پدیده چندسطحی بیکاری کشور را با چالش جدی مواجه میکند
عباس علویراد در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در پاسخ این این سؤال که چرا بازار کار ایران دارای ساختار ناهمگن و همراه با پدیده چندسطحی بیکاری است؟ اظهار کرد: بهطور کلی ساختار بازار کار ایران اکنون با یک ناهمگنی خاصی مواجه است. این ناهمگنی، سیاستگذاری مطلوب و همراه با موفقیت برای اشتغالزایی را با دشواریهای زیاد مواجه میکند.
وی گفت: نرخ بیکاری در ایران بر حسب جنسیت، مدرک تحصیلی و گروههای سنی، دارای شکافهای عمیقی بوده و این واقعیت پدیده چندسطحی بیکاری در کشور را رقم زده است. یکی از عمدهترین دلایل بروز پدیده چندسطحی بیکاری این است که بازار کار ایران بر اساس مؤلفههای جنسیت، مدرک تحصیلی و حتی سنی از یک ناهمگنی مزمن رنج میبرد.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران نبود فرصتهای شغلی کافی برای تحصیلکردههای دانشگاهی را متذکر شد و افزود: بررسیهای میدانی نشان میدهد فرصتهای شغلی احتمالی موجود بیشتر برای نیروی کار ساده و غیر ماهر است. به همین دلیل نرخ بیکاری تحصیلکردههای دانشگاهی بسیار فراتر از نرخ بیکاری کشور رفته است. بهعنوان مثال طبق آمارهای رسمی، فقط ۲۸ درصد شاغلان کارگاههای صنعتی کشور دارای تحصیلات دانشگاهی هستند.
علویراد با بیان اینکه از ایجاد فرصتهای متنوع شغلی برای زنان غفلت شده است، اظهار کرد: با هجوم زنان در نیمه دوم دهه ۷۰ برای ورود به دانشگاهها و ادامه تحصیل، واضح بود که فشار تقاضای این گروه برای شغل بهشدت افزایش خواهد یافت؛ اما دولتها کاملاً غفلت کرده و زمینههای لازم برای اشتغال آنها را فراهم نکردهاند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه خاطرنشان کرد: نتیجه اینکه سمت عرضه در بازار کار کشور بهشدت ناهمگن و دینامیک است؛ اما این ویژگیها بههیچوجه سمت تقاضای نیروی کار وجود ندارد. بنابراین پدیده چندسطحی بیکاری در ایران معلول ناهمگنی شدید بازار کار است.
وی یادآور شد: در محیط ناهمگن بازار کار و وجود پدیده چندسطحی بیکاری، سیاستگذاری برای اشتغالزایی بسیار دشوار و نیازمند تدابیر خاص است و غفلت از این پدیده کشور را در سال 1400 به بعد با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
گفتگو از: احسان عربی مفرد
انتهای پیام/4062/
انتهای پیام/