دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 ارديبهشت 1398 - 12:14
پزشک طب سنتی:

گیاهان دارویی متولی ندارد

پزشک طب سنتی گفت: گیاهان دارویی با آنکه می‌تواند نقش مهمی در سلامت و حتی ایجاد اشتغال ایفا کند اما متولی خاصی ندارد.
کد خبر : 375373
n82940930-72384954.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- ملیحه محمودخواه؛ وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و مراکزی که با دارو سروکار دارند کمتر به  بحث داروهای گیاهی توجه می‌کنند، در حالی‌که این بخش می‌تواند در تأمین سلامت مردم نقش مهمی ایفا کند.


بسیاری از پزشکان طب سنتی معتقدند گیاهان دارویی می‌توانند جایگزین مناسبی برای گیاهان شیمیایی باشند؛ همچنین اثرات داروهای گیاهی بسیار کمتر از داروهای شیمیایی است؛ از سوی دیگر ایران کشوری با شرایط ویژه و خاص است و کشت و تولید گیاهان دارویی می‌تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال و ارزآوری به کشور داشته باشد.


بر همین اساس،  محسن یوسفی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: یکی از مواهبی که ما در ایران داریم این است که در هر جای ایران با توجه به شرایط آب و هوایی می‌توانیم نوع خاصی از گیاهان را به‌عمل بیاوریم و با این کار هم ایجاد اشتغال کرده و هم فضای صادرات را برای گیاهان باز می‌کنیم.


وی با تأکید بر اینکه برخی از گیاهان دارویی که در ایران پرورش پیدا می‌کند در هیچ جای جهان تولید نمی‌شود ادامه داد: سرمایه‌گذاری و حمایت از این گیاهان بسیار مؤثر است، زیرا می‌تواند در زمان تحریم‌ها منبع خوبی برای ارزآوری به کشور باشد.


این پزشک متخصص داروهای سنتی خاطرنشان کرد: آموزش و شناخت گیاهان سنتی را باید از روستاها شروع کنیم زیرا این کار می‌تواند از بسیاری از مشکلاتی که درحال حاضر روستاییان با آن دست به گریبانند را برطرف کند.


یوسفی با تأکید بر اینکه سازمانی مانند وزارت بهداشت باید از این گیاهان حمایت کند اضافه کرد: مشکلی که در بخش گیاهان سنتی وجود دارد این است که هیچ منبع و شاخصی برای تعیین سالم و یا ناسالم بودن برخی گیاهان وجود ندارد؛ نوع و جنس برخی از داروها متفاوت است و ممکن است با عدم استفاده در مدت طولانی، ماده مؤثر خود را از دست بدهد، به همین دلیل این موضوع را نیز باید مدنظر قرار دهیم.


وی تأکید کرد: برخی از گیاهان دارویی که بودار هستند نیز خیلی زود بو و عطر خود را از دست می‌دهند و این نکته ضعفی است که در مورد گیاهان دارویی وجود دارد اما بااین‌وجود هیچ ارگانی این موضوع را مدیریت نمی‌کند.


این پزشک طب سنتی معضل دیگری که داروهای گیاهی را در انزوا قرار می‌دهد، نبود داروخانه‌های گیاهی عنوان کرد و ادامه داد: هم‌اکنون در کشور عطاری داریم اما داروخانه گیاهی نداریم؛ درصورتی‌که وجود داروخانه‌های گیاهی می‌تواند شرایط داروهای گیاهی را به‌کلی تغییر دهد. زیرا برای تأسیس داروخانه گیاهی باید آیین‌نامه اجرایی تدوین شود و این موضوع می‌تواند شرایط را برای استفاده از این داروها بهتر کند.


وی با گلایه از اینکه طب سنتی زیر نظر وزارت بهداشت است اما عطاری‌ها را وزارت صنعت و معدن و تجارت رصد می‌کند، افزود: این ضعف در وزارت بهداشت احساس می‌شود و باید از یک دفتر در وزارتخانه تغییر ماهیت دهد.


یوسفی اضافه کرد: 12 دانشکده طب سنتی در کشور داریم و هر روز بر تعداد متخصصان این رشته افزوده می‌شود؛ درحال حاضر بیش از 200 متخصص طب سنتی داریم و تعدادی از دانشجویان نیز به مرحله رزیدنتی رسیده‌اند اما این در حالی است که بیش از 400 هزار پزشک در کشور مشغول به کار هستند و با این شرایط نمی‌توانیم سهم زیادی را برای بخش سلامت در اختیار طب سنتی قرار دهیم.


این متخصص طب سنتی تصریح کرد: بیشتر از اینکه ما پزشک تربیت کنیم راه و روش علم غربی را ترویج می‌کنیم و این برای ما خوشایند نیست. زیرا با ورود علم غربی ناچاریم به فنّاوری آن‌ها نیز وابسته باشیم و این راه مصرفی بودن را برای ما فراهم می‌آورد. درواقع داروهایی مانند رانیتیدین، امپرازول وارداتی است و به‌طور کلی ما برای آن‌ها کار می‌کنیم.


وی افزود: چون بر اساس روش آن‌ها آموزش‌ دیده‌ایم لذا مجبوریم راه آن‌ها را در علم پیش بگیریم، این در حالی است که مصرف داروهای گیاهی در کشورهای اروپایی و آمریکایی 5 برابر ماست و با این کار ما را وابسته و سلامت خودشان را تضمین می‌کنند.


یوسفی تصریح کرد: طب سنتی برای ما منشأ آبا و اجدادی دارد و وقتی از این دارو استفاده کنیم درواقع اقتصاد را در دل روستاها برده‌ایم و از مهاجرت‌های بیهوده جلوگیری کرده‌ایم.


انتهای پیام/4087/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب