهبودی نرفته و به غده سرطانی تبدیل خواهد.


دانشگاه‌ با وضعیت فعلی به دستگاه تولید مدرکی تبدیل شده که گردانندگان آن دست‌های پشت پرده یا به عبارت دیگر کارگردانانی در سایه هستند و تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران هم یکی پس از دیگری با شعارهای به ظاهر زیبا دوران مدیریتی خود را سپری می‌کنند.



دانشگاه‌های ایران با وضعیتی که از نظر فرهنگی، علمی و آموزشی دارند نه توان تربیت مدیران آینده، نه توان پژوهش‌های کاربردی و نه توانایی ارتقای سطح دانش عمومی را دارند.



دانشگاه‌های ایران را می‌توان به یک تیم پرستاره و البته با مربی بسیار ضعیف تشبیه کرد که هر از چندگاهی هم که موفقیت‌هایی به بار می‌آید با خلاقیت و تکنیک ستاره‌های میدان است. جوانانی که همت می‌کنند و در سایه تلاش و ابتکار خود به دستاوردهای علمی می‌رسند و ژست آن را مدیرانی می‌گیرند که از سرریز کردن امکانات یا تصمیم‌گیری ساده برای بهبود این بیمار عاجزند.


دانشگاه‌های ایران با وضعیتی که از نظر فرهنگی، علمی و آموزشی دارند، نه توان تربیت مدیران آینده، نه توان پژوهش‌های کاربردی و نه توانایی ارتقای سطح دانش عمومی را دارند.


سیستم آموزشی سنتی استادمحور که در آن دانشجو نقشی ایفا نمی‌کند و صرفاً در انتظار جزوه و منابع معرفی‌شده از سوی استاد و حفظ کردن و نمره قبولی در امتحان‌های پایان ترم است دردی از مشکلات جامعه دوا نمی‌کند.


در این میان هم مسئولان وزارت علوم به‌جای تصمیم‌گیری‌های اساسی و ارائه راهکارهای برون‌رفت از این وضعیت هر روز با شعار تازه‌ای به میدان پا گذاشته و بودجه‌ای هم صرف همایش‌ها و سمینارها می‌کنند.


این بیمار به جای جراحان مجرب به دست بازیگردان‌هایی افتاده که دست‌وپاگیر شده‌اند و اجازه معالجه نمی‌دهند. در این بین غیر از مسئولان که رزومه‌به‌دست با آمارهای شگفت‌انگیز در هر مراسمی حاضر می‌شوند، دیگر اجزای دانشگاه، اعم از استاد و دانشجو و خانواده‌های دانشجویان از وضعیت راضی نیستند.


نگارش از وضع فرهنگی موضوع این گزارش نبوده اما به عنوان اشاره‌ای کوتاه می‌توان گفت که وضعیت فرهنگی برخی دانشگاه‌ها مناسب نیست و با وجود اسناد و مراکز فراوانی که ساعت‌ها و ریال‌ها هزینه در برداشته خروجی مناسب نداشته است و بعد از 40 سال امروز جا دارد که مسئولان پاسخ دهند نهادهای متعدد فرهنگی چه عملکرد مثبتی برای بهبود و ارتقای فرهنگ مجموعه دانشگاهی داشته‌اند؟


آغاز کار مافیا پیش از ورود به دانشگاه


سال‌هاست که تبلیغات فراوان مؤسسات کنکور دانش‌آموزان را به خود جلب کرده و این انگاره را به وجود آورده‌اند که موفقیت در کنکور و به تبع آن دروازه ورود به دانشگاه از طریق استفاده از محصولات این مؤسسات میسر خواهد شد.


برخی از کارشناسان و صاحب‌نظران سال‌هاست که نام مافیای کنکور را به میان کشیده‌اند و از قدرت‌هایی می‌گویند که اجازه نمی‌دهند کنکور حذف شده یا تغییر ماهیت دهد. گویا کاسبی‌ عده‌ای با جمع شدن بساط کنکور هم کساد خواهد شد به همین دلیل با هر روشی سعی در نگاه داشتن این ممرّ درآمد گزاف و قلک اعظم برای خود دارند.


گرچه که رقم رسمی از سود این مؤسسات تاکنون منتشر نشده است اما سود این مؤسسات سرسام‌آور است و برخی افراد از سودهای بیش از 8 هزار میلیاردی اینها پرده برداشته‌اند.


فرهاد رهبر رئیس سابق دانشگاه آزاد اسلامی یکی از این افراد بود که در خصوص علت عدم حذف کنکور با اشاره به رقم درآمد آنها در سال عنوان کرد: ذی‌نفعان کنکور به خاطر 8هزار میلیارد گردش مالی اجازه حذف آن را نمی‌دهند.


محمدمهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز هم‌نظر با فرهاد رهبر است و وجود مافیایی قَدَر را علت عدم حذف کنکور می‌داند. وی با اشاره به درآمد مافیای کنکور بیان می‌کند که با توجه به گستردگی دانش‌آموزان متوسطه دوم، تعداد دروس و هزینه‌های موردنیاز برای شرکت در کلاس‌ها می‌توان درآمدهای حاصله را محاسبه کرد؛ با حساب سرانگشتی مشخص می‌شود رقم مذکور بیش از 10 هزار میلیارد تومان در سال است.


عدم حذف کنکور و ورود به دانشگاه با سوابق تحصیلی صرفاً برای رشته‌های کم‌متقاضی در دانشگاه‌های دولتی سبب شده که کنکور همچنان به قوت خود باقی باشد و فقط اسماً در جهت حذف کنکور گام‌هایی برای آمارسازی برداشته شود.


می‌توان گفت با این وضعیت، مافیا ورود به دانشگاه را در انحصار خود قرار داده است. شاهدان این سخن نیز رتبه‌های برتر کنکور گروه‌های مختلف هستند که عکس و فیلم‌های تبلیغات آنها از این مؤسسات در صداوسیما و کوچه و خیابان پر شده است.


پیروز میدان کنکور نه دانش‌آموزان هستند، نه دانشگاه‌ها و نه آموزش عالی کشور، بلکه سکوی نخست فعلاً از آن مؤسسات آموزشی خصوصی است.


حتی مقام معظم رهبری امروز چهارشنبه 11 اردیبهشت‌ماه در دیدار با فرهنگیان به موضوع کنکور ورود کرده و در خصوص آن به نکاتی پرداخته‌اند. توصیه رهبر انقلاب اسلامی به مسئولان آموزش‌و‌پرورش، فکر و تصمیم دقیق کارشناسی درباره کنکور بود. ایشان فرمودند: دانشگاه‌ها می‌گویند در سال‌های اخیر صندلی خالی هم داشته‌اند، لازم است کارشناسان با بررسی عمیق درباره «بودن یا نبودن کنکور، ادامه آن به شکل فعلی یا تغییر آن»، تصمیم‌گیری کنند و مسئولان مربوط این تصمیمات را اجرا کنند.


این سخنان نشان می‌دهند که با توجه به گزارش‌های واصل شده و رصد وضعیت کنونی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز با شرایط برگزاری کنکور موافق نیستند.


مافیا همراه دانشجو تا فارغ‌التحصیلی


تصور این که مافیا با ورود دانش‌آموز به دانشگاه و دانشجو شدنش او را رها کرده و تنها می‌گذارد بسیار اشتباه است. بلکه دست پنهان این یار همیشگی آموزش عالی ایران، در دست دانشجو خواهد بود.


به دنبال دانش بودن که کارویژه اصلی دانشجوست با حضور در کلاس و جزوه نوشتن به دست نمی‌آید و جوینده دانش باید از روش‌های مناسب تحقیق و پژوهش آن را به دست آورد. در نظام آموزشی روز دنیا پژوهش‌های کاربردی و گروهی محوریت اصلی قرار دارند.


اما این‌ بار مافیای دیگری پای به میدان گذاشته و اجازه نمی‌دهند دانشجویان اندکی علم کسب کنند. بیخ گوش مرکز کتابفروشی پایتخت، دلالان علم، فریاد فروش مقاله سر می‌دهند و دانشجویان زیادی مشتری‌شان هستند.


اصولاً دانشجویان نیازی به زحمت کشیدن درخصوص پژوهش ندارند و هستند افرادی که با مبلغی این کار را برای آنها انجام می‌دهند.


پایان خوش فارغ‌التحصیلی در دستگاه تولید مدرک


گام به گام با دانشجو؛ این درخت تنومند و ریشه‌دار در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز فعال است. مقطعی که دانشجویان طرح‌های پژوهشی خود را در قالب پایان‌نامه ارائه می‌کنند، طرح‌هایی که باید در حل مسائل جامعه نقش اصلی را ایفا کنند این روزها بدل شده است به تکه کاغذهایی که در میدان انقلاب نگارش می‌شود.


البته این مسئله در خصوص همه دانشجویان صدق نمی‌کند و هستند دانشجویانی که با همت و تکیه بر تلاش  خود به توان علمی قابل قبولی رسیده و پژوهش‌های کاربردی بسیاری را رقم می‌زنند.


تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران به جای گلایه و شکایت از وضع موجود باید در نهایت تصمیم خود را برای تغییر در روند فرسوده آموزش کشور بگیرند و سیاست‌های درست و عملی جایگزین کنند.


ظرفیت بلاتکلیفی در دانشگاه‌های کشور وجود دارد که می‌تواند به اقتدار ملی منجر شود برخی دانشگاه‌ها مانند دانشگاه آزاد اسلامی با طرح‌هایی همچون پژوهشی اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای (پایش) سعی در تغییر و کاربردی شدن علم و پژوهش دارند. نباید اجازه داد بیش از این با پیکر بی‌جان گام برداشت.


این پیکر بی‌جان اگر جراحی نشود همچنان به حیات نباتی خود ادامه می‌دهد و روند ورود و ماندگاری و خروج دانشجو از دانشگاه همچنان به کمک مافیایی که دیده می‌شود اما پیدا نیست اتفاق می‌افتد.


 انتهای پیام/4107/4007/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب